Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:262, Did:0, useCase: 3

Balcers: "Ja būs iespēja un veselība atļaus, braukšu uz pasaules čempionātu"

Ulvis Brože
Ulvis Brože @UlvisBrozhe

Balcers: "Ja būs iespēja un veselība atļaus, braukšu uz pasaules čempionātu"
Rūdolfs Balcers. Foto: NHL

Trešā spēle jaunajā komandā, pirmā nomaiņa – un savainojums. Tieši šāds komats ielikts Rūdolfa Balcera stāstā par Nacionālo hokeja līgu (NHL). Atguvies no traumas, uzbrucējs savu vietu jau bija zaudējis un tika nosūtīts uz fārmklubu, kur pavadījis pēdējos trīs mēnešus. "Nemelošu, motivācija ir staigājusi augšā un lejā. Taču katru dienu mēģinu atrast pozitīvo," sarunā ar portālu Sportacentrs.com teica Balcers.

Vasarā Rūdolfs Balcers no vairākiem piedāvājumiem izvēlējās Floridas "Panthers", taču novembra vidū viņš tika izlikts uz letes. "Uzmests nejūtos. Nē, tas ir bizness. Viņi uzskatīja, ka tas ir labākais risinājums komandai, un viņiem tur variantu nebija daudz. Pats vainīgs. Būtu labāk sevi parādījis un pierādījis, tas nenotiktu. Nav iemesla uz kādu apvainoties," pauda liepājnieks.

No letes viņu nocēla ģeogrāfiski vistuvākā komanda – trīs stundu brauciena attālumā esošā Tampabejas "Lightning". Iejušanās neprasīja ilgu laiku. Balcers otrajā spēlē iemeta ripu regulārās sezonas uzvarētājas Bostonas "Bruins" vārtos.

Nākamajā mačā Balcers uz ledus pavadīja tikai 23 sekundes. Spēka paņēmiens viņu ar plecu pa priekšu ielidināja apmalē, un savainojuma dēļ nācās izlaist divus mēnešus. Kad uzbrucējs bija atveseļojies, vieta "Lightning" sastāvā jau bija aizņemta. NHL straujais ritms negaida.

"Tās divas spēles nebija sliktas. Sajutu iespēju – izskatījās, ka man dos lomu mazākumā. Trauma galīgi nepalīdzēja," pauda Balcers. "Tos divus mēnešus pēc tam noskaņojums galīgi nebija no patīkamākajiem. Jauna komanda, tieši sāc iejusties, un tad… It kā esi komandā, bet – neesi. Bija arī drūmas dienas."

"Neviens nevar pateikt, kā viss būtu ievirzījies, ja nebūtu traumas. Tāpat Tampai būtu problēmas ar iekļaušanos algu griestos. Bet varbūt es būtu iespēlējies, dabūjis savu vietu sastāvā," prātoja Balcers. Ja jāmeklē mākoņa zelta maliņa, tad viņš priecājas, ka plecam nebija nepieciešama operācija, kas nozīmētu vēl ilgāku dīkstāvi.

Kopš janvāra vidus Balcers pārstāv "Lightning" fārmklubu Sirakjūsas "Crunch". Amerikas Hokeja līgā (AHL) viņš 36 spēlēs izcēlies ar 15 punktiem, kas tālu atpaliek no iepriekš iespētā. 2019./20. gada sezona bija iepriekšējā, kad Balcers regulāri spēlēja AHL, Belvilas "Senators" rindās 33 spēlēs iekrājot 36 punktus.

"Ir visādi faktori. Punkti nav nākuši viegli. Citas treneru prasības, arī maiņas biedru atrašana, ar kuriem saspēlēties. Virknējumi ilgāk par divām spēlēm nenoturas. Tikai pirmā maiņa ir stabila. Citus virknējumus paspēj vēl samainīt spēles gaitā. Būtu forši atrast divus, ar kuriem spēle aiziet, bet es to nevaru kontrolēt. Bet – par spēles laiku nesūdzos. Un treneris ir godīgs – ja redz, ka spēlē un ka dari labu komandas labā, tad laiž laukumā," pauda Balcers.

"Crunch" galvenais treneris kopš 2016. gada ir Benuā Grū, un viņa vadībā gan auguši jaunie Tampas talanti, gan bijuši rezultāti AHL – aiz playoff sliekšņa komanda nav palikusi nevienu reizi. Šajā sezonā "Crunch" ierindojās Ziemeļu divīzijas otrajā vietā un ieguva sava laukuma priekšrocības pirmās kārtas duelī pret Ročestras "Americans".

