Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:697, Did:0, useCase: 3

Paēdis lauva antilopes nemedī

Jānis Matulis
Jānis Matulis

Paēdis lauva antilopes nemedī
Kaspars Daugaviņš bija viens no retajiem, kurš pret Šveici spēlēja ar emocijām.
Foto: Romāns Kokšarovs, Sporta Avīze, f-64

Latvijas hokeja izlase pasaules čempionātu sākusi ar 1:3 zaudējumu Šveicei. Labi, pieņemsim, ka bija 1:2, taču līdz 2:1 bija ļoti tālu. Kāpēc izlase, kuras kodols rūdas otrajā spēcīgākajā pasaules hokeja līgā, otro turnīru pēc kārtas negrauž ledu?

Par Vankūveru daļēji vietā varētu būt atruna, ka grupas turnīrā Krievija, Slovākija un Čehija bija no citas hokeja galaktikas. Bet Šveice Manheimā ne tuvu nav pat tā Šveice, kas bija Vankūverā. No tā - vislabākā sastāva trūkst 14 (!) un Šveices žurnālisti pat izteikuši jaunajam galvenajam trenerim Šonam Simpsonam līdzjūtību, ka viņam A grupas turnīrā jāspēlē ar B komandu.

Mums šī nav gluži ''Dream Team'', bet arī ne B komanda. Uzbrukumu reāli pastiprināt varēja tikai Ģirts Ankipāns un varbūt Raitis Ivanāns, ja treneris atrastu vietu viņam savā komandā. Nu varbūt ar lielu piedomāšanu šo komandu varētu pastiprināt arī Roberts Bukarts. Bet ar piedomāšanu. Vārtos? Praktiski viss labākais, kas ir. Sergejam Naumovam tomēr trūkst spēļu prakses, bet Ervīnam Muštukovam šī sezona nav izdevusies.

Vienīgā pozīcija, kur mums bija (ir) kadri, kas varēja (var!) būt Manheimā, tā ir aizsardzība. Varbūt, ka viens - visticamāk, Artūrs Kulda, arī var atceļot uz savu dzimteni. Ja cilvēks dzimis Potsdamā, tad laikam Vācija ir viņa dzimtā zeme. Oskars Bārtulis pēc Vankūveras mokās ar cirkšņa savainojumu, sīkas mikrotraumas ir Kārlim Skrastiņam, arī Rodrigo Laviņam, bet Oļegs Sorokins nebija mierā ar otrā plāna lomām, kas viņam bija pērn Bernē. Par Sandi Ozoliņu laikam būtu lieki dzesēt muti, taču teorētiski arī viņš varēja būt Manheimā.

Tātad četri pieredzējuši vaļi. Negribu nevienam no viņiem mest ar akmeni, bet katra sportista dzīvē pienāk mirklis, kad veselība kļūst būtiskāka par pasaules čempionātu, vai, runājot saprotamāk, pasaules čempionāts vairs nav tas lielais kairinātājs kā 1997. gadā, kad Aigars Cipruss atbēga no Grandsrapidas kluba uz Turku, praktiski nogriežot atgriešanās ceļu Amerikā.

Nevienam no četru vaļu kompānijas Latvijas izlase nav tukša skaņa, bet ar laiku paša lietas kļūst nozīmīgākas. Tā tas ir gandrīz visur t.s. civilizētajā pasaulē. Dažādu - arī personisku iemeslu dēļ izlasei nē saka ne tikai zviedri un čehi, bet arī amerikāņi un kanādieši, par kuriem mums radīts mīts kā par ļoti lieliem savas zemes patriotiem. Ar visu iepriekš rakstīto negribu teikt, ka Skrastiņš vai Laviņš nav patrioti. Bet viņi ir pārsātināti ar hokeju sezonas laikā un pasaules čempionātam emociju vienkārši 36 gadu vecumā vairs nepietiek.

Daudz sliktāk ir tad, ja emociju nepietiek tiem, kas atbraukuši uz pasaules čempionātu. Nevaru pārmest, ka spēlē ar Šveici kāds laida muļķi, taču man šis mačs atgādināja tos trīs Vankūverā. Kad visi it kā cīnījās un spēlēja,bet akcentu es liktu uz vārdiem it kā. Manheimā neviens speciāli no ripas prom nebēga, taču nebija arī sajūtas, ka vīri izgājuši uz šīs sezonas svarīgāko kauju. Kaut izlases kontekstā tā varbūt arī ir sezonas svarīgākā spēle.

