Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:114, Did:0, useCase: 3

Verpakovskis: "Ticu, ka dažas labas spēles var mainīt sabiedrības attieksmi"

Arkādijs Birjuks
Arkādijs Birjuks

Verpakovskis: "Ticu, ka dažas labas spēles var mainīt sabiedrības attieksmi"
Māris Verpakovskis
Foto: Romāns Kokšarovs (f64)

2017. gada pavasarī Māris Verpakovskis bija vienīgais, kurš nebija par Aleksandra Starkova iecelšanu izlases galvenā trenera amatā. Pēc gada Māris bija viens no sešiem Latvijas Futbola federācijas valdes locekļiem, kurš balsoja par Starkova atlaišanu.

Māris Verpakovskis, LFF valdes loceklis: "Ieceļot Starkovu amatā, savā veidā pametām viņu zem vilciena. Jau tobrīd [2017. gada aprīlī - aut.] situācija bija diezgan nokaitēta un kritiska. Skaidrs, ka Starkovam bija grūti uzreiz izlabot radušos situāciju. Domāju, ka ne prese, ne līdzjutēji nebija apmierināti ar viņa iecelšanu. Bija grūti gaidīt kādas kardinālas izmaiņas. Uzskatu, ka tobrīd vajadzēja likt ārzemju speciālistu, kurš atnāktu ar neitrālu un svaigu skatījumu, meklētu svaigus risinājumus esošām problēmām. Domāju, ka tas dotu spēlētājiem lielāku degsmi un motivāciju spēlēt izlasē.

Šī gada laikā, diemžēl, tā negatīva aura bija saglabājusies. Negatīvisms un kritika pēc katras spēles tikai pieauga. Jāatzīst, ka viņi [izlases spēlētāji un treneru korpuss] to arī bija pelnījuši, jo rezultāti bija slikti. Diemžēl, galvenā kļūda tika pieļauta vēl pirms gada."

Uzskati, ka jānāk ārzemju speciālistam?
Šobrīd es neredzu nevienu Latvijas speciālistu, kurš spētu izvest izlasi ārā no esošās krīzes.

Sēdes laikā izskanēja kādi konkrēti uzvārdi?
Nē, vēl nekādi uzvārdi netika minēti. Šobrīd vēl ir pāragri par to runāt. Taču laika nav daudz, jūnijā jau ir Baltijas kauss. Atcerēsimies, ka 27. aprīlī mums ir kongress. Loģiski būtu, lai jauno izlases treneri apstiprina vai dod tam piekrišanu federācijas prezidents. Domāju, ka līdz kongresam mēs varētu sagatavot short list [potenciālo kandidātu sarakstu], paralēli konsultējoties ar prezidenta amata kandidātiem. Man padomā ir daži trenera kandidāti, taču ne ar vienu no viņiem vēl neesmu runājis.

Nupat uzzinājām, ka izlases galvenā trenera atalgojums ir 75 tūkstoši eiro gadā. Vai, tavuprāt, par šādu summu var piesaistīt kādu ārzemju treneri?
Labu ārzemju speciālistu par šādu algu dabūt būs ļoti grūti. Uzskatu, ka nacionālās izlases galvenais treneris nav tā izdevumu daļa, uz kuras federācijai ir jācenšas ieekonomēt. Mums ir jāatrod līdzekļi, lai piesaistītu labu speciālistu.

Kāds no Latvijā strādājošiem ārzemju treneriem, tavuprāt, varētu atbilst izlases trenera kandidatūrai?
Sāksim ar to, ka visi ārzemju speciālisti šobrīd ir aizņemti klubos. Domāju, ka federācija nebūs ar mieru, ja kāds speciālists apvienos darbu klubā un izlasē. Apvienot amatus var tikai gadījumā, ja izlasei ir savs bāzes klubs. Esmu pret to, lai izlasei būtu savs bāzes klubs. Tas sabojātu visu konkurenci Virslīgā, jo šādā gadījumā visi vēlētos iet uz šo bāzes klubu, lai būtu tuvu izlasei. Jā, mums ir bijis šāds klubs ["Skonto"], taču tagad ir citi laiki.

