Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:319, Did:0, useCase: 3

Cirks, katastrofa, drupas. Kas sekos?

Agris Suveizda

Cirks, katastrofa, drupas. Kas sekos?
Raimona Domeneka ēra jau pavisam drīz noslēgsies. Vai Lorāns Blāns būs spējīgs tikt galā ar Domeneka atstātajām problēmām?
Foto: AFP/Scanpix

Pagājušā gada novembrī Francija "play-off" kārtā pagarinājumā uzvarēja Īriju un iekļuva Pasaules kausa izcīņas finālturnīrā. Iekļuva ar milzīgu skandālu, iegūstot ļoti daudz nelabvēļu visā pasaulē. Francijā neticība un kritika izlasei un Raimonam Domenekam tikai pieauga. Martā izlase pārbaudes spēlē ar 0:2 bez jebkādiem argumentiem zaudēja Spānijai. Daudzi futbola eksperti presē sacīja, ka Les Blues ir sasnieguši zemāko iespējamo punktu. Taču viņi maldījās…

Neilgi pirms finālturnīra skandālā iekļuva vairāki slaveni franču futbolisti, vienu no izlases līderiem Franku Riberī ieskaitot – kā vēstīja prese, viņiem esot bijis sakars ar nepilngadīgu prostitūtu. Tomēr šis skandāls lielu rezonansi neguva un visai ātri noplaka. Ārpus izlases kandidātu saraksta tika atstāti vairāki futbolisti, kuri pēc tam par to bija milzīgā neizpratnē (piemēram, Samirs Nasrī). Tomēr gatavošanās cikls turpinājās, izlase ar 2:1 izcīnīja laimīgu uzvaru pār Kostariku un vismaz uz īsu brīdi varēja šķist, ka komanda varētu beidzot atgūt savu spēli. Taču tā bija tikai īslaicīga ilūzija. Laimīgajai uzvarai sekoja neizteiksmīgs neizšķirts pret Tunisiju un zaudējums pieticīgajai Ķīnai.

Domeneks allaž uz žurnālistu jautājumu, vai izlase ir gatava, atbildēja, ka tai ir jābūt gatavai 11.jūnijā jeb pirmajā spēlē pret Urugvaju. Izlase nebija gatava…Francija aizvadīja divas vājas spēles pēc kārtas, negūstot nevienus vārtus un izcīnot tikai vienu punktu. Francijas spēlētājiem ne tikai pilnīgi nekas nesanāca laukumā, bet lielākā daļa no viņiem arī spēlēja bez iedvesmas un laukumā neatdeva sevi visu. Tomēr šī izlase ar vāju sniegumu laukumā neaprobežojās – tā kļuva ne tikai par vissliktāko komandu finālturnīrā, bet arī par vismuļķīgāko.

Par katastrofālo komandas sniegumu laukumā vainu var novelt uz treneri, taču arī pašā kolektīvā nebūt ne viss bija labākajā kārtībā. Par incidentiem izlasē gatavošanās cikla un finālturnīra laikā vien varētu uzņemt filmu (tikai kas tā būtu – komēdija, trilleris, traģēdija…?). Vispirms Viljams Gallass publiski paziņoja, ka finālturnīra laikā nerunās ar žurnālistiem. Daudzi tam par iemeslu uzskatīja to, ka Gallasa vietā par komandas kapteini tika iecelts Patriss Evrā. Vienā no pirmsspēles treniņiem emocijas nesavaldīja Florāns Maludā, kuram izcēlās konflikts ar Domeneku, jo treneris centās nomierināt iekarsušo futbolistu. Spēlē pret Urugvaju Maludā bija rezervē…Gan treneris, gan futbolists kategoriski noliedza, ka tas varētu būt saistīts ar incidentu, bet gan, ka tas bijis taktisks gājiens, lai varētu atgriezties pie ierastās shēmas 4-2-3-1. Spēle noslēdzās ar 0:0, taču tā, protams, nebija traģēdija.

