Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource651 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource651), Fid:2965, Did:0, useCase: 3

Sportacentrs.com redakcijas PK prognozes: izteikts līderis, bet "Futbolbumbas" netrāpa

Andris Liepa
Andris Liepa

Sportacentrs.com redakcijas PK prognozes: izteikts līderis, bet "Futbolbumbas" netrāpa
Lionels Mesi un Kilians Mbapē. Foto: IMAGO/Matthias Koch/Scanpix

Pasaules kauss futbolā noslēdzies, un pēdējais laiks savilkt galus kopā. Tas sevī iekļauj arī Sportacentrs.com redakcijas prognožu apkopojumu, parādot, cik precīzas bija pirms turnīra izteiktās prognozes futbola un citu sporta veidu apskatnieku, kā arī portāla un TV4 vadības pārstāvju izpildījumā.

Pasaules kausa finālā tikās divas no "Top3" pirms-turnīra izliktajā favorītēm, proti, Argentīna un Francija, kamēr turnīra galvenos individuālos apbalvojumus arī ieguva lielākās zvaigznes (ne Lionela Mesi MVP titulu, ne Kiliana Mbapē rezultatīvākā spēlētāja godu par sensācijām nu nekādi nedrīkst nosaukt). Tas gan nebūt nenozīmē, ka finālturnīrs bija garlaicīgs un prognozēm neinteresants.

"Redzot šī Pasaules kausa pusfinālu pārus, varētu nodomāt, ka turnīrs bijis pārsteigumiem bagāts," savu komentāru piedāvāja totalizatora "William Hill" futbola eksperts Rūdolfs Lielauss. " Arī Vācijas un Beļģijas neizkļūšana no grupas bija ļoti negaidīta, tomēr, ja skatāmies uz astotdaļfinālos un ceturtdaļfinālos iekļuvušajām komandām, tad paveras nedaudz cits skats. No 16 astotdaļfinālā iekļuvušajām komandām 4 (Austrālija, Japāna, Dienvidkoreja, Maroka) nebija starp galvenajām pretendentēm uz izkļūšanu no grupas un attiecīgi no 8 ceturtdaļfinālos spēlējošajām izlasēm 2 (Horvātija, Maroka). Galu galā finālā tikās komandas, kas turnīra uzvarētāja prognozēs atradās TOP 4. Ja skatāmies pagātnē, tad pēc līdzīgiem rādītājiem daudz pārsteidzošāks bija 2014. gada Pasaules kausa finālturnīrs, kad astotdaļfinālā spēlēja veselas 7 izlases, kuras nebija starp favorītēm izkļūšanai no grupas."

Portāla Sportacentrs.com redakcijas prognozēs, kas šoreiz tika arī publicētas, par uzvarētāja noteikšanu intriga īsti neradās. Mūsu portāla ziņu autors Kārlis Justovičs grupu turnīrā precīzi noteica 13 no 16 astotdaļfinālistēm un precīzu vietu ierādīja 21 no 32 PK izlasēm, kamēr par visa turnīra laureātiem viņš pamanījās savākt 26 no iespējamiem 45 punktiem (nevienam citam nebija vairāk par desmit), nosaucot Argentīnu kā čempioni un Mesi kā MVP, kā arī saņemot papildpunktus par Mesi likšanu Zelta buča nominācijā, kur Mesi palika otrajā vietā.

Justovičs tuvāko sekotāju - Ventspils sporta žurnālistu Pēteri Neimani - apsteidza par 22 punktiem, bet tālāk kopvērtējumā jau bija daudz līdzīgāks punktu sadalījums, taču interesanta nianse bija tāda, ka labāko prognozētāju saraksta augšgalā bija Sportacentrs.com basketbola, hokeja un volejbola cilvēki, kamēr futbola apskatniekiem šoreiz krietni zemāk.

Agris Suveizda Pasaules kausa beigas sagaidīja desmitajā vietā, kamēr "Futbolbumbas" Edmunds Novickis un Arkādijs Birjuks ar krasi atšķirīgām prognozēm tāpat brālīgi ieņēma dalītu 16. vietu 19 balsotāju konkurencē.

Vairākiem, ieskaitot Novicki, pamatīgs trieciens gan bija Karima Benzemā trauma turnīra priekšvakarā, kas viņam liedza piedalīties turnīrā, un attiecīgi vairākas prognozes par Benzemā Zelta buci un Zelta bumbu bija spiestas sagaidīt mīnus punktus jau pašā sākumā. Tāpat arī daudz prognožu bija par Neimāru, kuram trauma un Brazīlijas zaudējums pendelēs ceturtdaļfinālā liedza tēmēt uz individuālajām balvām, kamēr no PK2018 rezultatīvākā spēlētāja Harija Keina tika sagaidīti tikai divi vārtu guvumi. Tiesa, Neimārs un Keins vismaz saviem prognozētājiem nesarūpēja mīnus punktus.

Par prognožu apkopošanas sistēmu - katram bija jāprognozē precīzs komandu izkārtojums grupu turnīrā (par precīzu komandas vietu 3 punkti, par vienas vietas nobīdi 1 punkts, bet par pilnīgi nepareizu prognozi, sajaucot 1. un 4. vietu, bija 2 mīnus punkti). Pēc tam katram bija jāprognozē finālčetrinieks pareizajā secībā - precīzi noteikta čempione deva 10 punktus (pareiza tā bija tikai diviem), precīza citas citas izlases vieta deva 5 punktus, kamēr par neprecīzām prognozēm arī bija mīnus punkti. Līdzīgs princips tika piemērots arī Zelta buča un Zelta bumbas prognožu sakarā.

Sportacentrs.com redakcijas prognožu rezultāti

V.Vārds Uzvārds1. kārta2. kārtaKopā
1 .Kārlis Justovičs622688
2 .Pēteris Neimanis59766
3 .Toms Mālmeisters59665
4 .Rolands Eliņš63-162
5 .Ulvis Brože521062
6 .Jānis Celmiņš52658
7 .Pauls Mots58-157
8 .Gatis Liepiņš56056
9 .Jānis Cīrulis53053
10 .Agris Suveizda55-352
11 .Mārcis Martini44751
12 .Krišjānis Pundurs49150
13 .Emīls Ozerinskis45550
14 .Kristaps Zālītis58-949
15 .Kristaps Pildiņš57-948
16 .Edmunds Novickis51-546
16 .Arkādijs Birjuks50-446
18 .Kristiāns Dilāns49-1435
19 .Reinis Aumeisters36-333

     [+] [-]

, 2022-12-21 17:43, pirms 2 gadiem
Novickim ar Birjuku totālā izgāšanās, ha, ha