Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:3014, Did:0, useCase: 3

Autors: Ulvis Brože

Cik spēcīgu sastāvu atvedusi Kanāda? Kādas problēmas nomāc Slovākiju?

Cik spēcīgu sastāvu atvedusi Kanāda? Kādas problēmas nomāc Slovākiju?
Mareks Hrivīks un Adams Fantili. Foto: Reuters/Scanpix/Hockey Canada

Latvijas izlase pasaules čempionātu hokejā atklās piektdienas vakarā ar cīņu pret Kanādu, bet sestdien sekos duelis pret slovākiem. Cik punktus gaidīt pēc nedēļas nogales?

Jautājums par Kanādas ķīmiju
Lai kādu sastāvu uz pasaules čempionātu vestu kanādieši, viņi vienmēr būs starp galvenajiem favorītiem uz zelta medaļu - sešos no iepriekšējiem septiņiem turnīriem viņi bijuši finālā. Vienīgais izņēmums bija 2018. gadā, kad komanda ar Konoru Makdeividu priekšgalā pusfinālā zaudēja Šveicei, bet cīņā par bronzu piekāpās amerikāņiem.

Taču kanādieši visievainojamākie bijuši tieši atklāšanas spēlē – iepriekšējo desmit turnīru griezumā pirmo spēļu bilance ir 6-4. Zaudēts ne tikai Latvijai 2021. gadā Rīgā, bet arī somiem, amerikāņiem un Francijai 2014. gadā.

Ja Latvijas valstsvienība gatavošanos sāka aprīļa ievadā un aizvadījusi septiņas pārbaudes spēles, tad Kanāda uz ledus pirmo reizi kāpa nepilnu nedēļu pirms atklāšanas spēles – 6. maijā Ungārijā. Trīs treniņi, 5:2 uzvara pārbaudes spēlē pret ungāriem, un lidmašīnā uz Rīgu. Krietni atšķirīga gatavošanās nekā Eiropas izlasēm.

Kanādieši ieskrienas turnīra gaitā, tāpēc pret viņiem visizdevīgāk ir spēlēt tieši atklāšanas mačā.

Kapteinis pēc labākās sezonas karjerā
Kad 2015. gadā Sidnijs Krosbijs, lai pievienotos Trīs zeltu klubam, pulcēja zvaigžņotu izlasi, kas nezaudēja nevienā spēlē un iekrāja vārtu bilanci 66:15, kanādiešu hokejistiem atgriezās interese par savas valsts pārstāvēšanu pasaules čempionātā. Tomēr pēdējos gados interese atkal gājusi mazumā, un to rāda arī 2023. gada sastāvs.

Galvenā zvaigzne ir komandas kapteinis Tailers Tofoli. Kalgari "Flames" uzbrucējs aizvadīja karjeras labāko sezonu, 82 spēlēs izceļoties ar 34 vārtiem un 73 punktiem. Ar to bija gana, lai atrastos tūdaļ aiz NHL rezultatīvāko spēlētāju piecdesmitnieka.

Tofoli jau savā pirmajā pilnajā NHL sezonā kopā ar Losandželosas "Kings" izcīnīja Stenlija kausu, bet gadu vēlāk viņš tika iekļauts jau pieminētajā Krosbija izlasē un izcīnīja pasaules čempionāta zeltu.

Pasaules čempionāta pieredze ir vēl tikai vienam kanādietim – 33 gadus vecajam aizsargam Taileram Maiersam, kurš spēlēja gan 2010., gan 2014. gada turnīros, paliekot bez medaļām. Maierss 2010. gadā tika atzīts par NHL labāko debitantu, taču pirmajā gadā iespētie 48 punktu arī palikuši kā labākais rādītājs.

Tofoli bija NHL sezonas 17. rezultatīvākais kanādietis. No priekšā esošajiem astoņi turpina cīņu par Stenlija kausu, ir vairāki savainotie un atteikušie, bet Džordanam Kairū dalība valstsvienībā liegta saistībā ar seksuāla uzbrukuma skandālu. Apsūdzēti vairāki 2018. gada Kanādas junioru izlases dalībnieki, un, kamēr notiek izmeklēšana, visiem komandas spēlētājiem liegta izlases krekla uzvilkšana.