Prese baumoja, ka pirms spēles ar Meksiku četri izlases futbolisti (Evrā, Tjerī Anrī, Gallass un Riberī) Zinedina Zidāna uzdevumā esot vērsušies pie trenera, lūdzot, lai tas pret Meksiku spēlē ar formāciju 4-4-2, Joana Gurkufa un Sidneja Govū vietā sūtot Matjē Valbuenu un Anrī. Taču, kad Domeneks uzzinājis, ka idejas iniciators esot bijis Zidāns, nekavējoties tā tika noraidīta. Spēlē pret Meksiku Maludā bija atpakaļ laukumā, bet rezervē tika nosēdināts Gurkufs, kurš par to pēc tam bija neizpratnē. Presē jau atkal tika baumots, ka Gurkufs esot bijis Riberī bandas upuris, jo viņa attiecības ar Riberī un Anelkā neesot tās labākās (abi minētie futbolisti viņu esot ignorējuši pat laukumā). Iemesls Gurkufa nosēdināšanai rezervē varētu būt viņa vājais sniegums (tikai kāds ir patiesais iemesls – nepietiekamā fiziskā forma vai konflikti komandā?), taču vāji pirmajā spēlē spēlēja teju visi, Riberī ieskaitot, kurš zaudēja vienu bumbu pēc otras. Pret Meksiku pirmais puslaiks noslēdzās neizšķirti 0:0. Francija spēlēja vāji, un meksikāņiem bija vairāk vārtu gūšanas izdevību (francūžiem patiesībā tādu nebija vispār), tomēr otrajā puslaikā Francija pierādīja, ka prot spēlēt vēl sliktāk. Divas rupjas kļūdas aizsardzībā, un apkaunojošs zaudējums ar 0:2. Tikai vēlāk izrādījās, ka Anelkā nomainīšana bija konflikta rezultāts, nevis taktiskais gājiens, un, iespējams, tieši šis konflikts līdz galam sagrāva Francijas spēli.

Zinot milzīgās izlases problēmas Domeneka laikā, šāda notikumu attīstība un kulminācija četrgades nozīmīgākajā turnīrā šķiet pat loģiska. Daudzi bijušie futbolisti sacījuši, ka Domeneks ir diktators, taču acīmredzams, ka tā nav, jo galvenais treneris nespēj ievest kārtību komandā, bet Zidāna tipa līdera tajā vairāk nav…Zidāns bija līderis ģērbtuvēs, taču tagad bez viņa komandā ir pilnīgs haoss. Daudzi jau izteikušies, ka Anelkā nebūtu uzdrošinājies ko tādu pateikt tādām autoritātēm kā Didjē Dešāms vai nākamais izlases treneris Lorāns Blāns. Tieši Domeneka autoritātes trūkums, visticamāk, ir viens no galvenajiem šī farsa cēloņiem. Ja komanda netic un neciena savu treneri, tad…

Tomēr būtu muļķīgi pie visa vainot treneri. Pirmām kārtām Francijā pieprasa arī Federācijas amatpersonu atkāpšanos, jo tieši viņi pēc katastrofas Eiropas čempionātā vienbalsīgi atstāja amatā Domeneku. Arī Federācijas vājums tiek minēts kā viens no galvenajiem iemesliem. Taču ne bez vainas nav arī spēlētāji. Kaut arī daudziem nav tās labākās attiecības ar Domeneku, izlase ir goda lieta, nevis uzspiests pienākums. Valkājot izlases kreklu, spēlētāji pārstāv savu valsti, taču tieši četru gadu svarīgākajās divās nedēļās atklāti uzspļāva saviem līdzjutējiem. Pat paši futbolisti publiski izteikušies, ka laukumā atrodas 11 indivudālisti, nevis vienota komanda. Gatavošanās cikla un finālturnīra laikā Francijas izlase bijusi vienota tikai tad, kad vēlreiz apkaunoja gan pati sevi, gan visu valsti – boikotējot treniņu. Kārtējo reizi savs ego un savas intereses tika liktas augstāk par kopējām.

