Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:2861, Did:0, useCase: 3

Spēlēšana Latvijas čempionātā paralēli darbam un pilna laika studijām

Ulvis Brože
Ulvis Brože @UlvisBrozhe

Spēlēšana Latvijas čempionātā paralēli darbam un pilna laika studijām
Haralds Štrombergs. Foto: Daniel André Stentz

"Optibet" hokeja līgas iepriekšējo sezonu vājākā komanda "Prizma" pēc Lietuvas trijnieka pievienošanās atkal pieskaitāma playoff pretendentēm. Vienības hokejisti par spēlēšanu algu nesaņem – cīnīšanās par ripu tiek apvienota ar nodarbēm ārpus laukuma. Uzbrucējam Haraldam Štrombergam tās ir sava biznesa pirmie soļi un ceļš pretī otrajam bakalauram. "Taču emocijas, ko iegūsti hokejā, nekad neiegūsi citur," sarunā ar portālu Sportacentrs.com pauda iepriekš piecus gadus Dānijā spēlējušais Štrombergs.

2017. gadā pabeidzis vidusskolu, gadu iepriekš Latvijas U18 izlasi pasaules čempionātā pārstāvējušais uzbrucējs Haralds Štrombergs sadzirdēja vecāku vēlmi – jāturpina kāpt pa izglītības pakāpieniem un jāiestājas augstskolā. Protams, tobrīd 19 gadus vecais hokejists vēl nebija gatavs atkāpties no sapņa par karjeru uz ledus.

"Ja godīgi, uz Dāniju aizbraucu, jo tur bija iespēja gan mācīties, gan spēlēt. Naivi cerot, ka ar laiku varētu pavērties iespēja tikt augstākajā līgā. Pats meklēju variantus, pats pieteicos," stāstīja Štrombergs. Viņš iestājās Kopenhāgenas Dizaina un tehnoloģiju skolā, paralēli pārstāvot otrās līgas komandu. 29 spēlēs sakrājis 24 punktus, latvietis kļuva par čempionu, taču zvans no augstākās līgas nepienāca. Arī turpmākajās četrās sezonās telefons klusēja.

"Ja neesi pirms tam spēlējis augstākā līmenī, tad aizbraucot izsisties būs grūti. Biju uz vienas līnijas ar dāņiem – mūsu spēju līmenis bija līdzīgs. Kad parādījās jautājums, kurš ies uz galveno komandu, tad vienmēr tas bija vietējais. Pārliecinājos, ka izcelsmei ir būtiska ietekme. Neesmu vienīgais, kurš to saka: Latvijas pase hokeja ekosistēmā neatrodas augšā," rūgti atzina Štrombergs. Piecās Dānijā aizvadītajās sezonās viņš 94 spēlēs iekrāja 105 punktus.

Ieguvis bakalaura grādu industriālajā dizainā, hokejists izlēma atgriezties mājās. "Absolvēšana iekrita kovida laikā. Netrāpīju uz īstā viļņa un jutu, ka nepieciešamas pārmaiņas. Tāpēc atgriezos mājās un tagad esmu uzsācis ceļu uz vēl vienu izglītību – IT jomā. Gribu saprast, ko esmu spējīgs izspiest no sevis, gribu iepazīt sevi," sacīja 24 gadus vecais students.

Lai gan mācības aizrit citā sfērā, Štrombergs licis lietā arī iepriekš iegūtās dizaina zināšanas un attīsta savu biznesu – amadlo kitchens. "Koncepts nāk no Dānijas. Klientiem piedāvāju jau gatavus virtuves dizainus – paņem sagatavi, nevis izstrādā no nulles. Pamazām, bet augam un attīstāmies. Ideja tika palaista pavasarī, secinājumus varēšu izdarīt pēc gada, bet – potenciāls ir ļoti liels." Projekts tapis sadarbībā ar tēvu Endiju, kuram pieder mēbeļu ražotne. "Priekšrocība, kas man bija jāizmanto."

