Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:123, Did:0, useCase: 3

Vācijas futbola klubi gatavojas sezonai

Miķelis Osis
Miķelis Osis @MikelisO

Vācijas futbola klubi gatavojas sezonai
Ar "Bayern" un "Hamburger SV" cīņu
sāksies jaunās sezonas Bundeslīga
Foto: AP

Jau rīt sāksies Vācijas kausa izcīņa futbolā, bet valsts nacionālais čempionāts jeb Bundeslīga - 15. augustā. Piedāvājam ieskatu visu 18 komandu gatavošanās procesā jaunajai sezonai.

FC Bayern München

Galvenā trenera Jirgena Klinsmana vadībā Minhenes "Bayern" gatavoties sezonai sāka 30. jūnijā. Tiesa gan, bez veselas virknes vadošo spēlētāju – atvaļinājums tika dots "Euro 2008" dalībniekiem un citiem, kas savu izlasi pārstāvēja pēc 2007./2008. gada sezonas – tādu bavāriešu nometnē ir 12. Pirmās treniņdienas "Bayern" sastāvā trenējās arī vesela virkne jauno spēlētāju no otrās komandas. Pamazām un pakāpeniski komandā atgriezušies visi, kam bija piešķirts ilgāks atvaļinājums, tikai Eiropas čempionātā savainotais Franks Riberī spēlēt nevarēs ātrāk par augusta beigām.

"Bayern" mazliet vairāk nekā mēneša laikā paspējusi aizvadīt jau septiņas pārbaudes spēles, izcīnot četras uzvaras. Jirgena Klinsmana debijas spēlē ar tika sagrauta zemāko līgu komanda "SV Lippstadt" – 7:1. Tomēr nelielu rūgtumu minheniešu nometnē varēja ienest zaudējums pirmajā nopietnajā mačā līdz šim – neoficiālajā Vācijas superkausā, kurā "Bayern" ar 1:2 piekāpās Dortmundes "Borussia". Tiesa gan, šī spēle arī vairāk uzskatāma par pārbaudes maču, un abas komandas lielu uzmanību rezultātam nepievērsa. Jūlija nogalē "Bayern" viesojās Āzijā, un pieveica Uravas "Red Diamonds" ar 4:2 ("Bayern" vadība šo maču uzskata par labāko sagatavošanās posmā). Trīs vārtus guva Lukašs Podoļskis, kamēr minheniešu treneru štābu vairāk patlaban uztrauc savainojumi – uzbrucējs Luka Toni nepiedalās treniņos ikru sacietējuma dēļ, īsti labi vēl nejūtas Tims Borovskis un vārtsargs Hanss Jergs Buts, bet Villijs Sanjols, tik tikko atgriezdamies laukumā, savainoja Ahileja cīpslu, kā rezultātā jau veikta operācija un bez futbola būs jāiztiek ilgu laiku... Savukārt vakar "Bayern" Franca Bekenbauera kausa izcīņā ar 0:1 piekāpās Mourinju vadītajai Milānas "Inter".

Starpsezonā klubs pastiprinājis sastāvu tikai ar vienu vērtīgu spēlētāju – pussargu Timu Borovski, kurš pārnācis no konkurentiem Brēmenes "Werder". Vēl minhenieši ieguvuši vārtsargu Hansu Jergu Butu, kurš gan, kā paredzēts, sēdēs rezervē un apmācīs jauno pamatvārtsargu Mihaēlu Renzingu. Starp nozīmīgiem zaudējumiem, pirmkārt, noteikti minams karjeru beigušais leģendārais vārtsargs Olivers Kāns, bet, otrkārt, rezerves uzbrucējs Jans Šlaudrafs, kurš pārcēlies uz "Hannover 96" (par diviem miljoniem eiro). Minhenieši savā sastāvā ļoti vēlējās ieraudzīt baltkrievu pussargu Aleksandru Hļebu, kurš izvēlējies "Barcelona", kā arī uzbrucēju Mario Gomezu, kurš gan paliks "Stuttgart". Līdz ar to, visticamāk, Minhenē paliks arī abi viskarstāk apspriestie iespējamie aizgājēji – pussargs Bastiāns Švainštaigers un uzbrucējs Lukašs Podoļskis.

10. augustā paredzēta spēle Vācijas kausa izcīņas pirmajā kārtā – pretī stāsies 3. līgas komanda "RW Oberhausen". Savukārt 15. augustā "Bayern" atklās Bundeslīgas sezonu, savā laukumā tiekoties ar "Hamburger SV". Tāpat kā "Werder", arī "Bayern" ir nodrošinājusi vietu UEFA Čempionu līgas grupu turnīrā.

Werder Bremen

Galvenā trenera Tomasa Šāfa vadībā Brēmenes "Werder" gatavoties sezonai sāka 3. jūlijā. Kā jau citas Bundeslīgas komandas, arī brēmenieši saviem "Euro 2008" un Āfrikas izlašu dalībniekiem piešķīra papildus brīvdienas. "Werder" ir viena no retajām komandām, kas sagatavošanās posmā izvēlējusies aizvadīt pat divas treniņnometnes – abas jau beigušās. Līdz šim aizvadītas desmit pārbaudes spēles, un to rezultāti ir visai iepriecinoši – astoņas uzvaras, viens neizšķirts un viens zaudējums. Pirmoreiz brēmenieši kapitulēja pirms pāris dienām, kad ar 1:3 atzina turku "Trabzonspor" pārākumu, bet pirms tam miltos tika maltas vairākas zemāku līgu un ārvalstu vienības. Vakar komanda cīnījās 0:0 neizšķirti ar Sofijas "Levski" – tā bija pēdējā komandas pārbaude pirms jaunās sezonas.

