Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:369, Did:0, useCase: 3

Divkosības sprādziens profesionālajā golfā

Rolands Eliņš

Divkosības sprādziens profesionālajā golfā
Džejs Monehens. Foto: Getty Images via AFP/Scanpix

Golfa sabiedrību otrdien satricināja vadošās organizācijas "PGA Tour" paziņojums par apvienošanos ar "LIV Golf", Saūda Arābijas naudas balstīto golfa organizāciju. Paskaidrojot notikušo futbola terminos - golfa FIFA pārdeva sevi Superlīgai, ko iepriekš pati bija diskvalificējusi un nosodījusi, un loģiski, ka šobrīd tiek apvainota klajā divkosībā.

"LIV Golf" savu pirmo sacensību sezonu aizvadīja pagājušajā gadā un uzreiz nonāca diskusiju krustugunīs, jo šī organizācijā pilnībā pieder Saūda Arābijas investoriem un cilvēktiesību organizācijas norādīja, ka šis ir kārtējais Saūda Arābijas monarhijas mēģinājums ar ieguldījumiem sportā novērst uzmanību no valstī notiekošajiem cilvēktiesību pārkāpumiem.

Papildus sarežģījumus radīja "LIV Golf" aktivitāte spēlētāju piesaistē. Saūda Arābijas bagātnieku dziļās kabatas ļāva pārvilināt vairākus vadošos golferus, un tika ziņots, ka pilnīgi traks piedāvājums ar līguma summu 700 miljonu apmērā tika izteikts arī Taigeram Vudsam, kurš gan to noraidījis. Taču par 150 miljonu dolāru vērtu līgumu tika iegūts divu "Major" čempions Dastins Džonsons, Fils Mikelsons un vēl vairāki "PGA Tour" rangā augstu izlikti golferi, kā arī no Eiropā bāzētās "DP World Tour".

"PGA Tour", protams, nebija sajūsmā, ka vairāki vadošie sportisti izvēlas piedalīties citās sacensībās, un kādi tik vārdi un nosodījumi netika mest viņu virzienā. "Kamēr vien esmu PGA komisārs, tikmēr neviens spēlētājs, kurs pieņēma "LIV Golf" naudu, vairs nekad nespēlēs mūsu sacensībās," 2022. gadā publiski uzsvēra "PGA Tour" vadītājs Džejs Monehens. Viņš norādīja, ka ir morāli nepieņemami, ka spēlētāji gatavi akceptēt naudu no valsts, kas bijusi iesaistīta 2001. gada terora aktu organizēšanā, tāpat tika piesaukta Saūda Arābijas monarha saistība ar "Washington Post" žurnālista Džamala Hašogi brutālo slepkavību.

Golferi, kuri piekrita piedalīties "LIV Golf" sacensībās, tika diskvalificēti no "PGA Tour", kā arī saņēma draudus, ka viņiem varētu tikt piemērotas finansiālas sankcijas. Tas aizgāja pat tik tālu, ka ASV Tieslietu departaments sāka izvērtēt, vai "PGA Tour" nepārkāpj konkurences likumu, un vairāki spēlētāji vērsās tiesā ar prasībām pret "PGA Tour".

Taču visi lielie principi un stingrie mugurkauli 6. jūnijā saliecās pretējā virzienā, kad tika oficiāli paziņots par zibens spērienu golfa sabiedrībā - "PGA Tour", "DP World Tour" un "LIV Golf" apvienosies jaunā, vēl vārdā nenosaukta golfa organizācijā. Kas tad bija noticis? Pavisam vienkārši - lai arī daudzas milzīgās apvienošanās detaļas vēl ir neskaidras, Saūda Arābijas monarhija veiks "būtiskus ieguldījumus jaunajā apvienotajā organizācijā", turklāt Saūda Arābijas fonds būs eksluzīvs apvienotās organizācijas investors. Tiks izveidota jauna direktoru padome, kurā vieta garantēta arī Saūda Arābijas fonda vadītājam Jasiram Al-Rumajanam. Sakot vēl vienkāršāk - visus Monehena un "PGA Tour" iebildumus Saūda Arābijas investori aizbāza ar dolāru banknotēm mutē.

