Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:3, Did:0, useCase: 3

Z-amerikāņi Sočos. Dimensijas.

Olimpiskā hokeja gadījumā objektīvs laika posms, kuru apskatīt ir gaužām īss – kopš 1998. gada Nagano olimpiādes. Tieši uz Japānu pirmo reizi tika palaisti NHL spēlētāji, nudien šo sacensību padarot par „labākie pret labākajiem”. Kopš tā laika aizvadītas četras olimpiskās spēles, un tendence ir neapgāžama. Soltleiksitijā un Vankūverā Kanāda un ASV savā starpā tikās finālā, savukārt ārpus sava kontinenta klājies daudz sliktāk - Nagano attiecīgi 4. un 7. vieta, bet Turīnā cīņa abām izlasēm beidzās ¼ finālā.

 

 

 

The ice hockey tournaments in Vancouver 2010 were the first Olympics which were played on North American-sized rinks.

Pārējās trīs minētās? Lielais laukums. Soči? Tāpat.

Cik ļoti lielā mērā vainojams laukuma izmēru faktors?

Olimpiādes uz lielā laukuma

Nagano

Nagano kanādieši sāka spēcīgi, un, godīgi sakot, bija kā ātrvilciens, kurš sienā ietriecās vien pusfinālā. Un šo sienu sauca Dominiks Hašeks. Lai arī skaitliski vairāk metienus izdarīja čehi, bīstamāki uzbrukumi viennozīmīgi padevās kanādiešiem. Tas, ko tajā brīdī vēl neviens nezināja - Kanādas tās dienas sāncenši bija neliela kāpuma pašā sākumā. Pēc šīs olimpiādes čehiem sekoja bronza tā gada pasaules čempionātā, kā arī zelts trijos nākamajos. Viņi bija uz viļņa, un Kanāda tika zem tā paskalota. Savu lomu gan nospēlēja arī sacensību formāts - Čehija uzvarēja vien pēcspēles metienos, kas NHL tobrīd vēl nebija ieviesti. Līdz ar to, izvēloties izpildītājus, treneriem bija jābalstās tīri uz ātro pretuzbrukumu realizāciju spēlēs, kā arī sniegumu treniņos; treniņos, kuros, kā stāsta to vērotāji, kanādieši šim spēles elementam pievērsa gaužām mazu uzmanību. Kādēļ laikā, kad ļaut aizsargam izpildīt bullīti vēl bija neierasta prakse, iespēja tika dota Burkam nevis Greckim - tas ir cits jautājums. Taču viens ir skaidrs - kanādieši bija vien soļa attālumā no fināla, un spēlēja pārliecinoši.

ASV grupā zaudējums zviedriem, kanādiešiem; uzvara pret baltkrieviem, savukārt 1/4fin 1:4 pret jau minētajiem čehiem. Teorētiski kaunēties nav par ko, taču, apskatot fonu, var jautāt vai tas bija komandas maksimums. Kāpēc? Attieksme (kura vēl daudz te tiks pieminēta). Var vilkt izteiktas paralēles ar Latvijas basketbola "tusētāju paaudzi" - lielisks un daudzsološs sastāvs, bet izgāšanās un izvandītas viesnīcas istabiņas. Un ja šādi ir notikumi, tad amerikāņi varētu spēlēt kaut uz ezera.

Soltleiksitija

 

Tas, ko, šķiet, daudzi piemirst ir fakts, ka arī Soltleiksitijā, kur Kanāda un ASV izcīnīja attiecīgi zelta un sudraba medaļas, laukums bija lielais. Šīs spēles norisinājās pašu kontinentā, tādēļ par kaut kādiem attieksmes pigoriņiem izlases varēja aizmirst. Par pirmo spēli pret Zviedriju kanādietis Brūvers komentēja: "Kā piecinieks, mēs izgājām uz lielā ledus un nedaudz pamaldījāmies, un, kad tas notika, viņi zviedri parādīja, ka zina, kā šādos apstākļos spēlēt." Nudien, zaudējumā ar 2:5 bija uzskatāmi redzams, ka skandināvi plašumus izmanto efektīvāk. ...sekoja smaga uzvara (3:2) pār vāciešiem un neizšķirts pret čehiem (3:3). Ceturtdaļfinālā kanādieši pieveica somus (2:1), pusfinālā sagrāva sensāciju sagādājušos baltkrievus (7:1), un klāt jau fināls.