Francijas Sporta un veselības ministre Roselina Bašelo futbolistiem pēc skandāla esot atgādinājusi par Francijas regbija izlases kapteini Rafaelu Ivanjesu, kurš 2007.gada pasaules čempionātā pirms ceturtdaļfināla spēles pret spēcīgo Jaunzēlandi esot nevis teicis uzrunu, bet vienkārši uzrakstījis: "Kā jūs vēlaties, lai cilvēki jūs atceras?" Francija uzvarēja un iekļuva pusfinālā…Ar kādu iespaidu atmiņā vēlas palikt Francijas futbolisti? To rādīs viņu šodienas attieksme pret spēli. Domeneks sacīja, ka laukumā dosies tie, kuri patiesi vēlas un alkst spēlēt. Taču, ja var ticēt Federācijas ģenerālsekretāram Anrī Montēlam, šodien Anelkā izslēgšanas dēļ varētu nespēlēt trīs vai pat četri spēlētāji. Vārdus gan viņš neminēja, taču tie varot būt Anrī, Gallass, Eriks Abidāls, kuru attiecības ar Anelkā ir visai labas. Tāpat nespēlēt varētu Evrā, kurš vakar nezināmu iemeslu dēļ neieradās uz preses konferenci.

Visticamāk, šodien tiks aizvērta kaunpilna lappuse Francijas futbolā. Pāris gadu laikā izlase ir tikusi pilnībā izpostīta. Ļoti iespējams, ka neskaitāmās presē izskanējušās baumas ir aplamas un tikai žurnālistu izdomājums, taču viens ir skaidrs – Blānu gaida ārkārtīgi smags darbs. Iespējams, karjeru izlasē beigs vairāki futbolisti, iespējams, savu pēdējo spēli izlasē ir aizvadījis Anelkā (viņa brālis vakar presē sacīja, ka Nikolā ir aizgājis no izlases). Blānam nāksies tikt galā ar spēlētāju milzīgajiem ego, ko nav spējis savaldīt Domeneks. Blānam nāksies mainīt sagrauto izlases tēlu. Vai kādreiz izcilajam aizsargam izdosies no drupām izveidot kaujasspējīgu kolektīvu? To rādīs tikai laiks.

Kas ir vainīgs pie Francijas izlases problēmām?

  • 128

  • 12

  • 39

  • 282


Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

     [+] [-]

, 2010-06-22 15:45, pirms 14 gadiem
Skudrinieks rakstīja: Domāju, ka Blānam nebūs nekādu problēmu, savākt komandu, jo viņš jau pie šīm problēmām nav bijis iesaistīts. Tā jaunā izlase būs kā jauna, balta lapa, kur viss sāksies no nulles.
Konflikti starp spēlētājiem nesāksies no nulles.

  -3 [+] [-]

, 2010-06-22 15:46, pirms 14 gadiem
Nu domajams ka problemas celusas no pasa trenera ,un domaju ka sis cirks turpinasies un beigas izjuks vel francijas komanda del dazziem labiem..Godigi es sodien novelu uvaru majniekiem vini to ir pelnijusi
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

 +19 [+] [-]

, 2010-06-22 15:52, pirms 14 gadiem
Domeneks kā treneris, protams, ir švaks, bet visā tā klaunāde notiek tikai tāpēc, ka spēlētājiem ir normāli piemetusies zvaigžņu slimība. Tāpēc līdzīgas problēmas ir arī angļiem un ar trenera autoritāti tur maz sakara.

     [+] [-]

, 2010-06-22 15:52, pirms 14 gadiem
Tas pats Gurkufs tak pie viņa Bordo spēlēja.

