Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:319, Did:0, useCase: 3

Gana: Melnās zvaigznes Dienvidāfrikas debesīs

Gana: Melnās zvaigznes Dienvidāfrikas debesīs
Ganas izlase pirms 5. jūnija spēles ar Latviju
Foto: AFP/Scanpix

Līdz 2010. gada Pasaules kausa (PK) izcīņai palikušas tikai divas dienas. Turpinām iepazīstināt ar visām 32 Pasaules kausa dalībniecēm. Šoreiz piedāvājam apskatu par Rietumāfrikas melnajām zvaigznēm saukto Ganas izlasi.

Vēsture

1957. gadā neilgi pēc neatkarības pasludināšanas Ganas amatieru futbola asociācija tika iekļauta CAF un FIFA. Viena no melno zvaigžņu (izlases iesauka – aut.) pirmajām spēlēm 1960. gadā bija ar pasaules mēroga klubu Madrides ''Real'', kas beidzās ar rezultatīvu neizšķirtu – 3:3. Jau 1963. un 1965. gadā, uzvarēdama Āfrikas nāciju kausā, tā kļuva par spēcīgāko Āfrikas futbola izlasi. Septiņdesmitajos gados Gana pat tika saukta par Āfrikas Brazīliju. Neskatoties uz panākumiem savā kontinentā (četri Āfrikas Nāciju kausa tituli), Ganai neizdevās kvalificēties nevienam no PK finālturnīriem. Tomēr uz citas Pasaules skatuves tā nonāca – sākot no 1964. gada tā kvalificējās pieciem Olimpisko spēļu futbola turnīriem. Kā zināms, līdz 1992. gadam Olimpisko spēļu futbola turnīrā piedalījās pieaugušo izlases, tāpēc to var uzskatīt par ievērojamu panākumu. Tieši 1992. gadā (pirmais Olimpisko spēļu futbola turnīrs, kurā piedalījās spēlētāji, kuri nebija sasnieguši 23 gadu vecumu) melnās zvaigznes izcīnīja trešo vietu.

2001. gadā Gana deva signālu, ka aug laba jaunā paaudze, jo konkrētā gada U-20 Pasaules kausā tika izcīnītas sudraba medaļas. No sastāva, kurā bija arī 16 gadus vecais Sulejs Muntari un 18 gadus vecais Maikls Esjēns, tika saglabāti labākie spēlētāji un cerēts uz labiem panākumiem pieaugušo izlasē, kuri uzreiz nesekoja. Tomēr 2005. gads, kurā netika piedzīvots neviens zaudējums, atspēkoja līdzšinējās neveiksmes. Konkrētā gada nogalē Ganai beidzot izdevās kvalificēties savam pirmajam PK. Pirms četriem gadiem Vācijā tā tikās ar Čehiju, ASV un nākamo čempioni - Itāliju. Pārsteidzoši ar 2:0 tika uzvarēta Čehija un ar 2:1 ASV, un melnās zvaigznes kā vienīgā Āfrikas izlase izkļuva no apakšgrupas. 1/8 fināla pretī stājās Brazīlija, kuras šķērslis bija par smagu, jo tika ciests zaudējums ar 0:3.

Ceļš līdz Dienvidāfrikai

Valstīm no Āfrikas ir jāpārvar divas vai pat trīs kvalifikācijas kārtas pēc CAF izspēles sistēmas, lai kvalificētos PK. Ganai nevajadzēja piedalīties pirmajā atlases kārtā, jo tajā piedalās desmit Āfrikas izlases, kuras atrodas viszemāk FIFA rangā. Tālāk 48 izlases tika sadalītas 12 grupās. Pirmā vieta grupā garantēja dalību trešajā kvalifikācijas kārtā, bet astoņas labākās otro vietu ieguvējas arī startēja pēdējā atlases kārtā. Tātad otrajā kārtā melnās zvaigznes spēlēja piektajā grupā ar Gabonu, Lībiju un Lesoto. Pēc zaudējumiem Lībijai (0:1) un Gabonai (0:2) tā, tikai pateicoties labākai vārtu attiecībai, tika uz trešo kārtu. Tajā atlikušās 20 izlases tika sadalītas piecās grupās. Katras grupas uzvarētāja beidzot sasniegtu savu mērķi – dalību 2010. gada PK. Pretī nāca Benina, Mali un Sudāna. Šoreiz Gana spēlēja pārliecinošāk un, zaudējot tikai reizi (Beninai ar 0:1), ieguva pirmo vietu D grupā un ceļazīmi uz 2010. gada PK.

