Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:115, Did:0, useCase: 3

Viedoklis: Nonsenss: joprojām nav lēmuma par klubu skaitu Virslīgā

Edmunds Novickis
Edmunds Novickis @EdmundsN

Viedoklis: Nonsenss: joprojām nav lēmuma par klubu skaitu Virslīgā
"Valmiera Glass ViA" futbolisti. Foto: Jānis Līgats

Vēlos pakritizēt Latvijas Futbola federāciju par nespēju laicīgi paziņot, vai Virslīgas komandu skaits 2019. gadā tiks palielināts.

Tik svarīgi lēmumi jāpaziņo laicīgi.
Ir 2018. gada 13. novembris un joprojām nav zināms, cik tad komandu piedalīsies 2019. gada Virslīgā. Vēl sliktāku šo situāciju padara fakts, ka mēs, futbola žurnālisti un līdzjutēji, nezinām, vai pārspēlēm šonedēļ būs sportiska nozīme vai nebūs. Varbūt nemaz nav vērts iet uz šīm spēlēm? "Labs" mudinājums no futbola žurnālista, bet īstā mudinātāja ir LFF, tik svarīgu jautājumu vilcinot līdz pēdējam.

Vilcināšanās vēl vairāk izbrīna tāpēc, ka jautājums par iespējamo Virslīgas paplašināšanu ir darba kārtībā vairāk nekā gadu. Latvijas futbola klubu ir tik, cik to ir, viss ir kā uz delnas un tiešām neredzu pamatu tam, lai netiktu skaidrībā savlaicīgi. Vai tiešām papildus pāris mēneši var palīdzēt rast atbildi uz tik globālu(!) jautājumu, kā Virslīgas komandu skaits?

Ja runājam par pārspēlēm, tad, manuprāt, drīkstētu būt tikai divi varianti – paziņot par astoņu komandu formāta saglabāšanu 2019. gadam (attiecīgi pārspēlēm ir sportiskā nozīme) vai ļoti laicīgi, teiksim, sezonas vidū paziņot par Virslīgas paplašināšanu un pārspēļu atcelšanu. Kaut gan attiecībā uz otro variantu tāpat nav labi pievērt acis uz 2018. gada Virslīgas reglamentu, kurš paredz astotās vietas izkrišanu un pārspēles.

Tā vietā ir neskaidrība nedēļā, kad pārspēles jāaizvada "Mettai"/LU un "Super Nova". Tas paver iespēju dažādām spekulācijām. Piemēram, mettieši varētu paziņot, ka LFF speciāli vilcina šo jautājumu un, ja pārspēlēs uzvarēs "Super Nova", atstās astoņas komandas, jo Kaspars Gorkšs ar "Mettu", redz, nav draugos, bet paplašinās Virslīgu gadījumā, ja "Super Nova" zaudēs. Un otrādi – ar līdzīgiem paziņojumiem varētu uzstāties "Super Nova". Tāpat Valmiera, kas šo sezonu jau pabeigusi, dzīvo neziņā. Kā Valmiera var sākt plānot nākamās sezonas budžetu (novembra vidus ir īstais laiks, lai par to jau domātu!) un iet pie sponsoriem, pašvaldības, ja nespēj pateikt, kurā turnīrā piedalīsies? Nu nav normāla šāda situācija. Dzirdēts, ka viens no vilcināšanās iemesliem ir leģionāru limita epopeja un šīs tēmas skatīšanās kompleksi kopā ar Virslīgas iespējamo paplašināšanu, tomēr vismaz manās acīs un ausīs tā nav pienācīga atruna.

Vai Virslīga ir jāpaplašina?
Lēmums bija jāpieņem laicīgi, taču vismaz atliek cerēt, ka ilgi dzemdētais lēmums būs Latvijas futbolam labumu nesošs. Personīgi es uzskatu, ka paplašināšanās nav nepieciešama. Uz papīra 10 komandas izklausās pievilcīgi – vairāk reģionu, retāk atkārtojas pretinieki, varbūt lielāka intriga tabulas apakšgalā, varbūt lielākas iespējas laukumā tikt jauniešiem (viņu spēļu prakse Virslīgā, iespējams, ir lielākā sāpe). Praksē viss ir sarežģītāk.