Ja Tofoli meklējams starp rezultatīvākajiem kanādiešiem, tad nākamais jāmeklē krietni zemāk. Arizonas "Coyotes" uzbrucējs Losons Krouss 77 mačos izcēlās ar 24 vārtiem un 45 punktiem, kas Kanādas rangā dod tikai 63. vietu.

Pērnajā sastāvā, kas fināla pagarinājumā zaudēja Somijai, tās sezonas rezultatīvākie bija Pjērs Liks Dibuā (60 punkti) un Metjū Barzels (59 punkti).

No zilās līnijas apsargiem jāizceļ Tofoli komandas biedrs "Flames" rindās Makenzijs Vīgers, kurš 81 spēlē guva 31 punktu. Iepriekš viņš bija Floridas "Panthers" pirmā pāra aizsargs, bet vasarā kopā ar Žonatanu Iberdo tika aizmainīts pret Metjū Tkačaku. Arī jaunajā komandā Vīgera spēles laiks sniedzās virs 21 minūtes.

AHL līderis un jaunais talants
Ļoti iespējams, ka no šī sastāva visspožākā karjera būs hokejistam, kurš NHL nav ne tikai spēlējis, bet nav pat draftēts. Kanādas izlases jaunākais spēlētājs ir 18 gadus vecais Adams Fantili. Centram, kurš pārbaudes spēlē pret ungāriem spēlēja kreisajā malā, droši tiek prognozēts vasarā gaidāmā drafta otrais numurs – tūdaļ aiz supertalanta Konora Bedārda.

Fantili ir viens no četriem Kanādas izlases hokejistiem, kuri sezonas lielāko daļu (vai vispār) nepavadīja NHL. Sarakstam pievienojas vārtsargi Devons Līvajs, kurš pēc koledžas sezonas beigām paguva Bufalo "Sabres" rindās aizvadīt septiņus mačus, un Džoels Hofers (sešas spēles Sentluisas "Blues" rindās un 47 spēles fārmklubā), kā arī uzbrucējs Maikls Karkonī. Viņš ar 85 punktiem 65 spēlēs kļuva par Amerikas Hokeja līgas rezultatīvāko spēlētāju.

26 gadus vecajam Karkonī šī ir pirmā iespēja pārstāvēt valstsvienību, kamēr Hofers un Fantili kļuvuši par U20 pasaules čempioniem, bet Līvajam ir junioru sudrabs.

Spēle pēc mēneša pauzes
Pārbaudes spēlē pret Ungāriju kanādieši ielaida pirmie, bet tas neliedza izcīnīt uzvaru ar 5:2. Pēdējo ripu iemetot tukšos vārtos, hat-trick nokārtoja Kodijs Glāss. Nešvilas "Predators" uzbrucējs šosezon 72 spēlēs guva 35 punktus. Viņš slidoja vienā virknējumā ar Krousu (45 punkti) un Peitonu Krebsu (26 punkti).

"Protams, mēs vēl tikai veidojam savstarpējo ķīmiju. Turnīram ritot, tā kļūs labāka un mēs kļūsim labāki," pēc pārbaudes spēles teica Glāss.

"Daudzi no mums nebija spēlējuši gandrīz mēnesi. Esam pieraduši spēlēt cits pret citu, un šī bija pirmā reize vienā komandā. Bija patīkami iepazīt komandas biedrus uz ledus. Šī spēle noteikti palīdzēs arī atklāšanas spēlē," pauda Semijs Blejs, kura jaudīgie spēka paņēmieni rībinās arī Rīgas apmales.

Lielākās algas
Jau pieminētais aizsargs Maierss ir Kanādas izlases spēlētājs ar vislielāko līgumu – viņš no Vankūveras "Canucks" saņem sešus miljonus. Ar 5,25 miljoniem tuvākais sekotājs ir Milans Lučičs, kuram labākie gadi jau aiz muguras – pēdējās piecas sezonas viņš balansējis ap 20 punktu robežu, bet vēl Bostonā Lučičs bija ne tikai bieds pretiniekiem, bet arī 60 punktu uzbrucējs.

Krouss pelna 4,3 miljonus, Tofoli – 4,25 miljonus. Komandā ir visnotaļ daudz spēlētāju, kuri līgums nav mērāms miljonā.

Bez jaunajām zvaigznēm
Dienu pēc spēles pret Kanādu laukuma saimniekus gaida Slovākijas pārbaudījums. Iespējams, galvenā cīņa par vietu ceturtdaļfinālā. Pretinieki domās tieši tāpat.

