Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:697, Did:0, useCase: 3

Viedoklis: Šveices skola

Viedoklis: Šveices skola
Jā(at)gūst ticība un pārliecība!
Foto: Romāns Kokšarovs, Sporta Avīze/f64

Latvijas izlase kārtējo Pasaules čempionātu ir sākusi ar zaudējumu. Šoreiz zaudējums divtik sāpīgs, jo zaudēts vieniem no sīvākajiem konkurentiem cīņā par iekļūšanu ceturtdaļfinālā – Šveices izlasei.

Pirms spēles Latvijā valdīja visnotaļ optimistiskas noskaņas, ko radīja izlases kodola un treneru tandēma veiksmīgā spēle KHL čempionātā, pieredzes iegūšana Olimpiskajā spēlēs, kā arī cerīgie rezultāti pārbaudes spēlēs. Tomēr bija arī bažas, galvenokārt, par līderu trūkumu aizsardzībā un par maz pieredzējušo aizsardzības līniju kopumā.

Plīsa, kur plānāks - tā varētu teikt par izlases pirmo spēli čempionātā. Šveices izlase bija izpētījusi Latvijas izlases komplektāciju un izdarīja maksimālu spiedienu uz Latvijas izlases jaunajiem aizsargiem un centra uzbrucējiem. Šī taktika attaisnojās.

Šveicieši nepārtraukti Latvijas aizsardzību turēja zem pamatīga divu uzbrucēju spiediena, neļaujot aizsargiem pacelt galvu, novērtēt situāciju un izdarīt konstruktīvas darbības. Aizsargi bija spiesti rīkoties ātri, kas noveda pie sasteigtām darbībām un lielākoties vienkāršas ripas izmešanas vidus zonā vai pat kļūdām. Rezultātā Latvijas izlase palika bez uzbrukuma sākumā, uzbrucējiem pašiem nācās iet pēc ripas, lielākoties iegūt to cīņā un uzbrukuma virzība bija smagnēja, bez ātruma, bez brīva ledus, kas ļāva Šveices izlasei kontrolēt notikumus savā un vidus zonā. Šādi spēlējot šveicieši būtībā no spēles izslēdz Latvijas izlases pretuzbrukuma trumpjus – tehniskos Lauri Dārziņu, Miķeli Rēdlihu, spēka spēli spēlējošos – Mārtiņu Karsumu un Kasparu Daugaviņu. Vienīgie, kas kaut cik spēja pārvarēt pretinieka spiedienu bija Vasiļjeva maiņa, kam palīdzēja pieredzējušāko aizsargu – Arvīda Reķia un Georgija Pujaca, salīdzinoši, veiksmīgākā spēle pret Šveices spēka presingu.

Šāda Šveices spēle nav nekāds jaunums. Līdzīgi viņi spēlēja arī pagājušajā gadā, kad arī Latvijas izlases hokejistiem vienādos sastāvos praktiski neizdevās radīt nekādu bīstamību pie Šveices izlases vārtiem. Spēlē dominēja šveicieši. Tomēr gadu atpakaļ Latvijas izlasei bija krietni rūdītāka un pieredzējušāka aizsardzības līnija, kas ļoti veiksmīgi novirzīja spēli gar bortiem un pa perimetru, ļāva apdraudēt vārtus lielākoties tikai no attāluma un veiksmīgi tīrīja vārtu priekšu. Tomēr arī toreiz vienīgos Latvijas vārtus izdevās gūt tikai vairākumā un arī tad – pretuzbrukumā, ko ievadīja Galviņa kļūda savā zonā un veiksmīgs kļūdas labojums.

Šoreiz līdz pat trešajam periodam Latvijas izlase nespēja rast argumentus Šveices fiziskajam spiedienam. Protams, ka rezultātu ietekmēja pirmo divu perioda ievados zaudētie vārti, bet šie vārti neradās tukšā vietā. Šveices aktīvākais virknējums savērpa karuseli zonā, sapina Latvijas izlases spēlētājus, lika mainīties vietām un panāca, ka centra spēlētājs pazaudēja savu pozīciju. Pozitīvi, ka izmaiņas spēles ritējuma spēja ienest ceturtā maiņa. Šajā gadījumā gan sevišķi jāizceļ Jēkaba Rēdliha piespēle, jo Jēkabs izdarīja tieši to, kas visu spēli neizdevās un ko tik veiksmīgi spēja neitralizēt šveicieši, proti, Jēkabs ātri noorientējās un atrada veiksmīgu risinājumu ātrajam uzbrukumam un ar savu piespēli nogrieza četrus Šveices spēlētājus un nosūtīja partnerus izgājienā 2:1, tālāk jau veiksmīga Štāla improvizācija un līdz galam pie vārtiem nocīnījās Meija. Šie vārti atraisīja Latvijas izlasi un pārlika psiholoģisko spiedienu par kļūdas cenu uz oponentu. Turpinājumā Latvija radīja vairākas labas iespējas, bet diemžēl galvenā zvaigzne bija Gerbers.

