Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:2861, Did:0, useCase: 3

Vicečempionu atraidījums un pievienošanās čempioniem: Gatis Sprukts atpakaļ mājās

Ulvis Brože
Ulvis Brože @UlvisBrozhe

Vicečempionu atraidījums un pievienošanās čempioniem: Gatis Sprukts atpakaļ mājās
Gatis Sprukts. Foto: Dogs de Cholet

Pavadījis divas sezonas Francijā, 28 gadus vecais centra uzbrucējs Gatis Sprukts vasarā ģimenes apstākļu dēļ pieņēma lēmumu atgriezties mājās. Tobrīd vēl nezinot, kur spēlēs gaidāmajā sezonā. Viņš pievienojies čempionei "Mogo"/RSU. Intervijā portālam Sportacentrs.com Sprukts norādīja, ka sarunas ar dzimto "Zemgales" komandu nojukušas, jo viņš vēlējies trenēt bērnus kopā ar Miķeli Rēdlihu.

Gatis Sprukts 2021. gada pavasarī kļuva par Latvijas čempionu, bet gadu vēlāk tika pie sudraba medaļas. Savukārt iepriekšējās divas sezonas uzbrucējs pavadīja Francijas pēc spēka otrās līgas klubā "Cholet". Aizvadītajā sezonā ar 26 spēlēs sakrātajiem 35 punktiem Sprukts bija rezultatīvākais savā komandā. Sezonas pirmajā daļā – rezultatīvākais visā līgā. "Cholet" vēlējās noturēt latvieti savās rindās, tomēr Sprukts divu iemeslu dēļ lēma par labu Latvijai.

"Ar sievu centāmies palikt Francijā. Pagājušajā sezonā divas trīs reizes nedēļā apguvām franču valodu ar privātskolotāju, ko apmaksāja klubs. Mācījāmies, domājām palikt. Sieva ir vetārste un gribēja atrast darbu savā jomā. Pēc sezonas beigām gāja uz pārrunām, arī klubs centās palīdzēt visādos veidos, tomēr atrast darbu neizdevās. Vajadzēja specifiskāku valodu, medicīnas terminus," sarunā ar Sportacentrs.com stāstīja Sprukts. Jūnijā sieva atradusi darbu Latvijā, un arī Sprukts pieņēmis jaunu izaicinājumu.

Tagad viņš Ozolniekos kopā ar Miķeli Rēdlihu trenē bērnu komandas. Kad abi bijuši komandas biedri, starp uzbrucējiem izveidojies labs kontakts, pateicoties līdzīgai spēles izpratnei, un jau toreiz Rēdlihs runājis par hokeja piramīdas veidošanu Ozolniekos. Pirmais piedāvājums nācis pirms gada. Toreiz atraidīts, Rēdlihs nemeta plinti krūmos un maijā uzrunāja Spruktu vēlreiz. Sakrītot arī citiem apstākļiem, šoreiz Sprukts deva jāvārdu. Trenera diplomu LSPA viņš ieguva, kad vēl spēlēja Latvijā.

"Tobrīd vēl nezināju, kur spēlēšu nākamajā sezonā," norādīja Sprukts. Viņš nāk no Jelgavas, līdz ar to loģiskākais risinājums būtu vicečempiones "Zemgales"/LBTU pārstāvēšana. Taču uzbrucējs sestdien sezonas atklāšanas spēlē dosies laukumā pret jelgavniekiem. "Labs jautājums… Pārrunas mums bija. Spēlēt Jelgavā un trenēt Ozolniekos – no loģistikas tas būtu daudz vienkāršāk. Interese par mani kā spēlētāju bija, viss kārtībā, bet viņi nepieļāva domu, ka es varētu spēlēt "Zemgalē", bet bērnus trenēt citā komandā. Pēc tam jau īsti daudz izvēles variantu nebija."

Ozolniekos izveidotas divas bērnu grupas – U8 un U9. Tagad piepulcējusies arī pirmsskolas grupa, bet septembrī plānots apmeklēt Ozolnieku bērnudārzus, lai ar hokeju iepazīstinātu pašus jaunākos. Tāpat Ozolniekos ir sieviešu komanda. Atminoties sarunas ar Rēdlihu, Sprukts norādīja – sapnis ir izveidot piramīdu ar smaili Latvijas čempionātā.

Pievienojoties čempionei "Mogo"/RSU, Sprukts gatavs sevi pierādīt treneru acīs. Komanda uzbrukumā pastiprinājusies ne tikai ar Spruktu, bet arī ar Rūdolfu Maslovski, kurš iepriekšējo sezonu pavadīja Vācijā, un Ernestu Krūmu. Gan Maslovskis, gan Krūms jau iepriekš spēlējuši "Mogo", kamēr Spruktam šī būs pirmā pieredze.

