Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:9, Did:0, useCase: 3

Grīniekam perfekta uzvara, "SNB Racing" komandu čempioni

Juris Grīns
Juris Grīns

Grīniekam perfekta uzvara, "SNB Racing" komandu čempioni
Foto: openkart.lv

Svētdien, 1.novembrī, Sporta kompleksa "333" Jaunajā trasē par pirmo Openkart čempionāta posma uzvarētāju šajā trasē kļuva Kristaps Grīnieks, izcīnot savu otro uzvaru šosezon.

Ļoti aizraujošā un arī no malas skatāmā finābraucienā tūlīt aiz viņa finišēja Krišs Jaunzemis, bet trešo vietu uz pjedestāla izcīnīja Artūrs Freimanis. Čempionāta kopvērtējuma līderis Andrejs Laipnieks šoreiz ceturtais, tādējādi kopvērtējuma četri labākie braucēji ieņēma arī pirmās četras vietas. Piektais finišēja jaunais Ričards Freibergs, kuram uzvara Izaicinājuma kausa ieskaitē, kur otrā vieta Kārlim Kleinhofam, bet trešais Renārs Paiders. Komandām septītā uzvara pēc kārtas un priekšlaikus nodrošināts čempionu tituls "SNB Racing" ar Andreju Laipnieku un Krišu Jaunzemi sastāvā (apsveicam!!!!!). Otrie finišēja "Movers.lv", kuriem pjedestāla finišs visās 15 sacīkstēs, bet trešie, pateicoties Grīnieka pūlēm, "Baltie".

Sporta kompleksa "333" jaunā trase kļuva par desmito sacensību norises vietu šosezon, kas ir ļāvis braucējiem izbaudīt diezgan lielu dažādību. Pirms nedēļas Attīstības līgas posmā, šo trasi iemēģinot, uzvaras laurus plūca jaunais Edgars Bitenieks, bet blakus viņam uz goda pjedestāla stājās arī Zane Katrīne Mēnese un Toms Kalnītis. Jāsaka gan, ka pirms nedēļas sacīkstēs nepiedalījās neviens no pirmā desmitnieka braucējiem.

Laiks bija 1.novembrim netipiski labs, sacīkstes pirmajā daļā spīdēja saule un bija pat visnotaļ silts. Uz sacīksti pulcējās 41 dalībnieks, tostarp četriem no viņiem - Gatim Geisteram, Jānim Geisteram, Genādijam Fjodorovam un Oskaram Saulītim šī bija debija čempionātā. Pirmo reizi kopš 2014.gada marta trasē bija redzams Lauris Lapiņš, atkal brauca 2013.gada čempions Ivars Strencis, tāpat pēc nelielas pauzes ķiveri Openkart sacīkstē galvā vilka Ivars Gailis un Jurģis Brauers.

Kvalifikācija

Sacīkstei likmes kā jau sezonas beigu daļā ierasts visnotaļ augstas un zināma spriedze gaisā virmoja. Līderi nopietni piegāja jau kvalifikācijai, jo šajā trasē apdzīšana nav tik vienkārša kā pierasts un katra iegūta pozīcija ir svarīga vēlāk pusfinālam. Nav nekāds brīnums, ka pirmās piecas vietas kvalifikācijā ieguva braucēji, kuri šīs vietas ieņem arī kopvērtējumā, turklāt vienīgās izmaiņas secībā ir Kristapa Grīnieka pirmā vieta nevis trešā. Arī laika atstarpe starp Grīnieku pirmajā vietā un Ritumu piektajā bija neliela - tikai 0,140 sekundes.

Labākā no pārējiem kvalifikācijā Zane Katrīne Mēnese, kura ierindojās sestajā vietā, sasniedzot karjeras labāko rezultātu kvalifikācijā.

Četras pirmās vietas (Grīnieks, Laipnieks, Jaunzemis un Freimanis) nodrošināja 'pole position' savos pusfinālos, bet otrās starta vietas izcīnīja Ritums, Zane, Kleinhofs un Freibergs. No šīs dienas debitantiem jāuzteic Gatis Geisters, kurš sasniedza augsto 9.vietu, savā dzimšanas dienā labi sacīksti iesāka Emīls Bērziņš, izcīnīdams 10.vietu kvalifikācijā. Laika ziņā vienā sekundē iebrauca pirmie 24 dalībnieki.

Pusfināli

Pirmajā pusfinālā jau pirmajā aplī no otrā uz ceturto vietu atkrita Ritums un, lai iekļūtu finālā turpmāko visu sacīksti nācās aizvadīt aizraujošā cīņā ar Jāni Čudovu, kuru pēdējā aplī tomēr izdevās apdzīt, tikmēr par pirmajām divām vietām spariga cīņa notika starp Freimani un Jāni Petrāni, kurš pamanījās uzrādīt labāko apļa laiku ne tikai savā braucienā, bet arī starp visiem pusfināla dalībniekiem. Beigu beigās Artūrs pozīciju nosargāja un tas bija svarīgi cīņai finālā ar savu tiešo konkurentu uz kopvērtējuma trešo vietu - Grīnieku.

