Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:115, Did:0, useCase: 3

"Skonto" treneris: "Negaidi rītdienu - spēlē un pierādi sevi šodien"

"Skonto" treneris: "Negaidi rītdienu - spēlē un pierādi sevi šodien"
Rikardo Moreira kopā ar Polu Ešvortu
Foto: Zigismunds Zālmanis

Brazīlijas futbola speciālists, Skonto FC tehniskās sagatavotības treneris Rikardu Moreira Latvijas futbola federācijas mājas lapā stāsta par Latvijas jauno futbolistu nākotni, iespējām un Skonto FC kluba iespējām šogad.

Kā redzat LMT Virslīgas sezonu no Skonto pozīcijām?
Pirmkārt, klubā ir daudz pārmaiņu. Visi zina, ka mums ir jauna komanda šogad un sezona būs grūtāka nekā ar pieredzējušiem spēlētājiem kādi bija Astafjevs un Pahars. Bet komanda pirms sezonas sagatavošanās procesā izskatās labi. Es jūtos pārliecināts par Skonto. Te ir jauni futbolisti, kuriem ir lielas iespējas. Futbolisti to saprot un tā ir laba motivācija – durvis visiem futbolistiem ir atvērtas, tikai cītīgi jāstrādā, lai tiktu augstāka līmeņa klubos ārzemēs. Par to ar futbolistiem vienmēr runāju – tu esi šeit, bet neskatoties uz to, ar simtprocentīgu atdevi sevi jāpierāda un jāuzstāda augsti mērķi. Piemēram, jādomā kādreiz spēlēt Manchester United, Real Madrid, vai kur citur. Jo futbols ir pārsteigumiem pilns, pārsteigumi notiek katru dienu, un viss var piepildīties. Tāpēc jāstrādā cītīgi pie sevis katru dienu. Tāpēc arī domāju, ka LMT Virslīgā šī sezona būs interesanta.

Vai jauniem Skonto spēlētājiem panākumu gūšanas procesā netraucēs pieredzes trūkums?
Neskatoties uz to, ka mums ir jauna komanda, nedomāju, ka pieredzes trūkums te daudz ko izšķirs. Lielāka nozīme būs motivācijai. Esmu spēlējis visu mūžu un man ir liela pieredze, tāpēc varu tā teikt. Ja tu tiešām gribi kaut ko sasniegt, tad to arī sasniegsi. Kādreiz spēlēju komandā, kuru neviens nezināja, man bija maza alga, nebija bonusu, nekā, bet mēs nospēlējām lielisku sezonu un tikām finālā. Šis piemērs ļoti spilgti saglabājies manā atmiņā, jo visi spēlētāji bija jauni un visiem bija cerība. Kad tev ir cerības, kad gribi kaut ko sasniegt – spēlēt labā klubā Anglijā, Itālijā, Krievijā, tad šis mudinājums var daudz ko mainīt dzīvē. Jauniem spēlētājiem ir visas iespējas dzīvē, turklāt, ja viņi tiešām grib kaut ko sasniegt, tad durvis ir vaļā.

Kādas iespējas ir jauniem futbolistiem Latvijā?
Jaunajiem spēlētājiem jāparāda izsalkums pēc spēlēšanas – jādara tagad un tūlīt, nevis jāgaida vienu, divus gadus. Tās ir muļķības, kad cilvēki saka, kad tas spēlētājs būs ļoti labs pēc trīs gadiem. Tam es neticu. Ja esi labs spēlētājs, tad katru dienu strādāsi cītīgi, mācīsies, gūsi zināšanas, pieredzi, iemaņas. Aleksandrs Cauņa ir labs piemērs jaunajiem. Svarīgākais ir negaidīt rītdienu, jāspēlē un jāpierāda sevi šodien un tagad.

Pēc Brazīlijas pieredzes – kā piesaistīt vairāk skatītājus tribīnēs?
Uz katru spēli jāatved Brazīlijas karnevāls. Tas, protams, joks. Uz šo jautājumu ir ļoti grūti atbildēt. Diemžēl Latvijā pietrūkst kaislību pret futbolu. Mums priekšā ir hokejs un basketbols. Tomēr to var mainīt. Jāizveido labs čempionāts ar labām komandām. Ļoti labs piemērs bija Baltijas Līgas fināls. Zinu, ka daudz strādājāt pie fināla organizēšanas, bet arī daudz iespēju ir arī LMT Virslīgā. Klubi var piedāvāt ieeju par brīvu un pārdot skatītājiem kaut ko stadionos, vairāk reklamēt spēles, vest cilvēkus no ciematiem, no citām vietām, izgatavot reklāmas lapiņas, iet uz skolām, aicināt skolēnus. Cilvēki tāpat nenāks uz spēlēm. Stadionos jābūt mūzikai, kaut kādam troksnim, lai būtu acīm baudāms pasākums.

