Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:875, Did:0, useCase: 3

Debija un pirmie vārti: 20 gadus vecais Cjunskis turpina sevi apliecināt Šveices hokejā

Ulvis Brože
Ulvis Brože @UlvisBrozhe

Debija un pirmie vārti: 20 gadus vecais Cjunskis turpina sevi apliecināt Šveices hokejā
Roberts Cjunskis. Foto: Hockey Club Lugano

Piektdienā – debija, sestdienā – pirmie vārti. 20 gadus vecais latviešu uzbrucējs Roberts Cjunskis pagājušajā nedēļā debitēja Šveices Nacionālajā līgā – Eiropas naudīgākajā un apmeklētākajā hokeja līgā. "Pārbaudes spēlēs pirms sezonas bija lielāks satraukums. Ilgi un daudz trenējos šim brīdim, tāpēc gaidīju, ka būšu nervozāks, " sarunā ar portālu Sportacentrs.com par pirmajiem mačiem teica Cjunskis.

Roberts Cjunskis uz Šveici pārcēlās jau 13 gadu vecumā. 2016. gada vasarā viņa mamma, meklējot uzbrucējam iespējas zaļo karjeru attīstīt ārzemēs, Facebook sazinājusies ar Gundaru Berķi, kurš tobrīd trenēja "Lugano" jauniešu sistēmā. Klubs piekrita latvietim dot iespēju – viens treniņš, kurā jāpierāda savs varējums. Cjunskis atstāja paliekošu iespaidu un saņēma piedāvājumu pievienoties Lugāno kluba sistēmai.

Piektdiena, 13. oktobris, viņam bija simbolisks un laimīgs datums, uzkāpjot uz sistēmas augstākā pakāpiena un tiekot pie debijas Šveices līgā.

"Aizvadīju diezgan labu augustu – trenējos kopā ar lielo komandu, aizvadīju pārbaudes spēles, guvu vārtus. Sapratu līmeni," stāstīja Cjunskis. Tomēr septembrī, kad pienācis sezonas starts, viņš aizsūtīts pie junioru komandas. "It kā laba vasara, bet atkal attapos junioros. "Lugano" bija 17 uzbrucēji, un es paliku aiz strīpas. Kluba vadība bija priecīga par sniegumu, bet neko vairāk neteica. Cik esmu dzirdējis, Šveicē saziņa ar vadību ir tieši tāda – neko lieku uz priekšu viņi nesaka un nesola, izvēlas pārāk nekomunicēt."

Atgriešanās līmenī, kurā pavadītas iepriekšējās trīs sezonas, bija pārbaudījums. "Zināju, ka esmu pietiekami labs, lai spēlētu pie pirmās komandas. Pats zināju, taču galvā traucēja nosūtīšana uz neziņu – kad pasauks atpakaļ, vai pasauks atpakaļ?" sarežģīto sezonas ievadu atcerējās Cjunskis. U20 līgā viņš desmit spēlēs guva astoņus vārtus un oktobrī atgriezās pie "Lugano" galvenās komandas. Par debijas spēli viņš informēts tikai dažas stundas pirms pirmā iemetiena.

"Patiesībā… Pēc visiem treniņiem un pārbaudes spēlēm – augustā satraukums bija lielāks nekā debijā. Biju diezgan mierīgs. Ilgi un daudz trenējos šim brīdim, tāpēc gaidīju, ka būšu nervozāks," pauda uzbrucējs, kurš bija iekļauts trešajā virknējumā līdzās 139 spēles NHL aizvadījušajam amerikānim Markam Arkobelo un 28 gadus vecajam šveicietim Lukam Facīni, kurš jau tagad ielauzies starp "Lugano" vēsturē desmit spēlēm bagātākajiem hokejistiem.

