Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:115, Did:0, useCase: 3

Sato: "Āzijas Čempionu līgā uz spēli nāca 70 tūkstoši"

Krišs Upenieks

Sato: "Āzijas Čempionu līgā uz spēli nāca 70 tūkstoši"
Minori Sato
Foto: Zigismunds Zālmanis (Riga FC)

Latvijas futbola Virslīgas klubs ''Riga'' FC sagatavojis interviju ar Latvijas futbola draugiem labi zināmo 26 gadus veco japāņu futbolistu Minori Sato. Intervijā Minori atceras karjeras sākumu Latvijā, stāsta par pavadītajiem gadiem Baltkrievijā, Uzbekistānā un Katarā, kā arī ieskicē savus turpmākos mērķus.

Karjeras laikā Sato var lepoties ar Latvijas futbola 1. līgas zeltu, divām Latvijas kausa trofejām, Virslīgas vicečempiona godu, kā arī otro vietu Uzbekistānas čempionātā un piedalīšanos divos kausa finālos. 2015. un 2016. gadā Uzbekistānas ”Bunyodkor” sastāvā Minori aizvadījis 13 spēles prestižajā Āzijas Čempionu līgā, kur izdevies gūt arī vienus vārtus. Skaidrs, ka arī Latvijā Minori ir tikai augstākie mērķi.

Kā atceries 2010. gadu, kad pirmo reizi nonāci Latvijā?
Jā, atceros, toreiz spēlēju Gulbenes komandā. Tā ir maza pilsēta. Man toreiz pašam bija tikai 18 gadi. Toreiz galvenā problēma bija ar valodu. Nerunāju ne latviski, ne krieviski, tāpat nerunāju arī angliski, tāpēc bija grūti dzīvot. Neskatoties uz to, ka pilsēta bija maza, bija situācijas, kad vienkārši nezināju, kur man jāiet. Tas radīja problēmas.

Futbola līmenis?
Protams, ka tajā līmenī varēju spēlēt labi, arī pašam sajūtas bija labas. Atceros, ka laikam guvu desmit vārtus 12 spēlēs. Domāju, ka tas nebija slikts rādītājs, uzvarējām arī Latvijas futbola 1. līgā.

Pēc tam devies uz Ventspili…
Jā, tas bija nākamais solis manā karjerā. Neteiktu, ka atšķirības būtu ļoti daudz. Esmu augumā mazs, tāpēc no sākuma bija grūti spēlēt pret lielajiem un fiziski spēcīgajiem aizsargiem. Tajā laikā labāk iemācījos kontrolēt bumbu. Seši gadi jau pagājuši…Tas bija profesionāls līmenis, bet arī Japānā spēlēju profesionālā līmenī.

Kāpēc pēc Japānas devies uz Gulbeni?
Tajā laikā man bija līgums ar Meksikas komandu. Devos īrē, jo nevarēju spēlēt galvenajā komandā, netiku sastāvā. Man bija svarīgi spēlēt, jo biju ļoti jauns. Man bija interesanti nonākt Eiropā un mēģināt sevi pierādīt šeit.

Kā tu atceries Latviju?
Man par Latviju palikušas tikai tās labākās atmiņas. Arī tad, kad nespēlēju futbolu šeit, biju atbraucis, jo man patīk Rīga. No tā laika, kad spēlēju ”Skonto”, atceros Armandu Pētersonu, Oļegu Laizānu un Renāru Rodi. Atceros, ka kausa finālā pret ”Ventspili” nerealizēju 11 metru soda sitienu.

Baltkrievijā noteikti atkal bija jauna pieredze, vai ne?
Jā, jo Baltkrievijā atkal neviens nerunāja angļu valodā un man bija jāsāk mācīties krievu valoda. Latvijā mācījos runāt angliski, Baltkrievijā – krieviski. Cilvēki Latvijā un Baltkrievijā ir atšķirīgi. Teiktu, ka Baltkrievijā viņi nav tik atvērti un runātīgi. Kad tikko ierados, nebija sajūtas, ka viņi vēlas manu klātbūtni. Bet pēc vienas, divām kopā pavadītām dienām baltkrievi jau ir draugi.