"Ar viņu esmu runājis daudz par dažādām tēmām. Viņš teica: "Mēs zinām, ka vari spēlēt NHL, bet arī AHL neviens par brīvu neko nedod. Katrā spēlē jāiet un sevi jāpierāda." Sākums bija tiešām grūts. Nevaru teikt, ka viss uzreiz aizgāja."

Statistikas ziņā grūtāka bijusi pat regulārās sezonas izskaņa – pēdējās 12 spēlēs Balcers guva divus punktus un divas reizes atdūrās pret piecu spēļu sauso sēriju. Viņš norādīja, ka playoff tuvošanās visus pelēkos mākoņus izkliedējusi un iedevusi nepieciešamo pozitīvo uzlādi.

"Sportā pati galvenā ir motivācija. Paskatoties, kā viss šajā sezonā sagriezies – nemelošu, brīžiem ir grūti. Ir staigājusi augšā un lejā, visur kur bijusi. Mēģinu skatīties pozitīvi. Kopš brīža, kad esmu šeit, katru dienu mēģinu atrast pozitīvo. AHL ir otrā labākā līga pasaulē. Mēģinu darīt visu, ko varu, strādāt katru dienu. Jābūt gatavam – varbūt būs iespēja," teica Balcers.

Balcers ir NHL spēlēm bagātākais "Crunch" hokejists – 170 mači un 62 rezultativitātes punkti. Šosezon Sirakjūsas rezultativitātes rekordus gāza pirmās maiņas uzbrucējs Alekss Barē-Bulē (84 punkti 69 spēlēs), taču "Lightning" rindās viņš tika pie tikai vienas desmit minūšu iespējas novembrī.

Ja regulārās sezonas laikā Balcera izsaukumu uz Tampu nepieļāva algu griesti, tad Stenlija kausa laikā ierobežojumi nepastāv. Taču "Lightning" ceturtā maiņa netiks modificēta – tā sērijas pret Toronto "Maple Leafs" pirmajās divās spēlēs parūpējusies par diviem vārtiem. Iespēja var pavērties tikai savainojumu gadījumā.

Ja "Crunch" skrējiens pretī titulam beigsies ātrāk nekā "Lightning" playoff cīņas, Balcers tiks piesaistīts Tampai kā viens no rezervistiem. Tādējādi viņa sezona Ziemeļamerikā beigsies tikai tad, kad tā būs beigusies abām komandām.

"Ja man būs iespēja, protams, tad braukšu uz pasaules čempionātu. Redzēsim, cik tālu mēs tiksim, cik tālu tiks Tampa. Ja man būs iespēja un veselība atļaus, tad noteikti braukšu," teica Balcers. Savu nostāju viņš nodevis arī Latvijas izlases vadībai. Balcers bijis valstsvienības rezultatīvākais spēlētājs visos trīs pasaules čempionātos, kuros piedalījies.

"Crunch" sērija pret "Americans" sāksies naktī uz sestdienu pēc Latvijas laika. Cīņa risināsies līdz vienas komandas trīs uzvarām. Agrākais, kad sērija var noslēgties, ir 29. aprīlis, bet vēlākais – 7. maijs. Savukārt "Lightning" pirmās kārtas sērija noslēgsies ne vēlāk kā 2. maijā.

"Runājam ar aģentu, skatāmies," par nākotni teica Balcers. "Vasarā kaut ko atrast – viegli tas nebūs. Šajā brīdī grūti teikt, kāds būs nākamais solis. Mēģinu koncentrēties playoff. Sevi jāparāda no labākās puses, un tad jau skatīsimies."

  +1 [+] [-]

, 2023-04-21 15:30, pirms 11 mēnešiem
Tā patizli ar tām lielajām komandām... Pieci sastāvi apakašā ej un tagad tiec uz augšu. Jābrauc uz Eiropu Šveices vai Zviedrijas līgā vieta atradīsies, par kausu pacīnīsies

  +1 [+] [-]

, 2023-04-21 19:36, pirms 11 mēnešiem
Gaidam!

     [+] [-]

, 2023-04-21 23:10, pirms 11 mēnešiem
Tas ir apsveicami,bet jāgaida tālākā info.

  -1 [+] [-]

, 2023-04-22 11:04, pirms 11 mēnešiem
Balcers skaisti izsakās, jo zin ka variantu nav atbraukt uz čempi!

     [+] [-]

, 2023-04-22 13:04, pirms 11 mēnešiem
Gan jau ka mikrotrauma neļaus

     [+] [-]

, 2023-04-22 14:45, pirms 11 mēnešiem
kad teikumi sākas ar vārdiem- Ja un Nemelošu, tad ir sagatavots atkāpšanās ceļš, vismaz teorētiski. Vēl jau paliek iespējas redzēt Zemgu un Rūdolfu redzēt Rīgā un varbūt Tamperē