Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:875, Did:0, useCase: 3

"Cenšos aprast, ka viss nenotiks uzreiz." Dzīve kā septītajam aizsargam

Ulvis Brože
Ulvis Brože @UlvisBrozhe

"Cenšos aprast, ka viss nenotiks uzreiz." Dzīve kā septītajam aizsargam
Miks Tumānovs. Foto: JYP

Miks Tumānovs aprīlī tika kronēts par Somijas otrās līgas jeb "Mestis" bronzas medaļnieku un tika iekļauts sezonas otrajā simboliskajā izlasē. Drošais sniegums palīdzēja parakstīt līgumu ar augstākās līgas klubu Jiveskiles JYP. 22 gadus vecajam aizsargam iejušanās jaunajos apstākļos nākusi pamazām – kā rezervistam un septītajam aizsargam. Sarunā ar portālu Sportacentrs.com Tumānovs sev atgādināja – pierādīšana prasa laiku.

Jiveskiles JYP šosezon atzīmē simto jubileju, un kluba mērķi neaprobežojas ar iekļūšanu izslēgšanas spēlēs, kas nav izdevusies kopš 2018. gada. "Fani ir izsalkuši, lai komanda atkal būtu labā. Hokejs ir pilsētas galvenais sports, uz katra stūra ir reklāmas," stāstīja Miks Tumānovs. Laika posmā no 2009. līdz 2017. gadam JYP tikai vienu reizi nesasniedza vismaz pusfinālu un divas reizes tika kronēta par Somijas čempioni. Pēdējos gados vērojama pamatīga lejupslīde.

Jaunā sezona sākta ar piecām uzvarām deviņās spēlēs, kas gan dod tikai 11. vietu. Turnīra tabula ievadā ir cieša – viena uzvara pamatlaikā, un var sekot lēciens līdz pat sestajai pozīcijai. Kamēr komanda meklē stabilitāti, Tumānovs meklē vietu sastāvā. Pirmos divus mačus latvietis vēroja no tribīnēm. Traumā iedzīvojoties Ētu Peltolam, Tumānovs ieņēmis vietu JYP spēļu pieteikumā kā septītais aizsargs.

"Protams, ir diezgan grūti. Pagājušajā sezonā spēlēju 20 un vairāk minūtes, tagad jāsamierinās ar 9-10. Ir grūti ieiet spēlē un parādīt maksimumu, uz ko esi spējīgs. Taču cenšos aprast, ka viss nenotiks uzreiz. Sevi jāpierāda lēnām, jāsāk no apakšas," pauda Tumānovs.

Pērn Tumānovs ar 36 punktiem 51 spēlē bija Rovaniemi "RoKi" aizsardzības līderis. Viņa sezonas rekords bija 29:37 minūtes vienā spēlē, taču tas nebūt nebija vienīgais gadījums, kad aizsargs uz ledus pavadīja vairāk par 25 minūtēm. Tagad jāsamierinās ar citādu lomu, lai gan debijā Tumānovs paguva izdarīt četrus metienus, vairākas reizes pieslēdzoties uzbrukumam.

"Lēciens no "Mestis" uz augstāko līgu ir diezgan augsts. Tas jūtams gan laukumā, gan spēlētāju attieksmē, gan apstākļos. Daudz vairāk jāseko trenera izveidotajai sistēmai. "RoKi" ļāva vienkārši spēlēt, te ir jāpilda uzdevums un jāatceras, ka aizsardzība vienmēr ir pirmajā vietā," stāstīja Tumānovs. Viņš norādīja, ka Jiveskilē no hokejistiem prasa ripas pieturēšanu un agresīvu spēli aizsardzībā, kas pacietīgajā somu hokejā ir retums.

