Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:262, Did:0, useCase: 3

Girgensons: "Jaunie noteikumi samulsināja pat tiesnešus"

Juris Miņins
Juris Miņins

Girgensons: "Jaunie noteikumi samulsināja pat tiesnešus"
Zemgus Girgensons
Foto: Romāns Kokšarovs, f64

Pēc piedalīšanās Nacionālās hokeja līgas (NHL) vērtēšanas, attīstības un orientēšanas nometnē, kurā piedalījās 36 vadošie Ziemeļamerikas hokeja jaunie talanti, vienīgais Latvijas pārstāvis šajā pasākumā Zemgus Girgensons dalījās iespaidos par piedzīvoto.

Jau ziņojām, ka Latvijas U-20 izlases spēlētājs Zemgus Girgensons, kurš ikdienā pārstāv Savienoto Valstu hokeja līgas (USHL) klubu Dabjūkas "Fighting Saints", kā viens no nākamā gada drafta pretendentiem iekļūt kādā no NHL sistēmām jau pirmajā kārtā, tika uzaicināts uz NHL vērtēšanas, attīstības un orientēšanas nometni. Šajā divu dienu pasākumā līgas vadība pārbaudīja vairākas iespējamās izmaiņas spēles noteikumos, bet komandu skauti vērtēja jaunos censoņus.

Pēc šīs nometnes Sportacentrs.com sazinājās ar pašu Zemgu, lai uzdotu viņam dažus jautājumus gan par nometnes norisi, gan arī par tuvākās nākotnes plāniem.

Hokejists atklāja, ka, protams, viņam pašam uzaicinājums uz NHL rīkoto nometni bija liels pārsteigums, taču tajā pašā laikā arī liels pagodinājums, jo tas nozīmē, ka viņš ir ievērots. Savukārt par pašu pasākuma organizāciju Zemgus sacīja šādi: "Visi tika uzņemti kā profesionāļi, likās, ka mēs jau spēlējam kādā NHL komandā. Viss bija perfekti noorganizēts. Ar mums visu laiku runāja Brendans Šenehens, tāpat nometnē bija ieradušies NHL hokejisti Maikls Kamelarī un Gabriels Landeskogs, kuri stāstīja mums gan par draftu, gan pārējām hokeja lietām, kas mums palīdzēs kļūt labākiem nākotnē. Tāpat mums tika organizētas vakariņas, kurās visa komanda bija kopā. Viss bija perfekti."

"Es domāju, ka šī nometne bija vienlīdz svarīga gan NHL vadībai, kuri vērtēja jaunos noteikumus, gan arī klubu skautiem, kuri vērtēja mūs, hokejistus," pārdomās dalās hokejists, "šajā gadījumā organizatoriem ir izdevies apvienot divas lietas vienā." Tāpat Girgensons atzinīgus vārdus teica par abiem treneriem, kas strādāja ar jaunajiem spēlētājiem nometnes laikā (Denu Bailsmā un Deivu Tipetu): "Manu komandu vadīja Deivs Tipets Fīniksas "Coyotes" galvenais treneris – aut., kurš ir lielisks treneris un personība, to pašu varu teikt arī par Denu Bailsmā Pitsburgas "Penguins" galvenais treneris - aut.. Abi treneri šai nometnei bija noskaņojušies nopietni un bija arī sagatavojuši spēļu plānus pirms katra mača. Viņiem savā starpā bija pat nelielas sacensības, kura trenētā komanda nometnes gaitā būs labāka. Beigās uzvarējām mēs ar rezultātu 2:1."

