Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:3031, Did:0, useCase: 3

Irbe: "Mans darbs ir vienkārši fenomenāls. Ļoti forši strādāt ar tādiem džekiem"

Ulvis Brože
Ulvis Brože @UlvisBrozhe

Irbe: "Mans darbs ir vienkārši fenomenāls. Ļoti forši strādāt ar tādiem džekiem"
Kristers Gudļevskis. Foto: LHF

Latvijas izlases vārtus pirmajās divās spēlēs sargāja Elvis Merzļikins, kamēr trešais mačs tika uzticēts Kristeram Gudļevskim, kurš atstāja sausā kazahus. Vārtsargu treneris Artūrs Irbe sarunā ar Latvijas medijiem priecājās par padotajiem un patīkamo problēmu – jautājumu, kuram uzticēt vārtus pret Vāciju.

"Pēc piecu gadu pārtraukuma redzējām Kristeru Latvijas izlases vārtos. Gudis parādīja baigo briedumu. Atkal mums iedeva papildus drošības sajūtu. Jāsaka, skatoties no tāda viedokļa, mans darbs ir vienkārši fenomenāls. Man ir forši strādāt ar tādiem džekiem, jo viņi visi vienkārši spēlē. Īpaši nav, par ko sūdzēties. Gudis ir savos ziedu gados, un novēlu viņam ilgi un dikti tos noturēt. Mums ir profesionāli vārtsargi. Man nav, ko piebilst. Man ir viegli strādāt," pēc šā rīta treniņa priecājās Artūrs Irbe. Uz ledus no vārtsargiem devās tikai pasaules čempionātam nepieteiktais Ēriks Vītols, bet vakara izvēli Irbe neatklāja.

"Atgriezīšos pie frāzes, ko teicu, kad pirmo reizi ierados NHL. Galvenais treneris man jautāja par vārtsargu trenēšanas filozofiju. Teicu, ka mans mērķis ir jums sagādāt galvassāpes. Ko!? Mans uzdevums ir sagādāt galvassāpes – lai vārtos varētu likt jebkuru, un ir droši. Tas ir mans mērķis – lai būtu grūti izvēlēties, jo ir labas izvēles. Pieturos pie šīs filozofijas," norādīja Irbe, kurš Latvijas valstsvienības vārtsargu trenera amatā atrodas otro reizi.

Vācijas izlase pasaules čempionātu ievadīja ar 6:4 uzvaru pret Slovākiju, bet sekojušas sakāves pret amerikāņiem un zviedriem – abās spēlēs 1:6. Gan Filipam Grūbaueram, gan Matīasam Nīderbergeram ir zem 88% atvairītu metienu.

"Grūti pateikt, kuru viņi liks spēlēt. Droši vien tas ir noslēpums. Mūsu uzdevumu tas nemaina – nepielāgojamies pretinieku vārtsargiem. Uzskatu, ka nevajag piebāzt galvu ar niansēm, ka jātrāpa tur un tur. Un tad spēlētājs nemaz nemet, jo viņam nav ērti mest tieši tur. Labāk ļaut mest, un tad vienmēr labākais ieteikums ir iet uz vārtiem. Izveidot satiksmi vārtu priekšā, burzmu, un tad ripas ieskries. NHL ejošākais teiciens bija: izveidojiet burzmu vārtu priekšā, jo tas nepatīk nevienam vārtsargam. Tas atbilst patiesībai."

"Vēlams būt augumā kā Elvim vai Gudim," atbildot uz jautājumu, kā cīnīties ar burzmu pie saviem vārtiem, teica Irbe. "Tas ļoti palīdz. Viņi no otrā stāva var visu redzēt. Man bija cita sistēma – es skatījos no pagraba. Pieliecos tik zemu, ka ripu meklēju caur kājām. Ripa ir jāatrod. Galvenais ir gribēt to atrast ar savām acīm. Kad padodies un atslābinies, tas ir potenciāls gols. Jāmeklē. Kaut vai skatoties uz citu ķermeņiem un citu acīm. Nianses, par ko varētu rakstīt grāmatu, bet nevaru te tik daudz vārīties, jo tās detaļas vēl jāizstāsta mūsu vārtsargiem."

