Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:3031, Did:0, useCase: 3

Lasītāji piekrīt izlases treneriem par čempionāta labāko trio

Emils Ozerinskis

Lasītāji piekrīt izlases treneriem par čempionāta labāko trio
Kaspars Daugaviņš. Foto: Guntis Lazdāns

Ar trīs papildlaika panākumiem un vienu uzvaru pamatlaikā Harija Vītoliņa trenētajai Latvijas hokeja izlasei šī gada pasaules hokeja čempionātā bija par īsu, lai sasniegtu ceturtdaļfināla fāzi. Tādējādi turnīrs sarkanbaltsarkanajiem noslēdzies pēc septiņām spēlēm. Čehijā notiekošā čempionāta gaitā ar saviem vērtējumiem dalījās portāla Sportacentrs.com lasītāji. Šodien izmērīsim vidējo temperatūru, kādu portāla apmeklētāju prātos sasniedza šī pavasara Latvijas hokeja izlases modelis.

Pirms gada Latvijas hokeja izlases spēlētāji sagādāja saviem tautiešiem eiforiju, ļaujot jūsmot par pirmo reizi pasaules čempionātu vēsturē izcīnītajām bronzas godalgām. Protams, ka pēc pagājušā gada panākumiem Latvijas izlases līdzjutēji cerēja vēlreiz ieraudzīt Latvijas valstsvienību vismaz ceturtdaļfināla stadijā, tomēr līdz izslēgšanas spēlēm aizsniegties Harija Vītoliņa trenētajai komandai nebija pa spēkam.

Jāatzīmē, ka, salīdzinot ar pērno pavasari, šogad izlasei bija vērienīgi sastāva iztrūkumi. Stenlija kausa izcīņā savu sniegumu demonstrēja pagājušā čempionāta MVP - Artūrs Šilovs. NHL izslēgšanas spēļu dēļ piekto gadu pēc kārtas klāt nebija arī Teodors Bļugers. Savainojumu dēļ čempionāts gāja secen Šveices čempionāta finālistiem Rūdolfam Balceram un Ronaldam Ķēniņam. Ierindā nebija arī pērn par diviem labākajiem izlases aizsargiem portāl lasītāju vērtējumā atzītie Kristiāns Rubīns un Uvis Balinskis. Pirmais palika malā traumas dēļ, bet otrajam jābūt ugunsdzēsēja gatavībā Stenlija kausa izcīņā. Savukārt bez Zemgus Girgensona ierindā izlase spēlēja jau septīto pavasari pēc kārtas.

Šopavasar Ostravā savas debijas pasaules čempionātos piedzīvoja septiņi valstsvienības spēlētāji. Trīs no debitantiem spēja gūt savus pirmos pasaules čempionātu vārtus, bet vēl divi tika pie rezultativitātes punktiem ar piespēlēm.

Portāla Sportacentrs.com lasītāju balsojumu rezultāti

pret Polijupret Francijupret Kazahstānupret Vāciju
pret Zviedrijupret Slovākijupret ASV

Kā skatīties uz vērtējumiem? Portāla lietotāju likto atzīmju vidējos vērtējumus nevajadzētu raudzīties kā skolas solā saņemtās atzīmes: trīs - slikti, četri un vairāk - ieskaitīts. Vērtējumus būtu vērtīgi uztvert skalā kā termometra rādītājā. Matemātiski vidējā atzīme ir 5,5 balles, ko var nospraust par neitrālo punktu. Zemāk par šo atzīmi var uzskatīt, ka līdzjutēji attiecīgā spēlētāja sniegumu uztvēruši vēsi, kamēr augstāki rezultāti dāvājuši pozitīvas sajūtas un uzsildījuši temperatūras stabiņu.

