Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource651 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource651), Fid:2965, Did:0, useCase: 3

Secinājumi pēc klātienes futbola maratona Katarā: futbols vispirms!

Arkādijs Birjuks
Arkādijs Birjuks

Secinājumi pēc klātienes futbola maratona Katarā: futbols vispirms!
Andalūzijas laukums. Foto: Arkādijs Birjuks

13 dienas un 24 Pasaules kausa spēles klātienē. Kārtīgs skrējiens no viena stadiona uz otru ir galā. Priekšā izslēgšanas spēles, kuras sākot ar ceturtdaļfināla stadiju skatīšos mājās Latvijā. Mazajā atelpas brīdī vēlos padalīties, kā aizrit šis futbola ziņā patiešām aizraujošais turnīrs žurnālistu un līdzjutēju acīm.

Futbolu var baudīt bez apstājas – mediji, līdzjutēji, brīvprātīgie un paši katarieši izmanto iespēju klātienē skatīties pēc iespējas vairāk maču. Bieži sanāk redzēt futbola fanus, kuri uzreiz pēc apmeklētās spēles spaida telefonu, meklējot FIFA aplikācijā biļetes uz nākamo. Vidējā cena uz grupu turnīra spēlēm – 85 eiro. Vēl jāmin, ka līdzjutēji “oficiāli” nevar apmeklēt vairāk par vienu spēli dienā, taču problēma viegli risinās, reģistrējot vēl vienu kontu ar drauga/radinieka personas datiem.

Iespējams, kāds arī labprāt atpūstos no futbola, taču Katarā nav sevišķi liela izvēle, kā sevi izklaidēt. No atrastā vai paša apskatītā varētu izveidot nelielu topu. Pirmajā vietā iepriekšējā materiāla vecpilsēta Souq Waqif ar nacionālo kolorītu, ēdienu un ūdenspīpēm. Tālāk seko garā Corniche krastmala Dohā, kur no katra stūra skan vasarīgas melodijas, ik pēc 50 metriem ir vagoniņi ar uzkodām un aukstiem dzērieniem un dažviet var atrast ekrānu, kur rāda lielo futbolu (tomēr jāsaka, ka tas nav vienkāršākais uzdevums). Iespaidīga ir mākslīgā The Pearl sala, kas uzbūvēta pēc klasiskās Rietumeiropas pilsētvides paraugiem, kur aug modernās augstceltnes, bet plaši pazīstamie restorānu tīkli aicina piesēst savās āra terasēs. Uz šo mākslīgo salu var nokļūt gan ar sauszemes transportu, gan ar kuģīti. Dohas galvenā pludmale Katara nesagatavoto tūristu sagaidīja ar pārsteigumu – ģimenēm ir plaša un ērta peldēšanas vieta, kamēr man kā vientuļam tūristam bija jāiet apkārt uz atsevišķu pludmali. Vēl izcelšu lielo FIFA fanu zonu Al Bidda parkā, kur pašam sanāca noskatīties ne to aizraujošāko ASV un Anglijas izlašu maču. Milzīga teritorija, tūkstošiem cilvēku un 13 eiro vērtais alus.

Otrās turnīra nedēļas beigās no ārvalstu kolēģiem dzirdēju atziņas, ka viņiem joprojām nav izdevies apskatīt Kataru un uzzināt, kas notiek ārpus stadioniem. Iespējams, šis spraigas spēļu grafiks ir paglābis Kataru no “mazajiem skandāliem”, kad kāds saskaras ar sliktu servisu vai neizpratni no vietējiem. Taču pēc paša piedzīvotā ir jāsecina, ka Katarā eiropietim vai amerikānim būs grūti dabūt kultūršoku. Visi uzraksti, reklāmas un nosaukumi ir angļu valodā, apmaldīties nav iespējams. Ja vēlaties redzēt īstos Austrumus – Stambula ir tuvāk un lētāk. Jāatgādina, ka Katarā ir liels iebraucēju īpatsvars un viss ir pakārtots, lai viņi šeit justos kā mājās. Šeit netrūkst milzīgu tirdzniecības centru, kur līdzīgi kā Eiropā iespēja pavadīt teju visu brīvdienu. Komentāros pie iepriekšējā materiāla tika prasīts par reliģiju un lūgšanām. Jāsaka, ka katrā publiskā vietā, ieskaitot stadionus un mediju centrus ir speciālās lūgšanu istabas (prayer rooms), kur ticīgie musulmaņi dodas attiecīgajās stundās. Katara nav tā pati Turcija, kur mošeju ir vairāk kā veikalu un rīta stundā tevi pamodina no skaļruņa skanošais vēstījums Allāham.