Ja vēlamies Virslīgu turpināt redzēt kā profesionālu, nevis pusprofesionālu turnīru ar apšaubāmām un/vai izteikti amatieriskām komandām, astoņas komandas, visticamāk, ir Latvijas klubu futbola kapacitātes maksimums. Virslīgas klubi šogad iztērēja aptuveni 10 miljonus eiro un nopelnīja 2 miljonus eiro. Klubus stutē bagāti un ambiciozi īpašnieki (tostarp ārzemnieki). Latvijā šobrīd novērojama pozitīva ekonomikas izaugsme. Nespēju iztēloties vēl lielāku disbalansu starp klubu ieņēmumiem un izdevumiem (piemēram, piecu lielbudžeta klubu vietā astoņi), kā arī, lai gan Latvijas ekonomika turpinās augt, nav pamata sagaidīt vēl straujāku izaugsmi.

Parasti esmu optimists, bet pārskatāmā nākotnē sagaidu pretēju situāciju - tēriņu atdzišanu un varbūt kāda lielbudžeta kluba samazināšanos vai pazušanu vispār. Šajās dienās jau izskanējusi informācija par "Liepājas" smagajiem pūliņiem, ik gadu lipinot budžetu (vismaz pirms jaunā īpašnieka parādīšanās) un "Spartaka" dzīvi pēc Eirokausiem. Šobrīd TOP6 klubi ir atkarīgi praktiski tikai un vienīgi no īpašniekiem/sponsoriem – Lomakina ("Riga"), Šišhanova ("Ventspils"), Milova (RFS), Hramova ("Liepāja"), Trabuki ("Spartaks") un Peilāna ("Jelgava"). Lai ko viņi paši teiktu, neredzu spēcīgas garantijas, ka viņu spēja finansēt (svarīgi!) un vēlme finansēt (arī svarīgi!) futbola klubus saglabāsies ilgu laiku. Dod Dievs, lai varam nodrošināt tos pašus sešus septiņus profesionālos klubus!

Kamēr mums ir šie seši septiņi profesionālie klubi, uzskatu, ka Virslīga ir ārkārtīgi labs turnīrs, ko daudzi pienācīgi nenovērtē – maz sagrāvju (neskaitot Valmieras spēles, bija tikai divi mači ar lielāku vārtu starpību nekā trīs), nu jau itin kvalitatīvi leģionāri, blīva tabula, visas spēles kā uz naža asmens, starp dažiem klubiem pat diezgan niknas attiecības. Ilgtermiņā tam ir jāsekmē futbolistu progress.

Protams, teorētiski varētu samierināties ar "diviem čempionātiem čempionātā" 10 komandu variantā (starp citu, ir versija arī par deviņām komandām jeb nepāra komandu skaitu - es ģībstu), proti, ja būtu izteikts augšgala TOP5 un apakšgala piecinieks, bet tas, manuprāt, būtu solis atpakaļ – daudz spēļu ar paredzamu iznākumu, toto riska paaugstināšanās utt. Kamēr lielie klubi pastāv (uzsvars uz šo!), neredzu jēgu mākslīgi iepludināt reģionu klubus ar maziem budžetiem, turklāt vēl vairāk paplucinot 1. līgu. Visu cieņu Valmierai par centību, entuziasmu un divām uzvarām šogad, taču 1. līgas gatavību ienākt Virslīgā lieliski parāda valmieriešu bilances pēdējos divos gados: 18-4-0 un 2-2-24 attiecīgi 1. līgā un Virslīgā, kur vidēji spēlē ielaisti 3.3 vārti.