Ja sagatavošanās posma rezultāti iepriecina, tad komandas darbība transfēru tirgū vieš bažas. Klubu atstājuši divi ļoti svarīgi spēlētāji – pussargs Tims Borovskis izvēlējies doties uz "Bayern", kamēr ilggadējais uzbrucējs Ivans Klasničs – uz Francijas "Nantes". Tāpat Brēmenē vairs neredzēsim aizsargus Patriku Ovomojelu (Dortmundes "Borussia" viņu nopirka par divarpus miljoniem eiro) un Pjēru Vomē ("1. FC Köln"), savukārt trīs spēlētāji, uz kuriem komanda cer sezonas otrajā pusē vai nākamsezon, ir izīrēti – Brazīlijas izlases spēlētājs Karloss Alberto patlaban atrodas dzimtenē, jaunais uzbrucējs Kevins Šindlers – 2. Bundeslīgā, bet kolumbietis Džons Moskera – Dānijā. Lai gan kluba vadība aktīvi meklē aizvietotāju Klasničam un, lai arī ne tik aktīvi, bet arī Borovskim, līdz šim iegādātie futbolisti ir tikai ar skatu nākotnē, kuriem šosezon loma nebūs pārāk liela. Austriešu aizsargs Sebastiāns Prēdls (no Grācas "Sturm" nopirkts par divarpus miljoniem eiro) gaidīs iespēju aizvietot kādu no centra aizsargiem (tāda viņam jau būs sezonas sākumā, jo savainots ir Mertezakers), malējais aizsargs Niklass Anderesens lielās konkurences dēļ pagaidām var priecāties tikai par treniņiem, savukārt pussargs (var spēlēt arī uzbrukumā) no Bosnijas un Hercogovinas kluba "Sloboda" (pārejas summa – 900 000 eiro) – Saids Huseinovičs –, iespējams, būtu gatavs iziet laukumā jau šosezon, tomēr Klasniča līmenis viņam vēl nav.

Trīs augstas klases uzbrucēji (Rozenbergs, Sanogo un Almeida) uzbrūkošajai "Werder" ir par maz. Līdz šim kluba vadība mēģinājusi pārvilināt kādu no "Lyon" uzbrucējiem – Barošu vai Fredu (brazīlieša pāreja ir īpaši ticama), tāpat kandidātu lokā bija "Bayern" uzbrucējs Lukašs Podoļskis, tomēr pagaidām Brēmenes komanda, kuras rīcībā nav lieli līdzekļi, turpina cerēt.

9. augustā gaida pirmā spēle kausa izcīņā pret "Eintracht Nordhorn" (trešā līga), bet 16. augustā paredzēts pirmais mačs Bundeslīgā pret Bīlefeldes "Arminia". Tāpat kā "Bayern", arī "Werder" ir nodrošinājusi vietu UEFA Čempionu līgas grupu turnīrā.

FC Schalke 04

Galvenā trenera Freda Rutena vadībā Gelzenkirhenes "Schalke 04" gatavoties sezonai sāka 1. jūlijā. Aiz muguras vienīgā treniņnometne un astoņas pārbaudes spēles. Tajās izcīnītas sešas uzvaras un piedzīvoti divi zaudējumi. Vairāk pārbaudes mači nav paredzēti, jo komanda nopietni gatavojas UEFA Čempionu līgas 3. kvalifikācijas kārtas spēlēm pret spēcīgo Madrides "Atletico". Protams, izloze vāciešiem varēja būt veiksmīgāka, tomēr spēlētāji un treneri ir apņēmības pilni tikt grupu turnīrā. Ar Madrides klubu pirmais mačs paredzēts 13. augustā – tieši starp pirmo spēli Vācijas kausa izcīņā 9. augustā pret " FC 08 Homburg", kā arī Bundeslīgas sākumu – 16. augustā pret "Hannover 96".

Par ieguvumiem transfēru periodā gelzenkirheniešiem nav, ko sarkt. Divi jaunā galvenā trenera Rutena izvēlētie jaunpienācēji patiešām solās būtiski apstiprināt komandas spēli. Tie ir Nīderlandes izlases pussargs Orlando Engelārs (par viņu desmit miljonus eiro saņēma "Twente"), kā arī peruānis Džefersons Farfans (seši miljoni eiro "PSV" kasē). Savukārt atstājuši komandu ir pāris ne tik nozīmīgi futbolisti – Mimons Azaoā spēlēs "VfL Bochum" (par to "Schalke" saņēma miljonu eiro), Sērens Larsens – "Toulouse", bet Zlatana Bairamoviča nākamais klubs vēl nav zināms.

Hamburger SV

Galvenā trenera Martina Jola vadībā Hamburgas "HSV" gatavoties sezonai sāka 7. jūlijā. Komanda tikko atgriezusies no Londonas, kur spēcīgu komandu sabiedrībā piedalījās "Emirates" kausā. Pirmajā mačā ar 1:2 tika zaudēts Madrides "Real", bet tad sagrauta Turīnas "Juventus" komanda, līdz ar to iegūts emirātu kauss. Komandai aiz muguras jau viena treniņnometne un septiņas pārbaudes spēles, kurās zaudēts divreiz, bet uzvarēts piecreiz.