Bet kā jūs domājat, cik šo pašu svarīgāko spēļu hokejistam sezonā drīkst būt. Sešas, 15, visas play-off spēles? Izlases kodolam - Rīgas ''Dinamo'' - tādas bijušas gandrīz visas kopš gada sākuma. Un tās ir t.s. punktu vai algas spēles! Strādāt stahanoviešu tempā un tā vairākus gadus pēc kārtas prata tikai... stakanovieši un citi pasaku tēlu. Normālam cilvēkam pat viņa mīļotajā nodarbē (darbā!) kādreiz sākas rutīna un rodas emocionālais tukšums. Ļoti negribētos, lai šāds emocionālais tukšums ir Latvijas izlases pavadonis Manheimā.

Bet es ļoti labi saprotu arī hokejistus, kuriem nu vairs pasaules čempionāts nav vienīgā vieta, kur nopelnīt labu līgumu. To vēl labāk var izdarīt visas sezonas garumā KHL. Bet Latvijas nelaime ir tā, ka mums nav pietiekami daudz kvalificētu jauno hokejistu, kas varētu aizstāt klubā nogurušos.

  +9 [+] [-]

, 2010-05-09 20:44, pirms 14 gadiem
precīzi un pareizi teikts!
Slēpts komentārs: Dzheremijs

  -1 [+] [-]

, 2010-05-09 20:54, pirms 14 gadiem
no Jāņa kā vienmēr sakarīgs raksts.

 +16 [+] [-]

, 2010-05-09 20:56, pirms 14 gadiem
Dzheremijs rakstīja: nu es domāju, ka šobrīd izlase ir spējīga pieveikt jebkuru... kā pagājušogad Zviedriju. Manuprāt, šogad Šveicei vienkārši paveicās, ko lieliski uzsver arī pirmie zaudētie vārti - vnk haļava!
kada tev haljava!
Sveiciesi vienkarsi lidoja pa laukumu divas tresdalas, museji izdarija tikai 5 metienus 1 tresdala, un tik pat laikam 2!
kada tev haljava
musejie liekas lidoja makonos, pec parbaudes spelem, tas laikam ir latviesu sindroms, tas vienigi neaateicas uz futbola izlasi, kas spej savakties uz katru speli

  +1 [+] [-]

, 2010-05-09 21:00, pirms 14 gadiem
Viss gulstas uz izlases treneru pleciem.Ja komandā ir 2 trijnieki kas var ieiet zonā ar ripu,tad nav ko teikt.Protams jau 10 gadu pēc kārtas mēs domājam nākotnes vārdā.Kādas nākotnes,kad viņa pienāks.6 debitanti no kuriem puse vakar bija grēkāži.Tajā pašā laikā mājā paliek pieredzējuši spēlētāji,kas tādas kļūdas kā Džeriņš,Jass nepieļautu.Ko var gribēt kad treneri ierodas uz PČ tikai.Kas bus nākamgad kad PČ sāksies laicīgi,aprīļa beigās.

  -2 [+] [-]

, 2010-05-09 21:05, pirms 14 gadiem
fanu klubs#13 rakstīja: Viss gulstas uz izlases treneru pleciem.Ja komandā ir 2 trijnieki kas var ieiet zonā ar ripu,tad nav ko teikt.Protams jau 10 gadu pēc kārtas mēs domājam nākotnes vārdā.Kādas nākotnes,kad viņa pienāks.6 debitanti no kuriem puse vakar bija grēkāži.Tajā pašā laikā mājā paliek pieredzējuši spēlētāji,kas tādas kļūdas kā Džeriņš,Jass nepieļautu.Ko var gribēt kad treneri ierodas uz PČ tikai.Kas bus nākamgad kad PČ sāksies laicīgi,aprīļa beigās.
bet Znaroks un Vitolins nevar but tikai izlases treneri, jo vini ir jauni, viniem japrogrese, jakraj pieredze, vini nevar veselu sezonu sedet bez darba, un pec tam savakties uz menesi

  +5 [+] [-]

, 2010-05-09 21:13, pirms 14 gadiem
Autors nepelnīti aizmirsis Krišjāni, tāpēc principā mums nav 7 aizsargu jeb citiem vārdiem- mums tomēr ir B aizsardzība. Pats braucu uz Manheimu nākamnedēļ un man, kā skatītājam ir pat interesantāk, ka ir jaunie čaļi ar motivāciju (ko gan nevarēja redzēt pirmajā spēlē), nevis stabilās vērtības. Par sišanos- vajag mums tomēr treneri kanādieti...