"Cik runāju ar džekiem, šie varētu būt nopietnākie vasaras treniņi, kādi "Mogo" bijuši. Vilktas riepas, sausie treniņi, ledus. Gatavošanās Kontinentālajam kausam ir ļoti nopietna," secināja Sprukts.

"Mogo" uz Eiropas skatuves kāps no 18. līdz 20. oktobrim, Kontinentālajā kausā iesaistoties no otrās kārtas. Pretī stāsies rumāņi, ungāri un viena no pirmās kārtas veiksminiecēm. Iespējams, Lietuvas vai Igaunijas čempione. "Ir sastāva dziļums, ir pāris liekie, ir konkurence. Konkurence ir vajadzīga – tā komandas līmeni veido labāku. Nevienam netiek dotas atlaides," komandas iekšienē valdošo noskaņojumu vērtēja jaunpienācējs Sprukts.

"Mogo" treniņi uz ledus ilgst no 7:30 līdz 9:00, kam seko darbs trenažieru zālē. Atgriezies mājās, Sprukts pēc diendusas dodas trenēt Ozolnieku nākamās zvaigznes. Viņš savu nākotni saista ar Latviju, bet piebilda – nekad nesaki nekad.

"Pēc savas pieredzes to esmu sapratis. Izplāno, nospraud mērķus un… Ar to pašu Franciju – cerējām, ka sanāks, bet dzīve izspēlē citas kārtis un piespēlē šādu situāciju. Sieva sākusi strādāt jaunā vietā, es sāku apgūt trenera arodu tā nopietnāk, un pašam arī patīk. Plāns ir palikt Latvijā un sākt veidot ģimeni un karjeru Latvijā. Bet – nekad nesaki nekad," pauda hokejists.

Vasarā aktuālākais sarunu temats saistībā ar "Optibet" hokeja līgu nebija nākamo čempionu prognozēšana vai spēcīgāko papildinājumu apspriešana, bet gan fakts, ka palikušas vairs tikai četras Latvijas komandas, jo šosezon atkal nespēlēs "Kurbads".

"Pirms gada četras labākās komandas bija ļoti solīda līmeņa. Vidējā Eiropas līgā tās būtu ļoti labas komandas. Līmenis nav tik slikts, kā cilvēki raksta. Nav te nekādu amatieru komandu, tie ir bijušie Latvijas izlases spēlētāji. Domāju, ka šosezon līmenis būs sabalansētāks, nebūs tik lielas starpības starp augšgalu un lejasgalu. Atceros, bija Daugavpils, kam metām pa 20 vārtiem. Francijā bija komandas biedri, kas ļoti sekoja Eiropas hokejam. Tad viņi jautāja: kas, jums tur U16 komanda spēlēja?"

"Kas mums Latvijā pietrūkst? Francijā ļoti tiek domāts par mārketingu. Par to, lai tribīnes būtu pilnas, lai komandām būtu sponsori. Pat lejasgala komandas, kas cīnās tikai par to, lai paliktu līgā, tam pievērš uzmanību. Francijā ir daudz sporta veidu, liela konkurence, bet klubi cenšas un strādā. Ar konkursiem un biļešu izlozēm pievilina cilvēkus, kas nekad nav bijuši uz hokeju. Ir piedomāts, lai būtu interesanti arī pārtraukumos, lai būtu interesanti bērniem," novērojumos dalījās Sprukts.

"Francijā esmu spēlējis sliktākās hallēs nekā Latvijā, bet tur cilvēki nāk un viss notiek. Tribīnes ir pilnas. Tas ir jautājums klubiem, varbūt visai līgai," teica Sprukts. Kluba aktivitātes spēlētājiem nākušas ar papildus pienākumiem – satikšanās ar līdzjutējiem un sponsoriem pēc katras mājas spēles, piedalīšanās sociālo tīklu popularizēšanā, piemēram, Valentīna dienas video filmēšanā. "Cilvēki novērtē, ka ir atgriezeniskā saite, nevis tevi redz tikai laukumā vai pa televizoru."

OHL sezonas atklāšanas spēle starp "Mogo"/RSU un "Zemgali"/LBTU sestdien, 7. septembrī, pulksten 13:30 portālā Sportacentrs.com.

     [+] [-]

, 2024-09-06 16:44, pirms nedēļas
Vēl jau Gatis kādu laiciņu uzspēlēja Olimpā un tad bišku Ukranā, līdz sākās karš.