Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:262, Did:0, useCase: 3

Vai uz fārmklubu nosūtītais Ābols šajā sezonā spēlēs NHL?

Ulvis Brože
Ulvis Brože @UlvisBrozhe

Vai uz fārmklubu nosūtītais Ābols šajā sezonā spēlēs NHL?
Rodrigo Ābols. Foto: Philadelphia Flyers

Nacionālās hokeja līgas (NHL) komandas nosaukušas sastāvus jaunajai sezonai. Ņemot vērā, ka Filadelfijas "Flyers" starpsezonā nepameta neviens no centra uzbrucējiem, Rodrigo Ābola nonākšana fārmklubā nav pārsteigums. Kam jāpiepildās, lai Latvijas izlases līderis atgrieztos "Flyers" sastāvā un debitētu NHL?

Gatavojoties sezonas startam, Filadelfijas "Flyers" aizvadīja septiņas pārbaudes spēles. Rodrigo Ābols laukumā devās piecās, viņa spēles laikam balansējot starp 12 ar pusi minūtēm un 17:15 minūtēm noslēdzošajā mačā, kurā izdevās tikt pie rezultatīvas piespēles vairākumā. Pēdējā spēlē "Flyers" iztika bez galvenajiem spēkiem, un tieši Ābolam tika uzticēta pirmās maiņas centra loma. Drīz pēc tam 28 gadus vecais uzbrucējs nonāca fārmkluba rindās.

Pērnajā sezonā "Flyers" uzvarēja tikai divās no pēdējām desmit spēlēm un palika četrus punktus aiz izslēgšanas spēļu barjeras. Neskatoties uz vilšanos, sastāvs nav piedzīvojis ievērojamas izmaiņas, un ierindā palikuši arī četri pagājušās sezonas centri – komandas kapteinis Šons Kuturjē (795 spēles NHL, 38 punkti pagājušajā sezonā), Skots Lotons (601, 39) Morgans Frosts (229, 41) un Raiens Pēlings (215, 28). Viņu vidū vecākais ir Kuturjē, bet, neskatoties uz kapteiņa statusu, pagājušajā sezonā 31 gadu vecajam centram gadījās domstarpības ar galveno treneri Džonu Tortorelu, un Kuturjē bija spiests spēles vērot no tribīnēm.

Lai gan visi centri palikuši ierindā, viens no viņiem nobīdīts uz kreiso malu, jo vietu sastāvā iekaroja 18 gadus vecais Džets Lučanko, kurš vēl maijā guva vārtus Kanādas U18 izlases 4:0 uzvarā pret latviešiem. Lučanko parādīšanās "Flyers" sastāvā pārsteigusi daudzus, arī ģenerālmenedžeri Danielu Briēru: "Pirms treniņnometnes nebūtu iedomājies, ka viņam ir iespēja tikt sastāvā. Taču kopš pirmās dienas viņš mūs kārtīgi pārsteidzis. Jau šajā vecumā viņam ir NHL ātrums."

"Zinu, ka "Flyers" patīk Ābola gabarīti, ņemot vērā, ka tā nav lielākā komanda centra pozīcijā. Domāju, ka Lučanko parādīšanās pie apvāršņa kārtīgi iedragāja Ābola izredzes tikt NHL komandā, vismaz sezonas sākumā," sarunā ar portālu Sportacentrs.com secināja Adams Kimelmans, NHL.com žurnālists un trīs grāmatu par Filadelfijas "Flyers" vēsturi autors.

Ja Briērs izcēla Lučanko pārsteidzošo ātrumu, tad PHLY Sports apskatnieks Aleksandrs Epljārds sarunā ar Sportacentrs.com vērtēja, ka Ābols pārbaudes spēlēs reizēm iepalicis no tempa, kas pierasts uz Ziemeļamerikas mazākajiem laukumiem. Tas gan nav liedzis arī izveidot vairākus skatāmus uzbrukumus, piebilda žurnālists.

"Jāsaka, ka Tortorela lāgā neuzticas sastāva dziļumam tieši centra uzbrucēja pozīcijā, tāpēc domāju, ka Ābolam ir izredzes tikt izsauktam uz "Flyers", ja viņš fārmklubā parādīs sevi no labākās puses un ja kāds no centriem iedzīvosies savainojumā," teica Epljārds.

Tortorelas treniņnometne sākas ar virves testu – spēlētājiem jāpieveic astoņi apļi, pauze, astoņi apļi, pauze, astoņi apļi. Galvenais treneris uzskata, ka tas ir psiholoģisks, nevis fizisks pārbaudījums, bet spēlētāji ir vienisprātis – viņi ienīst šo pārbaudījumu, lai ko tas arī pārbaudītu. Un tieši tāds ir Tortorelas mērķis – lai hokejisti vasarā zinātu, kas viņus sagaida pirmajā dienā un tāpēc neriskētu ierasties sliktā formā.

