Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:3031, Did:0, useCase: 3

Viens no desmit: kāpēc Latvijas izlase negūst vārtus vairākumā?

Ulvis Brože
Ulvis Brože @UlvisBrozhe

Viens no desmit: kāpēc Latvijas izlase negūst vārtus vairākumā?
Foto: LHF

Pagājusi nedēļa kopš 2024. gada pasaules čempionāta hokejā atklāšanas. Latvijas izlase aizvadījusi četras spēles, realizējot vienu no desmit vairākumiem. Maz vairākumu un maz vārtu. Kāpēc?

Latvijas izlase savus pagaidām vienīgos vārtus vairākumā guva pagarinājuma uzvarā pret Franciju, kad pusotru minūti uz ledus pavadījušais komandas kapteinis Kaspars Daugaviņš devās uz priekšu, viņa mestā ripa atdūrās pret vārtu stabu, bet ar atlēkušo ripu rezultatīvu punktu pielika Roberts Bukarts. Sliktāk ar vairākumu izmantošanu sekmējies tikai mājiniecei Čehijai (1/11), Slovākijai (1/11) un Polijai (0/13).

"Mūsu problēma ir tā, ka mums ir pārāk maz vairākumu," secināja Latvijas izlases galvenais treneris Harijs Vītoliņš. Atklāšanas spēlē pret poļiem Latvijas izlase vairākumā pavadīja četras minūtes. Pret Franciju – 13 minūtes. Savukārt pret Kazahstānu un Vāciju bija tikai pa vienai iespējai vairākumā. "Ja skatāmies statistiski, tad 30% vairākuma realizācija ir ļoti labs rādītājs. Ja mums būtu šāds vairākuma realizācijas procents, tad mums būtu vajadzīgi vismaz 3-4 vairākumi spēlē, lai vidēji būtu vieni vārti vairākumā spēlē.

"Tāpēc ar puišiem runājam, ka mums vajag spēlēt agresīvāk un aktīvāk pretinieku vārtu priekšā, lai būtu lielākas iespējas izprovocēt viņus uz noraidījumiem. Jo vairākumu var izmantot tikai tad, kad tev ir vairākums," pauda Vītoliņš. "Mums pagaidām nav daudz vairākumu kā tādu. Bet nu ejam uz priekšu, tāpat aktīvi strādājam pie vairākuma izspēles, treniņos kaut kas sanāk. Bet spēlēs... Tur vajadzīga kvantitāte, lai varētu regulāri vairākumā kaut ko izspēlēt."

Treniņā pirms spēles pret Zviedriju tika veiktas izmaiņas ne tikai virknējumos, bet arī vairākuma pieciniekos. Pirmajā brigādē līdzās Kasparam Daugaviņam, Rodrigo Ābolam, Oskaram Batņam un Jānim Jakam vietu ieņēma Rihards Bukarts, aizvietojot Mārtiņu Dzierkalu, kurš tika iespēlēts otrajā brigādē – pie Kārļa Čukstes, Roberta Bukarta, Mika Indraša un Dana Ločmeļa. Tika strādāts gan pie ieslidošanas pretinieku zonā, gan pie saspēlēm pēc nostāšanās.

Vītoliņš treniņnometnes beigās sūdzējās, ka ļoti jūtams Uvja Balinska iztrūkums – nav aizsarga, kuram spēlēt otrajā brigādē. Pārbaudes spēlēs pret Šveici Jaka prombūtnē pie vairākuma minūtēm tika Ralfs Freibergs un Kristaps Zīle, bet turpinājumā pievienojās Kārlis Čukste, saņemot treneru uzticības kredītu.

Čukste šajā sezonā kļuva par Zviedrijas pēc spēka otrās līgas čempionu. Regulārās sezonas 49 spēlēs viņš atzīmējās ar 13 punktiem, bet vienīgos vārtus iemeta playoff. "Labi," atbildot uz jautājumu, kā viņš jūtas vairākumā, teica Čukste. Zviedrijā viņš vairākumā nespēlēja.

"2022. gada čempionātā spēlēju vairākumā, un mums bija labs vairākums. Tas, ka sezonas laikā neesmu spēlējis vairākumā, nenozīmē, ka nemāku spēlēt. Divus gadus pēc kārtas esmu kļuvis par čempionu. Tas nozīmē, ka komandas ir labas. Tie, kas spēlē vairākumā, ir meistari. Tie, kas spēlē mazākumā, arī ir meistari," teica Čukste.

Pirms diviem gadiem Latvijas valstsvienība ar 25% realizāciju dalīja septīto vietu. Pērn ar 20% vairākumā Latvija bija 11. vietā.

"Vairākumā lielākā problēma ir tā pati, kas pieci pret pieciem – notikumu paredzēšana, nojauta, instinkti. Pati pirmā problēma ir tā, ka mēs nenopelnām pietiekami daudz vairākumu. Tā ir lielākā problēma," teica Ville Peltonens, kuram pēc pievienošanās Latvijas izlasei uzticēta uzbrucēju uzraudzīšana un pirmais vairākuma piecinieks. Par otro atbild Lauris Dārziņš.

"Jāsaka, ka mēs bieži pārāk daudz domājam par vienkāršām lietām. Iešanu uz vārtu priekšu, vārtsarga redzamības nosegšanu, pareizo savtīgo lēmumu pieņemšanu. Ja vari mest pa vārtiem, tad ir jāmet," vērtējot Latvijas sniegumu uzbrukuma zonā, pauda Peltonens.