Otrajā pusfinālā Jaunzema pārsvars šaubas par uzvarētāju neradīja, bet otrais, apsteidzot Zani Mēnesi finišēja Renārs Paiders, bet Zane kā trešā nodrošināja vietu finālā no šī brauciena. Iespaidīgu avāriju trešajā aplī garās taisnes galā piedzīvoja Toms Kalnītis, kurš nedaudz nobrauca no trajektorijas, trāpīja uz netīro trases daļu un gandrīz pilnā ātrumā ielidoja riepās. Lai arī nedaudz apdullis, tomēr Toms distanci pabeidza un varēja gatavoties startam D finālā.

Trešajā pusfinālā Andrejs Laipnieks uzvarēja pārliecinoši, tikpat pārliecinoši otrais finišēja Kārlis Kleinhofs, bet lielisks pusfināla brauciens padevās Kristīnei Mēnesei, kura pakāpās no septītās uz trešo vietu un izcīnīja iespēju B finālā startēt no otrās pozīcijas. Ceturtajā pusfinālā ne bez grūtībām uzvaru izcīnīja Grīnieks, kurš noturēja aiz sevis Freibergu, trešais finišu sasniedza Edgars Bambītis, kuram pirmā starta vieta B finālā.

Finālbraucieni

D finālā labi braucienu iesāka pirmās starta vietas īpašnieks Kristaps Stibe, kurš ne tikai nosargāja vadību, bet jau pirmajos divos apļos izveidoja visnotaļ pieklājīgu atstarpi starp sevi un konkurentiem. Tomēr tas vēl neko nedeva, jo šajā braucienā piedalījās sezonas debitantu ieskaites līderis Toms Kalnītis, kurš piedzīvoja avāriju pusfinālā. Startējis septītais, jau otrajā aplī Toms bija otrajā vietā un sesto apli noslēdza jau kā brauciena līderis un pārliecinoši devās pretī startam C finālā, finišā Kristapu apsteidzot par gandrīz 8 sekundēm. Trešo vietu pēc Agnim Rozītim piespriestā mazā soda, izcīnīja Vilnis Kepe, kurš aizvadīja jau 25 sacīksti pēc kārtas. Interesanta cīņa izvērtās par pēdējām trim vietām, kur finišā bija bez maz fotofinišs nepieciešams, jo šajā cīņa par 0,029 sekundēm pārāks bija Oskars Saulītis, aiz viņa Juris Zalmanis, bet Genādijs Fedorenko finišēja noslēdzošajā vietā vēl 0,027 sekundes aiz Jura. Iespējams šīs 0,056 sekundes starp D fināla 9.-11. vietu ir visu laiku sīvākā spēkošanās par nepalikšanu pēdējā vietā.

C finālā no pirmās vietas startēja Miķelis Lukša un līdz pat 14. no 18 apļiem spēja šo pozīciju noturēt, līdz tomēr viņu apdzina Jurijs Fedorenko, bet divus apļus vēlāk arī Jānis Geisters. Attīstības līgas uzvarētājs Edgars Bitenieks ar vēl papildu 10 kilogramu atsvaru finišēja šī brauciena ceturtaja pozīcijā, kas nozīmē, ka divi no trim braucējiem, kuri pirms nedēļas kāpa uz pjedestāla, čempionāta posmā palika C finālā. Pagalam neveiksmīgs pēc labas kvalifikācijas izrādījās sacīkstes turpinājums jubilāram Emīlam Bērziņam, kura sacīkstē izcīnītā 30.vieta un viens punkts ir mazs mierinājums, bet Ivars Gailis vispār palika bez punktiem 31.pozīcijā. Lauris Lapiņš dienu noslēdza tieši pirms šiem braucējiem, sacīkstes laikā ar cīnoties ar Vadimu Bergfeldu un Gati Bergmani.