Turnīru Ostrovā Latvijas izlases pirmā vārtsarga statusā uzsāka NHL cietokšņa sargs Elvis Merzļikins. Veiksme novērsa savu vaigu no 30 gadus vecā vārtsarga, kurš jau pirmajā spēlē pret nominālajiem pastarīšiem poļiem ielaida četras ripas pēc rikošetiem, kas maksāja Latvijas izlasei zaudētu punktu. Arī pret Franciju pamatlaikā pie uzvaras tikt neizdevās, kas galu beigās dārgi maksāja cīņā par play-off. Pavisam plāni Merzļikinam klājās pret Zviedriju, ielaižot sešas ripas un tiekot pie pasaules čempionātu antirekorda - ielaižot tīrs vārtus 26 sekundēs. Artūrs Irbe pasauca Merzļikinu uz maiņu, un vārtsargs pēdējās spēlēs Latvijas cietoksnī neatgriezās. No trīs turnīram pieteiktajiem vārtsargiem Kolumbusas "Blue Jackets" vārtu vīrs saņēma zemāko atzīmi - 5,6 balles. Arī statistika ar 82,6% atvairīto metienu un 4,8 ielaistām ripām vidēji spēlē ir pagalam neglaimojoša.

Merzļikinu spēlē pret zviedriem nomainīja debitants Ēriks Vītols, kuram pietrūka vien nepilnas divas minūtes, lai savā debijas spēlē netiktu pārspēts. Vītola atzīme 7,6 balles gan lielākā kontekstā nav liekama, jo spēlētājs laukumā pavadīja nepilnas 25 minūtes. Vienu vai divas spēles aizvadījušo hokejistu atzīmes var ļoti nolēkāt, neradot objektīvāko priekšstatu, kādu var parādīt ilglaicīgāka dalība turnīrā.

Ņemot vērā portāla Sportacentrs.com lietotāju balsojumu par Latvijas hokeja izlases spožāko spēlētāju šī gada čempionātā atzīts vārtsargs Kristers Gudļevskis, kurš pirms gada bronzas pavasara spēlēs pacietīgi sēdēja uz rezervistu soliņa un tā arī ne uz minūti laukumā neizgāja. Ostravā četrās spēlēs Kokneses vairogs atsita 90,6% no pretinieku mēģinājumiem ieņemt viņa vārtus, ielaižot 3,2 ripas spēlē. Visspožākais mirklis Gudim bija spēle pret Slovākiju, kad vārtsarga lieliskais sniegums par spīti septiņiem spēles laikā zaudētiem kilogramiem ļāva Latvijai saglabāt ceturtdaļfināla cerības līdz pat pēdējai spēlei. Gudļevskim tika augstākais vērtējums ar 8,1 balli.

Vārtsargu vidējais vērtējums

SpēlētājsSp.Vid.v.
Kristers Gudļevskis48.1
Ēriks Vītols17.6
Elvis Merzļikins45.6

Spēle aizsardzībā Latvijas izlasei šajā čempionātā nebija spēcīga. Grupu turnīrā tika ielaisti 29 vārti - tikpat, cik to izdarīja Austrija, Dānija un elitē apsveicināties atnākusī Polija. Par vieniem vārtiem vairāk ielaida no elites divīzijas nu jau izkritušie Lielbritānijas hokejisti, bet divus vairāk ielaida kazahi.

Pie augstākā vērtējuma starp aizsargiem tika Jānis Jaks, kurš visu turnīru pavadīja kā pirmā pāra aizsargs, kamēr citi hokejisti pamatīgi tika rotēti. Jaks tika pie divām rezultatīvām piespēlēm un bloķēja 11 pretinieku metienus, kas bija augstākais rādītājs Latvijas izlases rindās. Aizsarga snieguma vidējais vērtējums bija 6,3 balles.

Otrais labākais no aizsargiem bija Ralfs Freibergs, kurš ar vārtiem pret slovākiem un vēl vienu rezultatīvu piespēli arī guva divus rezultativitātes punktus. Freibergs un Jaks bija vienīgie, kuru vidējās atzīmes čempionāta gaitā pārsniedza sešas balles, Freibergam tiekot pie atzīmes 6,1. Lielas simpātijas pēc ASV spēles aizsargs ieguva sociālo tīklu lietotāju vidū, Freibergam pēc intervijas ar LTV pārstāvjiem izsakot skaidru nostāju: "Latvijā ir viena valoda!" Tikai dienu pēc Freiberga paustās nostājas LSM atcēla plānotās Eiropas parlamenta vēlēšanu debates krievu valodā.

