Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:875, Did:0, useCase: 3

Rubīns: "Mācība, ka jāmāk pateikt "nē" un pirmajā vietā jānoliek veselība"

Ulvis Brože
Ulvis Brože @UlvisBrozhe

Rubīns: "Mācība, ka jāmāk pateikt "nē" un pirmajā vietā jānoliek veselība"
Kristiāns Rubīns. Foto: MoDo Hockey

Čehijas Ekstralīgas klubs Plzeņas "Škoda" šodien paziņoja par līguma parakstīšanu ar latviešu aizsargu Kristiānu Rubīnu, kurš iepriekšējo sezonu pavadīja Zviedrijā un pasaules čempionātu izlaida savainojuma dēļ. Sarunā ar portālu Sportacentrs.com 26 gadus vecais hokejists pauda, ka būs gatavs olimpiskajam kvalifikācijas turnīram augusta beigās.

Pavadījis septiņus gadus otrpus okeānam un piedzīvojis debiju Nacionālajā hokeja līgā, Kristiāns Rubīns pagājušajā vasarā pieņēma lēmumu atgriezties Eiropā un pievienojās Zviedrijas Hokeja līgas jaunpienācējai Ērnšeldsvīkas "MoDo". Guvis vārtus debijas spēlē, Rubīns sezonu pabeidza ar desmit punktiem 44 mačos. Sniegumu sezonas otrajā pusē ietekmēja savainojums, un pēc sezonas sadarbība netika turpināta.

"Sezonas vidū, ap Ziemassvētku laiku, sāku izjust lielas sāpes un diskomfortu. Risinājumu, kā atveseļoties sezonas laikā, neatradām. Atlika censties spēlēt. Protams, to varēja tikai ar pretsāpju zālēm. Tā spēlēju ilgi, bet pāris spēles pirms playoff trauma saasinājās, un tobrīd sapratu, ka sezona ir beigusies," par pieredzi Zviedrijā stāstīja Rubīns.

Lai gan sākotnēji aizsargs cerēja, ka pauze palīdzēs atveseļoties, pēc vairākām izmeklēšanām tika secināts – turpmāka spēlēšana bez ķirurģiskas iejaukšanās nebūs iespējama. Operācija maksāja iespēju doties uz pasaules čempionātu. Gadu iepriekš tieši Rubīna divi vārti atnesa Latvijas valstsvienībai vēsturiskās bronzas medaļas. Viņš norādīja – nācies upurēt īstermiņa mērķus ilgtermiņa labā.

"Pusi sezonas spēlējot ar pretsāpju zālēm, izlaižot vairākas spēles sezonas beigās un arī pasaules čempionātu, plus operācija – tas tomēr atstāj iespaidu uz turpmāko interesi. Taču tāpat uzskatu, ka sezona man bija laba. No savas puses izdarīju visu komandas labā. "MoDo" mērķis bija noturēties augstākajā līgā, bet mēs gandrīz tikām playoff. Tāpēc ar mierīgu sirdsapziņu varu doties tālāk," pauda Rubīns.

"Reizē – šī sezona ir sniegusi mācību, ka izturēt sāpes ir viens, bet ilgtermiņā spēlēt ar traumu pie lielām slodzēm ir pavisam kas cits. Mācība, ka jāmāk pateikt "nē" un veselība jānoliek pirmajā vietā, hokejs – otrajā. Protams, iestāstīt to profesionālam sportistam ir diezgan grūti! Ir bijuši gan kāpumi, gan kritumi, un ar to ir jārēķinās. Galvenais ir piecelties, darīt un ticēt saviem spēkiem un savām izvēlēm."

Plzeņas "Škoda" aizvadīto sezonu pabeidza Čehijas 12. vietā. Ekstralīgā dalību playoff nodrošina tikai četras labākās komandas, kamēr piektā līdz 12. vieta aizvada pārspēles. "Škoda" sērijā ar 0-3 piekāpās Litvīnovas "Verva", ko pagājušajā sezonā pārstāvēja Jānis Jaks un Kristaps Zīle.

Rubīna jaunā komanda pārspēlēs zaudējusi četras sezonas pēc kārtas. "Škoda" 2013. gadā kļuva par Čehijas čempioni, turpinājumā vairākas reizes tika līdz pusfinālam, bet pēdējās sezonās rezultāti gājuši uz leju.

2021./22. gada sezonu Plzeņā aizvadīja Latvijas izlases uzbrucējs Mārtiņš Dzierkals, kurš 54 spēlēs iekrāja 32 punktus. Rubīns informāciju par komandu ievāca gan no vienaudža Dzierkala, gan no citiem Čehijā spēlējošajiem latviešiem.

"Sportā katram ir savs laiks un sava vieta. Esmu savas vietas meklējumos, un ir pārliecība, ka dodos pareizajā virzienā," pauda Rubīns. "Par to, kura līga ir labākā, var runāt caur visdažādākajiem faktoriem. Jā, Zviedrijā hokejs ir labs, bet arī Čehijā hokejs ir labs. Pasaules čempionātā uzvarēja tieši čehi."

"Neskatoties uz visām veselības likstām, bija piedāvājumi, no kuriem izvēlēties. Uzskatu, ka Plzeņa ir pareizais lēmums. Par pilsētu un par organizāciju esmu dzirdējis tikai to labāko. Sarunas notika jau labu laiku, un sastapos ar lielu atsaucību gan no treneriem, gan no personāla. Viss bija saprotams – gan komandas iespējas un mērķi, gan vīzija par manu lomu. Beigās viss ir atkarīgs tieši no manis," teica Rubīns.