  -4 [+] [-]

, 2010-05-09 21:17, pirms 14 gadiem
kur tu matuli izravi ka kulda ir dzimis potsdama? kapec visur info ir ka vins ir dzimis riga? pie velna kad beigies vieneiz sitas idiotisms? vai tad dzivojam kaut kada jobanaja afrika ka kaut kadi analfabeti ka NEVAR cilveki konkreti precizi noradit tad visas vietas kur precizi ir dzimusi hokejisti? tas pats ari ir ar tihonovu junioru, kurs ir dzimis riga, bet visur ir rakstits ka vins ir dzimis maskava, vai tad tas ir normali?

  +2 [+] [-]

, 2010-05-09 21:35, pirms 14 gadiem
Es personīgi esmu pret Bērziņu.Bet ar Bērziņu maiņā Dārziņš,Rēdlihs spēlē drošāk.Tagad viņi spēlēja divatā kamēr Džeriņš taisija ziepes.Tā pat jau kuro gadu izslavinātais Karsums.Ko viņš ir sasniedzis pēc B grupas uzvaras Igaunijā.Pagājušo čempi izgāzās,šogad ar neko nerāda.

  +1 [+] [-]

, 2010-05-09 21:49, pirms 14 gadiem
Ontario rakstīja: kur tu matuli izravi ka kulda ir dzimis potsdama? kapec visur info ir ka vins ir dzimis riga? pie velna kad beigies vieneiz sitas idiotisms? vai tad dzivojam kaut kada jobanaja afrika ka kaut kadi analfabeti ka NEVAR cilveki konkreti precizi noradit tad visas vietas kur precizi ir dzimusi hokejisti? tas pats ari ir ar tihonovu junioru, kurs ir dzimis riga, bet visur ir rakstits ka vins ir dzimis maskava, vai tad tas ir normali?
Paklausies, ko Arturs pats par to saka! (viedeo ap 2:20)
youtube.com: YouTube
- Chicago Wolves Arturs Kulda...
!

     [+] [-]

, 2010-05-09 23:25, pirms 14 gadiem
Manuprāt, nav 15

Hiller
Ruegger
Blindenbacher
Diaz
Furrer
Sbisa
Streit
Von Gunten
Weber
Domenichelli
Jeanin
Paterlini
Saniz
Sprunger
Wick

  +5 [+] [-]

, 2010-05-09 23:30, pirms 14 gadiem
Un vēl- vai raksta galvenā doma ir atrast attaisnojumus mūsējo nevarībai Vācijā? Ja tas tiek skaidrots ar to, ka sezona bijusi smaga, tad rodas sajūta, ka mēs atkal esam vienīgie uz šīs zemeslodes, kam vienmēr triko spiež pau__.
Spēli pret Šveici mūsējie pad___sa un .

  +3 [+] [-]

, 2010-05-09 23:59, pirms 14 gadiem
PČ visnotaļ daudziem spēlētājiem nav pats nozīmīgākais turnīrs, tāpēc arī daudzas izlases šajā PČ ir tādas, kādas tās ir.

Ar mūsējiem ir mazliet savādāk, mums ir maza valsts un, ja kāds neaizbrauks vienkārši tāpēc, ka negribas, viņam to vēl ilgi pēc tam bāzīs acīs. Par veterānu Sorokinu neviens īpaši nebēdā, bet gadījumā, ja atteiktos spēlēt, piemēram, Dārziņš, Sprukts vai Karsums, troksnis būtu ļoti liels. Jo citu līdzvērtīgu jau īsti nav, ko ielikt vietā.

Tāpēc visi sakož zobus un brauc spēlēt arī pēc tik garas un nogurdinošas sezonas kā šī. Tikai uz izciliem rezultātiem diez vai būtu pamats cerēt.

  +1 [+] [-]

, 2010-05-10 09:51, pirms 14 gadiem
Dīvaini ir tas, ka regulārajā RD bija šādas spēles, tad visi ar A.Puči priekšgalā brēca, ka treneris sūdīgs un nemāk motivēt spēlētājus. A kas tagad? visi klusē...Un tādos turnīros, kā PČ vajadzētu būt vieglāk motivēt....
Un te nu rādas, ka ir tā kā tas ir - vienīgais, kas no šiem citroniem kaut ko spēj izspiest, tas ir J.Š. ar S.O. palīdzību....

  +4 [+] [-]

, 2010-05-10 10:11, pirms 14 gadiem
Man pēc spēles ar Šveici sāk likties pareizi ka DINAMO negrib maksāt šiem vīriem viņu iedomātās summas, jo uz Pasaules fona viņi nobāl. Nezinu vai tā ir tikai sagadīšanās, bet nu Ņiživijs, Dārziņš un vēl daži it kā vajadzīgie līderi, šādā nozīmīgā spēlē vienkārši nebija tik redzami kā gribēos

  +2 [+] [-]

, 2010-05-10 11:45, pirms 14 gadiem
Dailis rakstīja: Man pēc spēles ar Šveici sāk likties pareizi ka DINAMO negrib maksāt šiem vīriem viņu iedomātās summas, jo uz Pasaules fona viņi nobāl. Nezinu vai tā ir tikai sagadīšanās, bet nu Ņiživijs, Dārziņš un vēl daži it kā vajadzīgie līderi, šādā nozīmīgā spēlē vienkārši nebija tik redzami kā gribēos
Tieši tā...Un daži labi no viņiem pret frančiem slidinājās tā it kā būtu pasaules nabas....Un re kur čiks vien ir...

     [+] [-]

, 2010-05-10 12:01, pirms 14 gadiem
Daudzi no mūsu hokejistiem tiešām šosezon ir atēdušies hokeju, tieši Rīgas Dinamo kontekstā, kur daudz emociju atstāts Playofos...
tapec prasīt prasijās vairāk pēc svagajiem kuri var aizstāt šos nogurušos, kuri netikai grib grauzt bet arī var un grauž to ledu.
Bet mums tad vismaz puse (pat lielākā daļa) no izlases būtu jāatpūtina, bet kuri tad paliek tie grauzēji?

     [+] [-]

, 2010-05-10 12:07, pirms 14 gadiem
Man arī bija kaut kāda sajūta, ka džeki liekas vairāk tieši spēlei ar itāļiem gatavojas un uz pirmajām divām īpaši neiespringst..... vai tas ir pareizi...? Rādīs laiks.... cik zinu, tad Kiras uzstādītais merķis ir ceturtdaļfināls un tur tagad iekļūt būs diezgan pagrūti.... ta bez itāļiem (un kādiem trešajiem no C grupas) ir jāuzvar kāds lielais no otras grupas ar kuru mēs pēc tam apvienosimies (čehi vai zviedri)....

     [+] [-]

, 2010-05-10 12:14, pirms 14 gadiem
als rakstīja: Man arī bija kaut kāda sajūta, ka džeki liekas vairāk tieši spēlei ar itāļiem gatavojas un uz pirmajām divām īpaši neiespringst..... vai tas ir pareizi...? Rādīs laiks.... cik zinu, tad Kiras uzstādītais merķis ir ceturtdaļfināls un tur tagad iekļūt būs diezgan pagrūti.... ta bez itāļiem (un kādiem trešajiem no C grupas) ir jāuzvar kāds lielais no otras grupas ar kuru mēs pēc tam apvienosimies (čehi vai zviedri)....
Interesanti,kā mūsējie var plānot iekļūt 1/4 finālā,ja koncentrājas tikai uz spēli ar Itāliju
Vai cer uzvarēt nākošā posmā čehus, zviedrus un norvēģus (frančus)? Ieejot nākošā posmā ar 0 punktiem LV būs nepieciešami 4-5 punkti,lai tiktu 1/4. finālā.

     [+] [-]

, 2010-05-10 12:36, pirms 14 gadiem
Vēl tāds sīkums - diezin,kurš ir atbildīgs par IIHF iesniegtajiem mūsu puišu parametriem?Jass tur ir krietni vien lielāks (1,85 m,90 kg) par mūsu garākajiem čaļiem :-))),kuriem savukārt ir ielikti kkādi pērnie U 16 izmēri (Vasiļjevs - 1,81 m,Jerofejevs 1,85m,Džeriņš 1,86m,Andersons 1,84m,Pujacs 1,84m) - visi mazāki par Jasu.