Spēle ir beigusies, turnīra tabulā zaudējums. Šāds turnīra sākums Latvijas izlasei nav nekāds jaunums un jau vairākkārt par spīti tam Latvijas izlase ir spējusi iekļūt ceturtdaļfinālā.

Nākamā spēle ir ar Kanādu un, lai arī Kanāda skan draudīgi, atļaušos prognozēt, ka Latvijai šo spēli spēlēt būs vieglāk nekā bija pret Šveici. Ne tikai tāpēc, ka spēle pret Kanādu būs otrā, attiecīgi starta drudzis jaunajiem spēlētājiem būs pāri, tāpat ne tikai tāpēc, ka pret Kanādu nevajadzētu būt psiholoģiskajam spiedienam, bet galvenokārt tādēļ, ka Kanāda spēlēs savādāk.

Ļoti maz ticams, ka Kanāda spēlēs tik aktīvi un ar tādu nerimstošu presingu un spiedienu uz mūsu jauno aizsardzību kā Šveice. Tas dos laiku un manevra iespējas Latvijas izlasei veiksmīgāk uzsākt uzbrukumus un nogādāt ripu mūsu tehniskajiem uzbrucējiem uz brīvu ledu, veidot pretuzbrukumus. Ja tas izdosies, tad, pie veiksmīgas Edgara spēles, arī šajā spēlē, kur Kanāda ir neapšaubāms favorīts, ir visas iespējas. Galvenais, lai mūsu atjauninātā aizsardzība notic saviem spēkiem, tad arī šajā turnīrā Latvija vēl pacīnīsies par ceturtdaļfinālu (sākumam). Lai izdodas!

Cik vārtus spēlē pret Kanādu Latvijas izlase gūs pretuzbrukumos?

  • 88

  • 95

  • 116

  • 66


Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  -2 [+] [-]

, 2010-05-10 09:27, pirms 14 gadiem
Šveices izlasē 98% spēlētāju no Šveices līgas, te Tev nu bija KHL augstais līmenis, krievu iedomas

  +3 [+] [-]

, 2010-05-10 09:35, pirms 14 gadiem
Nu jaa zheel ka nav Skrastina,Oskara,Artura !!! Jo cik redzeju AHL speles tad Kuldam ir loti laba tieshi pirma piespele , kas noteikti pietruka LV izlasei... Bet ta kaa shis bija Olimpiskais gads tad es parak neztraucos uzspeles nakam gad
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

     [+] [-]

, 2010-05-10 09:40, pirms 14 gadiem
ui sakas jau te karteeja salmu kulšana
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +1 [+] [-]

, 2010-05-10 09:46, pirms 14 gadiem
Par šo zaudējumu nevajag uztraukties, tā ir tradīcija! Labāk jau sāksim priecāties par uzvaru pār Kanādu jo tradīcija uzvarēt vel neuzvarētus pretiniekus kā pagājušajā PČ ir jāturpina

  +5 [+] [-]

, 2010-05-10 09:52, pirms 14 gadiem
Yuri rakstīja: Tas nav pamats nolikt KHL! Neviens jau nav vainīgs, ka mums vilcējspēks ir leģionāri. Tomēr es arī brīnos kā Šveices izlases spēlētāji ir sasnieguši tik augstu līmeni.
Vienkārši tie bija Šveices līgas zvaigznes, bet mums ir KHL viduvēji spēlētāji

  +3 [+] [-]

, 2010-05-10 09:55, pirms 14 gadiem
precīzi un aktuāli, domājot par šodienas spēli, mūsu trenera tandēmam šķita, ka sasniedzot KHL finālu, viņi ir apguvuši visu, ko vien treneri var apgūt, savukārt, Šveices jaunais treneris labi pārņema stafeti no Krīgera, teicami izpildīdams mājasdarbu pirms grupas svarīgākās spēles...

  +3 [+] [-]

, 2010-05-10 10:31, pirms 14 gadiem
Laba analīze. Man no tribīnēm tikai bija redzams, ka šveicieši nozog pirmos divus periodus ar aktīvu spēli... Pirmais gols - tāpēc, ka neizmeta ripiņu no zonas, bet vārtu priekšā hoperi nospieda, un otrais - atkal, ATKAL apslidoja ap vārtiem it kā ņirgādamies, kā toreiz MVD Prusekam...

