Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:115, Did:0, useCase: 3

Trīs klubi pamet sapulci, Virslīga atbalsta 17/8 ārzemju spēlētāju modeli

Ints Megnis
Ints Megnis

Trīs klubi pamet sapulci, Virslīga atbalsta 17/8 ārzemju spēlētāju modeli
"Spartaka" ģenerāldirektors Edgars Gauračs, "Riga" direktors Romāns Lajuks un "Ventspils" īpašnieks Adlans Šišhanovs. Foto: Romāns Kokšarovs/F64, Zigismunds Zālmanis/Riga FC, FK "Ventspils"

"Riga", "Ventspils" un Jūrmalas "Spartaka" pārstāvjiem atsakoties balsot, "SynotTip" Virslīgas klubi ceturtdien atbalstīja, ka no nākamās sezonas turnīrā saistībā ar ārzemju spēlētājiem vajadzētu ieviest modeli 17/8, kā arī principu "homegrown player", tiesa galīgais lēmums pirmdien tiks pieņemts Latvijas Futbola federācijas (LFF) valdes sēdē, bet noprotams, ka jumta organizācija atbalsta pretējo modeli.

Diskusijas publiskajā telpā par šo izvērtās vakar un šodien. Vispirms trešdien trīs Latvijas Virslīgas augšgala klubi - "Riga”, "Ventspils” un Jūrmalas "Spartaks” - savās mājaslapās izvietoja gandrīz identisku paziņojumu, kurā vērsās pie Latvijas futbola līdzjutējiem, paužot savu neapmierinātību par LFF Klubu sacensību komitejas un Elites futbola attīstības komitejas darbību. Šie klubi uzskata, ka sagatavotais piedāvājums par leģionāru limitu Virslīgā ir nepieņemams un atklāti lobē kluba RFS intereses.

Savukārt ceturtdienas rītā Virslīgas komandas "Liepāja"/"Mogo", "Metta"/"Latvijas Universitāte" un RFS atbildes vēstulē uzsvēra, ka plānotā 17/8 leģionāru sistēma Latvijas futbola Virslīgā nāks par labu Latvijas futbolam. Līdz ar to publiski viedokli nebija paudušas vien "Jelgava" un "Valmiera Glass"/Via".

Ceturtdien Virslīgas biedru kopsapulcē tika pārstāvēti visi astoņi aktīvie biedri, kā arī sapulcē piedalījās Latvijas Futbola federācijas (LFF) prezidents Kaspars Gorkšs un sporta direktors Dainis Kazakevičs.

Kopsapulces ievadā biedrības "Latvijas Futbola virslīga" valdes priekšsēdētājs Maksims Krivuņecs biedriem atgādināja minētā jautājuma attīstības hronoloģiju, vēstot, ka jautājums ir aktuāls visas sezonas garumā. Tika pausts, ka šī gada 31. augusta LFV biedru kopsapulcē notika balsojums, kurā ar 7-1 tika atbalstīts biedrības viedoklis leģionāru jautājumā sekojošā formā: rosināt LFF sākot ar 2019. gada sezonu ievērot likumus attiecībā uz līdztiesīgu nodarbinātību Eiropas savienības (ES) pilsoņiem, neattiecinot leģionāru statusu ES valstu futbolistiem, taču saglabājot leģionāru skaita limitu citu valstu futbolistiem.