Tomēr, viens no galvenajiem šīs nometnes uzdevumiem bija pārbaudīt dažādu noteikumu izmaiņu ietekmi uz spēli, tāpēc katrs šīs nometnes mačs notika pēc saviem noteikumiem, kas arī atšķīrās no ierastajiem. "Jaunie noteikumi daudzreiz samulsināja ne tikai spēlētājus, bet arī tiesnešus. Spēlēt bija daudz grūtāk, jo visu laiku bija jāpiedomā pie tā ko drīkst un ko nedrīkst darīt. Tomēr tam visam ir arī labā puse, jo sanāca uzspēlēt ierasto spēli pēc citādākiem noteikumiem," jaunievedumu testēšanu komentēja Girgensons, "Ja runā par šīm izmaiņām, tad domāju, ka noteikti tiks ieviesta otrā līnija vārtos, lai varētu pārliecināties par vārtu guvumu, taču man personīgi patika divas citas izmaiņas spēle. Pirmkārt, tas bija pārmetiena fiksēšana tai komandai, kas spēlē mazākumā t.i. un, otrkārt, izmaiņas, kas komandai, kura ir bijuši aizmugures stāvoklī, liedz veikt spēlētāju maiņu. Uzskatu, ka šos noteikumus jau tuvāko gadu laikā līga varētu ieviest, sevišķi to, kas saistās ar pārmetienu mazākumā, jo tādējādi varētu paaugstināties spēļu rezultativitāte."

Atgriežoties pie jaunajiem talantiem un viņu parādītā snieguma uz Toronto ledus laukumiem, Zemgus atzina, ka viņš labi juties šajā kompānijā un neviens no dalībniekiem viņu īpaši nepārsteidza: "Visi spēlētāji bija līdzvērtīgi, kas arī norāda uz šīs nometnes augsto klasi. Man nekad nav bijis problēmu saprasties ar Amerikas hokejistiem, arī šoreiz ārpus treniņiem bijām kā labākie draugi. Uz ledus gan, kā saka, draugu nav un brīžiem izcēlās arī asumi, taču tā ir neatņemama spēles sastāvdaļa." Tāpat jauno spēlētāju vērtēšanas ietvaros tika organizēts arī prasmju konkursi, no kuriem mūsu hokejists piedalījās divos - bullīšu metienu konkursā un "Skill Relay" "one timer" metieni konkursā. "Savu pirmo bullīti nerealizēju, līdz ar to arī netiku tālāk, taču visus trīs "one-timer" metienus izpildīju perfekti," par saviem sasniegumiem stāsta pats Girgensons un izceļ arī citus nometnes dalībniekus, "tiem, kas nav vēl redzējuši, ieteiktu noskatīties arī Andreasa Atanasiū lieliski izpildīto pēcspēles metienu."

Zemgus arī atklāja, ka pašlaik atrodas Vermontā, kur atpūšas pirms gaidāmās došanās uz Dabjūku, taču izmanto arī iespēju mazliet patrenēties uz ledus: "Līdz sezonai man nav nekādu lielo plānu, pašlaik esmu Vermontā taču jau 23. augustā došos uz Dabjūku. Vakardien bija izdevība paslidot kopā ar Toriju Mičelu, kurš pašlaik spēlē Sanhosē "Sharks" rindās, bet agrāk pārstāvēja tieši Vermontas universitāti. Starp citu, savā debijas sezonā viņš spēlēja kopā ar Sandi Ozoliņu." Visbeidzot, atbildot uz jautājumu par nākamās sezonas mērķiem, hokejists sacīja: "Nekādus baigos mērķus sev neuzstādu, vienīgais ko es vēlos panākt ir ar katru dienu kļūt par labāku hokejistu."

Jāatzīmē, ka pēc NHL vērtēšanas, attīstības un orientēšanas nometnes Ziemeļamerikas hokeja eksperti no sporta medija ESPN izcēla Girgensonu kā vienu no tiem hokejistiem, kas šajā nometnē izcēlās uz pārējo jauno censoņu fona.

Saite uz Andreasa Atanasiū izpildīto "bullīti":
Athanasiou R&D Shootout Move Video - NHL...