Ja Virslīgu paplašinātu līdz 10 komandām, esmu diezgan pārliecināts, ka augstākminēto finansiālo iemeslu dēļ pēc pāris vai dažiem gadiem atkal nāktos ieskatīties spogulī un godīgi pateikt, ka skaits ir jāsamazina atpakaļ uz astoņām komandām. Tradīcijas atkal neiedīgtu, sportiskais princips atkal ciestu. Šeit vietā atgādināt, ka LFF valde oktobrī nolēma jau ar 2019. gadu noteikt klubu minimālo budžetu – 150 tūkstoši eiro (jābūt arī finanšu avotu apliecinošiem dokumentiem). Cik 1. līgas klubi varētu spēt šo prasību izpildīt? Vai Virslīgā jāspēlē absolūti visiem, kuri spēj šo prasību izpildīt vai tomēr jānotiek veselīgai rotācijai starp abām līgām? Vai 10 komandu gadījumā neradīsies vēl izteiktāka situācija, ka 1. līgas klubi nemaz nevēlēsies iekļūt Virslīgā? Es priecāšos, ja daudzus gadus pēc kārtas mums būs veselīgi astoņi klubi, kuriem šie 150 tūkstoši eiro nebūs problēma. Pārliecības par to gan nav.

1 2 3 88 komentāri

  +3 [+] [-]

, 2018-11-13 19:20, pirms 6 gadiem
Vai Metta nelidos ara?vai tomēr Metta izlidos.Jāgaida.

  +2 [+] [-]

, 2018-11-13 19:22, pirms 6 gadiem
Metta Riiga - pirmaa liiga !

  +3 [+] [-]

, 2018-11-13 19:42, pirms 6 gadiem
Valmiera - virslīga.

  +3 [+] [-]

, 2018-11-13 19:51, pirms 6 gadiem
Nonsesne latviski ir nejēdzība, nav tāds nonsenss. kaa man besii

  +2 [+] [-]

, 2018-11-13 19:55, pirms 6 gadiem
Vajag tikai 4 klubus virslīgaā.Un visi būs laimīgi, vienmēr būs piķis un eirokausi

  +1 [+] [-]

, 2018-11-13 19:57, pirms 6 gadiem
Vai arī vajag apvienoties ar Igauņiem,taka basketbola

     [+] [-]

, 2018-11-13 19:59, pirms 6 gadiem
Komandu spējas varbūt arī ir līdzīgas, bet tā kā esmu no Valmieras, es labāk skatos serie A un abus klubu turnīrus, nekā virslīgas spēles!

  +6 [+] [-]

, 2018-11-13 20:14, pirms 6 gadiem
Viss jau ir arkarīgs kā Metta nospēlēs. Ja metts vinnēs tad būs astoņas komandas, bet ja zaudēs tad desmit komandas. Bet neatkarīgi no šo spēļu rezultāta man simpatizē 10 komandu turnīrs.

  +1 [+] [-]

, 2018-11-13 20:26, pirms 6 gadiem
Kazahstānā tak pieņems lēmumu LFF.

  -1 [+] [-]

, 2018-11-13 20:56, pirms 6 gadiem
Vajag 9 vai 10 klubus.

  +1 [+] [-]

, 2018-11-13 21:03, pirms 6 gadiem
Man vienalga, cik komandas ir Virslīgā, kamēr tajā ir Valmiera!!!

  -1 [+] [-]

, 2018-11-13 21:06, pirms 6 gadiem
protams, ka 8 klubi patlaban optimāls variants. un protams daudzi novērtē, ka Virslīga labs interesants turnīrs (sportiskā līmeņa ziņā, bet ļoti slikti pasniegts). nepatīk, ka Edmunds tiek bieži piesauc negatīvo vērtējumu.

bet par komandu gatavību startēt jaunajā sezonā parasti skaidrība apmēram februārī. līdz ar to lēmumam novembrī nav lielas nozīmes - vēlmes ir dažādas, bet varēšana skaidra būs vēlāk..

  +1 [+] [-]

, 2018-11-13 21:08, pirms 6 gadiem
Ko var ņemties. Paplašina un miers. Būtu Virslīgā līdzvērtīgākas cīņas apakšgalā, intriga. Meta, Valmiera, Daugavpils, Rēzekne....

  +1 [+] [-]

, 2018-11-13 21:23, pirms 6 gadiem
Valmiera normāla virslīgas komanda. Lai spēlē virslīgā.

  +7 [+] [-]

, 2018-11-13 21:23, pirms 6 gadiem
Nekas jau neliedz pēc 2 apļiem sadalīt komandas pirmajā sešiniekā, kurš cīnās par medaļām aizvada vel 2-3 apļus un lejas četrinieks, kurš izspēlē izkrišanu, manuprāt, šāds formāts 90. gadu otrajā puse pāris gadus bija.

