Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:262, Did:0, useCase: 3

NHL piezīmes: Šilova neapskaužamā situācija Vankūverā

Ulvis Brože
Ulvis Brože @UlvisBrozhe

NHL piezīmes: Šilova neapskaužamā situācija Vankūverā
Artūrs Šilovs. Foto: Vancouver Canucks

Nacionālās hokeja līgas (NHL) sezona klauvē pie durvīm – pirmā spēle tiks aizvadīta pēc divām nedēļām Prāgā. Gatavošanās turpinās pilnā sparā, hokejistiem cīnoties par minūtēm laukumā. Starp tiem, kuriem jāpierāda sevi, ir arī Artūrs Šilovs. Ja vasaras pirmajā pusē šķita, ka situācija atrisinājusies viņam par labu, tad pēdējās dienās tā sagriezusies kājām gaisā.

Kad šķita, ka fārmklubam pateiktas ardievas
Kad Artūrs Šilovs jūlija vidū uz divām sezonām pagarināja līgumu ar Vankūveras "Canucks", latviešu vārtsargam neizdevās izspiest pamatīgu algas pieaugumu, taču tika panākts galvenais – noslēgts vienvirziena līgums. Kad pirms bronzas pasaules čempionāta runāju ar Artūru, viņš priekšroku deva attīstības ceļam un secināja: "Protams, gribas spēlēt NHL, bet šobrīd labāk ņemtu 65 spēles AHL, nevis 20 spēles NHL. Uzskatu, ka nav kur skriet. Tikai 20 spēles – tas ir diezgan grūti. Neesi iekšā ne mentāli, ne fiziski."

Sarunās par jauno līgumu Šilova pārstāvji šovasar bija konkrēti – vārtsargs grib spēlēt NHL, nevis fārmklubā. Tāpēc vienvirziena līgums bija prioritāte.

Viss izskatījās gana vienkārši – Tečers Demko kā "Canucks" pirmais numurs, Šilovs kā viņa dublieris, kurš pēc uzstāšanās Stenlija kausā gatavs 25-30 spēlēm regulārajā sezonā. Tomēr situāciju kājām gaisā sagrieza Demko lēnā atlabšana no savainojuma. Joprojām nav skaidrs, kad piecus miljonus pelnošais vārtsargs varēs atgriezties spēļu režīmā. Demko traumā iedzīvojās regulārās sezonas izskaņā, tad atgriezās laukumā, lai jau pēc vienas playoff spēles atgrieztos lazaretē, kuru nav pametis joprojām.

Muskuļa savainojums, kas nav bijis nevienam citam hokejistam – tā savu traumu raksturoja Demko. Atlabšanā gājis kā pa kalniem, un kas zina, kā ies turpinājumā. Tāpēc "Canucks" likumsakarīgi lēma nodrošināties un parakstīja līgumu ar brīvo aģentu Kevinu Lankinenu. Soms līdz septembra vidum gaidīja ne jau tādēļ, ka nebūtu piedāvājumu – viņš izvērtēja komandas un meklēja reālāko iespēju tikt pie lielāka spēles laika. Pagājušajā sezonā Nešvilā viņam 24 spēles.

Kamēr Demko nebūs atpakaļ ierindā, Vankūveras vārtsargu līniju veidos Šilovs un Lankinens. Kā norādīja vairāki "Canucks" apskatnieki, Artūrs treniņnometnes sākumā bijis mazliet ierūsējis, taču ar katru nākamo nodarbību licis klāt. Uzvara pirmajā pārbaudes spēlē to apliecina.

Kas notiks, kad Demko atgriezīsies ierindā? Reālākais scenārijs – Šilovs kursēs starp NHL un AHL, vairāk uzturoties otrajā trīs burtu kombinācijā. Regulārajā sezonā un playoff kopā Šilovs aizvadījis 19 spēles. Līdz 60 maču robežai viņš var tikt nosūtīts uz fārmklubu bez ievietošanas neaizsargāto spēlētāju sarakstā un riska, ka cita komanda vēlēsies pārņemt latvieša līgumu.