Viņš norādīja – lai parādītu vislabāko sniegumu, nepieciešami arī faktori ārpus laukuma, piemēram, vide, attiecības komandā un piederības sajūta. "Nevaru teikt, ka man kaut kas baigi nepatika, bet šajā karjeras posmā manas un "MoDo" intereses nesakrita. Čehija man būs jauna pieredze, un darīšu visu iespējamo. Uzskatu, ka tā ir pareizā izvēle," vērtēja aizsargs.

Jūnija sākumā par "Škoda" galveno treneri tika apstiprināts 55 gadus vecais Josefs Jandačs, kurš 2017. un 2018. gada pasaules čempionātos, kā arī Phjončhanas olimpiskajās spēlēs vadīja Čehijas valstsvienību. Iepriekšējās divas sezonas Jandačs pavadīja pie Prāgas "Sparta" stūres, ko vadīja arī pirms izlases izaicinājuma. Autobūves milža atbalstītā Plzeņas komanda ar Jandača nozīmēšanu cer atgriezties agrākajos augstumos.

"Ar veselību viss ir pozitīvi," teica Rubīns, kuram bija trauma vēdera lejasdaļas un cirkšņa rajonā (sports hernia). "Protams, vairs nav kā jauns, bet sadzīvoju ar mazajām pārmaiņām. Aiz muguras trīs gari un sāpīgi mēneši, taču beidzot jūtos pietiekami labi, lai atsāktu slidot un trenēties olimpiskajai atlasei un nākamajai sezonai. Jābūt maksimāli labākajā formā, lai būtu vesels visu sezonu. Darīšu visu iespējamo, lai tieši mēs iegūtu olimpisko ceļazīmi."

Olimpiskā kvalifikācija Rīgā notiks no 29. augusta līdz 1. septembrim, un Latvijas izlasei pretī stāsies Slovēnija, Ukraina un Francija. Pirms trīs gadiem Rubīns olimpiskās kvalifikācijas trīs spēlēs atzīmējās ar 1+1.

  +3 [+] [-]

, 2024-06-17 13:42, pirms nedēļas
1) Vitkovice - Bukarti
2) Mountfield - Freibergs, Batna
3) Karlovy - Jaks, Mamčics
4) Litvinov - Zīle
5) Plzen - Rubīns
Latvieši čehiem patīk

     [+] [-]

, 2024-06-17 13:47, pirms nedēļas
Naudas ziņā , čehi spēja izkonkurēt citus ?

  +4 [+] [-]

, 2024-06-17 14:01, pirms nedēļas
juings rakstīja: Naudas ziņā , čehi spēja izkonkurēt citus ?
Es pieļauju, ka jāskatās vairāki momenti. Dzīves dārzības ziņā Čehija ir lētāka, tad ir jautājums par nodokļu likmēm un ko tev klubs nodrošina.

  +1 [+] [-]

, 2024-06-17 14:01, pirms nedēļas
juings rakstīja: Naudas ziņā , čehi spēja izkonkurēt citus ?
AR Šveici un Zviedriju necīnās, bet labāk kā Somijā un Slovākijā.

  +1 [+] [-]

, 2024-06-17 14:22, pirms nedēļas
Edgars rakstīja: Es pieļauju, ka jāskatās vairāki momenti. Dzīves dārzības ziņā Čehija ir lētāka, tad ir jautājums par nodokļu likmēm un ko tev klubs nodrošina.
Varbūt ,uz rokas paliek vairāk , bet SHL līmenis tomēr ir augstāks nekā Čehijā.

  +1 [+] [-]

, 2024-06-17 16:32, pirms nedēļas
Tieši tā, rekā Zirgs vienmēr saka nē un laimīgs dzīvo lielaja kaposta

  +1 [+] [-]

, 2024-06-17 17:10, pirms nedēļas
juings rakstīja: Naudas ziņā , čehi spēja izkonkurēt citus ?
čehos alus izvēle diezgan plaša.

  +2 [+] [-]

, 2024-06-17 21:32, pirms nedēļas
Njā, tāpēc arī šogad esam tur, kur esam, ka puse komandas spēlē vājās līgās - labi, ka vēl ne Latvijas čempī

  +1 [+] [-]

, 2024-06-17 22:53, pirms nedēļas
Edgars rakstīja: Es pieļauju, ka jāskatās vairāki momenti. Dzīves dārzības ziņā Čehija ir lētāka, tad ir jautājums par nodokļu likmēm un ko tev klubs nodrošina.
No zviedriem jau arī nebija piedāvājuma
Rubīns izvēlējās labāko no tā kas bija

     [+] [-]

, 2024-06-19 09:34, pirms nedēļas
Uzspēlēja NHL un jau ir atzīme, bet ja nopietni nebija un nebūs NHL līmeņa aizsargs. Nav asuma, dinamikas un vajadzīgā slepkavas instinkta. Tipisks izlases spēlētājs, te ir jāsaka uz 10! Tieši izlasē spējīgs parādīt savus labākos skills. Ir tāds tips spēlētāju, kuri izlasēs ir labāki nekā klubos. Tāds bija Ņiživijs [atceros, ka spēlējot Maskavas Dinamo sezonā guva mazāk punktu nekā izlasē PČ], Kerčs, Znaroks, Tambijevs, Sorokins, Semjonovs. Izlase ir vieta, kur ir īpaša aura un sevi jāpierāda te un tagad.