Hamburgas komandas līdzjutēji jauno sezonu var gaidīt ar lielām cerībām. Komandas kodols praktiski palicis nemainīgs, bet sastāvu pastiprinājis Džonatans Pitroipa no "Freiburg", kā arī par 1 300 000 eiro nopirkts Deniss Aogo (arī "Freiburg"). Ilgi aktuāls bija līdera Rafaēla van der Vārta jautājums – nesen tika paziņots, ka spēlētājs tomēr pievienosies Madrides "Real", savukārt Hamburgas klubs dabūs vismaz 13 miljonus eiro. Tā ka droši vien holandieša vietā Jols iegādāsies kādu jaunu spēlētāju. Jaunpienācējs gan ir arī pats galvenais treneris Martins Jols – viņš līdz šim strādāja angļu "Tottenham Hotspur" komandā. Holandietis ir augsti kvalificēts speciālists, kurš amatā nomainīja tautieti Hubu Stīvensu.

9. augustā hamburgiešus sagaida mačs Vācijas kausa izcīņā pret "FC Ingolstadt", savukārt 15. augusta vakarā viņiem būs gods piedalīties Bundeslīgas atklāšanas mačā, ciemojoties pie valsts čempiones Minhenes "Bayern". "Hamburger SV" jau nodrošinājusi vietu UEFA kausa izcīņas pamatturnīrā.

VfL Wolfsburg

Galvenā trenera Fēliksa Magata vadībā Volfsburgas "VfL Wolfsburg" gatavoties sezonai sāka 26. jūnijā. Volfsburgas klubs viennozīmīgi starpsezonā bijis viens no aktīvākajiem starp visiem Vācijas un pat, iespējams, Eiropas klubiem. Komanda aizvadījusi divas treniņnometnes (vienu fizisko, vienu taktisko), izspēlējusi jau 14 pārbaudes mačus (!), kuros izcīnītas 11 uzvaras, vienreiz spēlēts neizšķirti, bet divreiz zaudēts. Pretinieku pulks gan bijis otršķirīgs – vairāki Vācijas zemāko līgu klubi, pāris vidusmēra ārvalstu vienības, kā arī portugāļu "Vitoria Guimaraes" un spāņu "Real Mallorca". Komandai gan nav gana – paredzētas vēl divas spēles, turklāt jau pret nopietnākiem klubiem – itāļu "Palermo" un turku "Trabzonspor".

Fēlikss Magats darbu "Wolfsburg" klubā turpina ļoti aktīvi. Pēc viņa izteikumiem tapis skaidrs, ka komanda tēmē uz vismaz pērnās sezonas pārsteidzošo sasniegumu – vietu pieciniekā. Komandu pastiprinājuši divi itāļu futbolisti, kas spēlē arī savas valsts izlasē – Andrea Barzagli (izdoti 14 miljoni eiro) un Kristiāns Zakardo (septiņi miljoni eiro; abi no "Palermo"). Lai gan jaunpienācēju pulks ir visai plašs, vēl pieminēšanas vērti būtu tikai daži spēlētāji. Piemēram, viens no līderiem Nirnbergas Zvezdans Misimovičs (samaksāti četri miljoni eiro), Alvims no Portugāles, kā arī vācietis Volce no Anglijas premjerlīgas kluba "Wanderers" (par futbolistu Volfsburga samaksāja 200 000 eiro). Tāpat komandā atgriezušies vairāki futbolisti, kas bija izīrēti visai respektabliem ārzemju un vietējiem klubiem. Starp komandu pametušajiem spēlētājiem līdzjutējiem noteikti zināms Daniēla Ļubojas vārds, bet pārējie tik nozīmīgi zaudējumi nav.

"Wolfsburg" Vācijas kausa izcīņā pirmajā mačā 10. augstā tiksies pret "1. FC Heidenheim". 16. augustā paredzēta pirmā Bundeslīgas spēle pret "Köln". Volfsburgas komanda jau nodrošinājusi vietu UEFA kausa pamatturnīrā.

VfB Stuttgart

Galvenā trenera Armīna Fē vadībā Štutgartes "VfB Stuttgart" gatavoties sezonai sāka 28. jūnijā. Gatavošanās uzreiz sākās ar treniņnometni Donavešingenā, kur spēlētāji pavadīja mazliet vairāk nekā nedēļu. Savukārt jūlija vidū tika aizvadīta otrā treniņnometne. Kopumā komanda aizvadījusi sešus pārbaudes mačus, kuros izcīnītas piecas uzvaras. Vairāk pārbaudes spēļu pirms kausa spēlēm nav paredzētas.

Šī nosacītā pasivitāte skaidrojama ar to, ka jau jūlija vidū komandai bija jāstartē Eirokausos. Proti, Intertoto kausa trešajā kārtā bija jāmērojas spēkiem ar krievu "Saturn". Fiziskajā bedrē esošā komanda, spēlējot bez vairākiem svarīgiem spēlētājiem (Lēmana, Bulahruza, Hiclšpergera, Gomeza, Kakau utt.) krievus pieveica ar lielām grūtībām (otrajā spēlē pagarinājumā), tomēr vācieši laukumā bija daudz pārāki, vienmēr piekliboja uzbrukuma noslēgums. Līdz ar izcīnīto uzvaru "Stuttgart" jau gaida UEFA kausa izcīņas otrās kvalifikācijas kārtas spēles. Šoreiz gan pretinieks "uz papīra" ir vājāks nekā krievi – ungāru "Győri ETO".