Dalīšos ar personīgām sajūtām. Pašam vairāk patīk apceļot vēsturiskās pilsētas vai iespaidīgi cilvēku gandrīz neskarti dabas objekti. Tur es jūtu auru, atmosfēru un rodu enerģiju un emocijas vairākām dienām uz priekšu. Katara manai gaumei pārāk mākslīga un nedzīva vieta. Jā, šomēnes šeit rada troksni un svētku sajūtu miljons atbraukušo futbola ceļotāju, taču jau pēc dažām nedēļām pāri paliks vairāki milzīgi monumenti, kuriem atrast praktisko pielietojumu būs ļoti sarežģīti. Bet ko gan darīt, ja var un grib atļauties…

Noslēgumā piedāvāju vēl vienu Topu. Šoreiz izvēlējos piecus, manuprāt, skaistākos un ērtākos stadionus Pasaules kausā:

1. vieta: “Stadions 974”, Doha

Plusi: Atrašanās vieta blakus “Corniche” krastmalai un Hamadas lidostai. Ceļā uz/no stadiona var skatīties kā nolaižas lidmašīnas. Ļoti skaists un neparasts stadions ar patiesi romantisku stāstu. Uzreiz pēc finālturnīra “974” ar savu konteineru maģiju un auru pazudīs. 1/8 fināls starp Brazīliju un Dienvidkoreju būs pēdējais mačs šeit.

Mīnusi: Stadionam ilgs mūžs nav paredzēts, tāpēc tajā netika iebūvēta pāris miljonus vērtā kondicionēšanas sistēma. Dažreiz šeit mēdz būs patiešām karsti. Tas, starp citu, arī iemesls, kāpēc šeit netika aizvadīta neviena agrā spēle (12:00 vai 15:00 pēc Latvijas laika).

2. vieta: “Lusail” stadions, Luseila

Plusi: Lielākā arēna turnīrā, vienlaicīgi ietilpīgākais Pasaules kausa stadions kopš 1994. gada. Atrodas blakus nākotnes pilsētai Luseilai ar tās krāšņo bulvāri un aprīkoto krastmalu.

Mīnusi: No pašas augšas skaidri saskatīt darbojošās personas laukumā var būt sarežģīti. Tiesa, tā tas arī citos milzīgajos stadionos.

3. vieta: “Al Bayt” stadions, Al Hora

Plusi: Neparasta forma un jumta konstrukcija arābu telts izskatā, krāšņa stadiona iekšpuse (paklājs virs galvas!) un salīdzinoši ērta nokļūšana ar auto vai sabiedrisko transportu no Dohas vai Luseilas.

Mīnusi: Maz attīstīta infrastruktūra apkārt. Faktiski stadions atrodas tuksneša vidū.

4. vieta: “Khalifa International” stadions, Al Raijāna

Plusi: Ļoti ērta loģistika. Viens no diviem stadioniem, kuram blakus atrodas uzreiz divas metro stacijas. Pāri ielai milzīgs tirdzniecības centrs. Stadions ir lielā sporta parka centrs, izceļas ar milzīgu arku un blakus esošo torni, ko var saskatīt pat no 10 kilometru attāluma.

Mīnusi: Banāli, bet attālums no tribīnēm līdz laukuma. Vecais labais vieglatlētikas stadiona stāsts.

5. vieta: “Al Thumama” stadions, Doha

Plusi: Skaists dizains un kvalitatīva akustika. Patīkams stadions, kuram apkārt sabūvēti vairāki futbola laukumi. Viens no Dohas sporta dzīves centriem.

Mīnusi: Pēc formas līdzīgs šajā sarakstā neiekļuvušajiem “Ahmad bin Ali” un “Education City” stadioniem. Pēc vairākām apmeklētām spēlēm uzreiz grūti atcerēties, kurā tieši stadionā notika vakardienas spēle.

     [+] [-]

, 2022-12-06 02:19, pirms gada
Arkādij, paldies par rakstu! Foršs apskats. Tikai viena piebilde - piemēram, šodien no Al Janouba stadiona (HOR:JPN) uz 974 stadionu bija organizatoru sagādāta busu līnija, kas 50 minūtēs aizveda uz 974 stadionu. Tie, kam bija biļetes gan uz pirmo, gan otro spēli pilnīgi mierīgi varēja iet uz abām. Mums diemžēl neizdevās aplikācijā nopirkt, bet bija cilvēki, kam izdevās iegādaties un aizgāja uz spēli