     [+] [-]

, 2018-11-13 21:26, pirms 6 gadiem
raivis_viksna_1517725351627671 rakstīja: Viss jau ir arkarīgs kā Metta nospēlēs. Ja metts vinnēs tad būs astoņas komandas, bet ja zaudēs tad desmit komandas. Bet neatkarīgi no šo spēļu rezultāta man simpatizē 10 komandu turnīrs.
10 komandas gan jau, ka arī der.

  +1 [+] [-]

, 2018-11-13 21:27, pirms 6 gadiem
Edgars rakstīja: Nekas jau neliedz pēc 2 apļiem sadalīt komandas pirmajā sešiniekā, kurš cīnās par medaļām aizvada vel 2-3 apļus un lejas četrinieks, kurš izspēlē izkrišanu, manuprāt, šāds formāts 90. gadu otrajā puse pāris gadus bija.
Bija taču kaut kas līdzīgs ar to sadalīsanos spēcigāko un vājāko grupā arī šajā gs.

     [+] [-]

, 2018-11-13 21:28, pirms 6 gadiem
Edmund, fani! Ilgtermiņā lai augtu Latvijas futbols, jābūt 10 komandām ! Jābūt pārstāvētiem visiem reģioniem, nevis Rīga un Kurzeme spēlē futbolu,Latgale dambreti, Vidzeme florbolu, Zemgale volejbolu !!!

     [+] [-]

, 2018-11-13 21:30, pirms 6 gadiem
ValkaValga gan jau arī, kā futbola klubs iederētos. Ja tāds būtu. Nākotnē.

  +3 [+] [-]

, 2018-11-13 21:38, pirms 6 gadiem
strops rakstīja: Edmund, fani! Ilgtermiņā lai augtu Latvijas futbols, jābūt 10 komandām ! Jābūt pārstāvētiem visiem reģioniem, nevis Rīga un Kurzeme spēlē futbolu,Latgale dambreti, Vidzeme florbolu, Zemgale volejbolu !!!
1. līgā ir pārstāvēti visi reģioni. Kurš reģionos liedz apmeklēt futbolu? Apmeklējuma skaitļus labāk nesaukt. Tikai Rēzekne pozitīvi izceļas. Tukumā, kad viņi bija 1. vietā, reizēm pat 100-150 neatnāca.

Par dalījumu 6+4: tas neatrisina ne sagrāvju (sezonas pirmajā pusē) jautājumu, ne toto risku, ne 150k eiro nenodrošināšanas risku, ne vēl tukšāku 1. līgu. Bet šis ir tikai mans viedoklis - visu nolems LFF. Galvenais, lai LFF lēmums ir pārdomāts, izskaidrots un LAICĪGS.

  -1 [+] [-]

, 2018-11-13 21:46, pirms 6 gadiem
Edgars rakstīja: Nekas jau neliedz pēc 2 apļiem sadalīt komandas pirmajā sešiniekā, kurš cīnās par medaļām aizvada vel 2-3 apļus un lejas četrinieks, kurš izspēlē izkrišanu, manuprāt, šāds formāts 90. gadu otrajā puse pāris gadus bija.
Tikko pameklēju - sadalīšanās 6+4 pēdējo reizi notika 2008.g. sezonā.

  +1 [+] [-]

, 2018-11-13 21:50, pirms 6 gadiem
Edmunds Novickis rakstīja: 1. līgā ir pārstāvēti visi reģioni. Kurš reģionos liedz apmeklēt futbolu? Apmeklējuma skaitļus labāk nesaukt. Tikai Rēzekne pozitīvi izceļas. Tukumā, kad viņi bija 1. vietā, reizēm pat 100-150 neatnāca.

Par dalījumu 6+4: tas neatrisina ne sagrāvju (sezonas pirmajā pusē) jautājumu, ne toto risku, ne 150k eiro nenodrošināšanas risku, ne vēl tukšāku 1. līgu. Bet šis ir tikai mans viedoklis - visu nolems LFF. Galvenais, lai LFF lēmums ir pārdomāts, izskaidrots un LAICĪGS.
Njā, ja būs 10 klubi Virslīgā, vai 1.līgā būs klubi, kuri uzvaras gadījumā pieteiksies spēlēšanai Virslīgā? Manuprāt, tagad (pie 8 komandu Virslīgas) šāda iespēja, ka 1.līgas uzvarētāja atteiksies no dalības Virslīgā ir nesalīdzināmi mazāka...