Starpsezonu periodā komanda pastiprinājusies visai būtiski, kas sola cīnīšanos par zaudēto čempionu titulu pērn. Skaļākie darījumi noteikti ir vārtsarga Jensa Lēmana ("Arsenal") un aizsarga Halida Bulahruza ("Chelsea") pārejas uz Štutgarti, taču nedrīkst ignorēt Daniēla Ļubojas atgriešanos komandā, Jana Šimaka atnākšanu no 2. Bundeslīgas kluba "Carl Zeiss Jena" (samaksāti 800 000 eiro), Martina Lāniha pirkumu (500 000 eiro "Greuther Fürth" kasē) un vēl pāris ne tik skaļus darījumus. Pie zaudējumiem jāpieskaita aizsarga Fernando Meiras pārcelšanās uz Turciju, jaunā uzbrucēja Andreasa Beka pāreja uz Hofenhaimu (par 3 200 000 eiro), vārtsarga Rafaēla Šēfera pārdošana Nirnbergai par 500 000 eiro, Antinio da Silvas pāriešana uz "Karlsruher" (par to Štutgarte saņēma 900 000 eiro), Aleksandra Farneruda pāreja uz "Brondby" par 800 000 eiro un vēl pāris ne tik nozīmīgi spēlētāji.

Augusts Štutgartes komandai solās būt spraigs. 10. augustā komanda Vācijas kausa izcīņā spēlēs pret "FC Hansa Lüneburg", 14. augustā gaida pirmā spēle UEFA kausā pret ungāriem, bet 17. augustā Bundeslīgas pirmajā spēlē pretī stāsies Menhengladbahas "Borussia". Un tas ir tiki sākums.

Bayer 04 Leverkusen

Galvenā trenera Bruno Labadijas vadībā Leverkūzenes "Bayer 04" gatavoties sezonai sāka 23. jūnijā. Tik tikko noslēdzās otrā treniņnometne Elctālē. Leverkūzenes komanda aizvadījusi visas desmit paredzētās pārbaudes spēles – bilance ir septiņas uzvaras, divi zaudējumi un viens neizšķirts. Tiesa gan, divas no šīm spēlēm ilga tikai 45 minūtes.

Transfēru periodā komanda gan ieguvusi vērtīgus papildinājumus, gan zaudējusi svarīgus futbolistus. No jaunpienācējiem jāatzīmē Vācijas izlases kandidāta Patrika Helmesa pievienošanās (no "Köln"), dienvidamerikāņu Renato Augusto ("Flamengo Rio de Janeiro" kasē 10 miljoni eiro) un Enrikes ("Barcelona") atbraukšana, Konstanta Djapkas pirkums par miljonu eiro no "Pandurii", kā arī pāris jaunie puiši no pašu jaunatnes komandas – viņu vidū arī viens no Vācijas U-19 līderiem aizvadītajā Eiropas čempionātā – Ričards Sukuta-Pasu. Arī pametuši Leverkūzeni ir vairāki – karjeru beiguši ilggadējie komandas dalībnieki – Karstens Ramelovs un Sergejs Barbarezs, Pauls Fraijers pievienojies "Bochum" (par to Leverkūzene saņēma 1 100 000 eiro), kā arī daži rezervisti pārgājuši uz vājākām komandām.

10. augustā "Bayer 04" gaida spēle Vācijas kausa izcīņā pret "RW Oberhausen", bet Bundeslīgas pirmais mačs paredzēts 16. augustā pret Dortmundes "Borussia".

Hannover 96

Galvenā trenera Dītera Hekinga vadībā Hanoveres "Hannover 96" gatavoties sezonai sāka 30. jūnijā. Gatavošanās posmā jaunajai sezonai palikuši tikai treniņi Hanoverē – aizvadītas abas treniņnometnes un visas pārbaudes spēles. Astoņos mačos četras uzvaras, trīs neizšķirti un viens zaudējums. Tostarp uzvara ar 23:0 (!) pret "FC Boffzen", Forselam gūstot desmit vārtus.

Transfēru periodā Hanoveres komanda krietni pastiprinājusies. Nozīmīgākie papildinājumi – no "Karlsruher" pārnācis šveiciešu aizsargs Mario Egimans (par 1 400 000 eiro), no Vācijas čempiones Minhenes "Bayern" – perspektīvais uzbrucējs Jans Šlaudrafs (par diviem miljoniem eiro), bet no Anglijas premjerlīgas "Birmingham City" kluba – somu uzbrucējs Mikaēls Forsels. Nozīmīgākais zaudējums sastāvā – irānis Vahids Hashemians pārgājis uz "Bochum".

Hanoverieši 9. augustā Vācijas kausa izcīņā sacentīsies ar "Hallescher FC", bet Bundeslīgu uzsāks 16. augustā pret "Schalke".

Eintracht Frankfurt

Galvenā trenera Frīdhelma Funkela vadībā Frankfurtes "Eintracht" gatavoties sezonai sāka 30. jūnijā. Tāpat kā vairums Bundeslīgas komandu, arī frankfurtieši aizvadījuši visas (abas) paredzētās treniņnometnes, tomēr vēl palikušas divas pārbaudes spēles pirms Bundeslīgas starta. Viena no tām – 12. augustā pret Madrides "Real". Aiz muguras astoņi pārbaudes mači, kuros sakrātas piecas uzvaras, piedzīvots viens zaudējums un divreiz spēlēts neizšķirti.