Vai futbola ziņā biji spēris soli uz priekšu?
Komandas kā BATE, ”Minsk”, protams, bija augstāka līmeņa, bet, domāju, ka pārējās komandas bija līdzīgas kā Latvijā. Nebija lielas atšķirības.

Uzbekistānas ”Bunyedkor”, Āzijas Čempionu līgā. Atkal kaut kas jauns…
Viņiem ir pilnīgi cita kultūra. Tur ir musulmaņi, bet es esmu katolis. Brīžiem bija dīvainas sajūtas, it kā būtu nonācis citā pasaulē. Bet cilvēki runāja arī krievu valodā, tas atviegloja. Taškenta ir liela pilsēta. Biju pirmais japāņu futbolists komandā. Futbols bija tehniskāks, viņi nebija tik lieli kā Baltkrievijā un Japānā. Attiecības man klubā bija labas, nospēlēju tur trīs sezonas.

Āzijas Čempionu līga bija ļoti interesants turnīrs. Biju Saūdu Arābijā, Katarā, Irākā…Bija nedaudz bailīgi. Uz stadioniem nāca daudz cilvēku. Saūdu Arābijā pat bija aptuveni 70 tūkstoši cilvēku. Saprotu, ka tagad tik lielos stadionos nespēlēšu. Čempionātā uz spēlēm nāca 2-3 tūkstoši, uz atsevišķām spēlēm kādi desmit tūkstoši.

Kas visvairāk palicis atmiņā no Uzbekistānas?
Atceros vienus vārtus…Iesitu kā Krištianu Ronaldu. Saņēma bumbu aptuveni 40 metrus no vārtiem, spēru dažus soļus uz priekšu un trāpīju augšējā stūrī. Tas bija pret ”Buxoro” komandu. Tā bija čempionāta spēle.

Pēdējais klubs karjerā gan tev Katarā...
Mēs Čempionu līgā spēlējām pret Kataras komandu, tad arī viņiem radās interese par tevi. Tā ir bagāta valsts, bet arī ļoti dārga dzīvošanai. Es to sauktu par mazo Dubaiju. Karjeras laikā ir sanācis redzēt daudzas kultūras.

Kāpēc atgriezies Latvijā?
”Riga” FC jau iepriekš bija interese par mani. Man tiešām patīk Rīga. Tagad dzīvoju kopā ar ģimeni – ar sievu un manu dēlu. Sieva iepriekš ar mani bija Katarā, bet tagad pirmo reizi ir ieradusies Eiropā. Iepriekš atbraucu viens, bet iepazinu viņu jau Japānā. Sieva ar mani kopā dzīvoja jau Uzbekistānā, bet tagad viņai ir neliels šoks. Parādīju viņai Rīgu, vecpilsētu, ļoti skaisti, domāju, ka viņai patīk. Jau ir uzņēmusi pirmās fotogrāfijas. Dēlam ir viens gads, tāpēc viņš vēl nesaprot, kur atrodas.

Kā pats esi mainījies šo gadu laikā?
Esmu kļuvis vecāks. Tikai tagad esmu pievienojies treniņiem, ir grūti, jo nebiju trenējies trīs četras nedēļas. Sākums ir grūts, bet man ir laiks uzņemt sportisko formu. Tagad esam otrajā vietā, uzskatu, ka varam kļūt par čempioniem. Gribu titulu! Mana pozīcija arī ir nedaudz mainījusies. Kad biju ”Skonto”, spēlēju zem uzbrucēja, bet Uzbekistānā kļuvu par centra uzbrucēju. Vairāk esmu spēles veidotājs, bet zinu, ka varu gūt arī vārtus.