Turpinājumā LFF sporta direktors Dainis Kazakevičs informēja par LFF priekšlikumiem aktuālā jautājuma saistībā. Tiek ziņots, ka apstiprināšanai LFF valdē tiks virzīts citviet Eiropā praktizējošais "homegrown player" princips, kas paredz iespēju ārzemju spēlētājiem iegūt pašmāju futbolista statusu (tādā veidā uz to vairs neattiektos jebkāda veida ārzemnieku ierobežojumi dalībai Latvijas virslīgā). Šādu statusu var iegūt jebkuras nacionalitātes, tautības vai cita veida piederības spēlētājs, kurš 15 līdz 21 gadu vecuma periodā vismaz trīs gadus ir piedalījies sacensībās kā LFF licencēts spēlētājs, likumsakarīgi šādu statusu automātiski nodrošinot ikvienam Latvijas jaunajam futbolistam. Turpinājumā tika aprakstīti divi modeļi, kas tiks virzīti balsojumam gaidāmajā LFF valdes sēdē. LFF Elites futbola un Sacensību komiteju skatījumā apstiprināšanai LFF valdē tiks virzīts priekšlikums par ierobežojumu kopējam spēlētāju skaitam sezonas pieteikumā (25), tai skaitā iekļaujot ne vairāk kā 8 ārzemju spēlētājus (17/8 modelis, minētajiem 17 esot "homegrown player" statusa spēlētājiem), savukārt LFF administrācija atbalsta modeli, kas paredz spēles protokolā iekļaut 9 pašmāju jeb ,,Homegrown player’’ spēlētājus un 9 leģionārus (9/9), tai skaitā spēles laikā laukumā esot 4/7 modelim.

Kopsapulces turpinājumā tika diskutēts par minēto LFF piedāvājumu, kā arī tika aktualizēts jautājums par Virslīgas sākotnējo viedokli un tā neņemšanu vērā, LFF izstrādājot šo modeli. Uz to Kazakevičs norādīja, ka leģionāru statuss pēc būtības Latvijā vairs netiks izmantots, atsaucoties uz jaunieviesto "homegrown player" spēlētāju modeli, jo šāda statusa iegūšanā vienlīdzīgas tiesības un iespējas ir kā pašmāju, tā citu valstu sportistiem.

Pēc tam, kad LFF pārstāvji pēc aktuālās informācijas paušanas pameta kopsapulci, "Riga" FC pārstāvis Romāns Lajuks mutiski pauda neuzticību LFV valdes priekšsēdētājam Krivuņecam un kopā ar vēl divu klubu "Spartaks" un "Ventspils" pārstāvjiem pameta kopsapulci. Pārējie biedri ar balsojumu (vienbalsīgi 5-0) noformulēja LFV viedokli, kas paredz atbalstu LFF attiecīgo komiteju izstrādātajam variantam par 17/8 modeli.

Kopsapulces turpinājumā tika diskutēts par gaidāmās sezonas čempionāta norises provizoriskajiem modeļiem gadījumā, ka pēc sezonas tiks atbalstīts priekšlikums par komandu skaita palielināšanu. Tika aplūkots provizoriskais čempionāta kalendārs un analizēta situācija pie iespējamajām izmaiņām.

26.11.2018. Federācijas valde ievieš pārejas modeli, 2019. gadā saglabājot 6+5 limitu laukumā, 2020. gadā pārejot uz 5+6, bet 2021. un 2022. gadā – uz 4+7, sezonas pieteikumā no 2020. līdz 2022. gadam pieļaujot 12 leģionāru reģistrāciju. Lēmums ir vienbalsīgs, par balsojot arī Virslīgas klubu pārstāvjiem Mārim Verpakovskim, Guntim Blumbergam un Aleksandram Isakovam.

16.08.2019. Neapmierinātība ar Gorkša varu aug augumā, un Virslīga, lai arī ne vienbalsīgi, atbalsta leģionāru limitu 3+8 jeb līdz pat astoņiem ārzemniekiem vienlaikus laukumā. Pret bija "Jelgava", "Daugavpils" un "Liepāja".

02.10.2019. Federācijas valde ar balsojumu 6:4 apstiprina limitu 3+8. Balsojumu sekmē arī valdes sastāva daļēja nomaiņa, taču jāizceļ trio Isakovs, Blumbergs un Vadims Direktorenko – pirms tam paši atbalstījuši pārejas modeli un pakāpenisko 4+7 sasniegšanu, tagad viņi lemj par labu viena soļa pārejai uz 3+8. Zīmīgi, ka domas mainīja Isakovs – Klubu sacensību komitejas vadītājs. Viedokļa maiņu Isakovs pamatoja ar izlases vājajiem rezultātiem. Interesanti arī, ka pret šo limitu bija viņa paša klubs "Daugavpils" (Virslīgas sapulcē pret balsoja arī "Liepāja" un "Jelgava").

