Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:123, Did:0, useCase: 3

Pie visa "vainīgs" vectēvs...

Anatolijs Kreipāns
Anatolijs Kreipāns

Pie visa "vainīgs" vectēvs...
Vācijas futbola jaunā uzlēcošā zvaigzne Kais Havercs.

Pagājušo svētdien Spānijas sporta laikrakstā "Marca" uz vāka bija vācu futbola talanta Kaia Haverca liela bilde ar uzrakstu "Havertz tendrá que esperar" - tulkojumā tas nozīmē "Havercam nāksies pagaidīt". Interese par 20 gadus veco (11. jūnijā paliks 21 gads) Vācijas futbola talantu no Leverkūzenes "Bayer 04" Eiropā ir liela un tajā skaitā arī no Madrides "Real". Tiesa, vismaz pagaidām ne Madrides klubs, ne Minhenes FC "Bayern" viņu vēl negrasās no Leverkūzenes izpirkt, taču reti kurš šaubās, ka tas ir tikai laika jautājums, kad Havercs nonāks kādā no Eiropas futbola grandiem.

Par talantīgo vācu futbolistu sāka runāt un rakstīt jau vismaz pirms pāris gadiem. 2016. gada Eiropas U17 čempionātā Azerbaidžānā Vācijas izlase sasniedza pusfinālu, Havercs piedalījās visās piecās spēlēs un tika iekļauts turnīra "All Star" vienpadsmitniekā. Tajā pašā gadā viņš jau debitēja Vācijas U19 izlasē. Viņš jau bija kļuvis par Vācijas čempionu jauniešu B vecuma grupā un guvis 19 vārtus 29 spēlēs, 2019. gada novembrī balsošanā par Eiropas U21 labāko futbolistu Havercs ieņēma trešo vietu aiz portugāļa Žoau Feliksa (pašreiz Madrides "Atletico") un angļa Žadona Sančo (Dortmundes "Borussia"). 2016./2017. gada sezonā Kais debitēja Bundeslīgā (izgāja uz maiņu) un 17 gadu un 126 dienu vecumā kļuva par tobrīd jaunāko "Bayer 04" rindās Bundeslīgas vēsturē. 2017. gada 2. aprīlī mačā ar VfL "Wolfsburg" Havercs guva savus pirmos vārtus Bundeslīgā, panākdams 3:3. Jau iepriekš viņš debitēja UEFA Čempionu līgā - Vemblija stadionā Londonā pret "Tottenham Hotspur" (izgāja uz maiņu). 2018. gada augustā Joahims Lēvs uzaicināja Havercu Vācijas izlasē un 9. septembrī pārbaudes spēlē ar Peru viņš 88. minūtē izgāja laukumā, nomainīdams Timo Verneru. Tieši pēc gada un viena mēneša spēlē ar Argentīnu (2:2) Havercs guva savus pirmos un pagaidām vienīgos vārtus Vācijas izlases rindās, viņš ir piedalījies arī trijās spēlēs EURO 2020 kvalifikācijas turnīrā.

Vārdu sakot, nekāds atklājums Havercs vairs nav, taču pašreiz par viņu atkal runā arvien biežāk - šosezon Bundeslīgas čempionātā Haverca rēķinā ir 11 gūti vārti, kas varbūt arī nav nekas īpašs (vairāk ir guvuši tikai 7 futbolisti), taču pēc turnīra atsākšanās viņš ir izcēlies 5 reizes piecās spēlē, turklāt divās spēlēs pēc kārtas guvis pa diviem vārtiem. Kaia mamma ir juriste, bet tēvs policists, kurš savulaik arī spēlēja futbolu, taču lielākie nopelni zēna izaugsmē futbolā ir viņa vectēvam (no mammas puses) Rihardam Veidenhauptam-Pelceram, kurš savulaik spēlēja vienā komandā Rietumvācijas augstākajā līgā (40. gadu beigas un 50. gadu sākums) kopā ar vēlāko Vācijas izlases galveno treneri Jupu Dervalu (viņa vadībā VFR izlase 1980. gadā kļuva par Eiropas čempioni un bija otrā 1982. gada Pasaules kausa izcīņā). Tieši vectēvs visvairāk "auklējās" ar Kaiu futbola laukumā un palīdzēja spert tajā pirmos soļus pirms viņš nonāca Mariadorfas komandā "Alemannia", bet vēlāk dzimtās Āhenas komandā "Alemannia". Tad vectēvs bija zēnam vēl viens skolotājs. Kaia istaba bija izlīmēta ar FC "Barcelona" komandas un spēlētāju plakātiem. 10 gadu vecumā viņš spēlēja Āhenas kkluba U12 vecuma komandā, bet 2010. gadā viņš nonāca Leverkūzenes "Bayer 04" zēnu komandā. Jau 20 gadu vecumā Havercs aizvadīja 100. spēli Bundeslīgā un viņš ir jaunākais spēlētājs Bundeslīgas vēsturē, kurš aizvadījis ne tikai 100, bet arī 50 spēles (18 gadi un 307 dienas). Treneri vēl pusaudža vecumā pamanīja Kaia spēles izpratni - viņš nebija fiziski spēcīgākais spēlētājs komandā, taču bija viens no gudrākajiem spēles izpratnes ziņā. Pašreiz 190 cm garais uzbrūkošais pussargs arī vairāk atgādina vidējo distanču skrējēju nekā futbolistu, taču viņš nebaidās no spēka cīņas vārtu priekšā, viņš vairākus vārtus ir guvis ar galvu tieši fiziskā cīņā vārtu priekšā.