  -3 [+] [-]

, 2017-06-30 20:42, pirms 7 gadiem
Rigas klaunāda turpinās. Spēlētāji tiek mainīti kā zeķes, bez jebkādas sajēgas. Nopērciet tak vienreiz sakarīgus pussargus, kas var iedot piespēli Šabalam, un nemainiet pēc vienas spēles! Kurš Riga klubā nodarbojas ar sastāva komplektēšanu? Pilnīgs haoss un neloģiskas rotācijas

  +1 [+] [-]

, 2017-06-30 20:56, pirms 7 gadiem
ar sastava komplektaciju FC Riga nodarbojas Lajuks tapec jau Sato ari nokluva FC Riga pirmo reizi vina un Lajuka celi krustojas Gulbene

  +6 [+] [-]

, 2017-06-30 21:37, pirms 7 gadiem
Latvijaaa uz ČL nāk 70 😂😂😂😂

  +1 [+] [-]

, 2017-06-30 21:53, pirms 7 gadiem
Atceros, ka kausa finālā pret ”Ventspili” nerealizēju 11 metru soda sitienu.

Pirmkārt, tas bija Baltijas līgas fināls, otrkārt, tieši ''Ventspils'' sastāvā.

  +2 [+] [-]

, 2017-06-30 21:57, pirms 7 gadiem
Njaaa un tagad Sato varēs spēlēt virslīgā pie pustukšām tribīnēm!

     [+] [-]

, 2017-06-30 22:09, pirms 7 gadiem
Viskaut kur ir spēlējis.

  +1 [+] [-]

, 2017-06-30 22:43, pirms 7 gadiem
Latvijas futbola Virslīgas klubs ''Riga'' FC sagatavojis interviju ar Latvijas futbola draugiem labi zināmo 26 gadus veco japāņu futbolisti Minori Sato.
Tā ir sieviete?

     [+] [-]

, 2017-06-30 23:04, pirms 7 gadiem
Šosezon izskatās būs vāji Eirokausi Latvijai, salīdzinot ar pagājušo sezon. Ko ne FC Riga čempions?!

  -3 [+] [-]

, 2017-06-30 23:06, pirms 7 gadiem
vilnis_stana_106649 rakstīja: ar sastava komplektaciju FC Riga nodarbojas Lajuks tapec jau Sato ari nokluva FC Riga pirmo reizi vina un Lajuka celi krustojas Gulbene
Ventspils ar saviem nigēriešiem nepārliecina.

  +3 [+] [-]

, 2017-06-30 23:39, pirms 7 gadiem
Blaģ (pēc satori.lv raksta tad šis vārds, gan rakstībā ar ļ, ir literāri pareizi uzrkastīts: http://www.satori.lv/article/bleg-vai-blag-tads-ir-jautajums), kāpēc pie šī raksta sāk spēlēt kaut kāds video ar Kamazu/Tamazu? Twiterī jau sūdzējos, bet atbildi neesmu saņēmis? Sportacentrs.com galīgi intelektu sāk zaudēt? Fcuk this shit!

     [+] [-]

, 2017-07-01 03:01, pirms 7 gadiem
Es viņu ļoti labi atceros tad kad viņš Gulbenē spēlēja. Diezgan labs un talantīgs spēlētājs tajā laikā viņš bij. Un arī tajā laikā Gulbeni diezgan labi atbalstija līdzjutēji.

     [+] [-]

, 2017-07-01 03:51, pirms 7 gadiem
Pereplotka choms no Uzbekijas

  +1 [+] [-]