Tumānovs atzina – jūtams, ka komandas biedri katru dienu treniņos izliek visu. Latvieti zem sava spārna paņēmis komandas kapteinis – Igaunijas izlases uzbrucējs Roberts Roba. Lēmumu par kapteiņa uzšuvi pieņēmis treneru kolektīvs, bet Tumānovs uzskata: ja balsotu komanda, iznākums nemainītos. "Ir mums sava baltiešu saikne, bieži runājam gan par Latviju, gan par Igauniju. Paņēmis mani pie sevis un pamāca jaunas lietas, dod padomus, pasaka priekšā," priecājās Tumānovs. Savukārt Roba priecājas, ka Igaunijas labākais klubs Tallinas "Panter" šosezon spēlē pret latviešiem.

Jiveskile atrodas 300 kilometrus uz ziemeļiem no Helsinkiem, un jau oktobrī pamatīgi satumsis. Tumānovam tas gan nav nekas jauns, jo Rovaniemi, kur pavadītas iepriekšējās divas sezonas, atrodas 800 kilometrus uz ziemeļiem no galvaspilsētas un sešus kilometrus uz dienvidiem no polārā loka, un gadu mijā jāsamierinās, ka Saule neuzlēks.

Ja JYP ir Jiveskiles galvenā komanda, tad galvenais sporta notikums ir WRC, kas katru augustu notiek pilsētas pievārtē. Nav pārsteigums, ka tieši no Jiveskiles nāk pašreizējais pasaules čempions rallijā Kalle Rovanpere. Taču Jiveskile izaudzinājusi arī virkni pazīstamu hokejistu (Raimo Summanens, Sami Vatanens, Olli Mēte, Juliuss Honka) un pat Somijas labāko basketbolistu Lauri Markanenu.

Šajā sezonā Jiveskili iepazinis ne tikai Tumānovs, bet arī vārtsargs Ēriks Vītols. Viņam ir līgums ar "Mestis" klubu Keurū "KeuPa", kas ir JYP sadarbības klubs. Augustā Vītols divas nedēļas trenējies ar augstākās līgas komandu. Kad piemeklējušas vārtsargu problēmas un treniņos nepieciešama palīdzība, Vītols ir pirmais adresāts.

"Uzreiz zināju, ka būs grūti tikt pirmajos trīs aizsargu pāros. Ja skatāmies uz uzvārdiem, uz karjerā sasniegto, tad mums ir viena no labākajām aizsardzības līnijām visā līgā. Katrā treniņā cenšos pielikt un kļūt labāks. Domāju tieši par spēli aizsardzībā. Pagājušajā sezonā varēju par to tik daudz nedomāt. Kad runāju ar treneriem, tad viņi saka, ka galvenais, kur jāpieliek – tieši spēle aizsardzībā," atzina Tumānovs.

"Punkti atnāks. Kad tikšu pie lielāka spēles laika, tad arī varēšu izpausties. Tagad koncentrējos spēlei aizsardzībā. Protams, ja ir moments, tad aizskriešu. No tā nebaidos. Taču galvenā uzmanība ir aizsardzībai un pareizai pozīcijas izvēlei," pauda Tumānovs, kurš par aizsargu tika pārkvalificēts tikai junioru karjeras noslēgumā, pirms tam koncentrējoties tikai pretinieku vārtsargu pārspēšanai.

Pāreja uz augstāku līmeni nozīmē ne tikai pielāgošanos citām prasībām, bet arī pierašanu pie jaunām viltībām. "Kad ej divcīņā, pretinieks zina īsto brīdi, kad tevi pastumt malā. Nav tik viegli kādu apzagt. Liela starpība, ja skatos uz "Mestis", ir arī pašatdevē. Ja tur kādu apspēlēji, tad nedzinās pakaļ kā nikns suns. Šeit – ja esi garām, tev uzreiz elpo mugurā, neļauj nekur aizmukt."

  +2 [+] [-]

, 2023-10-09 11:00, pirms 7 mēnešiem
Paldies par šādām intervijām! Vienmēr interesanti palasīt.

     [+] [-]

, 2023-10-09 15:10, pirms 7 mēnešiem
Laba. Paldies!

     [+] [-]

, 2023-10-09 22:40, pirms 7 mēnešiem
Ja reāli rādīs zobus un praktiski parādīs ka ir labāks, būs gan vairākums gan laiks gan punkti... NHL, augums ir.