 +10 [+] [-]

, 2010-06-22 16:01, pirms 14 gadiem
Skudrinieks rakstīja: Par Gurkufu - īsti neizprotu cepšanās iemeslu. Nu nav viņš tāds talants, lai izkonkurētu jebko no sastāva. Pat Ronaldiņjo, pat Pele, pat Maradona savulaik vismaz vienu čempionātu ir nosēdējuši rezervēs, lai uzsāktu spēlēt jau nākošajā ciklā. Katrā ziņā, ne jau tas ir iemesls, ka viņš ir tā saucamā minoritāte, ka netiek laukumā. Vienkārši nespēlē tik labi.
Gurkufam nevis tas ir jāizdara, bet viņš jau to ir izdarījis - proti, viņš jau ir stabils pamatsastāva spēlētājs. Un par talantu arī nepiekrītu - talants viņam ir ļoti liels, tikai jautājums, vai to realizēs.

  +6 [+] [-]

, 2010-06-22 16:03, pirms 14 gadiem
Kaut kas līdzīgs, kas mums Basīstī, EČ.

 +47 [+] [-]

, 2010-06-22 16:10, pirms 14 gadiem
vot būs cirks, ja Francija šodien izlīdīs un beigās vinnēs čempi

 +28 [+] [-]

, 2010-06-22 16:24, pirms 14 gadiem
sauliits rakstīja: vot būs cirks, ja Francija šodien izlīdīs un beigās vinnēs čempi
nevis cirks, bet iespēja no lata izcelt soķi!

  +3 [+] [-]

, 2010-06-22 16:46, pirms 14 gadiem
Delfos bija publicēts, ko tā sporta ministre pateica, tiekoties ar "izlasi": „Es spēlētājiem pateicu, ka, pilnīgi iespējams, viņi vairs nav mūsu bērnu elki un varoņi,” uzrunu atstāstīja Bašelo. „Jūs esat pazemojuši savu ģimeņu, draugu un atbalstītāju sapņus un cerības. Jūs esat sabradājuši valsts tēlu. To visu es viņiem teicu. Tāpat arī liku saprast, ka Francijas futbols ir katastrofas priekšā – nevis dēļ zaudētas spēles, bet dēļ izgāšanās ētikas un kultūras normu priekšā.”

Skarbi, bet precīzi, jo uz PČ Francijā tiek gaidīts 4 gadus nevis, lai to pamestu ar pasaules mēroga apkaunojumu, bet gan, lai tajā uzvarētu!
FFF vaina ir tā, ka Domeneku neatlaida pēc izgāztā EČ, Domeneka vaina ir tā, ka viņš nav izlases līmeņa treneris kaut vai tā iemesla dēļ, ka nespēj nolikt pie vietas puišeļus, kam smadzenēs saskrējušas vielas, kuras parasti izvada ārā...Spēlētāju vaina ir tā, ka viņi ir iedomājušies sevi par ekstra klases spēlētājiem, kas vieni var izvilkt visu spēli un uztaisīt rezultātu. Kaut vai pēdējās divas spēles pierādīja, ka tā nav. PČ 1998.gadā uzvarēja un 2006.gadā PČ sudrabu dabūja KOMANDA, kas ir būtiskākā atšķirība no tā, kas zem Francijas karoga spēlē šobrīd! Var jau būt, ka "Francijas izlasei" noveiksies un viņi izkļūs no grupas, bet tad no viņiem tiks prasīta kausa iegūšana, lai vismaz kaut kā noraustu to apkaunojumu, kas tagad ir pār Franciju!

     [+] [-]

, 2010-06-22 16:47, pirms 14 gadiem
Agris Suveizda rakstīja: Gurkufam nevis tas ir jāizdara, bet viņš jau to ir izdarījis - proti, viņš jau ir stabils pamatsastāva spēlētājs. Un par talantu arī nepiekrītu - talants viņam ir ļoti liels, tikai jautājums, vai to realizēs.
Ja turpinās viņu tiranizēt, tad viņš savu talantu varēs realizēt tikai klubā!