ASV izlasei 6:0 pret Somiju, 2:2 pret Krieviju, 8:1 pret Baltkrieviju, 5:0 pret Vāciju un pusfinālā atkārtotā spēlē pieveikti krievi (3:2).

Turīna

2006.g. ziemeļamerikāņi zaudēja paši. Komanda Soltleiksitijā bija parādījusi savu pārākumu, turklāt Turīnas sastāvā bija 17 (!) spēlētāji, kas divus gadus agrāk bija triumfējuši arī Pasaules kausā. Kas gan varētu noiet greizi? No Grecka pašpārliecinātība burtiski strāvoja. Kanādas treneru štābs jau laicīgi pasludināja, ka uzspiedīs savu spēli. Savu spēli uz viņu ledus - ar to bija norakstīts turnīrs. Laukuma faktors? Jā. Vai kāds spieda šādi spēlēt? Nē. Acīmredzot, treneri pārāk paļāvās uz Soltleiksitijas scenāriju - ka viss beigās aizies no rokas. Varbūt trūka tieši auksta duša sākumā - 7:2 pret Itāliju un 5:1 pret tobrīd vēl viduvējo Vāciju, iespējams, iemidzināja... Un zaudējums Šveicei ar 0:2. Jā, vārtos brīnumus rādīja Gerbers , taču teju pusi no saviem 49 metieniem Kanāda izdarīja pēdējā periodā - kad ūdens jau smēlās mutē. Sekoja vēl divi zaudējumi ar 0:2 (Somijai un Krievijai), kur, iespējams, var iepīt faktu, ka šo vienību spēlētāji kaut karjeras sākumā, bet ir raduši pie lielajiem laukumiem, taču patiesība ir tāda, ka šo turnīru kanādieši zaudēja paši. Bez nepareizas taktikas to veicināja arī hokejisti, kuros bija manāms izteikts iedvesmas trūkums; fani Kanādas spēles nevilcinājās nodēvēt par pilnīgu vakara pasaciņu.

Arī ASV gadījumā daudz meklējams galvās - nespējā spēlēt kā vienotai komandai. Pēc turnīra Modano pat meklēja attaisnojumus, vainojot USA Hockey - sak, pašam bija jāorganizē aviobiļetes, un šādas blakuslietas izsita mūs no ritma. Vai tādēļ amerikāņi šo Olimpiādi pameta vien ar uzvaru pār kazahiem un neizšķirtu pret latviešiem? Diez vai. Nesaliedētība un komandas struktūra - īstie iemesli. Šī bija paaudze, kad ASV labākajiem spēlētājiem vai nu trūka pieredzes, vai arī viņi jau bija garām savām labākajām dienām - pa vidu tukšums. Izlases vidējais vecums bija 30.2 gadi. Jau atkal var teikt - uz mazajiem laukumiem sekas būtu mazāk dramatiskas, bet tā ir tikai maza daļa no stāsta. Stāsta, kurš, iespējams, beigtos laimīgi, ja amerikāņi kādu no četrām ar vieniem vārtiem zaudētajām spēlēm spētu pagriezt savā labā. Ja cīnītos kā komanda.

Secinājums:

Tā spēlēja ziemeļamerikāņi. Uz lielā laukuma. Kanādas piemērs parādīja, ka pielāgošanās ir nepieciešama, taču Sočos viņi sāks pret norvēģiem un austriešiem, grupas smagāko spēli pret somiem aizvadot vien grupu turnīra izskaņā. Visas iespējas. Pēc Turīnas sāpīgā fiasko, šķiet, nekāda novērtēšana par zemu vairs nenotiks.