B fināls izrādījās pilnīgi traks brauciens, ko lielā mērā noteica fakts, ka no pirmās vietas startējušais Edgars Bambītis sev ielozēja lēnāko no vienpadsmit kartiem, kas kombinācijā ar diezgan sarežģītām apdzīšanas iespējām un arī, jāatzīst, visai mazo pieredzi braukt šādās situācijās, kas vairāk brīžiem līdzinās braukšanai indoor trasēs, radīja ļoti daudz epizodes uz un aiz pārkāpuma robežas. Edgars varonīgi konkurentus aiz sevis spēja noturēt pirmos piecus apļus, kad ceļu garām viņam atrada savu labāko sacīksti aizvadošā Kristīne Mēnese, bet divus apļus vēlāk viņai pievienojās Jānis Čudovs, kuri savā starpā arī izcīnīja pēdējo ceļazīmi uz finālu. Brauciena beigu daļā viņus rokās sāka ķert Jurģis Brauers, taču, lai noķertu pietrūka laiks. Tikmēr Aiz Bambīša notika skarba cīņa par katru centimetru ar daudz grūstīšanās elementiem. No šīs cīņas septītajā aplī pamatīgi cieta Ivars Strencis, kurš gandrīz tajā pašā vietā, kur Kalnītis, bija spiests izvēlēties ielidot riepās, nevis pārbraukt pāri konkurentam. Atkritis uz pēdējo vienpadsmito pozīciju, sacīkstes turpinājumā Ivars lieliski izmantoja pārējo cīņas un savu lielo pieredzi, kam kulminācija bija četru savstarpējās cīņās aizņemtu braucēju apdzīšana vienā pašā līkumā, kas beigu beigās Ivaram ļāva finišēt ceturtajā vietā braucienā un 14.vietā sacīkstē. Aiz viņa finišēja labākais no dienas debitantiem Gatis Geisters. Smagi klājās Bambītim, kuram beigu beigās jāsamierinās bija ar 10.vietu braucienā, kamēr Harijam Cīrulim kartinga defekts vispār liedza finišēt.

Pretēji B finālam, pats galvenais brauciens noritēja daudz mierīgāk un pārdomātāk, lai gan finišā pirmās astoņas vietas šķīra vienb 1,5 sekundes. Pirmajās četrās vietās atradās vadošie braucēji, kuriem katrs punkts bija svarīgs un šo spriedzi varēja just, lai arī notikumu bija nesalīdzināmi mazāk nekā iepriekšējos braucienos, tomēr brauciens bij ļoti baudāms un skatāms arī no malas, redzot, ka katrs manevrs ir pārdomāts un izskaitļots, katra rīcība pamatota, šis bija viens no Openkart kvalitatīvākajiem braucieniem, un šīs sajūtas vēl spilgtākas padarīja augstās likmes. Pirmās izmaiņas līderu secībā notika ceturtajā aplī, kad Jaunzemis apsteidza Laipnieku un situāciju sekmīgi izmantoja arī Freimanis paceldamies uz trešo vietu, Andrejs atkrita uz ceturto un tā arī finišēja ārpus pjedestāla. Četrus apļus vēlāk Freimanim izdevās apsteigt arī Krišu un nokļūt aiz lieliski braucošā Grīnieka, kuram fakts, ka tuvākie konkurenti aizmugurē ir cits citam uz bampera nāca tikai par labu. Trīs apļus līdz beigām nelielu radušos iespēju mēģināja izmantot Freimanis, lai apdzītu Kristapu un izcīnītu beidzot arī savu pirmos uzvaru, taču manevrs nesanāca, turklāt to izmantoja Krišs, atgūdams savu otro pozīciju. Sešpadsmit apļus pacietīgi aiz vadošajiem savu izdevību gaidīja jaunais Ričards Freibergs, kurš šogad ir piedzīvojis milzīgu progresu, bet, kamēr vadošie cīnījās, bariņu noķēra arī Kleinhofs, Paiders un Petrānis. Starp citu Paiders ar Petrāni savā starpā aizvadīja aizraujošu cīņu par trešo vietu Izaicinājuma kausā. Tikmēr abas meitenes un Kaspars Ritums, kuram trāpījās lēnais karts aizvadīja savu cīņu peletona lejasdaļā. Zane spēja ar devīto vietu atkārtot savu labāko karjeras rezultātu, bet Kristīnes 11.vieta ir viņas pārliecinoši labākais sniegums, iepriekš augstākā vieta bija 20.Abu dāmu nokļūšana finālbraucienā, ļāva komandai "Mēness Racing" izcīnīt 4.vietu komandu ieskaitē.

15.posma finālbrauciena rezultāti

VietaSportistsKomandaRezultāts
1Kristaps GrīnieksBALTIE18 apļi
2Krišs JaunzemisSNB RACING+0.203
3Artūrs FreimanisMOVERS.LV+0.526
4Andrejs LaipnieksSNB RACING+0.761
5Ričards Freibergs ccRALLINGISTI+0.863
6Kārlis Kleinhofs ccMOVERS.LV+1.123
7Renārs Paiders ccSPIEDIENS+1.411
8Jānis Petrānis cc-+1.589
9Zane Katrīne Mēnese ccMĒNESS RACING+8.071
10Kaspars Ritums ccMOVERS.LV+9.471
11Kristīne Mēnese ccMĒNESS RACING+9.621