Izmantotie resursi:
synottipvirsliga.lv

1 2 57 komentāri

 +10 [+] [-]

, 2018-10-25 16:14, pirms 5 gadiem
LFF valde 2017.gadā, apstiprinot Starkovu galvenā trenera amatā, pārvērta izlasi par miskasti.
Nu LFF valdei ir iespēja par miskasti pārvērst arī Virslīgu, ja tiks atbalstīta 17/8 pieeja.

  +1 [+] [-]

, 2018-10-25 16:20, pirms 5 gadiem
host22 rakstīja: LFF valde 2017.gadā, apstiprinot Starkovu galvenā trenera amatā, pārvērta izlasi par miskasti.
Nu LFF valdei ir iespēja par miskasti pārvērst arī Virslīgu, ja tiks atbalstīta 17/8 pieeja.
Ko iesākt sezonas laikā tikai ar 8 leģionāriem?

  +3 [+] [-]

, 2018-10-25 16:29, pirms 5 gadiem
17 vietējie spēlētāji klubā nozīmē, ka "bagātie" klubi savāks 17 tiešām labus, perspektīvus kadrus, bet 10 no tiem tiks marinēti, jo rotācijā būs 15 (8 leģi + 7 vietējie), kas savukārt vēl vairāk palielinās plaisu starp klubiem

  +5 [+] [-]

, 2018-10-25 16:30, pirms 5 gadiem
Kamēr nebūs konkurences, tikmēr LV futbols stagnēs.

  +1 [+] [-]

, 2018-10-25 16:32, pirms 5 gadiem
Bilde jau par rubli. Hard bass adidas 😂

  +2 [+] [-]

, 2018-10-25 16:32, pirms 5 gadiem
>>>crosbijs87 raksta-Ko iesākt sezonas laikā tikai ar 8 leģionāriem?

Neko,Žigajeva kungs šosezonas sākumā pierādīja,kas jādara,bet pēc tam triumfēs klubi,kuriem spēcīgāki vietējie.Apmēram tā.
Ja nopietni,tad tiešām baidos,ka šis ķīviņš nenoved pie sliktām beigām,kur cietīs virslīgas futbols.

  +1 [+] [-]

, 2018-10-25 16:36, pirms 5 gadiem
Nobalsoja tie, kas Eirokausos nespēlēja, un Liepāja. Liepājai patīk ar savējiem spēlēt. Bet nu Eirokausu sezona šosezon vāja.

  +3 [+] [-]

, 2018-10-25 16:37, pirms 5 gadiem
Saprotu minēto trīs klubu sašutumu, jo futbolā tiem rūp tikai peļņa. Viņu, lasi ārvalstu personu, investīcijas ir tieši tik lielas, lai ar drošu garantu tās atgūtu caur Eirokausu sili. Atņemot viņiem leģionārus, viņi jūtas apdraudēti, jo bez tiem šances krietni samazinās. Man kā Latvijas futbola līdzjutējam daudz vairāk rūp just līdzi klubiem ar stiprām piramīdām un tradīcijām, nekā skatīties kā savā starpā kožas bezpersoniski, "pārbagāti" klubi, kā Spartaks un Riga. Ja kas nepatīk, lai meklē kādu citu banānu republiku, kurā veģetēt ar savām ambīcijām.
Slēpts komentārs: oskaris_bartulis_104304657234973

  -1 [+] [-]

, 2018-10-25 16:43, pirms 5 gadiem
Lukstins88 rakstīja: 17 vietējie spēlētāji klubā nozīmē, ka "bagātie" klubi savāks 17 tiešām labus, perspektīvus kadrus, bet 10 no tiem tiks marinēti, jo rotācijā būs 15 (8 leģi + 7 vietējie), kas savukārt vēl vairāk palielinās plaisu starp klubiem
Jesli u kluba jest svoja sistema, tam mozhet igrak dazhe 25 latishi, legionari ne nuzhni

  -1 [+] [-]

, 2018-10-25 16:50, pirms 5 gadiem
LFF administrācija atbalsta 9/16 modeli. Šis ir daudz jēdzīgāks. Dārgus labus leģionārus mēs nevaram atļauties. Bet toties no kādiem 16 atrast 8 labus varam.