Cjunskis debitēja ar 8:15 minūtēm un vienu metienu pa "SC Bern" vārtiem 5:2 uzvarā. Nākamajā dienā Lugāno devās pie Langnavas "SCL Tigers", kas iepriekšējā mājas spēlē bija tikusi galā ar sezonas galveno favorīti "EV Zug". Tomēr laukuma saimnieku baterijas nosēdās pēc pirmās trešdaļas. Otrajā periodā "Lugano" sešu minūšu nogrieznī iemeta četrus vārtus, bet punktu sagrāvei pielika tieši Cjunskis – latvietis 54. minūtē panāca 8:0.

"Uz pirmajām spēlēm neizgāju ar domu iemest vārtus. Vienkārši gribēju pieturēties pie savas spēles, darīt to, ko no manis prasa. Pareizajā laikā biju pareizajā vietā," pirmos vārtus profesionālajā hokejā atcerējās Cjunskis, piebilstot – lielākas uzslavas pelnījuši maiņas biedri, nevis viņš pats. Atbilstoša atklāsme no spēlētāja, kuram "Lugano" gan jauniešu, gan junioru vecumā uzticēti kapteiņa pienākumi.

Laimīgā pirmā ripa glabājas hallē, lai motivētu jauniem sasniegumiem, bet pēc sezonas Cjunskis plāno to uzdāvināt vecākiem. Brīdī, kad viņš debitēja un guva pirmos vārtus, ciemos bija atbraukusi mamma. Kā smejas hokejists, līdzi atvedusi ne tikai gardumus – medu, sviestu un biezpiena sieriņus –, bet arī veiksmi. "Vispār bija plānots, ka viņa tieši piektdienā brauks prom. Kad uzzinājām, ka spēlēšu pie pirmās komandas, tad nolēma uz vēl piecām dienām pagarināt ciemošanos."

Lugāno dzīvo un spēlē ne tikai Roberts, bet arī viņa trīs gadus jaunākais brālis Harijs. "Labi aug," runājot par brāli, pasmaida Roberts. Harijs jau paguvis pāraugt vecāko brāli, un arī viņam ticis kapteiņa gods "Lugano" U17 komandā. Pagājušajā sezonā ar 27 punktiem 36 spēlēs Harijs bija komandas rezultatīvākais aizsargs. Brāļi Cjunski dzīvo kopā – otrā ielas pusē no hokeja halles.

Kad Roberts 13 gados ieradās Lugāno, vajadzēja pierast pie jaunas vides un svešas valodas. Viņš vairākkārt uzsver no Gundara Berķa saņemto atbalstu. "Kad mani aizsūtīja, vēl nebija skaidrs, kur es dzīvošu. Pirmos divus mēnešus kaut kur kaut kā dzīvojām. Pāris dienas mitinājos arī pie Elvja Merzļikina. Viņš palīdzēja un parādīja, kāds ir profesionāļu dzīvesveids. Bija forši redzēt latvieti, kuram Lugāno ir sanācis izveidot karjeru."

Paralēli pirmajiem soļiem lielajā hokejā Cjunskis mācās ekonomiku Lugāno Universitātē. "Bija divi iemesli. Pirmkārt, vecāki gribēja, lai turpinu mācības. Tad vēl nebija skaidrs, vai vispār izdosies izveidot karjeru hokejā. Otrkārt, lai varētu uzturēties Šveicē, vajag vai nu darba līgumu, vai nu mācīties. Līdz ar to man nemaz nebija izvēles."

"Cik ātri mani pasauca uz galveno komandu, tik ātri var aizsūtīt atpakaļ pie junioriem. Jā, mācības savienot ar treniņiem ir grūti, bet universitātes absolvēšana noteikti ir manos plānos," pauda Cjunskis. Viņam rit otrais gads trīs gadu ekonomikas programmā. Ja nākotne saistīsies ar Lugāno, nav izslēgts, ka uzbrucējs pēc bakalaura pabeigšanas iestāsies maģistrantūrā.