Slovāki ieradušies ar padzīvojušāku sastāvu nekā bija pierasts redzēt iepriekšējās sezonās. Ierindā nav pagājušās vasaras drafta pirmais numurs Jurajs Slafkovskis (trauma) un otrais numurs Šimons Nemecs (Ņūdžersijas "Devils" rezervē). Galvenais treneris Kreigs Remzijs izvēlējies valstsvienības sastāvā neiekļaut 17 gadus veco Daliboru Dvorski, kurš aprīlī U18 pasaules čempionāta septiņās spēlēs iemeta astoņus vārtus un iekrāja 13 punktus, labojot Slovākijas U18 rekordu, kas kopš 1999. gada piederēja Mariānam Gāborīkam (11 punkti).

Starp iztrūkumiem jāmin arī Čehijas Ekstralīgas čempions Marko Daņo, kurš 51 spēlē savāca 51 punktu – par četriem vairāk nekā Roberts Bukarts. Viņš sezonas izskaņā iedzīvojās plaukstas locītavas traumā, kas traucēja jau playoff laikā. Savukārt aizsardzības līderis Martins Gernāts cieta priekšpēdējā pārbaudes spēlē, ietriecoties pretinieku soliņa durvīs. Viņa sakarā gan izskanējušas runas, ka patiesais iemesls varētu būt cits. Gernāts grasās nākamsezon spēlēt Krievijā, un okupantu algotņiem durvis uz Slovākijas izlasi ir slēgtas.

Pirmā maiņa – ar NHL pieredzi
Dienu pirms pasaules čempionāta Slovākijas izlases pirmajā maiņā slidoja Rihards Pāniks, Mareks Hrivīks un Milošs Kelemens. Pānikam aiz muguras desmit sezonas NHL, bet šosezon viņš spēlēja Šveicē un bija Ronalda Ķēniņa un Ivara Punnenova komandas biedrs Lozannā. Sezona gan bija saraustīta, aizvadot tikai 19 spēles.

Ja Pāniks pēc ilgiem gadiem Ziemeļamerikā atgriezās Eiropā, tad Kelemens aizvadīja pirmo sezonu otrpus okeānam. Uzbrucējs debitēja Arizonas "Coyotes" rindās un 14 spēlēs guva vienus vārtus, bet AHL 59 spēlēs ievāca 30 punktu ražu. Arī Hrivīks savulaik spēlējis NHL, taču arī viņam šī sezona nebija viegla, izlaižot divus mēnešus. Hrivīka līmenis gan komentārus neprasa – viņš 2021. gadā tika atzīts par Zviedrijas līgas MVP.

Slovākijas uzbrukumā ir vairāki hokejisti ar sekmīgām karjerām, kuriem šī sezona izvērtusies sarežģītāka par iepriekšējām.

Trīs debitanti vārtos
Tikmēr Slovākijas vārtos ir trīs jautājuma zīmes, jo neviens pārbaudes spēlēs nepārliecināja. Dominiks Riečickis aizveda Košici līdz Slovākijas titulam, un deviņās playoff spēlēs 95,8% metienu atvairījušais vārtsargs tika atzīts par MVP. Pēdējā pārbaudes spēlē pret Austriju Riečickis pie teikšanas tika mača vidū, kad Slovākija bija vadībā ar 3:0. Ar nākamajiem septiņiem metieniem austrieši guva trīs vārtus un panāca izlīdzinājumu.

Iepriekš pret austriešiem (3:6) nepārliecinošs bija arī Stanislavs Škorvāneks, kurš sargāja pārsteidzošās Mihalovces "Dukla" vārtus un 18 playoff spēlēs atvairīja 94,4% metienu. Arī 21 gadu vecais Samuels Hlavajs ir debitants. Viņš pirmajā pārbaudes spēlē atvairīja 37 metienus un atstāja sausā Šveici, bet turpinājumā pamanījās iespaidu sabojāt.

Gan Latvijas, gan Slovākijas nometnē notiek zīlēšana starp trīs vārtsargiem.

