Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:369, Did:0, useCase: 3

Šodien startēs 110. "US Open" turnīrs

Valdis Bērziņš
Valdis Bērziņš

Šodien startēs 110. "US Open" turnīrs
Lukass Glovers - 2009. gada "US Open" čempions
Foto: AFP

Peblbīčā, Kalifornijā, no šodienas līdz 20. jūnijam notiks gada otrais "major" kategorijas turnīrs - "US Open". Sacensībās kopumā piedalīsies 156 golferi, tostarp arī abi pasaules labākie golfa meistari – Taigers Vudss un Fils Mikelsons.

1895. gadā dibinātais turnīrs ir viens no četriem ik gadu notiekošajiem "major" kategorijas turnīriem. Līdzīgi kā tenisā ir četri "Grand Slam'' turnīri vienas sezonas laikā. "US Open" tradicionāli notiek jūnija trešajā nedēļā. Šogad pasaules labākie golferi tiekas Peblbīčā, kurā "US Open" sacensības pēdējo reizi notika 2000. gadā. Toreiz par čempionu kļuva ranga līderis Taigers Vudss. Peblbīčai "US Open" rīkošanas gods ticis piekto reizi. Iepriekšējie čempioni – 1972. gadā Džeks Niklauss, 1982. gadā Toms Vatsons, 1992. gadā Toms Kaits un 2002. gadā jau pieminētais Vudss. Visi čempioni pārstāv ASV.

Pērnā gada turnīrā, kas notika Betpeidžā, negaidīti uzvarēja amerikānis Lukass Glovers, kurš par pāris sitieniem apsteidza savus tautiešus Filu Mikelsonu un Dievidu Duvālu. Vudss titulu nespēja aizstāvēt un ierindojās dalītā 6. vietā, čempionam zaudējot četrus sitienus. Mikelsons, kurš ir viens no diviem galvenajiem pretendentiem (kopā ar Vudsu) uz uzvaru šī gada turnīrā, pērn piekto reizi karjerā bija spiests samierināties ar otro vietu prestižajās sacensībās. Varbūt šoreiz beidzot būs ilgi gaidītā pirmā vieta?

"Masters" čempions Mikelsons pirmos divus raundus veiks kopā ar īru Padregu Haringtonu un Dienvidkorejas pārstāvi J.E. Jangu. Viņi uz starta dosies ap plkst. 17:06 pēc Latvijas laika. Vudss spēlēs vienā grupā ar labāko Eiropas golferi Lī Vestvudu, kurš pagājušajā nedēļas nogalē uzvarēja Memfisā, un pieredzējušo DĀR sportistu Ērniju Elsu. Viņi startēs vieni no pēdējiem un pirmo bedrīti veiks orientējoši plkst. 22:36. Pērnā gada čempions Glovers startēs kopā ar vēl vienu amerikāni un "The Open" čempionu Stjuartu Sinku un dienvidkorejieti Bjonhunu Anu. Šī grupa sāks plkst. 17:17.

Ja Mikelsons kļūs par čempionu, beidzot notiks izmaiņas ranga galvgalī. Līdera godu zaudēs 14-kārtējais "major" čempions Vudss. Mikelsonam var pietikt arī otro vietu, taču tādā gadījumā viņš nedrīkst to dalīt ar kādu citu golferi. Jāpiebilst, ka pie šāda vietu sadalījuma Vudss nedrīkst būt augstāk par 4. vietu.

"Šis ir ļoti īpašs turnīrs. Esot soļa attālumā no uzvaras tik daudz reižu, uzvarēt gribas vēl vairāk. Uzvara "US Open" palīdzētu definēt manu karjeru. Noteikti justos lepns par uzvaru savā nacionālajā turnīrā," teica Mikelsons, kuram vakar bija apaļa jubileja – 40 gadi.

Savukārt trīskārtējais "US Open" čempions Vudss atklājis, ka šim turnīram ir labi sagatavojies: "Augustai ("Masters" norises vieta - aut. piez.) man bija tikai dažas nedēļas laika sagatavoties. Tagad ir citādāk – golfu regulāri turnīros spēlēju jau kopš aprīļa. Treniņos varu izdarīt secinājumus par to, cik daudz fiziski varu atļauties izdarīt. Katrā ziņā ir labi būt atpakaļ. Jo vairāk spēlēju, jo labāk jūtos."

Pēdējo desmit gadu "US Open" čempioni

GadsGolferisValsts
2009.Lukass GloversASV
2008.Taigers VudssASV
2007.Anhels KabreraArgentīna
2006.Džefs OgilvijsAustrālija
2005.Maikls KempbelsJaunzēlande
2004.Retīfs GūsensDĀR
2003.Džims FjuriksASV
2002.Taigers VudssASV
2001.Retīfs GūsensDĀR
2000.Taigers VudssASV

Izmantotie resursi:
usopen.com
pgatour.com