Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:2739, Did:0, useCase: 3

Atkārtojumi ir daļa no futbola: video asistentu iekļauj noteikumos, vēl solis līdz PK

Ulvis Brože
Ulvis Brože @UlvisBrozhe

Atkārtojumi ir daļa no futbola: video asistentu iekļauj noteikumos, vēl solis līdz PK
Foto: PA Wire/Scanpix

Šodien Šveices pilsētā Cīrihē notikušajā sanāksmē Starptautisko futbola asociāciju padome vienbalsīgi atbalstīja tiesneša video asistenta iekļaušanu noteikumos, tādējādi paverot atkārtojumiem ceļu uz 2018. gada Pasaules kausa izcīņu.

"Lēmums vēsta par jaunas ēras iestāšanos futbolā, ar video atkārtojumu palīdzību padarot spēli godīgāku," padome vēstīja paziņojumā pēc pieņemtā lēmuma. Iekļaušana noteikumos paver ceļu, bet vēl negarantē atkārtojumu ieviešanu 2018. gada Pasaules kausa izcīņā. Šāds lēmums jāpieņem citai komisijai, kas kopā sanāks 16. martā Bogotā, Kolumbijā. Sagaidāms, ka arī tās lēmums būs pozitīvs. FIFA prezidents Džanni Infantīno vairākkārt izteicies, ka futbolam jāiet līdzi laikam un jāpalīdz tiesnešiem pieņemt pareizos lēmumus. "No šodienas video atkārtojumi ir daļa no futbola," teica Infantīno.

Atkārtojumi tiks izmantoti, lai izlabotu acīmredzamas kļūdas vai garām palaistus nopietnus incidentus – situācijas, kurās tika gūti vārti, 11 metru soda sitiena piešķiršana vai nepiešķiršana, sarkanā kartīte, sajauktas spēlētāju identitātes. Šodien pieņemtais lēmums ir vienas no lielākajām pārmaiņām, kādas futbola noteikumi pieredzējuši 155 gadu laikā.

Atkārtojumu sistēma šajā sezonā tiek izmantota Vācijas Bundeslīgā un Itālijas A Sērijā, tāpat kā Anglijas kausa izcīņā un citos turnīros. Nākamajā sezonā atkārtojumi tiks ieviesti arī Francijas čempionātā. Tomēr labas atsauksmes mijušās ar ilgām pauzēm, kas atstājušas neziņā gan spēlētājus un trenerus, gan līdzjutējus. 2016. gadā, kad sākās darbs pie atkārtojumu sistēmas, mērķis bija lēmuma pieņemšana dažu sekunžu laikā, tomēr 2017. gada Konfederāciju kausā, kas ir izmēģinājums Pasaules kausam, bieži vien atkārtojumi aizņēma vairākas minūtes.

FIFA ilgi pretojās mūsdienu tehnoloģiju ieviešanai, tomēr viedoklis mainījās 2010. gadā, kad 1/8 fināla mačā angļa Frenka Lemparda sitiens šķērsoja vārtu līniju, tomēr vārtu guvums duelī pret Vāciju netika ieskaitīts. 2014. gada Pasaules kausā tika izmantota vārtu līniju tehnoloģija, tiesnešiem saņemot pozitīvu vai negatīvu signālu. Savukārt iepriekšējā Pasaules kausa laikā no FIFA tā brīža prezidenta Zepa Blatera izskanēja ideja par atkārtojumu ieviešanu, lai palīdzētu tiesnešiem pieņemt pareizos lēmumus.

Izmantotie resursi:
https://apnews.com/9786e3841b144d13...