Noderīgas lietas:

PČ jaunumi, komentāri un viedokļi
PČ kalendārs un rezultāti
MAXIMA prognožu spēle
WILLIAM HILL eksperti un prognozes
TIKKURILA kolorītākais Latvijas hokejists
Baudi PČ hokejā lielākajā sporta bārā Latvijā O'LEARYS


, 2023-05-11 21:14, pirms gada
Sestdien vakarā Latvijsi tabulā būs 6p
, 2023-05-11 21:17, pirms gada
Kanādu uzvarēs un slovākus ar...
, 2023-05-11 21:25, pirms gada
Mums neviena no NHL-Kanādai var teikt ka visi.Lai uzvarētu vārtsargam jāņem visu
, 2023-05-11 21:34, pirms gada
Pret Kanādu treniņa režīmā,bet švakie slovāki jāuzvar.
, 2023-05-11 21:51, pirms gada
coffijs rakstīja: Pret Kanādu treniņa režīmā,bet švakie slovāki jāuzvar.
kāpēc švakie??? Uz papīra viņiem sastāvs labāks kā Latvijai
, 2023-05-11 22:17, pirms gada
Abrags rakstīja: kāpēc švakie??? Uz papīra viņiem sastāvs labāks kā Latvijai
Ar ko beidzamajos gados viņiem sastāvs bija labāks.Bet tagad atteikumi no NHL un vēl pulciņš spēlē pie okupantiem tāpēc izslēgti no aprites.
, 2023-05-11 22:22, pirms gada
Abrags rakstīja: kāpēc švakie??? Uz papīra viņiem sastāvs labāks kā Latvijai
Vismaz vārtsargu līnija izskatās ievērojami švakāka... Pārējais līdzīgi.
, 2023-05-11 22:27, pirms gada
Kaspars_Biedriņš rakstīja: Vismaz vārtsargu līnija izskatās ievērojami švakāka... Pārējais līdzīgi.
nosacīti. Pietiek trāpīt uz vārtsargu, kas izšauj kā Gudļevskis 2013.g. PČ un nav nekas tur ievērojami švakāks
, 2023-05-11 22:29, pirms gada
coffijs rakstīja: Ar ko beidzamajos gados viņiem sastāvs bija labāks.Bet tagad atteikumi no NHL un vēl pulciņš spēlē pie okupantiem tāpēc izslēgti no aprites.
ar ko tad bija labāks? Ateeikumi no NHL vienmēr ir bijuši - ja pirms 20 gadiem slovāki vēl rāvas pa galvu, pa kaklu uz izlasi, tad vēlāk tas ir tieši tāpat kā citās izlasēs.
, 2023-05-11 22:57, pirms gada
Abrags rakstīja: ar ko tad bija labāks? Ateeikumi no NHL vienmēr ir bijuši - ja pirms 20 gadiem slovāki vēl rāvas pa galvu, pa kaklu uz izlasi, tad vēlāk tas ir tieši tāpat kā citās izlasēs.
ar treneri tagad labāks
citādi 50/50
bet mēs uzvarēsim
, 2023-05-11 23:09, pirms gada
purva_velns rakstīja: ar treneri tagad labāks
citādi 50/50
bet mēs uzvarēsim
parīt gribu apsveikt Tevi ar precīzu prognozi (attiecībā uz šo spēli)
, 2023-05-12 05:35, pirms gada
Tikko beidzās velnu ceļš Stenlija kausā un slovākiem doties var palīgā Tatars.Daudz iespaidīgāks papildinājums varētu būt Šveicei,kurai palīgā var doties veseli trīs NHL spēlētāji,ieskaitot 2017 gada drafta 1 nummuru ,vienu no velnu līderiem,Niko Hišieru.Spēlētājam tikai 22 gadi un līgums ar velniem līdz 26/27/g.sezonai.Patraucēt var tikai traumas un vēlme spēlēt(ne) pasaules čempī.Nebūtu slikti viņus visus redzēt Rīgā.Tiesa,ar Šveici mums pēdējais mačs grupā un var būt izšķirošs par iekļūšanu 1/4 finālā
, 2023-05-12 12:03, pirms gada
alguns rakstīja: Tikko beidzās velnu ceļš Stenlija kausā un slovākiem doties var palīgā Tatars.Daudz iespaidīgāks papildinājums varētu būt Šveicei,kurai palīgā var doties veseli trīs NHL spēlētāji,ieskaitot 2017 gada drafta 1 nummuru ,vienu no velnu līderiem,Niko Hišieru.Spēlētājam tikai 22 gadi un līgums ar velniem līdz 26/27/g.sezonai.Patraucēt var tikai traumas un vēlme spēlēt(ne) pasaules čempī.Nebūtu slikti viņus visus redzēt Rīgā.Tiesa,ar Šveici mums pēdējais mačs grupā un var būt izšķirošs par iekļūšanu 1/4 finālā
Tāpēc jāuzvar ir Slovākija kamēr Tatars brauks un ,lai spēle pret Šveici vairs nav būt/nebūt spēle.
, 2023-05-12 15:24, pirms gada
es tiešām nesaprotu šito bezjēdzīgo analizēšanu
Reāli - tam ir kaut kāda jēga? Jeb vienkārši žurnālistiem un faniem nav ko darīt ar savu dzīvi, kā klačoties par cilvēkiem, kurus ne viņi sastaps, ne viņiem interesē?