Irbe treniņu laikā padomus dod ne tikai vārtsargiem, bet arī laukuma spēlētājiem. Viņš skaidroja, ka tā palīdz hokejistiem izprast pretinieka domu gājienu. "Ideja ir tāda – es kā vārtsargs redzu vai neredzu apdraudējumu. Ir situācijas, kad man ir viegli, jo spēlētājs neapdraud vārtus. Kad viņš neapdraud, tad es vairāk skatos uz citām pusēm un meklēju nākamo apdraudējumu. Tajā brīdī, kad spēlētājs pagriežas pret vārtsargu un sāk apdraudēt, man ir jākoncentrējas viņam un paliek grūtāk. Pat ja viņš netaisās mest, man no tā, ka viņš pagriežas pret vārtiem, paliek grūtāk atrast piespēles adresātu."

"Neviens spēlētājs, neviens treneris, kurš nav spēlējis vārtos, nespēj izkost vārtsarga domāšanu. Ir ļoti gudri spēlētāji, kuri saprot, kāpēc vārtsargs dara to, ko dara, un kurā brīdī viņš to dara, un ko viņš domā. Bet tie ir ģeniāli spēlētāji, uz vienas rokas pirkstiem saskaitāmi," teica Irbe.

Noderīgas lietas:

PČ jaunumi, komentāri un viedokļi
PČ kalendārs un rezultāti
KSENUKAI prognožu spēle
Baudi PČ hokejā lielākajā sporta bārā Latvijā O'LEARYS
Vēro PČ hokejā tiešraides iepirkšanās centrā OLIMPIA

Slēpts komentārs: HMB-BIROJS2024

  -1 [+] [-]

, 2024-05-15 12:58, pirms 2 nedēļām
nu, pagaidām mēs esam fenomenāli pret poļiem, frančiem, kazahiem… tā sauktais lielais hokejs vēl nav redzēts.

  +3 [+] [-]

, 2024-05-15 13:54, pirms 2 nedēļām
Kāpēc šādus "komentētājus" - kretīneļus neizmet no SC? Ā, nu ja, lai aiziet stulba diskusija nevis par tēmu, bet beztēmu, attiecīgi lielāks portāla trafiks, izdevīgi tak. Sevi cienošos resursos šādus smirdētājus dzēš, bet te neko - tad nu pašam jāliek šādiem ignore. Bet zinu, ka ne es viens daudz vairāk novērtētu komentāru sadaļu, kas būtu cienīgi moderēta un tādējādi komentāri un diskusija būtu jēdzīga un saistoša.
Bet šodien - par Gudi, par Elvi, par Arču un Latviju!
HMB-BIROJS2024 rakstīja: Principā fenomenāli tevi var patriekt no izlases, ja šodien zaudesim, jo tu būsi vainīgs pie tā ka ieliki vārtos Elvi, bet zaudējam un Gudis nebija un otrādi, ielika Gudi un ja zaudēsi, visi vainos ka neliki Elvi, tpc ceri ka uzvarēsim vecais, savādāk tu zini kur atlūgumucl likt

     [+] [-]

, 2024-05-15 14:41, pirms 2 nedēļām
HMB-BIROJS2024 rakstīja: Principā fenomenāli tevi var patriekt no izlases, ja šodien zaudesim, jo tu būsi vainīgs pie tā ka ieliki vārtos Elvi, bet zaudējam un Gudis nebija un otrādi, ielika Gudi un ja zaudēsi, visi vainos ka neliki Elvi, tpc ceri ka uzvarēsim vecais, savādāk tu zini kur atlūgumucl likt
Labi vēl, ka tu negaidi lai Merzļikins sāk golus mest, vai vairākumā vēl izspēles veidot...
P.S.
Ja Bukarti arī šodien dalīs savā un neirālajā zonā piespēles uz nūjas pretiniekiem, tad tici man - Vācieši tās izmantos, pat ja abi, vārtsargi kopā būs vārtos... Ar šo pie reizes pasakot, ka sākas cita līmeņa spēles un pretim nāk cita līmeņa meistari, vārti BŪS un ne vieni vien, ja nesavāksies ar disciplīnu un lēmumiem..