Slēpts komentārs: kvarc

 +17 [+] [-]

, 2011-08-20 23:33, pirms 13 gadiem
Bullītis fantastisks! Zemgum varu novēlēt veselību, neatlaidību un cīņassparu! Lai veicas!
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +8 [+] [-]

, 2011-08-20 23:42, pirms 13 gadiem
LUCENIUSlove rakstīja: ''Pirmkārt, tas bija pārmetiena fiksēšana tai komandai, kas spēlē mazākumā'' Kā to saprast? :S
Pārmetiens tiek fiksēts pat, ja ir mazākums, lai būtu lielākas priekšrocības vairākumam.
Slēpts komentārs: Changals ewer

  +4 [+] [-]

, 2011-08-20 23:49, pirms 13 gadiem
Tā arī jāsaprot, ka spēlējot mazākumā izmetīsi ripu no savas zonas tā, ka tā aizies līdz pretinieku zonas gala līnijai, tad būs fiksēts tāds pats pārmetiens, kā spēlējot vienādos sastāvos.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

     [+] [-]

, 2011-08-21 00:49, pirms 13 gadiem

  +2 [+] [-]

, 2011-08-21 00:56, pirms 13 gadiem
lkrnpk_2 rakstīja: Nez vai tas baigi pacels rezultativitāti, tik vel vairāk saraustīs spēli...
un tā kā tad mazākumā aizstāvēties kļūs vēl grūtāk, tad speciālu noraidījumu, kas iztraucē iemest ripu, kļūs mazāk un arī spēles laikā iemest varēs biežāk...
nu kaut kā tā...

  +1 [+] [-]

, 2011-08-21 00:58, pirms 13 gadiem
drīzāk nesapratu, kas tās par divām līnijām vārtos?

  +1 [+] [-]

, 2011-08-21 00:59, pirms 13 gadiem
vikings33 rakstīja: neko tas nesaraustīs,tieši otrādi,spēle kļūs vēl ātrāka un baudāmāka,neviens vairs nemetīs ripu speciāli pāri zonām.īstenībā par to pārmetienu ir pareizi,jo ir jocīgi,tu pārkāp noteikumus,bet tev tiek dotas kautkādas priekšrocības.
nu man jau liekas,ka mestu ārā tāpat,lai vien varētu nomainīt četrinieku,it īpaši ja būs tālais soliņš

     [+] [-]

, 2011-08-21 01:17, pirms 13 gadiem
NilsK rakstīja: nu man jau liekas,ka mestu ārā tāpat,lai vien varētu nomainīt četrinieku,it īpaši ja būs tālais soliņš
Jā, tikai pie pārmetiena maiņa nedrīkst tikt veikta !!!
metīs, bet uzmanīgi un tādā gadījumā būs iespēja to pārķert.

  -2 [+] [-]

, 2011-08-21 01:30, pirms 13 gadiem
D-Mob rakstīja: Jā, tikai pie pārmetiena maiņa nedrīkst tikt veikta !!!
metīs, bet uzmanīgi un tādā gadījumā būs iespēja to pārķert.
nu tad ne tikai Dinamo uz iemetiena sūtīs Karsumu vai Ankipānu,kurš tur kā traks zvetēsies,lai tik iegūtu vēl pāris sek atpūtai un lai tad var iemetienu speciālists Spruksts iet cīnīties

  +1 [+] [-]

, 2011-08-21 01:31, pirms 13 gadiem
D-Mob rakstīja: drīzāk nesapratu, kas tās par divām līnijām vārtos?
Otrā līnija ir ripas attālumā no pirmās līnijas, tā atvieglos tiesnešu darbu. Ja ripa skar otro līniju, tad uzreiz var teikt, ka gols.

  +1 [+] [-]

, 2011-08-21 01:42, pirms 13 gadiem
GhettoZenzejs rakstīja: Otrā līnija ir ripas attālumā no pirmās līnijas, tā atvieglos tiesnešu darbu. Ja ripa skar otro līniju, tad uzreiz var teikt, ka gols.
tas ir tad, ja ripa slīdēs pa ledu.
bet cik atceros, tad vārtu fiksēšanas grūtības visvairāk sagādā, ja tā lido, rikošetē no vārtu stabiem un pārliktņiem...
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

 +16 [+] [-]

, 2011-08-21 09:22, pirms 13 gadiem
Bet vispaŗ stulbi, ka pārmetienu fiksē arī mazākumā esošajai vienībai. Tas nozīmē, ka tiesneša lēmumi noraidot iespaidos spēli vēl vairāk. Man jau nepatīk, ka rezultativitāti cenšas panākt uz vairākuma-mazākuma rēķina, jo tas bieži vien ir atkarīgs nevis no spēlētāja meistarības, bet no soģa subjektīvā lēmuma.