Naskākais vārtu krājējs starp aizsargiem bija Roberts Mamčics, taču viņam pārī ar debitantu Markusu Komulu bija visai daudz brāķa tiešo pienākumu veikšanā. Tādēļ trīs vārtus guvušā Mamčica vidējā statistika sasniedza 5,8 balles, bet talsenieks palika pie 5,4 ballēm. Jāatzīmē, ka vidējam līdzjutējam garām varēja paslīdēt straujums, kādā Komuls pārvietojās pa laukumu, sasniedzot otro veiklāko slidošanas ātrumu Latvijas izlases rindās ar 37,26 km/h.

Tikmēr Arvila Bergmaņa viena došanās laukumā pret Zviedrijas izlasi kopāstājās ar pieticīgiem rādītājiem attiecīgajā balsojumā visai izlasei, tādēļ viņa atzīme ievērojami atšķiras no hokejistiem, kuri aizvadīja visus septiņus mačus.

Aizsargu vidējais vērtējums

SpēlētājsSp.Vid.v.
Jānis Jaks76.3
Ralfs Freibergs76.1
Kristaps Zīle75.9
Kārlis Čukste75.9
Oskars Cibuļskis75.8
Roberts Mamčics75.8
Markuss Komuls75.4
Arvils Bergmanis14.6

Pēc grupu turnīra noslēgšanās Latvijas izlases treneru korpuss par labākajiem čempionāta spēlētājiem Latvijas izlases rindās kopā ar Gudļevski nosauca kapteini Kasparu Daugaviņu un viņa asistentu Rodrigo Ābolu. Treneru viedoklis šajā čempionātā sakrita ar portāla Sportacentrs.com lietotājiem, kuri savos balsojumos čempionāta gaitā visaugstākās atzīmes salika tieši šiem trim hokejistiem.

Turnīra gaitā savu 36 dzimšanas dienu atzīmējušais Daugaviņš piedalījās savā 12. pasaules čempionātā. Septiņu spēļu gaitā izlases kapteinis tika pie četriem vārtiem un trīs rezultatīvām piespēlēm, kas bija tikpat rezultativitātes punkti, cik pērnajā bronzas pavasarī, kad Latvija aizvadīja desmit mačus. Daugaviņš rezultatīvāks bijis tikai vienā pasaules čempionātā - pirms deviņiem gadiem Prāgā, kad pirmo reizi kapteiņa statusā uzbrucējs piedalījās deviņos no kopumā 11 Latvijas izlases gūtajiem vārtiem.

Šopavasar Ostravā Daugaviņš guva divus pagarinājuma vārtus, ko pievienoja diviem Prāgas pagarinājumu vārtiem. Tādējādi Latvijas kapteinis kļuva par visvairāk pagarinājumos vārtus guvušo hokejistu pasaules čempionātu vēsturē. No slidotājiem kapteinis bija trešais ātrākais Latvijas spēlētājs, sasniedzot 36,67 km/h. Daugaviņa vidējā atzīme čempionātā bija ļoti cienījama - 7,5 balles.

Pašas veiklākās kājas mūsu valstsvienībā šogad bija Rodrigo Ābolam, kurš spēja ieskrieties līdz pat 37,3 km/h. Pirmā virknējuma centra pozīcijas spēlētājs guva divus vārtus un veica divas rezultatīvas piespēles. Ābols bija uzticamākais Latvijas spēlētājs iemetienos, uzvarot 55,8% procentu cīņu par ripu iemetienu apļos. Ābols pēc septiņām aizvadītām spēlēm noapaļoja savu vidējo atzīmi līdzjutēju skatījumā uz apaļām septiņām ballēm.

Jāatzīmē, ka virs vidējiem izlases vērtējumiem tika divi pasaules čempionātu debitanti, kurus iepriekš ne Harijs Vītoliņš, ne Bobs Hārtlijs neņēma līdzi uz pasaules meistersacīkstēm. Attiecīgi pie atzīmēm 6,2 un 6,1 balle tika Haralds Egle un Eduards Tralmaks. Abi hokejisti tika pie gūtiem vārtiem, lai gan Tralmakam nācās mest ripu vārtos pat divas reizes, lai tiktu pie legāla vārtu guvuma. Lai gan Egle un Tralmaks aizvadīja savus debijas čempionātus, 28 un 27 gadus vecie hokejisti sen jau ir nobrieduši fiziskām cīņām, ko sekmīgi apliecināja ceturtās uzbrucēju maiņas virknējumā.

Viszemāk uzbrucēju vērtējumu sarakstos noslīdēja debitanti Fēlikss Gavars un Raivis Ansons, kuriem tika atzīmes 5,2 ballu vērtējumā. Tikai par vienu desmitdaļu augstāka atzīme tika Mikam Indrašim, kurš aizvadīja vienu no savas karjeras klusākajiem pasaules čempionātiem. Lai gan Indrašis sakrāja trīs rezultatīvas piespēles, viņš palika bez gūtiem vārtiem ceturto reizi 11 čempionātos un pirmo reizi kopš 2018. gada pavasara.

Uzbrucēju vidējais vērtējums

SpēlētājsSp.Vid.v.
Kaspars Daugaviņš77.5
Rodrigo Ābols77.0
Martins Laviņš26.6
Dans Ločmelis56.3
Haralds Egle66.2
Eduards Tralmaks76.1
Mārtiņš Dzierkals76.0
Renārs Krastenbergs75.9
Roberts Bukarts75.8
Rihards Bukarts75.8
Oskars Batņa75.6
Miks Indrašis75.3
Fēlikss Gavars75.2
Raivis Ansons55.2

Turnīra gaitā Kristers Gudļevskis sasniedza divus labākos šī čempionāta vērtējumus, bullīšos pret slovākiem un sausajā mačā pret kazahiem tiekot pie 9,8 ballu atzīmēm. Gudļevskim bija arī turnīra 11. labākā spēle, kas palika uzreiz aiz top 10 robežas, tiekot pie 8,2 ballēm pret ASV. Divreiz Labāko desmitniekā ar pagarinājumu uzvaras vārtiem iekļuva Kasapars Daugaviņš, abos šajos mačos kapteiņa pēdās sekojot arī Rodrigo Ābolam.

Vienreiz labāko desmitniekā iekļuva Elvis Merzļikins, tiekot pie 8,5 vērtējuma turnīra otrajā mačā pret francūžiem, bet pret Zviedrijas izlasi vārtsargam tika turnīra pati sliktākā atzīmē - 3,2 balles. Divreiz vērtējumu apakšā bija Miks Indrašis. Uzbrucējsam tika pa 3,7 ballēm sagrāvēs pret Vāciju un Zviedriju.

Oskars Batņa par savu noraidījumu spēlē pret Franciju saņēma knapas 3,9 balles, taču sakrāves ar 1:8 un 2:7 ļāva otrās maiņas centram izmukt no palikšanas apakšās pieciniekā. Gan low 5, gan top 10 sarakstā nonāca Oskars Cibuļskis, kuram tika vājš vērtējums pret Vāciju, bet ļoti respektējamā 8,4 atzīme pagarinājumu panākošajos vārtos pret Slovākiju.

Top 10 un Low 5

SpēlētājsVērtSpēle
Kristers Gudļevskis9.8pret Slovākiju
Kristers Gudļevskis9.8pret Kazahstānu
Kaspars Daugaviņš9.2pret Franciju
Dans Ločmelis8.9pret Slovākiju
Elvis Merzļikins8.5pret Franciju
Kaspars Daugaviņš8.5pret Poliju
Rodrigo Ābols8.5pret Franciju
Oskars Cibuļskis8.4pret Slovākiju
Rodrigo Ābols8.4pret Poliju
Haralds Egle8.3pret Kazahstānu
Oskars Cibuļskis3.7pret Vāciju
Raivis Ansons3.7pret Vāciju
Miks Indrašis3.7pret Vāciju
Miks Indrašis3.7pret Zviedriju
Elvis Merzļikins3.2pret Zviedriju

Noderīgas lietas:

PČ jaunumi, komentāri un viedokļi
PČ kalendārs un rezultāti
KSENUKAI prognožu spēle
Baudi PČ hokejā lielākajā sporta bārā Latvijā O'LEARYS
Vēro PČ hokejā tiešraides iepirkšanās centrā OLIMPIA

     [+] [-]

, 2024-05-24 12:03, pirms 3 nedēļām
Šie vērtējumi potenciāli varētu ietekmēt spēlētāju nākošos līgumus un algas!

  +2 [+] [-]

, 2024-05-24 12:04, pirms 3 nedēļām
"Arī pret Franciju pamatlaikā pie uzvaras tikt neizdevās, kas galu beigās dārgi maksāja cīņā par play-off". Šoreiz šie 2 punkti (pret POL un FRA) NEKO nemaksāja. Uzvarot abas spēles pamatlaikā tik un tā būtu 9tā vieta.