Spēlēt nācās un nākas daudz un to nebija viegli apvienot ar mācībām, kurām Havercu ģimenē bija svarīga loma. 2018. gada Vācijas kausa izcīņas spēle Brēmenē bija otrdienas vakarā, tā beidzās tikai pēc papildlaika (4:2 "Bayer 04" labā), Kais guva komandas labā ceturtos vārtus un tikai naktī atgriezās mājās, bet nākamajā dienā skolā bija eksāmens. Savukārt vēl sezonu iepriekš Kais nevarēja doties uz UEFA Čempionu līgas 1/8 fināla atbildes spēli Madridē ar "Atletico" ("Bayer 04" ar 2:4 zaudēja mājās, bet viesos nospēlēja 0:0), jo vajadzēja pabeigt A līmeņa mācības un tāpēc viņam tika piešķirtas trīs brīvas dienas. Tagad skola ir pabeigta un galvenās Kaija mācības ir futbola laukumā. Līdz šim pazīstamākais Mariadorfas futbolists bija Hanss-Peters Lēnhofs, kurš ar 1.FC "Koln" spēlēja UEFA kausa finālā, ar Leverkūzenes "Bayer 04" divreiz bija Vācijas vicečempions, ar Antverpenes klubu bija Beļģijas kausa ieguvējs un spēlēja Kausu ieguvēju kausa izcīņas finālā, taču jau tuvākajā laikā viņš var nokļūt Kaia Haverca ēnā. Un, iespējams, ka jau ir nokļuvis.

Interese par Havercu ir liela. Interesējas ne tikai Madrides "Real", bet arī Londonas "Arsenal", "Liverpool FC", Turīnas "Juventus" un gan jau arī citi futbola grandi, kas zina, varbūt Kais kādreiz nonāks arī FC "Barcelona" rindās, kuras līdzjutējs viņš ir kopš bērnības. Uz "Real" Havercam nāksies pagaidīt tāpēc, ka COVID-19 pandēmijas dēļ ir ieviestas korekcijas karaliskā spāņu kluba pirkumu stratēģijā, savukārt titulētākais Vācijas klubs Minhenes FC "Bayern" labprāt redzētu Kaiu savās rindās, taču - vēlāk... Pašreiz bavāriešu mērķis ir Lerojs Sanē no "Manchester City" un labās malas aizsargs. Bet jau šo sestdien - 6. jūnijā - Leverkūzenes komanda Bundeslīgas spēlē savā laukumā uzņems tieši FC "Bayern". Havercs līdz šim spēlēs ar titula īpašniekiem vārtus vēl nav guvis...

P.S. Līgums ar "Bayer 04" Havercam ir līdz 2022. gada sezonas beigām un nāksies maksāt lielu summu, ja kāds to gribēs izpirkt. Par to neviens arī nešaubās. Taču Leverkūzenē jau aug nākamais Vācijas futbola talants - 17 gadus vecais Florians Vircs, kurš janvārī pārcēlās no 1.FC "Koln". 18. maijā viņš izgāja laukumā spēlē ar Brēmenes "Werder" un tagad jau viņš ir jaunākais spēlētājs "Bayer 04" vēsturē Bundeslīgā (17 gadi un 15 dienas). Tas, iespējams, jau ir jauns un cits stāsts...

  +1 [+] [-]

, 2020-06-02 12:15, pirms 4 gadiem
Paldies, Tollij, ka pēdējā laikā regulāri kko uzraksti SC! Tas jau laikam būs saistīts ar to, ka vairāk brīvā laika, jo nav jākomentē kkas TV.

     [+] [-]

, 2020-06-02 14:36, pirms 4 gadiem
Anatolijs atšķirībā no vairākuma rakstītāju IR žurnālists!