  +1 [+] [-]

, 2010-05-10 11:20, pirms 14 gadiem
bembists rakstīja: Vienkārši tie bija Šveices līgas zvaigznes, bet mums ir KHL viduvēji spēlētāji
Tomēr... tik slikti nevajadzēja būt, spriežot pēc mūsējo paveiktā sezonā. Paskat, tas pats Ambuls bija diezgan mazrezultatīvs AHL, nevar ne salīdzināt ar Daugaviņu statistikā, tomēr spēlēja viņu labākajā maiņā. Mūsu vadošo maiņu spēlētāji Sprukts, Karsums, Vasiļjevs arī viņu izslasē būtu vadošie. Es domāju šveicieši spēlēja savu spēli, kamēr mēs nospēlējām zem savām spējām.

  +1 [+] [-]

, 2010-05-10 11:29, pirms 14 gadiem
Yuri rakstīja: Tas nav pamats nolikt KHL! Neviens jau nav vainīgs, ka mums vilcējspēks ir leģionāri. Tomēr es arī brīnos kā Šveices izlases spēlētāji ir sasnieguši tik augstu līmeni.
..kas tur vairs ko brīnīties - Šveice gadu no gada rāda labu sniegumu, viņu galvenie trumpji ir disciplinēta, taktiski gudra un agresīva spēle ar lielu pašatdevi, un šķiet trenera nomaiņa to nav izjaukusi.. patiesībā nebija jau arī pamata uz to cerēt, jo treneris vairākus gadus trenējis Šveices komandas un sasniedzis lieliskus panākumus.. Ne jau visu izsaka naudas maka biezums un ripas pārvaldīšanas tehnika, bieži vien daudz svarīgāka ir spēles disciplīna un pašatdeve, kas Šveices komandām - gan izlasei, gan klubiem, ir stiprākā puse..
Rezumē - nav vairs par ko brīnīties, jo ik pa laikam PČ šveicieši apspēlē kādu grandu, ZSC Lions atstāja jaņos KHL superklubus, un diemžēl arī regulāri apspēlē LV izlasi..

  -2 [+] [-]

, 2010-05-10 11:37, pirms 14 gadiem
tur bija apstāklis ko neviens praktiski nepiemin- milzīgais laukums, tieši platuma ziņā. abām komandām nekas prātīgs neizdevās jo bija daudz pārķerto piespēļu tieši savā zonā.
Kanādiešiem būs divtik grūti pret mums kā mums pret šveici. tā ka- viss var notikt 8)

     [+] [-]

, 2010-05-10 11:44, pirms 14 gadiem
Šveicei ir no kā izvēlēties, kā nekā viņu čempionātā ir vismaz 11 līgas tā kā arī jaunā paaudze viņiem aug ne pajokam
Ir jau pa kādam letiņam viņu līgās arī

swiss-icehockey.ch: Swiss Ice Hockey Association

  +2 [+] [-]

, 2010-05-10 11:47, pirms 14 gadiem
Šveices klubs, šķiet, eirolīgas finālā apspēlēja arī Magņitagorskas Metallurgu. Bet vispār būtu interesanti, ja KHL būtu kāda Šveices komanda un kā viņa izskatītios visas sezonas garumā.

  +4 [+] [-]

, 2010-05-10 11:48, pirms 14 gadiem
Pārlieku optimistiskas prognozes pret Kanādu,kuras diemžel nekad nav piepildījušās,gan jau ka būs kā parasti.Šveicei jau zaudēja treneru korpuss šādus tādus knifiņus jau nu vajadzēja zināt un diemžel arī līderu trūkums....

     [+] [-]

, 2010-05-10 12:18, pirms 14 gadiem
Par ko te vispārībā spriest.Mēs šajā Šveices skolā ejam no 1933.gada un vēl ne reizi neesam viņus uzvarējuši pasaules čampionātos,ja neskaita pērno gadu ,kad pamatlaiks beidzās neizšķirti,bet uzvarējam ar soda metieniem. 1-5;0-12 (pirms kara);1-2; 1-1; 3-5; 1-4; 4-6; 2-4; 1-1; 1-2;
2-1(pec soda metieniem) un 1-3 tādi lūk rezultāti.

  -1 [+] [-]

, 2010-05-10 13:10, pirms 14 gadiem
Kuri tad nu mums bija tie nepieredzējušie aizsardzības spēlētāji? Pujacs-viens no labākajiem savā klubā,,Reķis-vienmēr stabils izlases aizsargs,Galviņš - labākais aizsargs Dinamo rindās,Jerofejevs - stabils izlases un KHl aizsargs,Sotnieks - augstu novērtēts gan KHL,gan izlasē,J.Rēdlihs - stabila pieredze gan AHL,gan Čehijā,gan KHL.Jass - nu tas laikam bija vienīgā kļūda sastāvā.