     [+] [-]

, 2024-05-24 12:06, pirms 3 nedēļām
brick rakstīja: Šie vērtējumi potenciāli varētu ietekmēt spēlētāju nākošos līgumus un algas!
Noteikti - domāju Daugava ir atgriezies NHL skautu blociņos, bet par Ābolu jau cīnās vairāki NHL klubi

  +1 [+] [-]

, 2024-05-24 12:57, pirms 3 nedēļām
"Savainojumu dēļ čempionāts gāja secen Šveices čempionāta finālistiem Rūdolfam Balceram un Ronaldam Ķēniņam."
Ronalds Ķēniņš nevar pastiprināt izlasi. Viņa spēles līmenis pagājušajā sezonā ievērojami kritās. Izlases debitanti - Laviņš, Tralmaks, Egle, Gavars savas vietas Ķeniņam neatdos. Ļaujiet viņam atpūsties un sagatavoties nākamajai sezonai.

  +1 [+] [-]

, 2024-05-24 13:13, pirms 3 nedēļām
brick rakstīja: Šie vērtējumi potenciāli varētu ietekmēt spēlētāju nākošos līgumus un algas!
Daugaviņš uz NHL par 9M sezonā. Merzļikins arī NHL, bet tikai 6M sezonā.

     [+] [-]

, 2024-05-24 13:41, pirms 3 nedēļām
Kaut kā nedzirdu vairs tos pajolīšus kas te ar putām uz lūpām dziedāja slavas dziesmas Merzļikinam!

  +1 [+] [-]

, 2024-05-24 15:16, pirms 3 nedēļām
Taa arii nesapratu kapeec Dzierkals speeleeja vairaakumaa un Tralmaks miicijaas pa 4to mainu?

Kaads var mani apgaismot?

  +2 [+] [-]

, 2024-05-24 15:18, pirms 3 nedēļām
interesanti būtu par Mamčicu dzirdēt pro viedokli - man visu čempi šķita, ka daudz kļūdu

     [+] [-]

, 2024-05-24 21:16, pirms 3 nedēļām
go114514963130411916134 rakstīja: interesanti būtu par Mamčicu dzirdēt pro viedokli - man visu čempi šķita, ka daudz kļūdu
Ja klausījies studiju pēc spēlēm, tad Ābols jau visu pateica - lielākā daļa spēlētāju, tajā skaitā Mamčics, ikdienā nespēlē top līgās, bet mēs gribam, lai PČ viņi rāda top līmeni.
Katram ir savi limiti un spēlētājs tā vienkārši nevari uzlēkt augstāk par savu sēžamvietu. Cita intensitāte, cita atbildība, tāpēc kļūdas sanāk un tas krīt acīs.
Ābols arī teiktu, ka hokejs ir ātrākais sporta veids - kļūdas ir, biju un būs.
Nevajag pārdzīvot.

     [+] [-]

, 2024-05-25 00:01, pirms 3 nedēļām
Kāpēc Gudļevskis nespēlē NHL un nepelna 5 ļimoni gadā ?

     [+] [-]

, 2024-05-25 19:28, pirms 3 nedēļām
go114514963130411916134 rakstīja: interesanti būtu par Mamčicu dzirdēt pro viedokli - man visu čempi šķita, ka daudz kļūdu
Daudz kļūdu bija vairākiem izlases spēlētājiem.

     [+] [-]

, 2024-05-25 19:29, pirms 3 nedēļām
NorchaN rakstīja: "Arī pret Franciju pamatlaikā pie uzvaras tikt neizdevās, kas galu beigās dārgi maksāja cīņā par play-off". Šoreiz šie 2 punkti (pret POL un FRA) NEKO nemaksāja. Uzvarot abas spēles pamatlaikā tik un tā būtu 9tā vieta.
Ja ņem vērā, ka bija jāņem vismaz punkts no sava līmeņa komandas Vācijas, tad kā reizi tie punkti izšķīra.

     [+] [-]

, 2024-05-25 20:50, pirms 3 nedēļām
Īst variantu nebija,neredzu šai trijotnej konkurentus