     [+] [-]

, 2018-11-13 22:15, pirms 6 gadiem
Edmunds Novickis rakstīja: 1. līgā ir pārstāvēti visi reģioni. Kurš reģionos liedz apmeklēt futbolu? Apmeklējuma skaitļus labāk nesaukt. Tikai Rēzekne pozitīvi izceļas. Tukumā, kad viņi bija 1. vietā, reizēm pat 100-150 neatnāca.

Par dalījumu 6+4: tas neatrisina ne sagrāvju (sezonas pirmajā pusē) jautājumu, ne toto risku, ne 150k eiro nenodrošināšanas risku, ne vēl tukšāku 1. līgu. Bet šis ir tikai mans viedoklis - visu nolems LFF. Galvenais, lai LFF lēmums ir pārdomāts, izskaidrots un LAICĪGS.
Ko var uztraukties par toto risku, peksni katra komanda kas ieklus virsliga speles toto ? Latvijas realitatei daudz atbilstosak butu 10 klubi ar 150k budzetu nevis ka tagad daziem ta nauda ir, bet kadas intereses tiesi sie sponsori parstav skaidrs nav, tapat ari kkada ilgtermina vizija ir tikai daziem klubiem, kaut vai tas pats Spartaks, kads tur bardaks ir katru gadu neskatoties uz uzvaru cempionata. Un vel par toto, tie cilveki ir tik cik ir kas ar to nodarbojas, gan jau Jums ka zurnalistam tas vislabak ir zinams, tapat ka virsligas vadibai, jautajums ir gribesanaa tikt ar to gala.

  +2 [+] [-]

, 2018-11-13 22:16, pirms 6 gadiem
Nevar gaidīt, ka Valmiera jau pirmajā gadā spēs būt konkurētspējīga. Tāpēc arī nepieciešams paplašināties. Jauns gads jauna pieredze. Esmu pārliecināts, ka nākamgad Valmiera virslīgā jau izskatītos labāk. Te tas pats Metas piemērs. Ja Valmiera atkal nokļūs pirmajā līgā tad tas būs liels solis atpakaļ. Turklāt šis nav kaut kāds projekts vai mākslīgi izveidots klubs.

  +1 [+] [-]

, 2018-11-13 22:36, pirms 6 gadiem
Bet vai Valmiera vispār grib nākamsezon spēlēt Virslīgā?

     [+] [-]

, 2018-11-13 23:08, pirms 6 gadiem
strops rakstīja: Edmund, fani! Ilgtermiņā lai augtu Latvijas futbols, jābūt 10 komandām ! Jābūt pārstāvētiem visiem reģioniem, nevis Rīga un Kurzeme spēlē futbolu,Latgale dambreti, Vidzeme florbolu, Zemgale volejbolu !!!
jābūt nevis pārstāvētiem reģioniem, bet jābūt pietiekošam finansējumam. reāliem klubiem, nevis mākslīgiem veidojumiem, kas neredz tālāk par vienu sezonu.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +1 [+] [-]

, 2018-11-13 23:19, pirms 6 gadiem
Es balsoju par 10 komandām. Ja reiz striķi trūks, vienmēr var atgriezties atpakaļ pie 8. Bet ir jāmēģina paplašināt Virslīgas pārstāvniecību reģionos. Ja nemēģinās, viss paliks kā bijis.

  +1 [+] [-]

, 2018-11-13 23:21, pirms 6 gadiem
ivans_bargais_106311447049099 rakstīja: Un zb shitaa Mettas stuteeshana ir nozheelojama
tagad visa LFF un virsligas valde seedes un gaidiis vai metta uzvares, ja shie zaudes tad paplasinas liigu

Tak kas tie Metta par nedatroshkaam, lai tinas ar visu rihertu uz 1. liigu
Ja tu tiešām domā, ka Metta izlidos (sportiski) uz 1. līgu, tad man tev ir bēdīgas ziņas

  +3 [+] [-]

, 2018-11-13 23:43, pirms 6 gadiem
Absolūti nepiekrītu Edmundam!