     [+] [-]

, 2010-05-10 13:30, pirms 14 gadiem
Manuprāt tās maiņas ir tādas smagnējas, jo salikti vienāda tipa spēlmaņi kopā. Sprukts-Daugaviņš-Karsums un Niživijs-Vasiļjevs-Cipulis maiņas vajadzētu pamainīt. Ielikt pie pirmajiem vienu no tehniskajiem (Niživijs vai Vasiļjevs) un otrajā ielikt kādu no spēka večiem. Citādi tās maiņas tādas ar šauru specializāciju - vai nu vadās, vai nu grūstās.

     [+] [-]

, 2010-05-10 13:40, pirms 14 gadiem
šeit nu tiešām nav jāpiemin KHL līmenis. Pirmā spēlē kā ierasts latviešiem ir tāda kāda viņa bija, šveicieši vienkārši ir labāk iespēlējušies, mūsējiem kaut kas jāpamaina mazliet un būs ok, žēl, ka Kanāda tagad tieši pretī, ja zaudēs, tad īpaši neuztraukšos - Kanāda ir Kanāda. Tas, ka mūsējie zaudēja Šveicei, nenozīmē, ka esam lūzeri. P.s. pluss vēl laukumi nepierasti.

  -3 [+] [-]

, 2010-05-10 13:47, pirms 14 gadiem
Tur jau tā lieta ka Znaroks jau nav treneris.Viņam tikai veicas,lai viņam veicas arī talāk.KHL ir labākais naudas ziņā un hokejs jau arī tur nav slikts. Krievu hokejs ir lēns,bet tehnisks.Krievijas izlasei 12 ir no KHL,bet cik no viņiem spelē?Sušinskis ir ārpus konkurences.Visur citur eiropā spelē Kanādas hokeju. Mūsējiem vajag skriet vairāk.Mums taču ir čaļi kas ir tiešām fantastiski ātri.Tikai jautājums ir vai Znaroks neliek spelēt atkatā. Nepiekrītu ka mūsu komanda nospelēja slikti.Pirmā un otrā maiņas spēle bija ļoti laba.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  -3 [+] [-]

, 2010-05-10 14:39, pirms 14 gadiem
Reaktors tu daudz ko nezini tapēc nesauc citus savā vardā. Varu pastastīt ka tad kad viņš trenēja LSPA viņš čaļiem solīja zelta kalnus. Tas pats bija ar U20. Viņš čaļiem solīja ja viņš tiks uz aukšu tad viņiem palidzēs cik varēs lai viņi arī izsistos.Tikai kad viņš tika talāk par saviem solījumiem aizmirsa. Veči vardus tur tikai ne Znaroks.

     [+] [-]

, 2010-05-10 14:52, pirms 14 gadiem
St_Germain rakstīja: Šveices izlasē 98% spēlētāju no Šveices līgas, te Tev nu bija KHL augstais līmenis, krievu iedomas
lai dabuutu 98% speeleetaaju, komandaa ir jaabuut vai nu 50 speeleetaajiem, no kuriem 1 ir ne shveices liigaa speeleejoshs, vai nu 2 taadi pie 100 speeleetaajiem komandaa...zaabak luudzu nekomentee vairs nekad

     [+] [-]

, 2010-05-10 16:40, pirms 14 gadiem
dendenny rakstīja: lai dabuutu 98% speeleetaaju, komandaa ir jaabuut vai nu 50 speeleetaajiem, no kuriem 1 ir ne shveices liigaa speeleejoshs, vai nu 2 taadi pie 100 speeleetaajiem komandaa...zaabak luudzu nekomentee vairs nekad
tu vispar pats saprati ko uzrakstīji

     [+] [-]

, 2010-05-10 16:49, pirms 14 gadiem
sweges rakstīja: Tur jau tā lieta ka Znaroks jau nav treneris.Viņam tikai veicas,lai viņam veicas arī talāk.KHL ir labākais naudas ziņā un hokejs jau arī tur nav slikts. Krievu hokejs ir lēns,bet tehnisks.Krievijas izlasei 12 ir no KHL,bet cik no viņiem spelē?Sušinskis ir ārpus konkurences.Visur citur eiropā spelē Kanādas hokeju. Mūsējiem vajag skriet vairāk.Mums taču ir čaļi kas ir tiešām fantastiski ātri.Tikai jautājums ir vai Znaroks neliek spelēt atkatā. Nepiekrītu ka mūsu komanda nospelēja slikti.Pirmā un otrā maiņas spēle bija ļoti laba.
Par fantastiski ātrajiem čaļiem,Tu pārspīlē.