Nākamo spēli Cjunskis aizvadīs jau šovakar, kad "Lugano" viesosies pie turnīra tabulā divas vietas zemāk esošās "Biel-Bienne". Iepriekšējā izbraukuma spēlē izdevās gūt lielās karjeras pirmos vārtus. Plānots, ka Cjunskis pamatsastāvā aizvadīs trešo spēli pēc kārtas.

  -1 [+] [-]

, 2023-10-20 09:51, pirms pusgada
Roberta Cjunska pirmie vārti - https://youtu.be/5woCjjNZTfs

  +1 [+] [-]

, 2023-10-20 10:57, pirms pusgada
Pareizā vietā, pareizā laikā.

  +1 [+] [-]

, 2023-10-20 10:58, pirms pusgada
malacis, puika
šveice joprojām mūsu kadru kalve
ko darīt, tāda dzīve

  +2 [+] [-]

, 2023-10-20 12:00, pirms pusgada
Miūsu u-18 un u-20 izlašu treneri nev veiksmīgi viņu izmantojuši izlašu sakarā,jo viņi vairumā uzticas iespēlētiem spēlētāju virknējumiem no HS Rīga.

     [+] [-]

, 2023-10-20 12:42, pirms pusgada
Cerams, Harijs izsauks Cjunski uz spēlēm pret Franciju.

  +4 [+] [-]

, 2023-10-20 12:50, pirms pusgada
Ar šo ir jāsaprot, ka pie mūsu resursa katrs kurš slido ir svarīgs. Pat ja vecis mauc zemakājā amatieru līgā, iespējams vins dēlu aizvedīs uz hokeju un tur var sanakt....
Berķis sitās par Šveices joberiem, bija kuri savulaik komentos par viņu iesmīkņāja, bet redz, arī viņš arī palīdz LV hokejam. Talsenieks !!!

  +2 [+] [-]

, 2023-10-20 16:24, pirms pusgada
huy rakstīja: Ar šo ir jāsaprot, ka pie mūsu resursa katrs kurš slido ir svarīgs. Pat ja vecis mauc zemakājā amatieru līgā, iespējams vins dēlu aizvedīs uz hokeju un tur var sanakt....
Berķis sitās par Šveices joberiem, bija kuri savulaik komentos par viņu iesmīkņāja, bet redz, arī viņš arī palīdz LV hokejam. Talsenieks !!!
Jebkurš normāls to saprot. Žēl, ka to nesaprot lielākā daļa, kam eksistē tikai izlase un top līgas. Savējais čempis paliek novārtā. Nerunājot par tiem, kas ārzemēs mauc joberlīgās.

     [+] [-]

, 2023-10-20 16:30, pirms pusgada
Geralt of Rivia rakstīja: Jebkurš normāls to saprot. Žēl, ka to nesaprot lielākā daļa, kam eksistē tikai izlase un top līgas. Savējais čempis paliek novārtā. Nerunājot par tiem, kas ārzemēs mauc joberlīgās.
Ne visi ir slikti, daudzi (arī normālie) vnk līdz neaizdomājas līdz šādu cēloņu un seku likumsakarībām. Tāpēc jāaudzina!

     [+] [-]

, 2023-10-20 17:18, pirms pusgada
Jauki un patīkami. Jaunietis cenšas. Aug laba maiņa.

     [+] [-]

, 2023-10-20 19:30, pirms pusgada
huy rakstīja: Ne visi ir slikti, daudzi (arī normālie) vnk līdz neaizdomājas līdz šādu cēloņu un seku likumsakarībām. Tāpēc jāaudzina!
Iespējams. Bet nevajag aizmirst arī to, ka lielai daļai, kas sevi dēvē par hoķa faniem vienkārši pofig, jo pamostās pavasarī un tad brīnās - a, kas tas par nedzirdētu izlasē, a kur tie, kas met pa 3 ripām katrā spēlē utt? No tādiem "faniem" nav ko gaidīt aizdomāšanos.

     [+] [-]

, 2023-10-20 19:41, pirms pusgada
Cjunskis šodien pat 2. maiņā ielikts: https://www.sihf.ch/de/game-center/... .