cc - izaicinājuma kausa dalībnieks

Finālbraucienos ātrākais apļa laiks Ričardam Freibergam, kuram šajā posmā augstākā vieta karjerā, pirmā uzvara un arī pjedestāls izaicnājuma kausā un pirmais ātrākais aplis sacīkstē. Grīniekam šī bija 4.uzvara un 10.pjedestāls. Jaunu pjedestāla skaita rekordu vienā sezonā šajā posmā uzstādījā Krišs Jaunzemis - līdz šim veselas piecas reizies pieciem dažādiem braucējiem bija izdevies sezonas laikā uz pjedestāla kāpt 11 reizes, tostarp arī pašam Krišam tas izdevās pagājušajā sezonā, svētdien izcīnītā otrā vieta bija 12. Kriša pjedestāls šogad. Interesanti, ja iepriekšējās visas reizes 11 pjedestāli nozīmēja visai drošu čempiontitulu, tad šogad ne tikai 12, bet ļoti iespējams arī 13 vai 14 pjedestāli Krišam titulu nesagādās, jo pirmo reizi sezonas laikā vismaz desmit reizes uz pjedestāla ir izdevies kāpt vēl kādam dalībniekam, šajā gadījumā Andrejam Laipniekam. Interesants fakts, ka tikai vienreiz titulu ir izcīnījis braucējs, kuram nav visvairāk pjedestālu un tas notika 2011.gadā, kad Zintim Grandbergam pietika tikai ar 4 pjedestāliem un vienu uzvaru, lai kļūtu par Openkart čempionu. Jāpiezīmē, ka Krišam, šis bija 29.pjedestāls karjerā.

Kopvērtējums pēc 15.posma

Kopvērtējumā, lai arī Krišs finišēja augstāk nekā Laipnieks, tomēr Andrejs savu pārsvaru vēl palielināja, jo kopvērtējuma ieskaitē tiek ņemti vērā 13 labākie rezultāti un Madonas posms Andrejam bija pilnīgi norakstāms. Par prognozēm šajā cīņā un to kas kuram braucējam jāizdara, lai savus mērķus sasniegtu, vairāk pirms nākamā posma apskata, bet ir pilnīgi skaidrs, ka Andrejam ir iespējas nodrošināt sev titulu jau nākamajā sacīkstē. Savā ziņā abi sāncenši ir tā kā mainītām laimām nekā tas bija pagājušā gada nogalē. Cīņā par trešo vietu, šī ļoti iespējams būs bijusi izšķirošā sacšikte, kas svaru kausus noslieca par labu Kristapam. Vēl Freimanim iespējas ir, taču nu jau trešā vieta ir grūtāk sasniedzams mērķis. Nedaudz nervozu sezonas nogali sev padarījis Ritums, kurš cīnās ar ribu sāpēm un viņa komandas biedrs Kleinhofs pamzām atvinnē punktu deficītu cīņā par Izaicinājuma kausu, lai gan Kaspara pārsvars ir šķietami drošs, taču atliek Kārlim uzkāpt uz pjedestāla, ko viņš noteikti ir spējīgs izdarīt, un situācija var strauji mainīties.

Kopvērtējuma pirmais desmitnieks pēc 15.posma

VietaSportistsKomandaPunkti
1Andrejs LaipnieksSNB RACING552 (563)
2Krišs JaunzemisSNB RACING534 (578)
3Kristaps GrīnieksBALTIE459 (500)
4Artūrs FreimanisMOVERS.LV439 (478)
5Kaspars Ritums ccMOVERS.LV322 (340)
6Kārlis Kleinhofs ccMOVERS.LV300 (303)
7Gatis Vītols ccBALTIC AUTO PARTS282 (300)
8Harijs CīrulisBALTIE270
9Renārs Paiders ccSPIEDIENS263 (278)
10Nils TrapānsBALTIE231

Toms Kalnītis, neskatoties uz neveiksmīgo sacīksti, ir tuvu tam, lai nodrošinātu gada debitanta titulu - to jau būs iespējams paveikt nākamajā posmā, jo Toma pārsvars pār Andri Ratku šobrīd ir 37 punkti. Komandām otrais tituls pēc kārtas jau ir "SNB Racing" rokās, kuri šogad uzvarējuši 12 no 15 posmiem, "Movers.lv" ir ļoti tuvu tam, lai nodrošinātu otro vietu, jo pārsvars pār "Baltie" trešajā vietā ir jau 14 punkti.

Sasniegumi

SportistsSasniegums
Kaspars Ritums25.sacīkste
Renārs Paiders25.sacīkste
Vadims Bergfelds10.sacīkste
Kristaps Grīnieks4.uzvara
Kristaps Grīnieks10.pjedestāls
Krišs Jaunzemis29.pjedestāls
Artūrs Freimanis7.pjedestāls
Kristaps Grīnieks2.uzvara kvalifikācijā
Ričards Freibergs1.ātrākais aplis