Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:3, Did:0, useCase: 3

Padomju hokejs Latvijā - Latvijas hokeja uzplaukuma periods

Padomju hokejs Latvijā - Latvijas hokeja uzplaukuma periods
Padomju savienības hokeja izlase. Visu laiku varenākā un spēcīgākā hokeja izlase.

PSRS hokeja izlase bija komanda, kas pārstāvēja PSRS starptautiskajās hokeja spēlēs. PSRS hokeja izlase izcīnījusi 19 Pasaules čempionātu un 8 Olimpisko spēļu zelta medaļas, kā arī 1981. gadā uzvarējusi Kanādas kausā. PSRS hokeja izlase beidza pastāvēt 1991. gadā pēc PSRS sabrukuma. PSRS izlasē spēlējuši arī vairāki latvieši. Jau pašā pirmajā PSRS izlases spēlē vārtos stāvēja latvietis Harijs Mellups. Helmuts Balderis PSRS izlases sastāvā spēlējis 5 Pasaules čempionātos, kā arī 1976. gada Kanādas kausa izcīņā un 1980. gada Olimpiskajās spēlēs. Vārtsargs Vitālijs Samoilovs bija 2. vārtsargs 1987. gada Pasaules čempionātā, tā paša gada Kanādas kausa izcīņā un 1988. gada Olimpiskajās spēlēs, bet cits latviešu vārtsargs Artūrs Irbe spēlēja 1989. un 1990. gadu Pasaules čempionātos. Astoņdesmito gadu beigās vairāki latviešu spēlētāji spēlēja arī dažādās PSRS junioru izlasēs.Kā arī pieminēsim mūsdienu hokeju, kur lielākoties pateicoties tieši Krievijas atbalstam, Latvijas hokeja attīstībā mums ir izauguši daudzi lieliski un talantīgi hokejisti.Tieši pateicoties mūsdienu Rīgas Dinamo sistēmai, Latvijas hokeja jaunatnei ir lieliskas iespējas augt un attīstīties hokeja vidē. Tāpat kā pateicoties arī Padomju laiku Rīgas Dinamo sistēmai, Latvijai izauga daudzi hokeja lielmeistari, kuri bija pieprasīti arī aizokeāna pusē.Lai vai cik nepatīkami tas skanētu, bet ja Latvija kā valsts nebūtu Padomju savienībā, tad iespējams hokejs Latvijā nebūtu tik augstā līmenī kāds tas ir patreiz.

Pateicoties Padomju hokejam, hokejs ir viens no populārākajiem sporta veidiem arī Latvijā. Pirmās neatkarīgās Latvijas gados mūsu valsts komanda piedalījās pasaules čempionātos un olimpiskajās spēlēs. Padomju laikā PSRS izlases sastāvā vienmēr ir bijis kāds Latvijas hokeja skolas audzēknis. Par vienu no spilgtākajām pasaules hokeja personībām septiņdesmitajos gados tika uzskatīts Helmuts Balderis, kas 1977.gadā tika atzīts par pasaules labāko uzbrucēju. PSRS izlases sastāvā viņš izcīnīja pasaules čempiona titulu, bet 1980.gadā kļuva par olimpisko vicečempionu. 1988.gadā PSRS izlases vārtsargs Vitālijs Samoilovs uz savu dzimto Rīgu atveda Kalgari spēļu olimpisko zeltu, bet 1990.gadā padomju izlasei uzvaru pasaules čempionātā palīdzēja izcīnīt cits Latvijas hokeja vārtsargs Artūrs Irbe. Tieši viņš arī bija viens no leģendārās Rīgas "Dinamo" meistarkomandas līderiem, kas 1988.gadā PSRS čempionātā izcīnīja sudraba medaļas. Deviņdesmitajos gados par labākajiem latviešu hokejistiem pasaulē tika atzīti Artūrs Irbe un Sandis Ozoliņš, kas sekmīgi sevi pieteica Nacionālajā hokejā līgā (NHL). Irbe divas reizes piedalījās Visu Zvaigžņu izlasē, bet Ozoliņš Kolorado "Avalanche" sastāvā kļuva par Stenlija kausa čempionu, kļūdams par pirmo latvieti, kura uzvārds ir iegravēts uz pasaulē prestižākās hokeja trofejas. Deviņdesmitie gadi bija zīmīgs laiks arī Latvijas hokeja izlasei, kas izcīnīja tiesības spēlēt pasaules čempionāta A grupā. Par izlases veiksmes simbolu kļuva vārtsargs Irbe, kura spēle ļāva mūsējiem izcelties arī starp pasaules hokeja lielvalstīm.