Mājās atgriezies februārī, Štrombergs par hokeja turpināšanu nav bijis drošs vēl vasaras vidū. "Vienā brīdī sapratu, ka esmu gatavs ieguldīt nepieciešamās stundas. Par komandu tā īsti nedomāju. Skola ir Ķīpsalā, darbs – Iļģuciemā. "Prizma" bija loģiska atbilde," par pievienošanos ģeogrāfiski visizdevīgāk bāzētajai vienībai stāstīja uzbrucējs.

Septiņu komandu konkurencē "Prizma" pēdējā palika 2020., 2021. un 2022. gadā. Komandas vadītājs un galvenais treneris Ēriks Miļuns septembra ievadā neslēpa, ka arī šoreiz neviens spēlētājs algu nesaņems – viss tiek darīts savam priekam un azartam. Jaunās sezonas ievads nesis sešas neveiksmes septiņos mačos. Pieveikt izdevies tikai Daugavpils "Dinaburgu", viesos gūstot 9:2 panākumu. Playoff kvalificēsies astoņas no deviņām komandām.

"Pats veicu izvēli. Tobrīd apmēram jau nojautu, ka tā varētu būt," par komandas (ne)sekmēm teica Štrombergs. "No mūsu skatu punkta, vismaz labi, ka tikai trīs komandas ir izteikti spēcīgākas – tādas, no kurām var riktīgi atrauties. Vairumā spēļu nedraud tās negatīvās emocijas."

Sešās spēlēs sakrājis sešus punktus, Štrombergs ir viens no "Prizmas" rezultatīvākajiem hokejistiem. Savus pirmos vārtus pēc atgriešanās Latvijā viņš guva pret Rīgas "Dinamo", trešā perioda ievadā panākot izlīdzinājumu. "Gols pret spēcīgu komandu garšo daudz labāk," smaidot atzina uzbrucējs. Kaut lietuviešu pievienošanās ļauj "Prizmai" vairāk spēlēs cerēt uz uzvaru, Štrombergs par šādu izvēli izsakās skeptiski, tāpat kā vēl vairāki Latvijas klubos spēlējošie hokejisti.

"Lietuvas komandu iesaistei čempionātā grūti atrast kādus plusus. Ir sajūta, ka spēlē pret pilnīgākajiem amatieriem, jo tas spēles stils nekādi neatbilst Latvijas čempionātam – ļoti izteikts atklātais hokejs."

"Prizmai" ar savu vārtu nosargāšanu gan klājies vājāk nekā lietuviešiem – vidēji spēlē ielaistas 6,6 ripas. Kaimiņu čempione no Viļņas vidēji zaudējusi 4,6 vārtus, Elektrēnu komanda 5,6, bet Kauņa – 6,3 vārtus.

Pilna laika klātienes students Štrombergs mācības apvieno ar četriem ledus treniņiem nedēļā – pirmdienās un piektdienās "Prizma" slido no rītiem, bet otrdienās un ceturtdienās – vakaros. Trešdienas un sestdienas paredzētas spēlēm.

"Protams, brīvā laika nav daudz, bet par to nesūdzos – patīk visu laiku būt nodarbinātam. Vecums, kad ir enerģija, jauda un vēlme. Tikai jādara!" rezumēja Štrombergs. Viņš priecājas par lēmumu piecus gadus pavadīt Dānijā – tie ļāvuši izbaudīt citu kultūru un iegūt jaunu perspektīvu. Iespējams, nākamajā sezonā Latvijas čempionātā viņu vairs neredzēsim – plānos ietilpst došanās apmaiņas programmā uz ārzemēm, lai redzesloks kļūtu vēl plašāks.

Lai gan laiku pa laikam piezogas skarbās pārdomas par hokeja turpinājumu, 24 gadus vecais uzbrucējs slidas kārt uz nagliņas nav gatavs. "Hokejā iegūsti emocijas, ko nedabūsi nekur citur. Kovida laikā to sapratu. Taču – labās emocijas vari dabūt tikai tad, ja laukumā spēj kaut ko parādīt. Ja tikai skrien aizsardzībā un netiec pie ripas, tad baigās baudas nav. Ja izturies ar atbildību, trenējies un gribi kļūt labāks, tad hokejs ir ļoti forša lieta."

     [+] [-]

, 2022-10-09 19:23, pirms gada
Hokejam nesekoju, bet interesanta ''intervija'', paldies autoram.