Izgāšanās Nagano un Turīnā bija balstīta uz attieksmi un treneru kļūdām. Kanādas sniegumu Japānā var saukt par veiksmīgu turnīru, lieliskas komandas apturētu. Lai arī savu lomu šajās Olimpiādēs spēlēja laukuma izmēri, tam bija sekundāra loma; ASV Turīnā noraka komandas gars, ko pierāda diametrāli pretējs sniegums mājās, savukārt kanādieši, ja ne savas augstprātības vadīti, Itālijā pielāgoties apstākļiem varēja daudz labāk. Lai vai kā, abu aizokeāna izlašu ģenerālmenedžeri Aizermans un Poils jau paziņojuši, ka izvēloties attiecīgi Kanādas un ASV sastāvu viennozīmīgi faktors tiks ņemts vērā. Tas nenozīmē, ka tagad jāgaida pilnīga sastāva revolūcija, taču pāris spēlētāju plusiņi mīnusiņi, balstīti tīri uz (ne)piemērotību Soču ledum, rada attieksmes maiņu.
 

  

“Nav teikts, ka hokejists, kas veiksmīgi nospēlēja 2010. gadā Vankūverā, to izdarīs arī Sočos” /Poile, USA GM/

ASV sastāvu jau ir paziņojusi, un aizsardzības rindās var redzēt, kā selekcijā lomu nospēlējis šis faktors... :

Paņemti: Paul Martin, John Carlson

Ārpus: Eric Johnson, Dustin Byfuglien

 

  

“Man bija tāda sajūta, ka komandai trūka ātruma” /CAN GM Yzerman par Kanādas sastāvu Turīnā/

Kanāda sastāvu vēl tikai paziņos, taču...

+) PK Subban ir viss, kas nepieciešams, lai Sočos spīdētu – gan īpašības (ātrums, piespēļu tehnika), gan pieredze uz šādiem laukumiem. Canadiens hokejists 4 sezonas pavadīja OHL komandā Bulls, kura spēlē uz lielā ledus, kā arī aizvadīja divus lieliskus U-20 turnīrus

+) Ar minētajām prasmēm var lepoties arī cits šīs pozīcijas pārstāvis Pietrangelo kurš turklāt tās prasmīgi atrādīja 2010.g. U-20 čempionātā (12 punkti, +9) un 2011.g. PČ (5 punkti, +9).

+) Arī Jay Bouwmeester, Martin St.Louis, Matt Duchene un Rick Nash

-)  Brent Seabrook: pēdejo reizi uz lielā ledus viņš izgāja 2006. gada PČ, bet lēns šis čikāgietis izskatījās pat uz Vankūveras mazā laukuma, izšķirošajās spēlēs sildot soliņu. Neskatoties uz veiksmīgu 2012. gada PČ, ne pārāk veiklā slidojuma dēļ šaubu ēnu met uz Perry & Getzlaf. Arguments – šoreiz pretī stāsies daudz meistarīgi un zibenīgāki pretinieki, kas šos trūkumus izmantos prasmīgāk. Tomēr šogad šo Ducks spēlētāju sniegums ir gana spēcīgs, lai nosvērtu svaru kausus par labu viņu spējām.

-) Arī Kris Letang

  +9 [+] [-]

, 2014-01-04 00:50, pirms 11 gadiem
labs vēstures atsvaidzinājums pirms Sočiem, paldies!

p.s. nebūs žēl ieguldītā darba, ja atkal kāds tirliņš izdzēsīs topu?

  +1 [+] [-]

, 2014-01-04 01:25, pirms 11 gadiem
labs raksts , prieks tādus lasīt

  +1 [+] [-]

, 2014-01-04 02:06, pirms 11 gadiem
zaipis rakstīja: labs vēstures atsvaidzinājums pirms Sočiem, paldies!

p.s. nebūs žēl ieguldītā darba, ja atkal kāds tirliņš izdzēsīs topu?
Gan jau viņs pieradis, ka tādi te grozās lai izdzēstu kādu vērtīgu topiku, un uzceptu savējo kura līga spicāka NHL vai KHL.

     [+] [-]

, 2014-01-04 02:55, pirms 11 gadiem
To zaipis: šis uzmetums bija tapis jau iepriekš blogā [bet mest te linku ir ātra nāve topikam lately], tagad tikai beigas bija jāatsvaidzina.