Lielāko ieguldīju Latvijas hokejā, ieguldīja tieši Viktors Tihonovs. Pēc tam, kad Tihonovs bija kļuvis par četrkārtēju PSRS čempionu kā spēlētājs, viņš 1968.gadā sāka strādāt Rīgas "Dinamo" galvenā trenera amatā un to ieņēma līdz 1977.gadam, kad pārgāja uz valsts spēcīgāko komandu Maskavas CSKA.

Šajā laikā viņš no valsts trešās spēcīgākās līgas palīdzēja Latvijas klubam jau 1973.gadā iekļūt PSRS spēcīgāko deviņu vienību vidū, kuru vēlāk tas vairs neatstāja.

Kā zināms, 1988.gadā Rīgas "Dinamo" PSRS čempionāta kopvērtējumā spēja apsteigt tikai CSKA komanda.

Pēc darba ar Rīgas "Dinamo" Tihonovam, kurš jau bija kļuvis par PSRS labāko treneri, sekoja vislielākie panākumi. Ar valstsvienību viņš astoņas reizes kļuva par pasaules čempionu, bet 1981.gadā Kanādas kausa izcīņas finālā ar 8:1 sagrāva Kanādas valstsvienību.

Tāpat viņš trīs reizes kļuva par olimpisko čempionu - divreiz ar PSRS valstsvienību, bet vienreiz ar NVS izlasi. Tihonovs valstsvienību vadīja līdz pat 1994.gadam, pagūstot par pasaules čempionu kļūt arī devīto reizi, tomēr pēc neveiksmīgā starta Lillehameres Olimpiādē nolēma aiziet no valstsvienības un pievērsās darbam CSKA, kuru trenēja līdz 1996.gadam un pēc tam no 2002. līdz 2004.gadam.

Hokeja eksperti visā pasaulē nenoliedz ka Padomju Savienības izlase ir visu laiku spēcīgākā un varenākā hokeja izlase, hokeja vēsturē!

Savu trenera karjeru Tihonovs, kurš uzņemts Starptautiskās Hokeja federācijas (IIHF) Slavas zālē un iekļauts Lozannas Olimpiskajā muzejā, noslēdza 2004.gadā.

Diemžēl Viktors Tihonovs nomira 2014. gada 24. novembrī, Maskavā, Krievijā, 84.gadu vecumā!

Ieteiktu arī apskatīt šo rakstu, kur ir pieeja arī dokumentālā filma "Leģenda Dinamo", kur smalki un patiesi tiek izklāstīta Latvijas hokeja vēsturi un to cik liela ietekme bija padomju hokejam Latvijā!
Leģenda Dinamo

1 2 3 91 komentārs
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +5 [+] [-]

, 2017-03-01 15:03, pirms 8 gadiem
Manas domas - Avtor mudak topic gavno. Jo:
Būtu ieguglējis Viktors Hatulevs.
"...He was the first Soviet player drafted in the National Hockey League (NHL) Amateur Draft but never had a chance to play in North America since Soviet players were not allowed to play for foreign teams."
Nez kāpēc??
Būtu ieguglējis Viktors Tihonovs:
"...taču par galveno treneri Tihonovs kļuva vien 1968. gadā, pārņemot PSRS hokeja līgas Trešās divīzijas kluba Rīgas "Dinamo" stūri... "
Pa manam, krieviem būtu jābučo latviešu kājas, par to, ka viņiem hokejs ir tāda līmenī.
V semje ņe bez uroda - diemžēl, pie mums vēl atrodas tādi dibenā līdēji kā autors.