  -3 [+] [-]

, 2018-10-25 16:52, pirms 5 gadiem
crosbijs87 rakstīja: LFF administrācija atbalsta 9/16 modeli. Šis ir daudz jēdzīgāks. Dārgus labus leģionārus mēs nevaram atļauties. Bet toties no kādiem 16 atrast 8 labus varam.
Soglashus s toboj, no 16 atrast nevares, no 17 vares. Skoro bugem kosties ar Espaniju

  -2 [+] [-]

, 2018-10-25 17:13, pirms 5 gadiem
Lielos vilcienos jau vienalga - Virslīgas līmenis šobrīd ir tik švaks, ka tā baigi sabojāt, to īsti pat nav iespējams.

  +1 [+] [-]

, 2018-10-25 17:17, pirms 5 gadiem
Emilio rakstīja: Lielos vilcienos jau vienalga - Virslīgas līmenis šobrīd ir tik švaks, ka tā baigi sabojāt, to īsti pat nav iespējams.
Nu, domāju, ka tas arī nav mērķis.
Taču daži grib to uzlabot.

  -2 [+] [-]

, 2018-10-25 17:33, pirms 5 gadiem
Pareiz darīja. Es domāju tos, kas aizgāja no šīs balsošanas. Cik saprotu ir LFF, kas var atcelt lēmumu.

  +1 [+] [-]

, 2018-10-25 17:37, pirms 5 gadiem
Poh ko tie tur lemj. Tā pat spēļu laikā vējš svilpo tribīnēs.

  +1 [+] [-]

, 2018-10-25 17:41, pirms 5 gadiem
Kāda leģionāru limita atcelšana, ja vien juridiskais pamats ir - to vajag vēl paaugstināt. Kāds vispār rūpējas par latviešu spēlētāju attīstīšanu??? Kas liek šo klubu treneriem 100% pievērsties savām akadēmijām? Kāpēc mums nav jaunatnes? Jelgava vēl domā stratēģiski. Izvēlējās nevis milzu naudu grūst leģionāros, bet uzcēla savu bāzi kur vietējie puikas normālos apstākļos var trenēties. Varbūt tagad būtu čempioni! Pirmajā līgā mirst vesela virkne talantīgu jauno spēlētāju. Mums jāņem piemērs no Slovāku, Serbu, Čehu, Horvātu, Dāņu valstīm, kur futbols attīstās. Paskataties viņu pirmās līgas spēcīgākās komandas, tur vismaz 6 spēlētāji sākumsastāvā ir savas valsts pilsoņu. Es nerunāju nemaz par zemākajām komandām. Mēs nodrošinam spēļu praksi un tērējam milzīgas naudas ārzemniekiem, bet vietējie lai kaut kur mākslīgi izaug un tad mēs viņu paņemsim. Kas par murgu. Ja viņi nav spējīgi neko dot Latvijas valstij, tad lai brauc citur.

     [+] [-]

, 2018-10-25 17:46, pirms 5 gadiem
Nu tad lai spēlē 6 sākumsastāvā. Bet kāpēc sezonas laikā tikai 8 leģionrus var pieteikt?

  +1 [+] [-]

, 2018-10-25 17:52, pirms 5 gadiem
Nav vēl zvanīts, ka federācijas līmenī atbalstīs. Bet ne par to ir stāsts. Šitais bija nepieciešams visai steidzami, jo darba tirgus aizvēršana pārējo ES dalībvalstu pilsoņiem pēdējos 14 gadus nekādā veidā nav bijusi likumīga, atcelt leģu statusu viņiem vajadzēja jau sen. Bet tas tikai dotu Naudas maisiem iespēju savākt kaudzi ar lētiem Rumāniem, Bulgāriem, lešiem un igauņiem. Tādēļ šis lēmums ir vismaz nedaudz vietējo futbolistu aizsardzībai, lai gan hipotētiski, ja šis tiks atbalstīts, un komandai ir pietiekami naudas, laukumā pat vairs nevajadzēs būt tiem 4 latviešim vai Homegrown spēlētājiem, pietiks ar ES pasi. Viennozīmīgi sastāvu komplektācijas būs interasantas

     [+] [-]

, 2018-10-25 17:56, pirms 5 gadiem
Jānis Līgats rakstīja: Saprotu minēto trīs klubu sašutumu, jo futbolā tiem rūp tikai peļņa. Viņu, lasi ārvalstu personu, investīcijas ir tieši tik lielas, lai ar drošu garantu tās atgūtu caur Eirokausu sili. Atņemot viņiem leģionārus, viņi jūtas apdraudēti, jo bez tiem šances krietni samazinās. Man kā Latvijas futbola līdzjutējam daudz vairāk rūp just līdzi klubiem ar stiprām piramīdām un tradīcijām, nekā skatīties kā savā starpā kožas bezpersoniski, "pārbagāti" klubi, kā Spartaks un Riga. Ja kas nepatīk, lai meklē kādu citu banānu republiku, kurā veģetēt ar savām ambīcijām.
+

  +1 [+] [-]

, 2018-10-25 18:00, pirms 5 gadiem
crosbijs87 rakstīja: Nu tad lai spēlē 6 sākumsastāvā. Bet kāpēc sezonas laikā tikai 8 leģionrus var pieteikt?
Tev pilnīgi noteikti nav skaidrs, ko tu runā.
Spartaks-8
RFS-8
Jelgava-5
Liepāja-9
Valmiera-2
Metta-6
Riga-7
Ventspils-12
Tik leģionāru (Ne ES pilsoņu) bija pieteikti virslīgai šai sezonai. Pa lielam, nevienam (izņemot Ventiņus) šis lēmums neko neizmainīs. Pie nosacījuma, ja viss notiks likumīgi ar leģ statusa atcelšanu ES pilsoņiem

  -1 [+] [-]

, 2018-10-25 18:18, pirms 5 gadiem
FC Riga man 8 sanāk: Lemajičš, Paničš, Eniņš, Primao, Davies, Brisola, Kovaļenko, Baienko.
Sezonas laikā liekas bija vēl ukraiņi: uzvrādu neatceros. No Dnipro.
Man veseli deviņi sanāk, ne septiņi. Ja vēl kādu palaidām garām.
Bija Dodo, bija Venecuēlietis. Tikai nezinu vai šos divus pieteica vai nē čempionātam.
Kopā jau sanāk skaitlis 11.

  -1 [+] [-]

, 2018-10-25 18:22, pirms 5 gadiem
Dainis1998 rakstīja: Tev pilnīgi noteikti nav skaidrs, ko tu runā.
Spartaks-8
RFS-8
Jelgava-5
Liepāja-9
Valmiera-2
Metta-6
Riga-7
Ventspils-12
Tik leģionāru (Ne ES pilsoņu) bija pieteikti virslīgai šai sezonai. Pa lielam, nevienam (izņemot Ventiņus) šis lēmums neko neizmainīs. Pie nosacījuma, ja viss notiks likumīgi ar leģ statusa atcelšanu ES pilsoņiem
Man sanāk FC Riga 9-11. Ja vēl kādu esmu palaidis garām.
Liekas sezonas sākumā daudz ukraiņu bija. Vēl viens Sergejs bez maz tika uzbrukumā uzspēlēja. Cik tad summā sanāk 10-12???

  -1 [+] [-]

, 2018-10-25 18:29, pirms 5 gadiem
host22 rakstīja: LFF valde 2017.gadā, apstiprinot Starkovu galvenā trenera amatā, pārvērta izlasi par miskasti.
Nu LFF valdei ir iespēja par miskasti pārvērst arī Virslīgu, ja tiks atbalstīta 17/8 pieeja.
nu pastaasti visiem muļķiem, kas tik slikts ka liek spēlēt vietējiem ???

     [+] [-]

, 2018-10-25 18:37, pirms 5 gadiem
crosbijs87 rakstīja: FC Riga man 8 sanāk: Lemajičš, Paničš, Eniņš, Primao, Davies, Brisola, Kovaļenko, Baienko.
Sezonas laikā liekas bija vēl ukraiņi: uzvrādu neatceros. No Dnipro.
Man veseli deviņi sanāk, ne septiņi. Ja vēl kādu palaidām garām.
Bija Dodo, bija Venecuēlietis. Tikai nezinu vai šos divus pieteica vai nē čempionātam.
Kopā jau sanāk skaitlis 11.
Deivisam ir Slovēnijas (ES) pilsonība.