To JonijsBravo: 1) viņa 2) pierasts gan

     [+] [-]

, 2014-01-04 03:52, pirms 11 gadiem
Kanādieši vienmēr ir bijuši galvenie favorīti jebkuros turnīros, to pierāda viņu rezultāti turnīros ar pasaules labāko spēlētāju piedalīšanos (uzvaras 7!!! no 11 turnīriem). Nevajadzētu arī aizmirst, ka Kanādas hokejs savu lielāko uzvaru ir izcīnījis krievzemē un tagad pēc vairāk kā 40 gadu pārtraukuma viņi ir galvenie favorīti, lai to atkārtotu

     [+] [-]

, 2014-01-04 04:22, pirms 11 gadiem
kristaps24 rakstīja: Kanādieši vienmēr ir bijuši galvenie favorīti jebkuros turnīros, to pierāda viņu rezultāti turnīros ar pasaules labāko spēlētāju piedalīšanos (uzvaras 7!!! no 11 turnīriem). Nevajadzētu arī aizmirst, ka Kanādas hokejs savu lielāko uzvaru ir izcīnījis krievzemē un tagad pēc vairāk kā 40 gadu pārtraukuma viņi ir galvenie favorīti, lai to atkārtotu
Es arī uzskatu, ka CAN uzvarēs šo turnīru. 1) CAN 2) RUS 3) SWE 4) CZE [2 & 3 var mainīties vietām]

     [+] [-]

, 2014-01-04 05:51, pirms 11 gadiem
ellja rakstīja: Es arī uzskatu, ka CAN uzvarēs šo turnīru. 1) CAN 2) RUS 3) SWE 4) CZE [2 & 3 var mainīties vietām]
Man liekas, ka tu nenovērtē amerikāņu iespējas.

     [+] [-]

, 2014-01-04 10:40, pirms 11 gadiem
Labs raksts. Patika!
Es jau ljoti ceru ka Subans speles Kanadas izlase, jo no pedeja PČ man atminja palika vinja tehnika. Tiesham ljoti labs aizsargs!

     [+] [-]

, 2014-01-04 12:43, pirms 11 gadiem
Frāze "...nākamgad pretī stāsies daudz meistarīgi un zibenīgāki pretinieki...", liek domāt, ka šis ir nevis autordarbs, bet tulkots no kaut kādiem pērnajiem internetiem.

     [+] [-]

, 2014-01-04 13:10, pirms 11 gadiem
Ja visi labākie Kanādas hokejisti olimpiādes laikā uzturēs formu kopā ar Jučeru, Biezo un Haščāku, tad medaļas viņiem neredzēt.

  +1 [+] [-]

, 2014-01-04 14:46, pirms 11 gadiem
Kaa vienmer, labs raksts no Tavs puses , bet vai ir ceriiba no Tevis sagaidiit kaadu rakstu, lidziigu kaa bija ar Somiju(tas man dikti patikaas ?

  +1 [+] [-]

, 2014-01-04 15:16, pirms 11 gadiem
Interesanti,paldies autoram.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

     [+] [-]

, 2014-01-04 15:59, pirms 11 gadiem
Labs raksts. SC autori var tikai ūdeni pienest un dvieļus pasniegt
Ziemeļamerikas izlašu sakarā gan svarīgs faktors ir saspēlētība/tās trūkums. Jāatcerās, ka abas reizes, kad Kanāda vinneja zeltu, turnīru viņi sāka slikti, arī Vankūverā uz mazā ledus. Galvenais jautājums, vai paspēs saspēlēties šoreiz. Kanādai grupa ir viegla, ASV smaga. Amerikāņiem tas var nākt par labu, jo var sanākt uzspēlēt kvalifikacijas raundu, lai labāk iespēlētu maiņas
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

     [+] [-]

, 2014-01-04 16:10, pirms 11 gadiem
negausis rakstīja: Labs raksts. SC autori var tikai ūdeni pienest un dvieļus pasniegt
Ziemeļamerikas izlašu sakarā gan svarīgs faktors ir saspēlētība/tās trūkums. Jāatcerās, ka abas reizes, kad Kanāda vinneja zeltu, turnīru viņi sāka slikti, arī Vankūverā uz mazā ledus. Galvenais jautājums, vai paspēs saspēlēties šoreiz. Kanādai grupa ir viegla, ASV smaga. Amerikāņiem tas var nākt par labu, jo var sanākt uzspēlēt kvalifikacijas raundu, lai labāk iespēlētu maiņas
Interesanti!
Vai SC autoriem būtu jānodarbojas ar savu domu blogu izklāstiem, jeb tomēr jānodarbojas ar sporta ziņu izklāstu, jo šis galu galā tomēr ir sporta ziņu portāls?
Iemācies atšķirt elementāras lietas, un tad sāc kaut ko bubināt.

