Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:262, Did:0, useCase: 3

Miris NHL vēsturē viens no izcilākajiem uzbrucējiem Bosī

Ulvis Brože
Ulvis Brože @UlvisBrozhe

Miris NHL vēsturē viens no izcilākajiem uzbrucējiem Bosī
Maiks Bosī. Foto: NHL

Piektdien 65 gadu vecumā aizsaulē devās Maiks Bosī – viens no visu laiku labākajiem vārtu guvējiem Nacionālās hokeja līgas (NHL) vēsturē. Kopā ar Ņujorkas "Islanders" viņš četrus gadus pēc kārtas izcīnīja Stenlija kausu.

Oktobrī Maiks Bosī plašākai publikai paziņoja, ka viņam atklāts plaušu vēzis, un pēdējo nedēļu laikā tika saņemtas ziņas, ka savulaik izcilā uzbrucēja veselības stāvoklis pasliktinājies.

NHL Bosī aizvadīja tikai desmit sezonas, jo viņam bija problēmas ar muguru, taču lieliskais snaiperis paguva atstāt nospiedumu. 752 spēlēs viņš guva 573 vārtus un sakrāja 1126 punktus. Bosī ir vienīgais spēlētājs līgas vēsturē, kurš deviņās sezonās pēc kārtas guvis vismaz 50 vārtus. Viņa vidēji spēlē gūtie 0,76 vārti ir labākais rādītājs starp visiem hokejistiem, kuri aizvadījuši vismaz divas sezonas.

Vienīgā sezona, kurā viņš nesasniedza 50 vārtu atzīmi, bija 1986./87. gadā, kad muguras sāpju dēļ Bosī laukumā devās tikai 63 mačos un iemeta 38 ripas. Tā bija viņa pēdējā sezona līgā.

Laika posmā no 1980. līdz 1983. gadam Ņujorkas "Islanders" izcīnīja četrus Stenlija kausus pēc kārtas, un komandas pirmo maiņu veidoja labajā malā spēlējošais Bosī, centrs Braiens Trotjē un kreisais uzbrucējs Klārks Gilīss. Visi trīs uzņemti Slavas zālē un visu trīs numuri iemūžināti pie "Islanders" halles griestiem.

Bosī ir viens no tikai diviem spēlētājiem NHL vēsturē, kuriem sezonas pirmajās 50 spēlēs izdevies iemest 50 vārtus. Viņš to paveica 1980./81. gada sezonā, bet pirms viņa – Moriss Rišārs 1944./45. gada sezonā. Zīmīgi, ka sezonas 50. mačā Bosī vajadzēja gūt divus vārtus, un viņš abas ripas iemeta pēdējo piecu minūšu laikā, pēcāk saņemot īpašu apsveikumu no Rišāra.

Šogad aizsaulē devušies jau trīs "Islanders" dinastijas pārstāvji. 21. janvārī 67 gadu vecumā nomira Gilīss, bet 16. martā 72 gadu vecumā šo pasauli pameta Žans Potvēns.

Visas NHL spēļu tiešraides pieejamas Viaplay platformā.

Izmantotie resursi:
https://www.nhl.com/news/mike-bossy...