Tagad Ābols nonācis "Lehigh Valley Phantoms" rindās. Vajadzēs sevi pierādīt citam galvenajam trenerim – ne mazāk skarbajam Īenam Laperjēram. Pārstāvot "Flyers", uzbrucējs 2009. gadā nobloķēja metienu ar seju. Septiņi zaudēti zobi, lauzts kauls, simts šuves – nekas no tā neliedza Laperjēram atgriezties laukumā tajā pašā mačā. Cits bloķēts metiens lika Laperjēram uz laiku zaudēt redzi labajā acī un smadzeņu satricinājuma simptomu dēļ pielika punktu karjerai.

Ābolam vajadzēs pacīnīties par "Phantoms" pirmā centra lomu. Epljārds uzskaita konkurentus, kā pirmos nosaucot Retu Gārdneru un Masimo Rizo. 28 gadus vecais Gārdners ar septiņām sezonām ir Amerikas Hokeja līgas (AHL) veterāns, kamēr NHL ticis tikai pie 41 spēles. 23 gadus vecais Rizo pagājušajā sezonā pārstāvēja Denveras Universitāti, kļuva par NCAA čempionu un bija nominēts labākā spēlētāja balvai, bet tagad spers pirmos soļus profesionālajā hokejā.

Ābols pēc līguma parakstīšanas izteicās, ka priekšā svarīgākā vasara karjerā. Olimpiskajā kvalifikācijā viņš trīs spēlēs nopelnīja četrus punktus un izdarīja 20 metienus. Nevienam citam uzbrucējam Latvijas izlasē nebija vairāk par deviņiem metieniem.

"Esmu skatījies viņa spēles Zviedrijā. Ābols būs pirmo divu maiņu centrs AHL, bet būs grūti kļūt par izteiktu pirmo centru jau pašā sezonas sākumā. Domāju, ka viņš sāks otrajā vai trešajā maiņā, un pēc pirmajām spēlēm minūtes tiks sadalītas pēc snieguma," pauda Epljārds.

Viņa domu gājienam piekrīt Kimelmans – Ābolam būs nozīmīga loma fārmklubā. Ja viņš nodemonstrēs savu potenciālu un ja "Flyers" būs savainojumi, latvietis var tikt izsaukts uz NHL.

"Tas, ka viņš prot spēlēt mazākumā un ka viņš var spēlēt arī kreisajā malā, uzlabo Ābola izredzes," pauda Epljārds. Pēc žurnālista domām, ja kāds no "Flyers" pamatsastāva centriem iedzīvosies savainojumā, vispirms uz centru tiktu pārbīdīts malējais uzbrucējs Noā Keitss, kurš var spēlēt arī kā centrs, bet Ābolam iespēja tiktu dota tieši uzbrukuma kreisajā malā.

"Flyers" sezonu sāks naktī uz sestdienu, viesojoties pie Vankūveras "Canucks". Pirmās četras spēles jāaizvada rietumos, bet arī pirmā mājas spēle 20. oktobra naktī būs pret "Canucks". Savukārt "Phantoms" sāks savā laukumā – naktī no sestdienas uz svētdienu pret Hārtfordas "Wolf Pack".

Trīs uzbrucēji pagājušajā sezonā spēlēja gan "Flyers", gan "Phantoms" rindās. Jau pieminētais centrs Gārdners, kurš tika pie viena mača Filadelfijā, par Ābolu trīs gadus jaunākais zviedrs Olle Liksels, kurš AHL 38 spēlēs savāca 39 punktus, bet NHL tika pie 18 mačiem un debijas vārtiem, un 23 gadus vecais Bobijs Brinks, kuram 57 spēles "Flyers" un 13 mači un 13 punkti fārmklubā.

  +1 [+] [-]

, 17:39, pirms 2 stundām
Negribētu piekrist rakstā izteiktajam pesimismam. Ne velti tak parakstīja ar Ābolu līgumu par 700K, ne jau, lai spēlētu AHL! Protams, tas, ka jaunais spēs tik ātri iekļauties konandā bija pārsteigums, taču arī Ābols pats esot atbraucis negatavs.. neticu, ka jaunais Lučanko spēs tikt līdzi ritmam vairāk par 5-10 spēlēm. Ar to arī vajadzētu pietikt, lai Ābols ieietu spēļu ritmā AHL. Noteikti, ka tiks NHL vismaz uz 30-40 spēlēm, minimums! Bet , no paša atkarīgs! Neviens savu vietu labprātīgi neatdos. Ticam Rodrigo! Būs labi.

     [+] [-]

, 18:56, pirms 43 minūtēm
Ja pirmajā sezonā neizsitīsies NHL, tad nav ko sēdēt AHL, tad jābrauc atpakaļ uz Eiropu spēlēt.