Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:369, Did:0, useCase: 3

Vudss trīs sitienu attālumā no "Open" līdera Z. Džonsona

Valdis Bērziņš
Valdis Bērziņš

Vudss trīs sitienu attālumā no "Open" līdera Z. Džonsona
Zeks Džonsons
Foto: Reuters/Scanpix

142. "Open" golfa turnīrā Mjuirfīldā (Skotija) noslēgusies sacensību pirmā diena, pēc kuras vadībā ar viena sitiena pārsvaru atrodas ASV golferis Zeks Džonsons. Trīs sitienus viņam zaudē ranga līderis Taigers Vudss.

Sacensības Skotijā gada trešā "major" dalībniekus pārsteidza ar ļoti karstiem laika apstākļiem (ap 30 grādiem). Šodien labākos rezultātus uzrādīja tie, kuri startēja agrāk. Vairāki golferi sūdzējās par laukuma kvalitāti. Piemēram, Fils Mikelsons paziņoja, ka trešdaļa grīnu ir "beigti".

Vislabāko rezultātu pirmajā dienā iespēja amerikānis Zeks Džonsons, kurš svētdien bija ļoti tuvu uzvarai "John Deer Classic" turnīrā, taču pārspēlē neizmantoja divas labas iespējas. Open" viņš sācis ar -5, kas ir par vienu sitienu labāks rādītājs nekā spānim Rafaelam Kabreram-Beljo un amerikānim Markam O'Mīram.

Ja lielu uzmanību pievērš statistikai, "Open" ļoti svarīgi sākt labi. Septiņi no pēdējiem astoņiem šī turnīra čempioniem pēc 18 bedrītēm bija labāko astoņu golferu pulkā. Pēdējo četru gadu uzvarētāji pirmo dienu pabeidza ar 68 vai mazāk sitieniem. Džonsonam pirmajā dienā 66 sitieni.

Trīs sitienus aiz Džonsona atrodas ranga vicelīderis Taigers Vudss. Viņam sākums neizdevās, jau ar pirmo sitienu bumbiņu raidot kokā, pēc tam sekoja piedzīvojumi bunkeros. Taigers savācās un raundu pabeidza ar -2. Taigers pēdējo no saviem trim "Open" tituliem izcīnīja 2006. gadā. Vudsa pirmo raundu rezultāti gados, kuros viņš uzvarēja, bija 67, 66 un 67 sitieni.

Tāds pats rezultāts kā Vudsam ir arī 19 gadus vecajam amerikānim Džordanam Spītam, kurš pirms četrām dienām kļuva par pirmo tīņu čempionu PGA tūrē kopš 1931. gada. Panākums "John Deer Classic" turnīrā viņam ļāva tikt pie uzaicinājuma uz "Open". Nevienam tīnim "major" turnīros pēdējā gadsimta laikā nav izdevies uzvarēt.

Vienubrīd par sacensību līderi bija kļuvis indietis Šivs Kapurs, kuram pirmajās septiņās bedrītēs bija seši "birdie". Tik labs "Open" sākums nevienam nebija izdevies kopš 2000. gada, kad tādu pašu sasniegumu iespēja Pols Eizingers. Ranga 210. vietā esošais Kapurs (karjeras laikā viens tituls Āzijas tūrē), kurš gada trešajam "major" turnīram bija spiests kvalificēties, vēlāk "nolaidās uz zemes" un pirmo raundu pabeidza ar -3.

Pērnā gada uzvarētājs Ērnijs Elss finišēja ar +3, kas dod dalītu 59. vietu. Elsam pirms gada titulu uzdāvināja Adams Skots (austrālietis četrās bedrītēs izsēja četru sitienu pārsvaru). Kad "Open" pēdējo reizi notika Mjuirfīldā (2002. gads), par čempionu kļuva tieši Elss.

Arvien slikti šogad turpina spēlēt ranga vicelīderis Rorijs Makilrojs. Šosezon uz jaunu ekipējumu pārgājušais Ziemeļīrijas golferis 2013. gadā nav izcīnījis nevienu titulu un neizskatās, ka melnā sērijas varētu beigties šonedēļ. Rorijs pirmo raundu izgāja ar +8, ieņemot vietu otrajā simtā. Makilrojs savu sniegumu komentēja kā spēlēšanu bezsamaņā.

Eiropai kopumā vājš turnīra sākums. Četriem ranga Top 10 esošajiem Eiropas golferiem – bez Makilroja arī Džastinam Rouzam, Greiemam Makdaulam un Lūkam Donaldam – pirmā raunda summā +24!

"Open 2013" līderi pēc pirmā raunda

VGolferisValsts+/-
1.Zeks DžonsonsASV-5
2.Rafaels Kabrera-BeljoSpānija-4
Marks O'MīraASV-4
4.Migels Anhels HimenessSpānija-3
Dastins DžonsonsASV-3
Brands SnedekersASV-3
Toms LēmansASV-3
Šivs KapursIndija-3
9.Tods HamiltonsASV-2
Fils MikelsonsASV-2
Anhels KabreraArgentīna-2
Džordans SpītsASV-2
Taigers VudssASV-2
Frančesko MolinariItālija-2

Visi rezultāti pieejami šeit.