Kā ir citur pasaulē – ar ko skatītāju piesaiste sākta, piemēram, ASV, kur esat strādājis?
Skatītāju piesaistē jāsāk ar jaunajiem bērniem – skolām, jāizveido pievilcīga futbola programma visā valstī. "Elpo futbolu" piemēram. Jāorganizē daudz jauniešu turnīri, nevis tikai viens vai divi gadā. ASV ir lieliska šī turnīru programma, esmu tur strādājis. Tur ir reģionālie turnīri, kuros piedalās visi. Vajag tādu satricinājumu, šoku – vajag pamatīgu attīstības programmu. Klubu treneri, futbolisti var doties uz skolām un rādīt bērniem, cik futbols ir aizraujošs, runāt ar viņiem. Jādara kaut kas šajā jomā.

Viss nāks no bērniem – pat piecu vai sešu gadu vecumā. Ja bērnam iepatiksies – visa viņa ģimene atnāks uz stadionu. Jauniešiem var organizēt seminārus ar praktiskiem piemēriem. Tad arī jaunie līdzjutēji ar nāks uz stadioniem. Pēc labas futbola paraugstundas skolā, kāds noteikti aizies mājās un pirmais ko darīs ir prasīsies uz spēli nedēļas nogalē: "Mammu, tēti, skolā bija Rikardo, Pols un Aleksandrs Cauņa no Skonto, gribu aiziet uz viņiem paskatīties svētdien!" Tas būs automātiski. Varbūt tas jādara katru nedēļu. Tad jaunieši varbūt to atcerēsies kā obligātu pienākumu iet uz futbolu nedēļas beigās. Brazīlijā var pajautāt jebkuram skolēnam, par ko viņš grib kļūt – "par futbolistu" būs atbilde. Bet tas nenāca pats no sevis – arī tur bija darbs ar skatītājiem.

Izmantotie resursi:
lff.lv

     [+] [-]

, 2009-03-12 12:44, pirms 15 gadiem
Uz Baltjijas līgu bija labs priekšnoteikums, ka sacentās divu valstu komandas, tas pamudināja izmantot ielūgumus, nākt un skatīties, kā cīnās ar kaimiņiem.
Pirmajā puslaikā gan bija pārlieku liels balagāns - kamēr visi sanāca stadionā, kamēr daudzi atnācēji ar blakussēdētājiem izsprieda, kādi ir noteikumi un bija apkārt pārāk daudz liekas pļāpāšanas.
Otrajā puslaikā daļa aizgāja prom, daļa apjauta kur atrodas (ka drīkst kliegt saukļus), arī rezultāts un komandas spēle kļuva spilgtāka, tika veidoti momenti, un bija redzams, ka ir vērts atbalstīt.

Par trennera ieteikto katras nedēlas iešanu uz skolām - neesmu redzējis, ka Skonto jaunā paaudze, kura škiet tiek uz spēle'm bez maksas būtu īpaši atbalstīt kāri. Vai pieradums, ka tas nav nekas sevišķs?
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +1 [+] [-]

, 2009-03-12 13:07, pirms 15 gadiem
arī es esmu daudz domājis, kā piesaistīt skatītājus..
bet piesaistīt tā, ka reizi 2as 3iis atnaks ar uzaicinājumu un vēlakk jau pats vēlesies un interesēsies kur ir tā spēlē, kad..
ja viens no 10, kas atnaktu speciali aicinats uz vēl kādu speeli, tad jau buutu labi!
pats esmu gatavs iesaistiities tādās kampaņās un ziedot tam savu laiku...
tikai iniciatiivu sākumaa gaidu no kluba

  +5 [+] [-]

, 2009-03-12 13:16, pirms 15 gadiem
Skudrinieks rakstīja: Par Skonto jauno maiņu - viņi ļoti labi redz, kas ir labs futbols, un kas ir sūds. Jaunais futbolists (10, 11, 12, 13 gadi) tā arī konkrēti pasaka - es uz to sūda Latvijas čempionātu neiešu skatīties, jo viņi visi ir lūzeri. Sīkais labāk pa telli paskatās čempionu līgu vai Real vs Barcelona. Pēc tā viņam toč pāriet vēlme skatīties Skonto vs Blāzma spēli.
Un 98% no šiem puikām tāpat nesasniegs tādu līmeni.

Un nav Latvijas čempionāts sūds, ir daudz ļoti interesantu un sakarīgu spēļu, citur pasaulē krietni vājākas līgas kur apmeklētība ir krietni lielāka
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +1 [+] [-]

, 2009-03-12 13:28, pirms 15 gadiem
Skudrinieks rakstīja: Tāpat arī ar mazajiem futbolistiem - viņi ieies e-sportā un noskatīsies 3-5 minūšu video ar momentiem, nevis sēdēs 90 minūtes stadionā.
Un vēl viens faktors - gandrīz visiem tiem "mazajiem futbolistiem" sestdienās/svētdienās ir savi treniņi un spēles, it sevišķi vasarās. Līdz ar to arī tādam pārgurušam vairs nav motivācija iet un atsēdēt stadionā.
Darba dienās - knapi tak ar mācībām var tikt galā, vecāki to arī nekad nepieļaus, lai sīkais iet uz stadionu, nevis mācās.
To es saku no savas pieredzes.
Tātad potenciālais skatītās ir tāds, kuram ir interese par futbolu, bet pašam nav iespēju nodarboties. Tātad nav jāiet uz skolām, bet drīzāk uz pansionātiem.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja