Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:128, Did:0, useCase: 3

Aplis noslēdzies: Čempionu līgas finālā Vācijas futbola leģendu pēdējā spēle

Rolands Eliņš

Aplis noslēdzies: Čempionu līgas finālā Vācijas futbola leģendu pēdējā spēle
Foto: Zumapress/Scanpic un BDB.de

Vācijas futbolists Toni Kross Madrides "Real" klubā spēlē desmit gadus. Vācijas futbolists Marko Roiss jau kopš bērnības ir Dortmundes "Borussia" sistēmā un pieaugušo līmenī klubu pārstāv kopš 2012. gada. Liktenim labpaticies, ka viņi abi savus stāstus Madrides un Dortmundes klubos noslēgs vienā dienā un vienā spēlē - 1. jūnijā UEFA Čempionu līgas finālā, cīnoties viens pret otru.

Čempionu līgas fināls šosezon tiks izspēlēts Londonas "Wembley" stadionā, un futbola vēsturē tiks ierakstīta jauna nodaļa. Vai nu Madrides "Real" kļūs par Eiropas spēcīgākā klubu turnīra 15-kārtēju čempioni, vai nu Dortmundes "Borussia" atgriezīsies čempiones tronī pēc 27 gadu pārtraukuma.

Lai vai kurš scenārijs piepildīsies, tas notiks, reizē atvadoties no Vācijas pussarga savā sastāvā. Gan Toni Kross, gan Marko Roiss jau laicīgi apliecinājuši, ka pēc šīs sezonas atstās klubu, attiecīgi Čempionu līgas fināls Krosam būs pēdējā spēle Madridē un Roisam - Dortmundē. Vai nu Kross atstās atstās Madridi kā seškārtējs Čempionu līgas uzvarētājs, vai arī Roiss pirmoreiz triumfēs Čempionu līgā.

Abi Vācijas futbolisti jau atvadījušies no saviem faniem. Iepriekšējā nedēļas nogalē Kross aizvadīja savu pēdējo spēli "Bernabeu" stadionā Madridē, un šī diena tika veltīta praktiski tikai un vienīgi viņam. "Real" jau bija garantējusi Spānijas čempiones titulu, līdz ar to rezultātam (0:0 pret "Real Betis") šoreiz bija otršķirīga nozīme.

Madrides karaliskais klubs gan bija darījis līdzjutējiem zināmu, ka Kross lūdzis, lai viņa pēdējo spēli atzīmē piezemētā gaisotnē un diskrēti. Taču "Real" līdzjutēji tāpat skandēja viņa vārdu jau iesildīšanās laikā, un "Bernabeu" apkārtnē kā jūra izpletās baltie krekli ar Krosa vārdu. Kross, protams, tika nomainīts īsi pirms spēles beigām, lai maiņas laikā līdzjutējiem un komandas biedriem būtu iespēja viņu ar īpašām ovācijām pavadīt nost laukuma vēl vienu reizi.

"Es izbaudīju šīs 85 minūtes laukumā. Es turējos stipri līdz brīdim, kad, ejot malā no laukuma, ieraudzīju savus bērnus. Tas mani sagrāva," pēc spēles sacīja Kross, kurš pēc nomainīšanas un savas meitas apskaušanas izplūda asarās, kuras ikdienā grūti iztēloties spēcīgā, nopietnā un stingrā vācieša sejā.

Komandas biedri viņu sagaidīja laukumā, visi ar 8. numuru uz saviem krekliem, cieņu izrādīja arī pretinieku komanda, ieskaitot Krosa bijušo ilggadējo komandas biedru Isko, kurš nesen guva traumu, taču tāpat atbrauca uz Madridi un sagaidīja Krosu pirms spēles gaitenī, stāvot uz kruķiem. Līdzjutēji ar ovācijām pavadīja pat katru viņa izpildīto stūra sitienu, kamēr pēc tam sociālajos tīklos plašāku popularitāti izpelnījās kāda līdzjutēja baneris ar uzrakstu: "Tiesnes, lūdzu, nesvilp pēdējo svilpi, jo tad Kross karjera pie mums būs beigusies."