"Reizēm spēlētāji pilda plānu un aizmirst, ka ir vienkārši jāspēlē. Viņi cenšas izpildīt plānu, bet ir jāspēlē ar instinktiem, bez pārliekas domāšanas. Jāreaģē uz to, ko spēle piedāvā. Izmantot momentus un atdot sevi visu. Tur mums pašlaik pietrūkst," norādīja somu treneris.

"Protams, ka mums vairākumā jābūt labākiem. Jātic sev. Ir izspēles, pie kurām mums neizdodas nonākt. Vispirms vajag ar ripu tikt pretinieku zonā, un tikai tad jāizspēlē. Jātic sev. Nevaram domāt, ka mums nesanāk, ka mēs nevaram. Tā hokeju nespēlē," teica Čukste, kuram šis ir trešais pasaules čempionāts. 21 spēlē viņš izcēlies ar 0+4.

Diskvalifikācijas dēļ pirmās divas spēles izlaidušais centra uzbrucējs Dans Ločmelis, atgriežoties sastāvā, uzreiz ielēca otrajā vairākuma pieciniekā, no tā izstumjot Eduardu Tralmaku. Pasaules čempionāta debitants Tralmaks ar 12 vārtiem vairākumā bija Čehijas Ekstralīgas līderis. Neviens no Latvijas izlases hokejistiem savā klubā neiemeta vairāk vārtus vairākumā.

Pret Poliju un Franciju Tralmaks vairākumā nespēlēja sev ierastajā pozīcijā labajā malā, no kurienes Čehijā izdarīja metienus bez piespēles apturēšanas, bet gan zonas vidū, pie ripas tikpat kā netiekot – arī sāncenši apzinās, ka tā ir bīstamākā pozīcija, no kuras varētu nākt metiens, tāpēc pievērš pastiprinātu uzmanību.

Latvijas izlases treneri lēmumu ar citas pozīcijas ierādīšanu pamatoja, ka tas ir labākais risinājums pasaules čempionāta līmenī, kā argumentu minot neizmantotās iespējas no ierastās pozīcijas pārbaudes spēlēs pret Šveici.

Pirms gada Latvijas bilance nevienādos sastāvos bija +5 vārti (septiņi vairākumā un divi ielaisti mazākumā). Šogad ir vieni vārti vairākumā un četras ielaistas ripas mazākumā. Lai aizķertu nepieciešamos punktus pret favorītēm Zviedriju un ASV, nepieciešams labāks sniegums nevienādos sastāvos.

Noderīgas lietas:

PČ jaunumi, komentāri un viedokļi
PČ kalendārs un rezultāti
KSENUKAI prognožu spēle
Baudi PČ hokejā lielākajā sporta bārā Latvijā O'LEARYS
Vēro PČ hokejā tiešraides iepirkšanās centrā OLIMPIA

  -1 [+] [-]

, 2024-05-17 19:18, pirms 2 nedēļām
Jo ir 7 debitanti, trūkst to, kuri var gūt vārtus vairākumā - Balcers, Bļugers, Girgensons, Ķēniņš, Džeriņš u.c. Ko tur vēl jautāt?

  -1 [+] [-]

, 2024-05-17 22:34, pirms 2 nedēļām
Peltonena teksts pārsvarā no ūdens sastāv...

Un kāpēc Vītoliņš domā, ka pēc 22 vairākumiem būtu iemests vairāk par diviem vārtiem?

  -1 [+] [-]

, 2024-05-18 09:48, pirms 2 nedēļām
Damokla_zobens_23 rakstīja: Peltonena teksts pārsvarā no ūdens sastāv...

Un kāpēc Vītoliņš domā, ka pēc 22 vairākumiem būtu iemests vairāk par diviem vārtiem?
1 no 4 vai 1 no 5 realizētiem vairākumiem tā ir normāla statistika
Lai vairākumi tiktu realizēti, tiem vienkāši ir jābūt skaitliski pietiekamā kvantitātē katrā mačā
Mums tāds bija tikai viens, pret Frankiem, kur arī 1 vairākums tika realizēts Pārējos mačos vairākumi bija nepietiekamā daudzumā, lai kaut vienu varētu puslīdz droši realizēt
Cita tēma ir, ka pret mums nenoraidās vai arī strīpainie nenoraida, kad vajag, ir bijis arī tā, bet mūsējos noraida gan!
Par to rakstīju vēl pims PČ sākuma, ka ir jāizdara spiedieni uz arbitriem, ir aktīvi jāprotestē, kad par acīmredzamu parkāpumu pretinieku nenoraida
Taču Harka, tā vietā lai protestētu, nodevīgi klusē uz beņķa, rokas kabatā turēdams, kad mūsējam iebrauc ar nūju feisā un strīpanie pārkāpumu palaiž garām

  -1 [+] [-]

, 2024-05-18 10:17, pirms 2 nedēļām
skaidrs ir viens - LV izlasē ir tikai daži spēlētāji kas prot spēlēt vairākumā, un treneri pat tos neprot izmantot pareizajās pozīcijās.

     [+] [-]

, 2024-05-18 13:08, pirms 2 nedēļām
Šogad vāji spēlē Dzierkals un Jaks, jāliek pie sētas un jāatrod vietniek. Varbūt Komuls.