  +2 [+] [-]

, 2010-06-22 17:14, pirms 14 gadiem
ja 20 augstas klases sportisti, personības apvienojas vienotā nostājā, vienojas par tik šajā situācijā nopietnu protesta formu, kā neierasties uz trenniņu PK laikā, tad kau tkāda blogera izteikumi, ka tie ar šo rīcību apkauno sevi ir diezgan muļķīgi!

     [+] [-]

, 2010-06-22 17:49, pirms 14 gadiem
Izskatās, ka BALAGĀNS pārtop par FIASCO GRANDE! :$
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +3 [+] [-]

, 2010-06-22 18:15, pirms 14 gadiem
Frančiem piemeties Latvijas basketbola izlases sindroms

     [+] [-]

, 2010-06-22 18:46, pirms 14 gadiem
Cirks priekš KLAUNIEM beidzies, turpmāk būs FUTBOLS!!!

  +2 [+] [-]

, 2010-06-22 18:58, pirms 14 gadiem
Skudrinieks rakstīja: Nu, cik gatavs Gurkuffs ir spēlēt augstākajā līmenī, parādīja Francija-DĀR pirmajās 20 minūtēs. Es nesaku, ka viņš ir galīgi švaks, bet nu tā epizode parādīja, ka vel nav gatavs izlasei. Var jau teikt, ka sarkanā bija nepamatota, bet manuprāt vienkārši džekam nervi neizturēja un tiesnesis to piefiksēja.
Bet - ja centīsies, nākošajās izlasēs varbūt iekļūs un spēlēs.
Kā var spriest par Gurkufu pēc izlases spēlēm, kurās praktiski visi nospēlēja nožēlojami?

     [+] [-]

, 2010-06-22 19:28, pirms 14 gadiem
Ja komanda netic un neciena savu treneri, tad…

tieshi shii iemesla delj lieku uz Argentinu, vinji ne tikai ciena savu treneri, bet arii dievina, un pat ja vinsh izvelesies ne labaako risinaajumu, speleetaaji laukumaa ar savi pashatdevi var izdariit lielas lietas

     [+] [-]

, 2010-06-22 21:56, pirms 14 gadiem
Tikai Brazīlija! T'ir vienība, kas pat Ronaldinjo var atļauties taupīt Brazīlijas PK!

  -1 [+] [-]

, 2010-06-23 08:15, pirms 14 gadiem
Veiksmi Blānam!

  +3 [+] [-]

, 2010-06-23 12:55, pirms 14 gadiem
Kaut kā mani maz uztrauc franču problēmas.Mani interesē pašu mājas.

     [+] [-]

, 2010-06-25 01:37, pirms 14 gadiem
Francija izgazas,Italijai nepaveicas,kas talak?? Cerams ka tomer PC bus intresantaks bez sim 2vam blicem

     [+] [-]

, 2010-06-25 08:52, pirms 14 gadiem
Francijas izgāzšanās ir jāmeklē pašā Francijas sabiedrībā. Es saskatu izlases izgāšanos līdzību ar imigrantu grautiņiem. Te tāpat incidentu izcelsme jāmekle Āfrikas izcelsmes spēlētāju vidū. Francūži lēnām zaudē kontroli pār āfrikāņiem un musulmaņiem , gan sabiedrība , gan sportā. Nav jēgas ņemt izlasē ar naudu izlaistus imigrantus , kurus nevar savaldīt. Anjelku taču bija izkoduši no A lidz Z. Starp citu Blāna Bordo komanda āfrikāņu bija ļoti maz - Chakmakh un pāris maliešu.

     [+] [-]

, 2010-06-26 00:16, pirms 14 gadiem
Francija bezcerīgi nospēlēja visas spēles,bet vainīgs treneris jo Anri nelauda laukumā