Šķirties no Lankinena un paturēt tikai Šilovu un no savainojuma atlabušo Demko? Staigāšana uz naža asmens, kas "Canucks" nav nepieciešama, ja ir vārtsargs, kuru iespējams bez liekiem apgrūtinājumiem sūtīt šurp un turp. Arī trīs vārtsargu paturēšana sastāvā ir tikai lieks apgrūtinājums, ja iespējams Šilovu ar vienu svilpienu aizsūtīt uz fārmklubu. Vienvirziena līgums nodrošina tikai to, ka fārmklubā būs tāda pati alga kā NHL, bet negarantē, ka paliksi Vankūverā.

Protams, nav zināms, kad un kāds atgriezīsies Demko. Kamēr virs viņa galvas lido neziņas mākonis, Šilovam jāizmanto sava pirmā iespēja sezonu sākt NHL komandas sastāvā.

No diviem pirmajiem numuriem līdz nevienam
Vankūvera nebūt nav vienīgā komanda, kurā valda lielāka vai mazāka neskaidrība par vārtsargu līniju. Spožākie starmeši vērsti pret Bostonas "Bruins". Iepriekšējās sezonās tur valdīja tandēms – spēles uz pusēm dalīja Līnuss Ulmarks un Džeremijs Sveimens. 31 gadu vecais Ulmarks pirms līguma pēdējās sezonas tika notirgots Otavas "Senators", kamēr 25 gadus vecajam Sveimenam līgums beidzās jau šajā vasarā. Būtiska atšķirība – Ulmarks var kļūt par neierobežoti brīvo aģentu, bet Sveimens ir ierobežoti brīvā aģenta statusā.

Parasti tas nozīmē vieglākas sarunas par līguma pagarināšanu un kontroles sviras komandas rokās. Parasti. Sveimens saglabājis nepiekāpību un ir vienīgais ierobežoti brīvais aģents, kurš joprojām nav pagarinājis līgumu ar savu komandu. Amerikānis vēlas tikt pie apjomīga astoņu gadu līguma, "Bruins" piedāvājusi uz pusi īsāku termiņu. Strupceļš lika publiski aizsvilties Bostonas ģenerālmenedžerim Donam Svīnijam.

Prātā jāpatur viens datums. Nē, tā nav regulārās sezonas pirmā spēle, bet gan 1. decembris. Ja līgums nav parakstīts līdz 1. decembra pievakarei, tad Sveimens šajā sezonā nedrīkstēs spēlēt NHL.

Pirms sešiem gadiem identiskā situācijā atradās Toronto "Maple Leafs" un Viljams Nīlanders. Uzbrucējs 45 miljonu līgumu parakstīja tieši 1. decembrī piecas minūtes pirms loga aizvēršanās.

Neviens nepelnīs vairāk par komandas kapteini
Viegli ar saviem ierobežoti brīvajiem aģentiem neklājās arī Detroitas "Red Wings". Līgums ar zviedru uzbrucēju Lukasu Reimondu tika parakstīts 16. septembrī, bet vācu aizsargs Morics Zaiders parakstu uz kontrakta lika trīs dienas vēlāk – dienā, kad sākās NHL treniņnometnes. Reimonds turpmākajās astoņās sezonās pelnīs 8,08 miljonus, Zaiders parakstīja septiņu gadu līgumu par 8,55 miljoniem.

Zaiders izvēlējās septiņus, nevis astoņus gadus, lai līguma vidējā summa būtu nedaudz zemāka. Detroitas ģenerālmenedžeris Stīvs Aizermens bija nospraudis latiņu – neviens komandā nepelnīs vairāk par kapteini Dilanu Larkinu, kurš par sezonu saņem 8,7 miljonus. Aizermens ieturēja līniju un panāca, ka komandas labākais aizsargs Zaiders piekāpjas. Līdzīgi notika, kad Aizermens vadīja Tampabejas "Lightning" – viņam izdevās panākt, lai spēlētāji kopēja labuma vārdā būtu ar mieru paņemt mazāku gabaliņu no tortes.

Krosbija pieticība – 8,7 miljoni kopš 2007. gada
Pitsburgas "Penguins" kapteiņa Sidnija Krosbija pašreizējais līgums beigsies tikai 2025. gada vasarā, taču jau laicīgi sākās spekulācijas par titulētā centra nākotni. Vai viņš būs gatavs samierināties ar spēlēšanu komandā, kas nekādi nav pieskaitāmas kaut attālām favorītēm uz Stenlija kausu? Krosbijs atbildi sniedza pirms desmit dienām, parakstot līgumu uz diviem gadiem.