Kross Madridē ieradās 2014. gadā un bija nozīmīgs faktors "Real" četros Spānijas čempiones titulos un četros Čempionu līgas triumfos (vienreiz pirms tam viņš ČL triumfēja arī ar Minhenes "Bayern").

"Mūsu "Bernabeu" stadions ir sniedzis Krosam leģendas cienīgas atvadas, kādas viņš bija pelnījis," pēc mača sacīja "Real" galvenais treneris Karlo Ančeloti. "Tā bija emocionāla spēle gan viņam, gan mums visiem. Mēs bijām laimīgi, ka varējām pavadīt vēl vienu nedēļu ar viņu mūsu komandas sastāvā."

Atvadas no Madrides ir notikušas, taču viens kopējs darbs vēl palicis. Krosam ir vēl viena iespēja ierakstīt savu vārdu "Real Madrid" jau tā zvaigžņotajā vēsturē.

Lai gan 2013. gadā Krosa pārstāvētā "Bayern" Čempionu līgas finālā cīnījās pret Marko Roisu un Dortmundes "Borussia", abi toreiz laukumā nesatikās, jo Kross traumas dēļ finālā nevarēja spēlēt. Arī šoreiz pastāv iespēja, ka Kross un Roiss tiešā divcīņā laukuma centrā neiesaistīsies, jo Roiss, visticamāk, sāks spēli Dortmundes rezervē, taču tiek paredzēts, ka viņa nākšana laukumā uz maiņu spēles otrajā pusē ir ticams scenārijs. Šosezon Roiss pamatsastāvā bijis piecās "Borussia" ČL spēlēs un nācis uz maiņu septiņas reizes.

Arī Roisam 1. jūnijā būs apļa noslēgšanās. 2013. gadā viņš "Borussia" sastāvā spēlēja ČL finālā pret Krosa komandu "Wembley" stadionā, un liktenis novedis pie tā, ka arī savu pēdējo spēli kluba sastāvā viņš aizvadījis Vemblijā pret Krosa komandu.

Roiss tieši pirms 35 gadiem piedzima Dortmundē, un "Borussia" sistēmā nonāca jau septiņu gadu vecumā, un kluba akadēmijā pavadīja desmit gadus. Līdz lielajam futbolam viņš izlauzās caur citām komandām un pirmās sezonas Bundeslīgā nospēlēja Menhengladbahas "Borussia", taču 2012. gadā, 23 gadu vecumā, atgriezās Dortmundē. Viņš klubam palīdzēja divreiz izcīnīt Vācijas kausu un trīsreiz - Vācijas Superkausu, taču ar Roisu sastāvā "Borussia" neizdevās izcīnīt ne Bundeslīgas titulu, ne Čempionu līgas titulu. Viņam un Dortmundei palikusi vēl viena iespēja šo faktu labot.

Par to, ka Roisam šī ir pēdējā sezona Dortmundē, publiski tika paziņots 3. maijā, vēl pirms "Borussia" atbildes spēles pret PSG Čempionu līgas pusfinālā. Tobrīd vēl nebija skaidrs, kā tieši izvērtīsies Roisa 12 gadu ilgās profesionālās karjeras beigas "Borussia" klubā, taču Vācijas komanda arī atbildes spēlē pieveica PSG un atgriezās finālā pēc 11 gadu pārtraukuma, paveicot to gan Roisa pirmajā, gan pēdējā sezonā klubā.

Arī Roiss savas atvadas Dortmundei jau izteicis. Pēdējo spēli mājas stadionā viņš aizvadīja 18. maijā, kad guva vārtus "Borussia" 4:0 uzvarā pār "Darmstadt 98". Viņš tika nomainīts 81. minūtē, abu komandu spēlētājiem izveidojot goda tuneli, un pēc tam Roiss pievienojās skatītājiem tribīnēs, vēlreiz izsakot savu pateicību un vienojoties kluba atbalsta saukļos.