Transfēru periodā "Eintracht" nebija starp aktīvākajām komandām Vācijā, tomēr visi iegādātie futbolisti varētu spēlēt nozīmīgas lomas klubā. Par 900 000 eiro "Eintracht" klubs iegādājies vāciešu aizsargu Markusu Štainhēferu, tāpat Frankfurtē spēlēs francūžu aizsargs Habibs Bellaids (Strasbūras "Racing" samaksāti 2 500 000 eiro), vāciešu pussargs Zlatans Bairamovičs, austriešu pussargs Imits Korkmazs (2 300 000 eiro Vīnes "Rapid" kontā) un grieķu uzbrucējs Nikoss Liberopoluss. Zaudējumu nav tik daudz – pussargs Markuss Vaisenbergers karjeru turpinās Austrijā, dzimtenē atgriezīsies arī grieķis Sotiross Kirgjakoss.

Vācijas kausā "Eintracht" spēlēs 9. augustā pret "SC Pfullendorf", bet Bundeslīgu frankfurtieši uzsāks ar spēli pret Berlīnes "Hertha" 7. augustā.

Hertha BSC Berlin

Galvenā trenera Luciēna Favres vadībā Berlīnes "Hertha" gatavoties sezonai sāka 26. jūnijā. Būtībā viss sagatavošanās posms jaunajai sezonai noslēdzās jau ļoti laicīgi – gan vienīgā treniņnometne, kas 11 dienas ilga Štēgersbahā, gan septiņas pārbaudes spēles (trīs uzvaras, trīs neizšķirti un zaudējums). Tam par iemeslu ir dalība Eirokausos – lai gan pērno sezonu Vācijas galvaspilsētas spēcīgākā komanda noslēdza tikai 10. vietā Bundeslīgā, tai tika piešķirta papildus ceļazīme UEFA kausa izcīņas kvalifikācijas kārtā, jo berlīnieši ieņēma augstāko vietu valstī "Fair Play" rangā. Pirmajā kvalifikācijas kārtā Berlīnes komanda bija vairāk nekā pārliecinoša, ar 8:1 sakaujot Moldovas "Nistru Otaci". Otrajā kārtā augusta vidū pretī stāsies slovēņu Ļubļanas "Interblock".

Transfēru ziņā komandas vadība darbojusies visai aktīvi. No portugāļu "Academica" par 1 900 000 eiro ieradies brazīliešu aizsargs Kakā (nejaukt ar slaveno tautieti), Sisero Santošs no "Fluminense", Valērijs Domovhijskis par miljonu nopirkts no Sofijas "Levski", tunisietis Muhameds Hermiti no "Sportive", kā arī vesels lērums zemāko līgu spēlētāju un savas jaunatnes komandas futbolistu. Savukārt Berlīni pametuši Rūdolfs Skacels, kurš tika īrēts no "Newcastle", Paskāls Bīlers (uz Nirnbergu), par 800 000 eiro "Sao Paulo" pārdots Andrē Lima, bet par 300 000 eiro turku "Genclerbirligi" – Bilals Kubucku.

8. augustā Berlīnes komandu sagaida pirmā cīņa Vācijas kausa izcīņā pret "Eintracht Trier", bet Bundeslīgā pirmās kārtas spēle pret "Eintracht" notiks 17. augustā.

Karlsruher SC

Galvenā trenera Edmunda Bekera vadībā Karlsrūes "Karlsruher" gatavoties sezonai sāka 22. jūnijā. Kopš tā brīža aizvadīta viena nedēļu ilga treniņnometne un visas desmit paredzētās pārbaudes spēles. Tajās izcīnītas septiņas uzvaras, vienreiz spēlēts neizšķirti un divreiz zaudēts. Jāpiebilst gan, ka visas septiņas uzvaras tika gūtas pirmajās spēlēs, bet tieši pēdējos trīs pārbaudes mačus pret jau spēcīgākām vienībām ar uzvaru Karlsrūes komandai noslēgt neizdevās.

Transfēru periodā komanda iepirkusies ar visai labiem kadriem, tiesa gan, tādi arī zaudēti. Piemēram, no "Stuttgart" par 900 000 eiro iegādāts standartsituāciju meistars Antonio da Silva, Tims Sebastiāns atnācis no Rostokas "Hansa", bet Andreass Gerlics izīrēts no valsts čempiones "Bayern". Komandu pametuši Tamašs Hajnals (1 250 000 eiro no Dortmundes "Borussia"), Mario Egimans pārcēlies uz Hanoveri (par to Karlsrūei 1 400 000 eiro), Daniēls Brosinskis – uz Ķelni.

10. augustā Karlsrūes komandu gaida pirmais mačs valsts kausa izcīņā – izbraukumā pret "Spvgg Ansbach", savukārt pirmā spēle Bundeslīgā šosezon gaidāma 16. augustā pret "Bochum".