Paničs, Saričš, Brisola, pievienojās tikai vasarā, Pedro( Venec), atnāca vasarā, bet ātri aiztinās. Kā jau minēju, vienlaicīgi pieteikumā Rigai nav bijis vairāk par 7 leģionāriem pieteikumā.

  -1 [+] [-]

, 2018-10-25 18:40, pirms 5 gadiem
Dainis1998 rakstīja: Deivisam ir Slovēnijas (ES) pilsonība.

Paničs, Saričš, Brisola, pievienojās tikai vasarā, Pedro( Venec), atnāca vasarā, bet ātri aiztinās. Kā jau minēju, vienlaicīgi pieteikumā Rigai nav bijis vairāk par 7 leģionāriem pieteikumā.
Ja sezonas laikā var spēlēt bez maz 20 leģionāri, tikai vienlaicīgi pieteikti var būt tikai 8 leģionāri, tad nav tik slikti.

     [+] [-]

, 2018-10-25 18:44, pirms 5 gadiem
Reali galiigi vienalga cik tie legji skraida,ja liidz 20-22g. vieteejam nav bijusi kaartiiga baaze un iespeejas sevi attiistiit,tad lielajaa klubaa logjiski ka tapat nebuus ko dariit.

     [+] [-]

, 2018-10-25 18:45, pirms 5 gadiem
crosbijs87 rakstīja: Ja sezonas laikā var spēlēt bez maz 20 leģionāri, tikai vienlaicīgi pieteikti var būt tikai 8 leģionāri, tad nav tik slikti.
Ko tad žēlojies, ka par maz?

  -1 [+] [-]

, 2018-10-25 18:47, pirms 5 gadiem
Ja grib spēlēt daudz leģionārus. Lai spēlē ar daudz. Kā grib tā spēlēt. Nē vajag kaut kādus ierobežojumus.

  +4 [+] [-]

, 2018-10-25 18:54, pirms 5 gadiem
crosbijs87 rakstīja: Ja grib spēlēt daudz leģionārus. Lai spēlē ar daudz. Kā grib tā spēlēt. Nē vajag kaut kādus ierobežojumus.
Un uzlikt mīksto vietējo attīstībai, atdod kausu uzreiz komandai ar lielāko budžetu? Nē, puis, tev nav pilns rublis.

     [+] [-]

, 2018-10-25 18:59, pirms 5 gadiem
Lai attīstās.

  +1 [+] [-]

, 2018-10-25 19:45, pirms 5 gadiem
ja gribat la i speelee vieteejie, aizejat uz 1. vai 2. liigu kaut vienu reizi un uzdodiet sev jautaajumu, VAI JUMS PATIIK SHAADS FUTBOLS....???? TAS IR LATVIESHU LIIMENIS.....

  +2 [+] [-]

, 2018-10-25 19:57, pirms 5 gadiem
crosbijs87 rakstīja: Lai attīstās.
Labākais komentārs šajā diskusijā!

Kāds gudrāks var paskaidrot, ar ko atšķiras tie abi leģionāru skaita modeļi? Man ar skatu no malas tā atšķirība liekas niecīga un nebūtiska.

  +1 [+] [-]

, 2018-10-25 20:40, pirms 5 gadiem
Dainis1998 rakstīja: Deivisam ir Slovēnijas (ES) pilsonība.
LFF mājas lapā ir kļūda. Viņam ir Siera-Leones pilsonība.

  +1 [+] [-]

, 2018-10-25 20:41, pirms 5 gadiem
Damokla zobens rakstīja: Labākais komentārs šajā diskusijā!

Kāds gudrāks var paskaidrot, ar ko atšķiras tie abi leģionāru skaita modeļi? Man ar skatu no malas tā atšķirība liekas niecīga un nebūtiska.
17/8 = 17 vietējie, 8 āzemnieki. 9/16 = 9 vietējie, 16 āzemnieki.
1 2 57 komentāri