Ar 87. numuru spēlējošais Krosbijs atkal sezonā pelnīs 8,7 miljonus. Tikpat viņš pelna arī pašreizējā līguma ietvaros, un šis kontrakts tika noslēgts 2012. gadā. Tikpat viņš pelnīja arī pirms tam – līgumā, kas tika noslēgts 2007. gadā.

NHL debitanta līgums nepieļauj šādus nosacījumus, bet visos līgumos, kas noslēgti pēc tam, Krosbijs katrā sezonā no algu griestiem izgrebis tieši 8,7 miljonus. Reālā alga atšķiras, piemēram, gaidāmajā sezonā Krosbijs saņems tikai trīs miljonus, taču NHL svarīgākā ir tieši līguma vidējā summa, jo tieši to skaita pret algu griestiem.

Ja Krosbijs 2027. gadā liks punktu karjerai, viņš NHL būs nopelnījis 176 miljonus. Nezinām, kādu sniegumu viņš rādīs nākotnē, bet pagaidām varam teikt – Krosbijs pilnīgi visas sezonas aizvadījis, saņemot zem savas tirgus vērtības.

     [+] [-]

, 2024-09-26 16:50, vakar
Cerēsim uz labāko

  +1 [+] [-]

, 2024-09-26 16:56, vakar
Pilnīgi nesaprotami ~ kas tur slikts Un neapskaužams???
Komandas pirmais numurs Demko sezonas sākumā nav gatavs
Arčam vienvirziena līgums Un pārliecinoša pirmā pārbaudes spēle
Labi, tas ko tie gudrie eksperti raksta, ka ieradies saguris utt, tas ir fufelis
Arča tāpat Kā Ozo nonēma pirmsezonas stresu Un tagad ir lieliskā formā
To vinš Tikko pārbaudes spēlē pierādija!
Un lai tas Lankinens pastāv pie ratiem un gaida iespējas
Par tiem ševčenko un tolopilo pat nav vērts runāt
Tiem no abortsfordas līdz vankuverai Kā lídz kosmosam

     [+] [-]

, 2024-09-26 17:30, vakar
Silova fanātiem jatver atcis.reāli ko viņš tādu play off paveica.?tādi pelrušķītes stāsti Amerikā netrūkst.Gudi ar visi cēla debesīs pec savām div,trīs spēlēm.Lankinens izdarijis gudru gājienu.neviens nezin kad un kāds Demko atgriezīsies un vai vispār bus atpakaļ lidz ar to pietiek izkonkurēt sezonas sākumā Artūru un kā MINIMUMS būs botrais nr.

  +1 [+] [-]

, 2024-09-26 17:34, vakar
Ja šilovs ir labāks par konkurentiem tad viņš to arī parādīs uz ledus...

ja viņš nav labāks... tad droši vien kādā brīdī būs arī AHL

nesaprotu kāpēc latviešiem ir tāda nostāja ka mēs kaut ko varam tikai tad ja mums vai nu konkurences nav, vai visi konkurenti ir savainoti.

nacionālais mazvērtības sindroms.

  +1 [+] [-]

, 2024-09-26 18:33, vakar
Autors gribēja baigi izcelties ar savu asprātību par līgām ar 3 burtiem bet ir jau theAHL nevis vnk AHL

     [+] [-]

, 2024-09-26 19:14, vakar
kecbaja rakstīja: Autors gribēja baigi izcelties ar savu asprātību par līgām ar 3 burtiem bet ir jau theAHL nevis vnk AHL
Ko Tu te murgo?

     [+] [-]

, 2024-09-26 19:26, vakar
nja ko tādu tikai "latvietis" var uzrakstīt .. viens no labākajiem NHL vārtsargiem notraumējas un tas esot slikti Lūdzu, izmanto tikmēr iespēju - stāvi un pierādi, ka esi labāks, bet nē slikti - labāk būtu bez konkurences padsmi spēles sezonā ..
Bet droši, ka Artūrs nav tāds mīkstais un turpinās spēlēt lieliski!