VfL Bochum 1848

Galvenā trenera Marsela Kollera vadībā Bohumas "Bochum" gatavoties sezonai sāka 26. jūnijā. Kopš tā brīža aizvadīta deviņu dienu treniņnometne Valhzē, kā arī septiņas pārbaudes spēles. Tajās gūtas švakas sekmes – neviena uzvara, trīs neizšķirti un četri zaudējumi, kas ir viena no bēdīgākajām starpsezonas bilancēm starp visiem Vācijas klubiem. Tiesa gan, atšķirībā no citiem Bohumas klubs spēlēja tikai pret meistarīgiem klubiem, piemēram, "Valencia", "Porto" un "Besiktas".

Transfēru periodā "Bochum" pastiprinājusies visai veiksmīgi. Vahids Hashemians pārnācis no "Hannover", Mimons Azaoā – no "Schalke" (par miljonu eiro), Kristiāns Fukss – no "Mattersburg" (par 1 200 000 eiro) Pauls Fraijers – no "Bayer" (par 1 100 000 eiro), kā arī Daniēls Fernandezs – no Saolniku "PAOK" (par 1 100 000 eiro). Starp aizgājējiem tik spilgtu personību nav – Jans Lastuvka un Aleksejs Beliks izīrēti Doņeckas "Shahter", Tomijs Behmans spēkus izmēģinās 2. Bundeslīgas klubā "Freiburg", bet Marks Zands – Vīnes "Austria".

8. augustā Vācijas kausa izcīņā Bohumas pretinieki būs "Preußen Münster", bet Bundeslīgā pirmais mačs paredzēts 16. augustā pret "Karlsruher".

Borussia Dortmund

Galvenā trenera Jirgena Klopa vadībā Dortmundes "Borussia" gatavoties sezonai sāka 2. jūlijā. Aizvadīta viena nedēļu ilga treniņnometne un astoņas pārbaudes spēles. Četras uzvaras, divi neizšķirti un divi zaudējumi bijusi dortmundiešu bilance. Starp pārbaudes spēlēm atrodams arī 2:1 pret Minhenes "Bayern" Vācijas neoficiālajā superkausa izcīņā. Tomēr šis mačs parādīja, ka "Borussia" jaunā trenera Klopa vadībā 2008./2009. gada sezonā ir spējīga konkurēt ar labākajiem – varbūt Dortmundē atgriezīsies "ziedu laiki"?

Transfēru periodā komanda ir mazliet izmainījusies. Būtiskākie papildinājumi ir Tamašs Hajnals (no "Bochum" par 1 250 000 eiro)), Felipe Santana (no "Figueirense" par 2 100 000 eiro), Nevens Subotičs (no "Mainz" par 4 700 000 eiro) un Patriks Ovomojela (no "Werder" par 2 500 000 eiro), bet zaudējumi – Filips Dēgens ("Liverpool"), Stīvens Pīnārs (uz "Everton" par 2 750 000 eiro), Kristiāns Vērnss un Martins Amediks ("Kaiserslautern").

9. augustā Vācijas kausa izcīņā Dortmundes "Borussia" pretinieki būs "Rot-Weiss Essen", bet 16. augustā Bundeslīgas 1. kārtā – Leverkūzenes "Bayer 04".

FC Energie Cottbus

Galvenā trenera Bojana Prašnikara vadībā Kotbusas "Energie" gatavoties sezonai sāka 1. jūlijā. Kopš tā brīža aiz muguras divas treniņnometnes jūlija sākumā un beigās, kā arī 13 pārbaudes mači. Tajos izcīnītas astoņas uzvaras, pa divām reizēm spēlēts neizšķirti un zaudēts.

Transfēru periodā Kotbusas klubu papildinājuši vairāki spēlētāji no 2. Bundeslīgas un reģionālajām līgām, kā arī pašu jaunatnes sistēmas. Ir arī pāris lielāki pirkumi – Savo Pavičevičs no "Vojvodina" par 300 000 eiro, Emils Gabriēls Jula no "Otelul" par 700 000 un Kagdass Atans no "Trabzonspor". Savukārt pametuši klubu Kristiāns Ipsa (par 350 000 eiro pārdots "Midtjylland"), Tomašs Bandrovskis (par 200 000 pārdots "Lech"), Efstatioss Aloneftis ("Omonia") un vēl citi mazāk nozīmīgi futbolisti.

Vācijas kausa izcīņā 9. augustā Kotbusas klubs tiksies ar "TB Berlin", bet Bundeslīgu uzsāks ar maču 16. augustā pret "Hoffenheim".

DSC Arminia Bielefeld

Galvenā trenera Mihaēla Frontceka vadībā Bīlefeldes "Arminia" gatavoties sezonai sāka 23. jūnijā. Kopš tā laika aizvadītas divas treniņnometnes un desmit pārbaudes spēles, kurās izcīnītas četras uzvaras, pa trim reizēm spēlēts neizšķirti un zaudēts.

Transfēru periodā no ieguvumiem jāizceļ Mihaēla Lameja iegāde no "Duisburg" par 400 000 eiro, kā arī Berata Sadika pirkums no "Lahti" par tādu pašu summu. Niko Hercihs pārnācis no "Aachen Allmannia", bet Deniss Ailhofs – no "Koblenz". Aizgājuši ir vairāki spēlētāji – Jergs Bēme un Dirks Hainens beiguši karjeru, Joannis Masmanidis pievienojies "Nürnberg", Davids koboloks – kipriešu "Omonia", Petrs Gabriēls – "Viktoria Zizkov", Matiass Hains – "St.Pauli".