  +2 [+] [-]

, 2017-03-01 15:17, pirms 8 gadiem
jebjonotam alga jāpelna, ar atdošanos vairs nelīdz un raksts arī tāds mēsls, labāk nepiedrazot savu prātu ar to

  +7 [+] [-]

, 2017-03-01 16:12, pirms 8 gadiem
Izlasīju Grabovska grāmatu. Iesaku!
Viņš ļoti labi visu ir pastāstijis.

  +6 [+] [-]

, 2017-03-01 16:58, pirms 8 gadiem
Nekas, drīz jaunais krievsijas cars Trumps visu troļļus uz akmenslauztuvēm aizsūtīs

     [+] [-]

, 2017-03-01 18:19, pirms 8 gadiem
Nemokies šeit,ute,brauc mājās

  +1 [+] [-]

, 2017-03-01 18:23, pirms 8 gadiem
Ik pēc mēneša trollis atjauno tēmu kā psrs uzvarēja otro izlašu turnīrus.

  +2 [+] [-]

, 2017-03-01 19:36, pirms 8 gadiem
Jenots aizmirsa kurš krieveļiem mācija kā ar ripu apieties un kad bija periods ,kad mūsu hokeja zem gādīgā PSRS nokritie līdz gruntei.Un te gan nopelns V.Tihonovam un pēc tam V.Jurzinovam(otrais sāka beigās vairāk uzticēties latviešu spēlētājiem)Šodienas Dinamo ar veco nav nekāda sakara,drīzāk viņus vajadzētu pārdēvēt par ITERA vai SAVGAZ.

     [+] [-]

, 2017-03-01 20:06, pirms 8 gadiem
Ja autors būtu uzmanīgāk lasījis Krievijas hokeja vēsturi, tad zinātu, ka latvieši un čehi mācīja krieviem spēlēt hokeju, līdz tam šamējie zināja tikai bendiju, Krievijā hokeja čempionātus sāka rīkot tikai pēc 2. pasaules kara. Kad raksti informatīvas lietas, izlasi kārtīgi vēsturi, kaut vai krievu lapās, nevis pārpublicē populismu...
P.S. Man nav nekas ne pret tevi, ne Krievijas hokeju, vienkārši nevajag mainīt vēsturi krievu stilā.

  -2 [+] [-]

, 2017-03-01 20:31, pirms 8 gadiem
coffijs rakstīja: Ik pēc mēneša trollis atjauno tēmu kā psrs uzvarēja otro izlašu turnīrus.
Muļki tu, apskaties to laiku sastāvus, Kanādai katru turnīru bija paši labākie un kādas leģendas. Mazgadīgais pamuļķi!

  +1 [+] [-]

, 2017-03-01 20:32, pirms 8 gadiem
Cik pretīgi šeit lasīt šos negatīvos un neizglītotu pīļknābju komentārus. Tas ir vienkārši p s c. Man vairs nav ko teikt.
Kādā idiņu nācijā mēs dzīvojam.
Tāpēc jau valsts ir nodzīta līdz bezsamaņai un mēslu bedrei.

  +1 [+] [-]

, 2017-03-01 20:35, pirms 8 gadiem
Gudrais Jenots rakstīja: Cik pretīgi šeit lasīt šos negatīvos un neizglītotu pīļknābju komentārus. Tas ir vienkārši p s c. Man vairs nav ko teikt.
Kādā idiņu nācijā mēs dzīvojam.
Tāpēc jau valsts ir nodzīta līdz bezsamaņai un mēslu bedrei.
Ģimene, kas "sapuvušo rietumu" dēļ...
Sasmīdināja šis raksts.

  +1 [+] [-]

, 2017-03-01 20:48, pirms 8 gadiem
Topik gavno, avtor kondon, srazu DELETE

  -1 [+] [-]

, 2017-03-01 20:51, pirms 8 gadiem
aksels82inbox.lv rakstīja: Ģimene, kas "sapuvušo rietumu" dēļ...
Sasmīdināja šis raksts.
Malači cepuri nost šai ģimenei.
Sen bija laiks pasūtīt pretīgo varas kāres rietumu kantori.
Ja deviņdesmitajos valdīja atklātās mafijas un kontrolēja pat valsts prezidentu gaitu, tad tagad to dara lielie kungi rietumu kantoros.
Kā saka, kā saimnieks teiks tā būs.
Jaunie protams to nesaprot, jo domā ka rietumi ir sapņu vieta, bet ticiet man tā nav.
Pateicoties rietumiem pasaule iznīgst nabadzība un noziedzībā!

  +1 [+] [-]

, 2017-03-01 20:54, pirms 8 gadiem
Gudrais Jenots rakstīja: Malači cepuri nost šai ģimenei.
Sen bija laiks pasūtīt pretīgo varas kāres rietumu kantori.
Ja deviņdesmitajos valdīja atklātās mafijas un kontrolēja pat valsts prezidentu gaitu, tad tagad to dara lielie kungi rietumu kantoros.
Kā saka, kā saimnieks teiks tā būs.
Jaunie protams to nesaprot, jo domā ka rietumi ir sapņu vieta, bet ticiet man tā nav.
Pateicoties rietumiem pasaule iznīgst nabadzība un noziedzībā!
krievs, tu ko po lotišķi nihšprehen? Tur tak rakstīts ka labāk ir dzīvot sapuvošos rietumos nekā kreivijas idillē

  +1 [+] [-]

, 2017-03-01 21:04, pirms 8 gadiem
hokejs1un2 rakstīja: krievs, tu ko po lotišķi nihšprehen? Tur tak rakstīts ka labāk ir dzīvot sapuvošos rietumos nekā kreivijas idillē
😀 Āpša aplauziens,pusprāts iedomājies,kad raksts par Sibīrijas slavināšanu

     [+] [-]

, 2017-03-01 21:13, pirms 8 gadiem
hokejs1un2 rakstīja: krievs, tu ko po lotišķi nihšprehen? Tur tak rakstīts ka labāk ir dzīvot sapuvošos rietumos nekā kreivijas idillē
Nu neizlasīju diemžēl rakstu līdz galam! Šodien smaga diena.
Mazliet pārpratu.
Protams, ka Sibīrijā dzīvot nav nekāda zelta dzīve. Par to jau neiet runa, tur daļa pat nezin kas viņiem prezidents.

     [+] [-]

, 2017-03-01 21:18, pirms 8 gadiem
norins rakstīja: 😀 Āpša aplauziens,pusprāts iedomājies,kad raksts par Sibīrijas slavināšanu
Tas mazgadīgais mudaks raksta ,ka Kanādai tajos laikos bijis labākais sastāvs .Kurā gadā tas bija izņemot 1981 gada Kanādas kausu ,kur krievi vinnēja lai arī apļa turnīrā kanādieši sagrāva psrs un tas finālā nospēlēja pret Kanādu.

  -1 [+] [-]

, 2017-03-01 21:52, pirms 8 gadiem
coffijs rakstīja: Tas mazgadīgais mudaks raksta ,ka Kanādai tajos laikos bijis labākais sastāvs .Kurā gadā tas bija izņemot 1981 gada Kanādas kausu ,kur krievi vinnēja lai arī apļa turnīrā kanādieši sagrāva psrs un tas finālā nospēlēja pret Kanādu.
Mazgadīgs tas padumjo laiku slavinātājs nebūs,tipisks,stažēts,kremļa krancis,kam patīk nāsīs sajust atejas papīra vērta rubļa smaržu

  -2 [+] [-]

, 2017-03-01 23:29, pirms 8 gadiem
Paldies par rakstu. Skolojam vietējos latviešu keponus, kas tagad ar putām uz lūpām cīnīsies un sauks tevi par jukuši, gluži tāpat kā globālistu marionetes Trampu. Priekš manis nekas jauns, bet tīņīem noderīgs gan.