Grupa un izredzes

D grupā melnās zvaigznes tiksies ar savainoto Vāciju, debitanti Serbiju un ķenguru valsti Austrāliju. Bukmeikeru vērtējumā Gana ieņems trešo vietu grupā aiz Vācijas un Serbijas (portāls bwin.com vērtē Ganas izredzes tikt ārā no grupas ar 2.30 koeficentu, bet Serbijas un Vācijas ar attiecīgi 1.80 un 1.15). Grupu var uzskatīt par neprognozējamu, jo katra vienība ir pietiekami kompetenta, lai cīnītos par pirmajām divām vietām grupā. Gana reizi tikusies ar grupas favorīti Vāciju (1993. gadā ciests zaudējums ar 1:6), sešas reizes ar Austrāliju (viena uzvara, viens neizšķirts un četri zaudējumi) un vienu reizi pārbaudes spēlē ciests zaudējums Serbijai ar 1:3. Minētie pārbaudes spēļu rezultāti ir pagātne, un daudz nozīmīgākajās PK spēlēs iespējams redzēsim kādu pārsteidzošu spēles iznākumu. Interesanti, ka pieci no sastāva futbolistiem pagājušajā gadā ar Ganas U-20 izlasi izcīnīja Pasaules kausu, kas noteikti spēlētājiem dos papildus motivāciju.

Sastāvs un treneris

Ganas izlases galvenais treneris ir Milovans Rajevacs. 56 gadus vecais serbu speciālists līdz šim vadījis savas dzimtās valsts klubus. 2004. gadā Rajevacs vadīja vistitulētāko Serbijas vienību ''Red Star Belgrade'', kad palīdzēja tai izcīnīt Serbijas kausu un pirmo vietu Serbijas čempionātā. Pēc četriem gadiem serbu speciālists palīdzēja FK ''Borac Čačak'' iegūto ceturto vietu Serbijas čempionātā, kas līdz šim ir kluba augstākais sasniegums. Šo ne tik pamanāmo sasniegumu saskatīja Ganas futbola asociācija, kura 2008. gada augustā piedāvāja Rajevacam kļūt par melno zvaigžņu treneri.

Milānas ''Inter” futbolistam Mario Balotelli abi bioloģiskie vecāki ir ganieši, tomēr Balotelli nolēma pārstāvēt Itāliju. Rajevacs centās pierunāt Balotelli kļūt par Ganas izlases sastāvdaļu, taču tas viņam tā arī neizdevās. Runājot par sastāvu, lielākais zaudējums ir vidējās līnijas balsta Maikla Esjēna nepiedalīšanās finālturnīrā. Atgādinām, ka Londonas "Chelsea" futbolists savainojumu guva šī gada janvārī pirmajā Āfrikas Nāciju kausa izcīņas spēlē pret Kotdivuāru. Apskatot sastāvu, var pamanīt, ka 17 futbolisti no 23 izsauktajiem aizvada savu karjeru Eiropā, bet 13 no šiem 17 kadā kādā no Eiropas Top 5 līgām. Starp vārtsargiem izteikts pirmais numurs ir Ričards Kingsons, kurš 75 aizvadītām spēlēm Ganas izlases rindās ir pieredzējušākais futbolists. Par spīti veselības problēmām, sastāvā iekļuvis arī pieredzējušais aizsargs Džons Mensā, kuru Lionas "Olympique" aizvadītajā sezonā izīrēja Anglijas "Sunderland". Kopā ar Džonu Peintsilu viņš varētu būt aizsardzības balsts. Vidējā līnijā nozīmīgākie spēlētāji ir Sulejs Muntari un Stīvens Apija. Pavisam nesen Ganas pilsonību ieguva Kevinss Prinss Boatengs, kurš var dot labu ieguldījumu izlasei. Uzbrukumā labākais sniegums tiek gaidīts no Asamoā Gjana, kurš aizvadītajā sezonā ar 13 gūtajiem vārtiem bija rezultatīvākais ''Rennes'' klubā un ar 19 vārtiem 38 spēlēs ir rezultatīvākais Ganas izlasē no sastāvā esošajiem futbolistiem.

Sastāvs

PozīcijaSpēlētājsKlubs
VārtsargsRičards KingsonsWigan (Anglija)
VārtsargsDaniels AdjeiLiberty Professionals
VārtsargsStīvens AhorluHeart of Lions
AizsargsSemjuels InkoomsBasel (Šveice)
AizsargsDžonatans MensāFree State Stars (DĀR)
AizsargsLī AdīBechem Chelsea
AizsargsRahims AjevsZamalek (Ēģipte)
AizsargsHanss SarpejsBayer (Vācija)
AizsargsDžons MensāSunderland (Anglija)
AizsargsIzaks VorsāHoffenheim (Vācija)
AizsargsDžons PeintsilsFulham (Anglija)
PussargsSulejs Ali MuntariInter (Itālija)
PussargsDereks BoatengsGetafe (Spānija)
PussargsEntonijs AnansRosenborg (Norvēģija)
PussargsKvadvo AsamoāUdinese (Itālija)
PussargsAndrē AjevsArles-Avignon (Francija)
PussargsStīvens ApijaBologne (Itālija)
PussargsKvinsijs Ovusu AbevieAl-Sadd (Katara)
PussargsKevins Prinss BoatengsPortsmouth (Anglija)
UzbrucējsMetjū AmoāNAC Breda (Nīderlande)
UzbrucējsAsamoā GjansRennes (Francija)
UzbrucējsPrinss TagoeHoffenheim (Vācija)
UzbrucējsDominiks AdijiāMilan (Itālija)

Izmantotie resursi:
fifa.com

Kā Ganai veiksies PK finālturnīrā?

  • 20

  • 5

  • 2

  • 22

  • 26

  • 52