10. augustā Vācijas kausa izcīņā pretinieks būs "ASV Durlach", bet Bundeslīgā pirmais mačs Bīlefeldiešus gaida 16. augustā savā laukumā pret Brēmenes "Werder".

Borussia Mönchengladbach

Galvenā trenera Josa Lūukaja vadībā Menhengladbahas "Borussia" gatavoties sezonai sāka 29. jūnijā. Kopš tā laika Bundeslīgas jaunpienācēja aizvadījusi vienu treniņnometni un astoņas pārbaudes spēles, kurās izcīnītas sešas uzvaras un zaudēts tikai vienreiz.

Transfēru periodā "Borussia" par diviem miljoniem eiro iegādājusies "Freiburg" futbolistu Karimu Matmouru, par 750 000 eiro no Leverkūzenes "Bayer" – Janu Ingveru Kallsenu Brakeru un par 650 000 eiro no Jeruzalemes "Beitar" – Galu Albermanu. Tāpat no Francijas "Auxierre" atnācis Žans Sebastiāns Žors, bet no "Basel" – Davids Degens. Pie zaudējumiem pieskaitāmi par 300 000 eiro "Aarhus" pārdotais Nando Rafaēls, uz "Mainz" pārcēlies Roberts Flessers, uz "Aalborg" – Kaspers Bogelunds, uz "Getafe" – Oigens Polanskis.

Vācijas kausa izcīņas pirmā kārta "Borussia" ir brīva, bet Bundeslīgas pirmais mačs paredzēts 17. augustā pret "Stuttgart".

1899 Hoffenheim

Galvenā trenera Ralfa Rangnika vadībā Hofenhaimas "Hoffenheim" gatavoties sezonai sāka 30. jūnijā. Bundeslīgas jaunpienācēja aizvadījusi divas treniņnometnes un astoņas pārbaudes spēles, kurās nav ciests neviens zaudējums – sešas uzvaras un divi neizšķirti. tiesa gan, arī pretinieki nav bijuši tie paši meistarīgākie, tomēr "Galatasaray" un "Blackburn Rovers" pieveikšana rāda, ka komanda solās būt spēcīga.

Transfēru periodā komanda sastāvu papildinājusi tikai ar vienu nozīmīgu pirkumu – no "Stuttgart" par 3 200 000 eiro iegādāts Andreass Beks. Tāpat par vienu miljonu eiro izpirkti trīs futbolisti, kuri bija izīrēti pagājušajā sezonā – Luizs Gustavo ("Corinthians"), Ramazans Eckans ("Red Bull") un Izāks Forzā ("Kumasi"). Arī zaudēujumi nav pārāk nozīmīgi – Tomislavs Maričs beidzis karjeru, bet pāris spēlētāji pārcēlušies (palikuši) uz 2. Bundeslīgu vai pat zemāka līmeņa klubiem.

10. augustā Vācijas kausa izcīņā Hofenhaimas klubs tiksies ar "Chemnitzer FC", bet Bundeslīgā pirmoreiz spēlēs 16. augustā pret "Energie".

1. FC Köln

Galvenā trenera Kristofa Dauma vadībā Ķelnes "Köln" gatavoties sezonai sāka 25. jūnijā. Bundeslīgas jaunpienācēja aizvadījusi divas treniņnometnes (Austrijā un Nīderlandē) un 11 pārbaudes spēles. Bilance nav pārāk pozitīva – četras uzvaras, seši neizšķirti un viens zaudējums. Tiesa gan, pret Vācijas čempioni "Bayern" ķelnieši nezaudēja (0:0).

Transfēru perioda lielākais pirkums Ķelnes klubam noteikti ir Portugāles izlases spēlētājs Petits. Viņš pārnācis no Lisabonas "Benfica". Tāpat ievērības cienīgi ir arī citi pirkumi – , par 2 500 000 eiro no "Vitoria Guimares" iegādāts Pedro Tonons Geromels, par diviem miljoniem no "Duisburg" – Manasē Išiaku, no "Werder" pārnācis Pjērs Vomē. Savukārt vienīgais lielais zaudējums ir Patrika Helmesa pāreja uz "Bayer".

Rīt, 7. augustā, "Köln" uzsāks Vācijas kausa izcīņu, tiekoties ar "SV Niederauerbach". Savukārt pirmais Bundeslīgas mačs ķelniešiem šosezon paredzēts 16. augustā pret "Wolfsburg".

Bundeslīgas 1. kārta

DatumsMājniekiViesi
15.08.2008. FC Bayern München Hamburger SV
16.08.2008. FC Schalke 04 Hannover 96
16.08.2008. VfL Wolfsburg 1. FC Köln
16.08.2008. Bayer 04 Leverkusen Borussia Dortmund
16.08.2008. Karlsruher SC VfL Bochum
16.08.2008. FC Energie Cottbus 1899 Hoffenheim
16. 08.2008. DSC Arminia Bielefeld Werder Bremen
17.08.2008. Eintracht Frankfurt Hertha BSC Berlin
17.08.2008. Borussia Mönchengladbach VfB Stuttgart

Izmantotie resursi:
Izdevums "Sport Bild Bundesliga 2008/2009 Sonderheft"
bundesliga.de

  +8 [+] [-]

, 2008-08-06 16:54, pirms 16 gadiem
Autor!- Labs raksts baigi esi pacenties!