  -2 [+] [-]

, 2017-03-01 23:32, pirms 8 gadiem
hokejs1un2 rakstīja: Nekas, drīz jaunais krievsijas cars Trumps visu troļļus uz akmenslauztuvēm aizsūtīs
Jap, viņš jau Baltijas presei vienreiz teica, ka neapmierinātie tūdaļiņi varētu pārcelties citur, ja viņiem kaut kas nepatīk, tikai ar krieviem viņam nav nekāda sakara. Beidz klausītites fake news mazais.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

     [+] [-]

, 2017-03-02 09:49, pirms 8 gadiem
Pēc aplēsēm mums šis "uzplaukuma periods" ir izmaksājis 200 miljardus eiro (140 latos) =)))
Ļoti dārgs hokejs!
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  -2 [+] [-]

, 2017-03-02 10:11, pirms 8 gadiem
Kommaer/// rakstīja: Pēc aplēsēm mums šis "uzplaukuma periods" ir izmaksājis 200 miljardus eiro (140 latos) =)))
Ļoti dārgs hokejs!
Šo var iestāstīt tikai skolniekiem.

     [+] [-]

, 2017-03-02 11:51, pirms 8 gadiem
Krievi Latvijai un latviešiem neko labu nav devuši. Tā ir liela nelaime mūsu valstij un nācijai, ka mums nav paveicies ar utainu un smirdīgu kaimiņu - Krieviju.

  +1 [+] [-]

, 2017-03-02 12:08, pirms 8 gadiem
Kas attiecas uz sportu, cik Latvijas sportistu, tai skaitā to pašu hokejistu, dzīves netika sabojātas un pat iznīcinātas kopš boļševiku ienākšanas 1940. gadā

  +3 [+] [-]

, 2017-03-02 12:15, pirms 8 gadiem
Lai sarūs sirpis, āmuris
Lai dzīvo Kārlis Ulmanis!
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  -1 [+] [-]

, 2017-03-02 23:34, pirms 8 gadiem
Problēma tāda ka 90% sc.com lietotāju nemaz nezin Latvijas hokeja vēsturi, tur jau tā lielākā sāpe un problēma!

  +2 [+] [-]

, 2017-03-03 06:32, pirms 8 gadiem
Gudrais Jenots rakstīja: Problēma tāda ka 90% sc.com lietotāju nemaz nezin Latvijas hokeja vēsturi, tur jau tā lielākā sāpe un problēma!
Un Tu būtu tas, kurš zin?

  +1 [+] [-]

, 2017-03-03 09:53, pirms 8 gadiem
Gudrais Jenots rakstīja: Problēma tāda ka 90% sc.com lietotāju nemaz nezin Latvijas hokeja vēsturi, tur jau tā lielākā sāpe un problēma!
Muļķi! Lieláká probléma ir padomijas sekas Latvijā! po hu j man uz tavu hokeju, pamuļķais! Hokejs! Atrada labumu! piedr āz t

     [+] [-]

, 2017-03-03 09:55, pirms 8 gadiem
Karalis Hokejs rakstīja: Šo var iestāstīt tikai skolniekiem.
ko tur iestāstīt- paņem 40' gadu attīstības punktu un salīdzini ar šobrīdējo izaugsmi Rietumeiropā! elementāri

  -1 [+] [-]

, 2017-03-03 11:59, pirms 8 gadiem
Kommaer/// rakstīja: ko tur iestāstīt- paņem 40' gadu attīstības punktu un salīdzini ar šobrīdējo izaugsmi Rietumeiropā! elementāri
Žēl ka tu pat nesaproti par ko tu īsti gvelz. Cik gan stulbs tu esi, neizglītots pīļknābis ar putniem galvā.
Par kādu interesanti tu attīstību tu runā? Tagad kad esam rietumu okupācijas varā? Jā bijām okupēti, bija Padomju savienība, tagad tāpat esam okupēti Eiropas savienība. Tā pati okupācija vien ir!
Un piedod, bet patreiz ir vēl sliktāk kā Padomju laikos, tāda nabadzība kāda ir patreiz Latvija nav vēl bijusi, kā nekad.
Padomju laikos cilvēki Latvijā bija laimīgi, apmierināti ar dzīvi, protams bija arī nacionālie nīdēji, bet nu tās ir tikai dažas vienības. Lielākā daļā bija apmierināta ar dzīvi, cilvēkiem nekas netrūka. Izglītiba pa velti, veselības aprūpe pa velti, jaunajām ģimenēm tika dāvināti dzīvokļi, badā neviens nemira.
Darbs vienmēr visiem bija, nevienam nebija jābrauc uz citu valsti, lai vergotu un nopelnītu naudiņu saviem bērniem, kā tas notiek tagad. Puses valsts izbraukusi, palikuši tikai pensionāri un nabagi.
Tauta nevar pat zāles nopirkt. Cilvēki Latvijā mirst kā mušas! Un tu saki Padomju savienība vainīga? De bīlais pamuļķi neskolotais!
Vainīga ir rietumu okupācija kura mūsu valsti dzen bezdibenī kopš 2004.gada 1.maija. Un visas citas valstis, kuras pievienojās šai rietumu okupācija ES grimst arvien dziļāk, tā pati Spānija, Grieķija. Pirms pievienojās ES, šīs valstis bija vienas ekonomiski spēcīgākājām Eiropā vispār, bet kas tagad notiek ar viņām? Un kas vainīgs arī Padomju savienība?
Kāpēc līdz tam 2004.gadam pēc okupācijas mēs dzīvojam tīri labi, bet kā iestājāmies nolādētājā geju savienība tā valsts gadiem ejot tik bruka un bruka un drīž vispār sabruka.
Labāk atpakaļ Padomju savienību, nekā nolādēto rietumu okupāciju un rietumu nežēlīgo varu, kur valda oligarhi un slepkavas.

     [+] [-]

, 2017-03-03 12:11, pirms 8 gadiem
Protams, mēs pārdzīvojam un ar sirdī sāpēm atceramies to nežēlīgo kara laiku, kad Latvija tika okupētā.
Bet ieslēdzam lūdzu savu veselo saprātu un apskatamies uz to kas notiek patreiz, nekas īpaši nav mainījies. Bija Padomju savienība un tagad ir Eiropas savienība. Mēs visu laiku zem kāda esam bijuši.
Visi tik runā, brīva Latvija, brīva Latvija. Kāda vēl jums brīvā Latvijā, kur jūs redzat kautkādu brīvību? Brīvība ka varam doties peļņā uz citām valstīm, tā ir tā mūsu lielā brīvība? Pie drā zt man tādu brīvību.
Kāpēc maniem bērniem ar augstākajām izglītībām ir jāpamet valsts un jābrauc peļņā uz kautkādu Īriju?
Padomju laikos ja tev bija augstākā izglītībā tu biji varens cilvēks, tev nevajadzēja sakarus. Ja biji ieguvis augstāko izglītību, tev dzīve bija nodrošināta 100%. Tikai problēma bija ka nevisi gribēja mācīties, jo tāpat cilvēkiem dzīve bija laba. Protams bija indivīdi, kuri negribēja strādāt un slaisti, bet tie ir bijuši visos laikos un visur.
Labi tajos laikos nebija tik plaši pieejami džinsi, nevarēja nopirkt koka kolu uz katra stūra, bet mums to arī nevajadzēja!
Nebija tāda nolādētā interneta, kurš ir sagrozījis visu pasauli otrādi un naidu kurinošs avots visā pasaulē. Toties mums kā bērniem bija bērnībā, mēs izaugām kā bērni , neviss kā tagad bērniem nav bērnības.
Tik slikti kā tagad ir Latvijai nav bijis pat kara laikā!
1 2 3 91 komentārs