"Apzinos, ka šobrīd cilvēki mani sauks par divkosi," pēc paziņojuma par apvienošanos sacīja Monehens. "Viss, ko es kādreiz teicu, tika teikts, ņemot vērā informāciju, kas tobrīd bija manā rīcībā, un to es teicu, balstoties uz to, ka notika konkurence par mūsu spēlētājiem. Es pieņemu kritiku, taču apstākļi mainās, un domāju, ka līdz šim brīdim mūs noveda tas, ka skatījāmies uz notiekošo no plašākas perspektīvas."

Monehena taisnošanās tika uzklausīta arī otrdien notikušajā "PGA Tour" vadības un spēlētāju sapulcē, kurā vairāki spēlētāji pieprasīja Monehena atkāpšanos. "Sapulcē bija brīži, kad daži spēlētāji pieprasīja jaunu tūres vadību, un, to sakot, viņi saņēma lielas ovācijas," vēlāk medijiem pastāstīja amerikāņu golferis Džonsons Vāgners. "Spēlētāji bija dusmīgi un sašutuši, bet Džejs sēdēja un uzņēma visus sitienus kā čempions."

Pagaidām vēl nav sniegtas detaļas, kā īsti turpmāk funkcionēs profesionālais golfs, taču šobrīd joprojām ir aktuāla situācija, ka vairāki spēlētāji joprojām nav tiesīgi piedalīties, piemēram, Raidera kausa izcīņā, jo viņi spēlēja LIV turnīros. Golferis Pedreigs Heringtons, kurš bija Eiropas izlases kapteinis pirms diviem gadiem, medijiem norādīja, ka priekšā ir daudzu problēmu atrisināšāna.

"Seši labākie spēlētāji, kuri atteica LIV piedāvājumam, kopā atteicās no 2.1 miljarda dolāru," teica Heringtons. "To tagad neviens nekompensēs. Jā, pieauga golferu kopējie ienākumi, taču tādu summu tagad neviens kompensācijā nedos. Tāpat bija jau jāmaksā arī par to, ja tu mainīji kuģi. Golferi, kuri piekrita sadarboties ar LIV, zaudēja sponsorus, zaudēja citas lietas. Finansiālā puse ir svarīga, bet šeit ir arī morālā puse. Ja tu biji spēlētājs, kurš atteica lielas naudas piedāvājumam morālu apsvērumu dēļ, tad kā tu jūties šobrīd? Es pieņemu, ka spēlētājam tāpat ir iespēja vienkārši nespēlēt. Esmu drošs, ka spēlētāji liks manīt savas balsis."

Monehens publiski norādījis, ka visi golferi, kuri pievienojās LIV, varēs pieteikties uz "PGA Tour" licences atjaunošanu 2024. gadā, tāpat arī tiks izvērtēta iespēja par kompensācijām tiem spēlētājiem, kuri palika lojāli "PGA Tour". Tikmēr grupa, kas pārstāv 2001. gada 11. septembra teroraktos mirušo personu piederīgos, publiski nosodīja notikušo golfa organizāciju apvienošanos, norādot, ka "PGA būtu jānokaunās par savu divkosību un alkatību".

Paša golfa sabiedrībā viedokļi par apvienošanos gan dalās. Bijušais "US Open" čempions Braisons Dešambo intervijā CNN izteicās, ka apvienošanās ir lielisks notikums, jo "mēs visi esam labāki tad, kad esam kopā, nevis pretējās nometnēs", bet bijušais golferis Brendels Šamblī, šobrīd TV komentētājs, notikušo nosauca kā vienu no skumjākajām dienām profesionālā golfa vēsturē.

Izmantotie resursi:
https://eu.usatoday.com/story/sport...
https://www.bbc.com/sport/golf/6583...

     [+] [-]

, 2023-06-08 17:53, pirms 11 mēnešiem
Man nav saprotama to arābu iespēja mētāties ar naudu. Ļoti daudzos sporta veidos viņi mētā miljardus pa labi un pa kreisi. Tās ir tikai oficiālās summas. Vēl mega nauda aiziet pagrīdes kukuļos. Un tas ir tikai sportā.

     [+] [-]

, 2023-06-08 17:55, pirms 11 mēnešiem
Ko nevar izdarīt par naudu, var izdarīt par lielu naudu. Arābu miljardi jāņem, jo viņi paši nezin cik tiem tā ir. Labāk tā nekā sāks atbalstīt teroristus un okupantus.