  +2 [+] [-]

, 2008-08-06 16:58, pirms 16 gadiem
Redzeeju vakar Bayern-Inter, taa kaa varu tikai izteikt liidzjuutiibu, ka Bayern neieguva Bekenbauera kausu... bija jaauzvar shii speele. Mancini manupraat "pakjeera" Rensingu uz khmm, mazu pieredzes truukumu?
Karoce, domaaju, ka vakar uzvaru vairaak bija pelniijusi Bayern - un tam nav nekaads sakars ar manu naidu, kaa Hose staasta, pret Itaaliju vai kko tamliidziigu - spriezu peec komandu paradiitaas speeles.. bet nu tas ir tikai mans viedoklis!
p.s. vakar gan gluzi Hamburga nesagraava Juvi, bet gan sveetdien.. tas taa - maza kljuudinja! Vispaar Hamburga shajaa Emirates Cup man bija liels paarsteigums.... kautgan redzeeju no vinjiem, tikai zaagji pret Real, taapat palika labs iespaids par vinjiem... it iipasi jau M.Zidaanu!

  +4 [+] [-]

, 2008-08-06 17:03, pirms 16 gadiem
Hannover uzvara ar 23:0 (!) pret "FC Boffzen", Forselam gūstot desmit vārtus - neslikti!

  +2 [+] [-]

, 2008-08-06 17:11, pirms 16 gadiem
Patīk tas, ka vācu klubi pārdomāti veic selekcijas darbu atbilstoši katrs savam rangam un mērķim. Ar naudu nemētājas. Katrā ziņā,pēc transfēru apmēriem naudas ziņā te krietni atpaliek no Anglijas,Itālijas,Spānijas,bet pārdomā krietni labāk,kā iepriekšminēto valstu klubi.

  +1 [+] [-]

, 2008-08-06 17:22, pirms 16 gadiem
ceru ka bus vel interesentak nekaa pagajusogad!!!

  +2 [+] [-]

, 2008-08-06 17:31, pirms 16 gadiem
Liels un labs darbs ieguldiits shajaa rakstaa, paldies!

Paardomas par Werder: vaartsargi briizhiem dara iistus briinumus - es sekoju liidzi vairumam vinju paarbaudes speeleem pa werder.tv, un tajaa laikaa uz Werder vaartiem tika noziimeetas triis pendeles. Divas atvairiija juniors Miilics, tresho (vakar) - Viize.

Aizsardziibas rindaas Sebastians Prodls izceljas kaa ar galvu vaartus guustosha baaka juuras krastaa. Ja pozicionaalajaa speelee vinjam liidz Mertesakeram veel ir jaaug, tad uzbrukumaa austrietis izskataas krietni paaraaks. Andersens arii atstaaja lielisku iespaidu, bet aiz pamatsastaava Frics - Naldo - Mertesakers - Beenihs pirmie rezervisti buus Prodls (centraa) un Pasanens (visur).

Ljoti pozitiivu iespaidu atstaaja Ozils, Hants un Husejinovichs, kas Djeego prombuutnes laikaa iespaidiigi izkaapa no mazaa, gjeniaalaa braziilieshu briinuma eenas un padariija Werder speeli daudzveidiigaaku un pat aatraaku. Ja no savainojumiem tiks pasargaats kapteinis Baumans un pieredzeejushie koleegas Fringss un Jensens, tad breemenieshu faniem nav jaabaidaas no neizdoshanaas.

Uzbrukums... Oj, oj, oj, cik daudz vaartus sasita viens pats Prodls, Beenihs, Andersens, tad veel Hants, Ozils, Jensens, jaunieshi Bargfrede, Testrots, visus pat nevar atcereeties, bet uzbruceeju vinju starpaa mekleet buutu veltiigi. Vaartus guva arii Almeida (daudz) un Rozenbergs (skaistus), taapeec malaarijas pacients Sanogo un juniori Harniks un Haiders pagaidaam paliek rezervee. Alofss joprojaam zondee transferu tirgu, bet pastiprinaajums nav nepiecieshams.

Levski vakar speeleeja izteikti rupji, un speele izveertaas par iistu kaulu laushanas testu. Laime, ka neviens no savainojumiem neizraadiijaas nopietns.

Toties speele pret Salnoniku "Aris" (4:3) bija sagatavoshanaas posma augstaakais punkts un iista konfekte. Reti gadaas redzeet tik daudzus izcilus golus vienaa speelee
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +1 [+] [-]

, 2008-08-07 09:23, pirms 16 gadiem
Transferos Šalkei nav skopojusies 12 miljoni par Farfanu, kas ir kluba dārgākais pirkums tā vēsturē. Rakstā apgalvots ka tikai 6 milj.

  -4 [+] [-]

, 2008-08-07 10:17, pirms 16 gadiem
Raksts garš, bet tēmu par katru klubu sākt ar vienu to pašu ''Galvenā trenera ... vadībā ... '' teikumu ir dumji, lai neteiktu vairāk. Bet nu eSporta līmenis, ko lai citu saka!

  +1 [+] [-]

, 2008-08-07 13:29, pirms 16 gadiem
Manuprāt, garākais raksts, ko eSportā esmu redzējis! Paldies, autor!

     [+] [-]

, 2008-08-07 15:05, pirms 16 gadiem
silenthill rakstīja: ''Galvenā trenera ... vadībā ... ''

Eu, tochno!

  +1 [+] [-]

, 2008-08-07 17:04, pirms 16 gadiem
ujj kaa man ir iepaticies Petroipa no Hamburg