Tik šauri uz futbolu Latvijā var sākt skatīties tikai "galma" žurnālists, kuru vairāk interesē braukšana uz lielajiem futbola čempionātiem un klubu līgām ar cinījamu žurnālista akreditāciju un/ vai sēdēšanu klubu vadītāju ložās, bet kurš ir aizmirsis, kāpēc futbols vispār tik spēlēts. Tātad, paliekot virslīgā tikai 5+3 vai 6+2 komandām, kāda motivācija turpināt nopietni trenēties 16-17 gadīgajiem futbola talantiem Latvijā?Nekāda! Jo viņi, viņu treneri un vecāki labi saprot, ka 5 pro līmeņa klubu sastāvā tikt un sevi pierādīt nebūs iespējams, jo pat 3 pro-amatieru klubos masveidā sāk iepirkt lētos ārzemniekus, nevis iespēlēt savējos. Tā arī paliek vairumam Latvijas futbolistu-jauniešu maksimālais horizonts tikai iekļūšana izlasē vai kluba rezervistos, nevis reāla spēlēšana un kaut kā sasniegšana nežēlīgi trenējoties.
Un kā rodas galvenais- futbola atbalstītāji un līdzjutēji Latvijā? Vienkārši! Ir ļoti mazskaitlīga cilvēku grupa, kura uz 10 miljonu apgrozījuma vēlas nopelnīt ik gadu 2 miljonus virslīgā (20% ROI ir ļoti laba investīciju atdeve!) un ir otri, kuru bērni spēlē kādā no komandām un cilvēki dod naudu, lai šiem bērniem būtu apkārt kāds ietvars, proti, komanda, kura palīdz pilnveidoties. Un šo jauniešu draugi, vecāki un draugu draugi nāk uz stadionu! Sākot spēlēt virslīgā, visa futbola piramīda pilnveidosies, augs un parādīsies vismaz daži jauni vietējie futbola talanti, kuriem būs vēlme pāraugt "sūnu ciema sindromu" un sākt spēlēt pasaules līmenī!
Loģisks ir priekšlikums dalīt pēc pirmajām divām kārtām čempionātu divās daļās. Tas nav nekas unikāls. Citādi šobrīd Latvijā top klases futbolisti aizvada oficiāli 28 spēles čempionātā, vēl 4 spēles kausā, vēl dažas spēles izlasē un vēl dažas spēles eirokausos, ja paveicas. Kā var veicināt meistarības izaugsmi mūsdienās aizvadot sezonā tikai 30-40 spēles, ja vadošie spēlētāji pasaulē aizvada vismaz 50-60?
Atvainojos, ka tik skarbi, bet jāprot paskatīties arī pāris soļus uz priekšu. ja vien interesē tiešām futbola attīstība, nevis tikai apmaksāti komandējumi uz siltām zemēm, nīkšana siltās VIP ložās un mūsdienu futbola sērga- TOTO...
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

     [+] [-]

, 2018-11-13 23:57, pirms 6 gadiem
ivans_bargais_106311447049099 rakstīja: Par to jau tas staasts, vini nevar ne sportiski, ne caur kantoriem izlidot, taapec jau arii visi tagad gaida - NOZHELOJAMI ka tos meeslus taa piesedz
Vaņka, spriežot pēc tava plašā vārdu krājuma un gramatikas nerubīšanas, var viegli izsecināt, kuru VL klubu atbalsti. No kā arī nav jābrīnās par "pamatoto" heitu pret Mettu. Tagad pastāsti, kā tieši Mettu ir VL vai LFF piesedz, gudriniek?
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +1 [+] [-]

, 2018-11-14 00:09, pirms 6 gadiem
ivans_bargais_106311447049099 rakstīja: Ja metta uzvares parspeles, VL paliks 8 klubi - mettai viss kartiba!!!
Metta negaidit zaudes parspeles, VL paplasinasies lidz 10 klubiem - mettai viss kartiba!!!

Metta nekadi nevar izkrist
Ta pofig,lai paliek...kāda tur starpība kas lielajiem pa kājām tur maisās..metta vai super nova...viens pīpis
1 2 3 88 komentāri