, 2017-07-01 10:23, pirms 7 gadiem
Karogspliivo rakstīja: Šosezon izskatās būs vāji Eirokausi Latvijai, salīdzinot ar pagājušo sezon. Ko ne FC Riga čempions?!
Ventspilij ir izredzes tikt tālāk. Bet kopumā Ventspils kā klubs neprogresē, stagnē. Nevar teikt, ka komanda kļuvusi vājāka kā pag. sezonā. Tomēr virslīgā konkurenti ir pielikuši, savukārt Eiropā ar šādu komplektāciju uzvarēt Islandes klubu būtu optimāls rezultāts. Lai sasniegtu ko vairāk, nepieciešami kvalitatīvāki izpildītāji. Vēl jau jāņem vērā arī Vaskova un Karlsona traumas. Tieši Karlsons izvilka pag. gada 1. kārtas dueli pret Farēru salām. Nigērieši tāds 50-50 variants. Nekur iepriekš nopietnā līmenī nav spēlējuši. Kaut kāds talants un meistarība ir, bet ne pietiekams, lai izvilktu uzvaras vienatnē. Savukārt ar komandas biedriem saspēle vēl nav atstrādāta. Ašvorts kā treneris arī nav modernā futbola piekritējs. Ventspils spēlē britu futbolu, kas komplektā ar ne izcilākajiem izpildītājiem nav ne ļoti skatāms futbols, ne var dot rezultātu ilgākā laika posmā. Un ar naudām arī Ventspilij nav vairs tik rožaini. Parasti uz Eirokausiem tika iegūti daži papildinājumi, kas dažādoja spēli un ienesa papildus dzirkstelīti. Šogad nekādu jaunu spēlētāju nav
Savukārt Liepājai ir lielas problēmas aizsardzībā. Ielaist 3 vārtus pret ziemeļīru amatieriem nav goda lieta. Pag.gadā daži visu vainu gribēja novelt uz Gorkšu. Taču šogad problēmas turpinās. Var vainot nabadzīgo Doroševu un zaļo Ralkēviču, taču problēmas ir dziļākas. Un jāsaka, ka Pertija nav tas treneris, kas ieviesīs kārtību aizsardzībā. Viņa vadībā arī Skonto laida daudz vārtu pēc standartsituācijām. Uzbrukumā Kara ir meistars, bet dažbrīd trūkst palīgu. Jānis Ikaunieks vēl nav optimālā formā, savukārt no Grebja gaidīt lielus kalnus laikam vairs nav vērts. Uzvarēt divu spēļu summā vēl ir izredzes, bet būs loti smagi. Ziemeļīri ieraksies aizsardzībā un vismaz 2 reizes uzlauzt viņu cietoksni viegli nebūs. Un ar tik nepārliecinošu aizsardzību noturēt pretiniekus uz 0 arī nebūs viegli
Jelgavai nepaveicās ar izlozi. Ungāri ir no cita plaukta. Taču arī pret islandiešiem un ziemeļīriem jelgavai būtu ļoti smagi. Līdzīgi kā Ventspils jelgavnieki spēlē pārāk pragmatiski un neradoši. Iegūtie papildinājumi ir ļoti apšaubāmi. Spēlētāji ne no tām spēcīgākajām līgām+ bez ilgas spēļu prakses. Otrie ielaistie vārti pret ungāriem bija jaunā spēlētāja tīrākā noslinkošana. Ar tādu antifutbolu (ja esam godīgi) var gadīties uzvarēt lielas komandas (Litex, Slovan), bet tas nenotiks regulāri. Vajadzīgs vismaz kaut kāds piedāvājums uzbrukumā, kas Širmeļa vadībā vēl bija, bet Kurtejanam iztrūkst gandrīz pilnībā. Ledesmam pat nav īsti adresāta, kam piespēlēt uzbrukuma smailē. Razulis ir kokains spēlētājs, Malašenoks un Kaubers limitēts meistarībā. Var jau censties pārsteigt ar tālsitieniem, kā tas arī bija Ungārijā, bet tad ir vajadzīga liela veiksme, lai ar sitieniem no 25 metriem pārspētu Eirokausu līmeņa vārtsargus. Vēl jau ir auta metieni. Bet pretinieki arī nav muļķi un fokusējas uz šī Jelgavas ieroča neitralizēšanu. Protams, ka reālu izredžu 2 spēļu summā pret Ferencvaros nebūtu nevienam no trim Latvijas klubiem

     [+] [-]

, 2017-07-01 13:08, pirms 7 gadiem
Uz Latvijas līgu nāk no 70-700 cilvēki