  +2 [+] [-]

, 2018-03-03 15:26, pirms 7 gadiem
Ļoti labi!! 2010. gada situācija vēl bija ziediņi salīdzinot ar 2006 PK korejiešu cūcībām! Nerunāsim par Zelta Roku FRA-IRL utt.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  -1 [+] [-]

, 2018-03-03 15:41, pirms 7 gadiem
Sarkanais Velns rakstīja: 2006 PK kurš notika Vācijā un kurā Koreja netika no grupas ārā?
2002, malacis, trolli.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +5 [+] [-]

, 2018-03-03 15:46, pirms 7 gadiem
Atkārtojumu izmantošana ir pozitīva lieta. Bet tagad galvenais ir noteikt tieši kādos gadījumos tie tiks skatīti. Jo reāli, nevar taisīt pauzi katru reizi, kad pretinieku komanda protestē lielā spēlētāju skaitā.
Domāju, ka vajadzētu darīt līdzīgi kā tenisā un piešķirt katrai komandai, piemēram, trīs iespējas pieprasīt atkārtojumu.

  +1 [+] [-]

, 2018-03-03 15:54, pirms 7 gadiem
Ja atkārtojuma izmantošana notiks tā kā piemēram Vācijas bundeslīgā, kurš ķip paši galvenie tiesneši skatās ekrānā un lemj lēmumu. tad manuprāt tas ir tupi, un jēgu tam nereduz(tas kropļo spēli) vajag tad video tiesnesim lemt un miers.

  +1 [+] [-]

, 2018-03-03 16:05, pirms 7 gadiem
zaxx rakstīja: Ja atkārtojuma izmantošana notiks tā kā piemēram Vācijas bundeslīgā, kurš ķip paši galvenie tiesneši skatās ekrānā un lemj lēmumu. tad manuprāt tas ir tupi, un jēgu tam nereduz(tas kropļo spēli) vajag tad video tiesnesim lemt un miers.
Labākajā variantā, ja galvenais pieļauj rupju kļūdu, tad videotiesnesis var lēmumu uzreiz anulēt, tādējādi spēle vispār netiktu kavēta (nu stipri mazāk, nekā dēļ simulētāju vārtīšanās)

  +2 [+] [-]

, 2018-03-03 16:29, pirms 7 gadiem
M8archa rakstīja: Labākajā variantā, ja galvenais pieļauj rupju kļūdu, tad videotiesnesis var lēmumu uzreiz anulēt, tādējādi spēle vispār netiktu kavēta (nu stipri mazāk, nekā dēļ simulētāju vārtīšanās)
Nu, šaubos, vai tā būs. Futbolā galvenais tiesnesis spēles laikā ir pilnīgs noteicējs. Tad jau drīzāk videotiesnesis varētu bez prasīšanas vērst galvenā uzmanību uz faktu, ka pieļauta kļūda (līdzīgi kā līnijnieks var karodziņu vicināt), bet gala lēmumu tāpat pieņemtu galvenais.

  +1 [+] [-]

, 2018-03-03 17:25, pirms 7 gadiem
donkey rakstīja: Nu, šaubos, vai tā būs. Futbolā galvenais tiesnesis spēles laikā ir pilnīgs noteicējs. Tad jau drīzāk videotiesnesis varētu bez prasīšanas vērst galvenā uzmanību uz faktu, ka pieļauta kļūda (līdzīgi kā līnijnieks var karodziņu vicināt), bet gala lēmumu tāpat pieņemtu galvenais.
Nu, taisniba, tā ideja par 3 challengēm katrai komandai, manuprāt gana laba, tā kā šis nav am. futbols, varbūt pat 2 pa spēli, lai lieto tikai tad, kad točno ir redzams nepareizs lēmums!
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

     [+] [-]

, 2018-03-03 21:39, pirms 7 gadiem
Nu jaa,buus interesanti kaa viss te izveersiisies ar video replay asistenta ievieshanu. Manupraat, taadaa PK noteikti vajag taadu video asistentu, jo tas tomeer ir tikai reizi 4 gados un ir lielaakais notikums sportaa, takaa tas buutu poziitvs gaajiens, ja tiks apstiprinaats.

     [+] [-]

, 2018-03-03 21:41, pirms 7 gadiem
Manupraat, to vajadzeetu izmantot vaartu guushanas momentos, apskatiities vai nav bijusi aizmugure vai paarkaapums vaartu guushanas briidii, citur palielam arii bez video asistenta paliidziibas vareetu iztikt! Nu par to vai bumba ir vai nav skjeersojusi vaartu liinija, shaada tehnologjija tiesneshiem jau ir ieviesta!