Roiss turklāt bija sarūpējis "Borussia" līdzjutējiem papildus dāvanu. Visi skatītāji, kuri todien bija klātienē ieradušies "Signal Iduna Park" stadionā un vēlējās iegādāties alus kausu, pie alus stendiem tika sagaidīti ar Roisa rakstītu papīra zīmīti: "Paldies par visu! Atvadu alus uz mana rēķina. Jūsu Marko." Visa stadiona alus rēķinu todien apmaksāja Roiss pats no savas kabatas, un, ņemot vērā, ka spēli apmeklēja 80 tūkstoši cilvēku, tā nebija nekāda joka lieta.

Kluba vadība savos publiskajos izteikumos aicinājusi Roisu pēc karjeras beigām atgriezties Dortmundē un strādāt kluba pārvaldē, taču šobrīd abas puses nonākušas pie secinājuma, ka futbolista karjeru viņš mēģinās turpināt citur. Roisa karjeru mocījuši vairāki savainojumi un neveiksmes, un šosezon viņš pieņēma lēmumu atvadīties no "Borussia" kapteiņa apsēja, savam spēles laikam samazinoties to nododot Emres Džana rokās.

Roiss noteikti nav sasniedzis savu maksimumu, un var tikai sapņot, kādi būtu bijuši viņa un Dortmundes panākumi, ja ne daudzās traumas. Taču Roiss tik un tā ierakstījis savu vārdu kluba vēsturē ar zelta burtiem - 120 gūtie vārti Bundeslīgā aizvadītajās 294 spēlēs tam ir lielisks apliecinājums.

"Marko ir viens no šī kluba visu laiku diženākajiem spēlētājiem," medijiem izteicās "Borussia" CEO Hanss Joakims Vacke. "Dzimis Dortmundē, desmit gadus pavadījis mūsu akadēmijā, 12 gadus lielajā komandā - viņa saikne ar mūsu klubu ir neatkārtojama. No visas sirds novēlam viņam visu to labāko nākotnē un ceram, ka viņš atgriezīsies klubā pēc karjeras beigām."

Roiss ir viens no Vācijas 21. gadsimta labākajiem futbolistiem, taču viņa karjera var noslēgties bez neviena lielā titula iegūšanas. Jā, viņš ir divreiz ieguvis Vācijas kausu, taču ne Bundeslīgā, ne Čempionu līgā, ne kādā citā Eiropas kausa izcīņā viņam nav izdevies triumfēt, un tas nav sanācis arī ar izlasi, kuras rindās viņš guvis 18 vārtus. Vissmagākā vilšanās, protams, bija 2014. gadā, kad Roiss pēdējā pārbaudes mačā pirms došanās uz Pasaules kausu guva traumu un bija spiests izlaist turnīru. Vācijas izlase toreiz kļuva par pasaules čempioni, un zelta vārtu autors Mario Gece titula svinības sagaidīja ar sava drauga Roisa kreklu rokās.

Roiss noskaņots vēl turpināt savu futbolista karjeru, un futbolā pieredzēti arī vēl neticamāki stāsti, kā karjeras nogalē tomēr vēl izdodas atrast savu iespēju izcīnīt augsta līmeņa panākumus. Taču triumfēt Čempionu līgā - šī Roisam var būt pēdējā iespēja.

Izmantotie resursi:
https://www.goal.com/en/lists/toni-...
https://www.nytimes.com/athletic/55...
https://www.bundesliga.com/en/bunde...

     [+] [-]

, 2024-05-31 14:59, pirms 3 nedēļām
Lai cik paradoksāli tas neliktos, man Roiss asociējas tieši ar to 2014. gada traumu un netikšanu uz Pasaules kausu.