Ja kaut ko dara, tad ar kaut kādu iemeslu. Piemēram, nu ir viņiem kaut kāds izvarotājs komandā - nu fani var paņemt piepūšano dāmu un tad nolikt kaut kur ceļā uz ģērbtuvēm ar viņa vārdu virsū. Bojāt morāli utt.

Pretējā gadījumā šīs visas statistikas un analīzes un apcerējumi ir kaut kā.. nu nedaudz dīvaini. Apmēram kā šizofrēniskie spriedelējumi no sporta likmju atkarīgo puses.
, 2023-05-12 15:26, pirms gada
Kaspars_Biedriņš rakstīja: Vismaz vārtsargu līnija izskatās ievērojami švakāka... Pārējais līdzīgi.
Un tad Latvija pa vārtiem uzmetīs 3 reizes periodā, kamēr Kanādas uzbrukums ieliks LV vārtos kārtējās 10 ripas
Da ko tu runā.
Vieni ir bomži no Eiropas ciemata un otri ir pārēdušies miljonāri. Kanādieši uzvarēs LV 100 spēlēs no 100, ja vienkārši to gribēs.
Viņi pat īsti negatavojas šitiem čempionātiem.
, 2023-05-12 16:07, pirms gada
Reaktors2 rakstīja: es tiešām nesaprotu šito bezjēdzīgo analizēšanu
Reāli - tam ir kaut kāda jēga? Jeb vienkārši žurnālistiem un faniem nav ko darīt ar savu dzīvi, kā klačoties par cilvēkiem, kurus ne viņi sastaps, ne viņiem interesē?

Ja kaut ko dara, tad ar kaut kādu iemeslu. Piemēram, nu ir viņiem kaut kāds izvarotājs komandā - nu fani var paņemt piepūšano dāmu un tad nolikt kaut kur ceļā uz ģērbtuvēm ar viņa vārdu virsū. Bojāt morāli utt.
kam vispār ir kautkāda jēga un kāpēc tu ienāci sportacentrā un atstāji komentāru un kāpēc tu vispār šodien pamodies

zvanam harim atceļam visu ģelu jo kāda jēga
Peteri Nummelins. Foto: mtvuutiset.fi
4

IIHF Slavas zālē uzņems leģendāro Jāgru un arī Latvijas bronzas asistentu Nummelinu

Starptautiskās Ledus hokeja federācijas (IIHF) Slavas zālē šā gada pasaules čempionāta laikā tiks uzņemtas astoņas personas, viņu vidū arī panākumiem bagātais somu aizsargs Peteri Nummelins, kurš pagājušajā bronzas pavasarī bija Latvijas izlases galvenā trenera Harija Vītoliņa palīgu vidū.
Foto: IIHF
9

Hokeja izlase "Sporta Avīzes" aptaujā pārspēj basketbolu, Caune - labākā jaunā sportiste

Laikraksts "Sporta Avīze" veicis ikgadējo aptauju, 50 ekspertu balsojumā par 2023. gada Latvijas sporta izcilnieci kļūstot Latvijas vīriešu hokeja izlasei, kas izcīnīja pirmo medaļu pasaules čempionāta vēsturē.
Artūrs Šilovs. Foto: Gints Ivuškāns/AFP/Scanpix
5

Šilovs un Sietiņa triumfē "Rīgas Sporta laureātā"

Kultūras pilī "Ziemeļblāzma" šovakar notika "Rīgas Sporta laureāta" svinīgā ceremonija. Galvenās balvas ieguva hokejists Artūrs Šilovs un vieglatlēte Anete Sietiņa.