  +2 [+] [-]

, 2011-08-21 13:03, pirms 13 gadiem
Nez, kaa tas izskatas dzive, bet tie parmetieni tiesam varetu saraustit speli. Vismaz, kamer pieradis. Vienigi varbut vairakums atkal bus kaa svetki, jo speletajiem bus zel noraidities.

  -3 [+] [-]

, 2011-08-21 15:44, pirms 13 gadiem
Girgensona vecaaki gan ir radoshs paaris- shitaadu vaardu beernam izpiipeet!!!!!!

  +2 [+] [-]

, 2011-08-21 16:04, pirms 13 gadiem
Bam Bam rakstīja: Girgensona vecaaki gan ir radoshs paaris- shitaadu vaardu beernam izpiipeet!!!!!!
par tavu bam bam jau nu radoshaaks ir!

  +1 [+] [-]

, 2011-08-21 18:50, pirms 13 gadiem
Bam Bam rakstīja: Girgensona vecaaki gan ir radoshs paaris- shitaadu vaardu beernam izpiipeet!!!!!!
Tici man,njemot veeraa latvieshu "izdomu" - ja naakmgad shams tiks NHL draftaa pirmajaa kaartaa : tad katrs 10 jaundzimushais puika latvijaa tiks nosaukts par Zemgu....Deram ?

  +3 [+] [-]

, 2011-08-21 20:18, pirms 13 gadiem
Starp citu, vārds Zemgus ir nevis kaut kāds unikāls izdomājums, bet sens latviešu vārds.

  +1 [+] [-]

, 2011-08-21 20:22, pirms 13 gadiem
archy0 rakstīja: Bet vispaŗ stulbi, ka pārmetienu fiksē arī mazākumā esošajai vienībai. Tas nozīmē, ka tiesneša lēmumi noraidot iespaidos spēli vēl vairāk. Man jau nepatīk, ka rezultativitāti cenšas panākt uz vairākuma-mazākuma rēķina, jo tas bieži vien ir atkarīgs nevis no spēlētāja meistarības, bet no soģa subjektīvā lēmuma.
tu kadreiz esi redzejis ka speles tiesa NHL? perfekti! bez jebkadam diskusijam par to bija vai nebija parkapums. NHL ir netikai augstakasi hokeja limenis, bet ari augstaka tiesasanas kvalitate. Tapec domaju, ka saja joma problemam nevajadzetu but.
daudz dramatiskak notikumi attistitos ja sadu ideju ieviestu KHL

  +1 [+] [-]

, 2011-08-21 20:59, pirms 13 gadiem
playthegame rakstīja: tu kadreiz esi redzejis ka speles tiesa NHL? perfekti! bez jebkadam diskusijam par to bija vai nebija parkapums. NHL ir netikai augstakasi hokeja limenis, bet ari augstaka tiesasanas kvalitate. Tapec domaju, ka saja joma problemam nevajadzetu but.
daudz dramatiskak notikumi attistitos ja sadu ideju ieviestu KHL
Nu, nu, nu... vienīgais NHL, kurā nav diskusiju par noraidījumiem ir EA Sports ražotais NHL 11 (kaut gan šo spēlējis neesmu, tāpēc izsaku pieņēmumu balstoties uz redzēto iepriekšējās sērijas spēlēs).

NHL tāpat ir diskusijas, strīdi utt. un ne mazāk kā KHL. Cita lieta, ka līgai ir ļoti labi tiesnešu vērtēšanas un kontroles mehānismi, kā arī viņi nevairās atzīt savas kļūdas. Tieši tāpēc arī ilgtermiņā tā viņiem nav problēma, jo zina, ka nākamreiz tiesnesis vairs tā nekļūdīsies (vai kļūdīsies cits - tas ir arī cits jautājums), bet KHL tādas pārliecības nav gan.