     [+] [-]

, 2014-01-04 17:45, pirms 11 gadiem
guntarsr rakstīja: Frāze "...nākamgad pretī stāsies daudz meistarīgi un zibenīgāki pretinieki...", liek domāt, ka šis ir nevis autordarbs, bet tulkots no kaut kādiem pērnajiem internetiem.
nē, augstāk jau minēju, ka šis ir iepriekš rakstīts uzmetums; kļūda radās, jo tika rakstīts 2013.g. beigās, šo detaļu nepamanīju paldies!

     [+] [-]

, 2014-01-04 17:46, pirms 11 gadiem
acmee23 rakstīja: Kaa vienmer, labs raksts no Tavs puses , bet vai ir ceriiba no Tevis sagaidiit kaadu rakstu, lidziigu kaa bija ar Somiju(tas man dikti patikaas ?
bija doma par slovākiem, jo tur baigās razborkas, ka veco laiku vārdā ir gatavi ņemt Šatanu [un pat Štumpelu]; to, ka Meszarošs nav formā + Gaborik & Visņevskim trauma. paskatīšos.

     [+] [-]

, 2014-01-04 17:52, pirms 11 gadiem
NAMEJS 9999 rakstīja: Interesanti!
Vai SC autoriem būtu jānodarbojas ar savu domu blogu izklāstiem, jeb tomēr jānodarbojas ar sporta ziņu izklāstu, jo šis galu galā tomēr ir sporta ziņu portāls?
Iemācies atšķirt elementāras lietas, un tad sāc kaut ko bubināt.
nedramatizē, gan jau domāja hokeja sadaļu, kur autori ir dzejnieki, tulkotāji, futbolisti un citi dīvaini tipiņi. Citās sadaļās viss notiek. Futbolā, tenisā un F1 sadaļā kur tu arī spamo, ir tīri labi analīzes raksti un blogi. Domāju, ka to esi ievērojis.
p.s. bimbambola sadaļā domāju tas pats notiek, tikai to reti kad ko palasu.
p.s.s. šis nav sporta ziņu portāls, bet vadošais sporta portāls Latvijā, kā viņi sevi reklamē, jūti nedaudz atšķirību?

     [+] [-]

, 2014-01-04 18:26, pirms 11 gadiem
zaipis rakstīja: nedramatizē, gan jau domāja hokeja sadaļu, kur autori ir dzejnieki, tulkotāji, futbolisti un citi dīvaini tipiņi. Citās sadaļās viss notiek. Futbolā, tenisā un F1 sadaļā kur tu arī spamo, ir tīri labi analīzes raksti un blogi. Domāju, ka to esi ievērojis.
p.s. bimbambola sadaļā domāju tas pats notiek, tikai to reti kad ko palasu.
p.s.s. šis nav sporta ziņu portāls, bet vadošais sporta portāls Latvijā, kā viņi sevi reklamē, jūti nedaudz atšķirību?
F1 sadaļā Juris Grīns pamatā pārtulko no citiem portāliem ņemtos rakstus.
Protams, ka autori var nodarboties ar savu blogu veidošanu, bet tas tomēr nav viņu pamatuzdevums šai portālā.

  +1 [+] [-]

, 2014-01-04 19:33, pirms 11 gadiem
Paldies par apkopojumu! Es personīgi ceru uz CAN-SWE finālu!

Ja runāja par autoriem, tad principā jau Celmiņa pēdējais raksts par hokeja izlases Soču sastāvu bija kā bloga ieraksts.Bet ja tā patin atpakaļ tad vienīgais daudz maz spilgtais un interesantais autoru "bloga" tipa raksts bija Brožem kad Daugaviņš spēlēja Stenlija kausa finālā. Man personīgi kā lasītājam tādus gribētos redzēt biežāk