Vai diskutējāt arī par citām izlases problēmām, kuras īsti neattiecas uz galveno treneri?
Jā, esam apsprieduši spēlētāju izvēli. Arī citas lietas, kur varēja būt kādas sistēmas kļūdas. Runājām par to, kāpēc ir tik maz labi sagatavotu futbolistu... Kas attiecas uz treniņu apstākļiem un sagatavošanās posmu, pēdējos gados šeit nebija nekādu problēmu.

Diskusijas bija asas?
Ļoti asas nebija, tomēr izskanēja atšķirīgi viedokļi. Protams, tēma ir ļoti sensitīva, jo Starkovs līdz kļūšanai par izlases treneri arī bija valdē. Tāpat man, Artūram [Zakreševskim] un [Aleksandram] Isakovam viņš ilgus gadus bijis treneris... Teiksim, daudzi jutās nekomfortabli, jo vajadzēja izteikt viedokli pret Starkovu, ar kuru daudziem ir labas attiecības.

Braucot uz šejieni, gaidīji, ka tiks nobalsots par Starkova atlaišanu?
Es nebiju pārliecināts par to, ka nobalsos par atlaišanu. Pēc sajūtām bija 50 uz 50. Jo pirms gada pati valde nobalsoja par Starkova iecelšanu...

Kā vari raksturot Starkova emocijas pēc balsojuma?
Protams, sajūtas nebija patīkamas. Viņš cerēja uz valdes atbalstu. Var teikt, ka viņš cerēja uz lielāku uzticības kredītu. Cerēja, ka izdosies vadīt izlasi Nāciju līgā. Taču šodien situācija ir ļoti kritiska, ko atspoguļo sabiedrības un preses attieksme. Manuprāt, šis bija loģisks lēmums.

Vai, tavuprāt, sabiedrības attieksme pret Starkovu bijusi adekvāta?
Tas viss attīstījās viļņveidīgi. Gluži kā lavīna, kas krīt no kalna. Sākās vēl Mariana Pahara periodā, kad tika piedzīvoti vairāki zaudējumi pēc kārtas. Uzskatu, ka to visu varēja apstādināt, pirms gada ieliekot kādu ārzemju treneri.

Cik ilgi Latvijas futbolam būs jāatgūstas?
Ceru, ka ilgi nevajadzēs gaidīt. Pašlaik mūs priecē U19 izlases rezultāti, no kurienes pēc pāris gadiem sagaidīsim papildinājumus lielajai izlasei. Dažas labas spēles ļoti ātri var mainīt sabiedrības viedokli. Šobrīd tas viss liekas neiespējams, tomēr es ticu, ka pāris labas spēles var mainīt situāciju uz labo pusi.

Vai var teikt, ka šis gads, kad izlase strādāja Starkova vadībā, bijis bezjēdzīgs?
Neteiktu, ka bezjēdzīgs. Starkovs pārbaudīja vairākus jaunus spēlētājus. Jā, var redzēt to, ka daudzi no viņiem vēl nav gatavi spēlēt lielajā izlasē. Tāpat Dainis Gudermanis sēdes laikā minēja, ka sabiedrībai futbols rūp. Visas negācijas un ziņas publiskā telpā liecina, ka cilvēki interesējas par futbolu. To mēs varam atzīt par pozitīvu lietu.

Kādi bija argumenti par Starkova palikšanu?
Galvenais arguments bija tas, ka ir pagājis tikai gads. Kvalifikācijas ciklā bija Portugāle un Šveice, kur bija grūti cerēt uz pozitīvu iznākumu. Tam visam sekoja uzvara pār Andoru un virkne pārbaudes maču, kur varēja pārbaudīt jaunus spēlētājus un taktiskās shēmas, nedomājot par rezultātu. Proti, trenera darbu ir jāvērtē pēc rezultātiem oficiālajās spēlēs. Tie bija argumenti par. Pats balsoju par Starkova atlaišanu.

Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs: Ferdinands Lieliskaisss
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +6 [+] [-]

, 2018-04-03 16:56, pirms 7 gadiem
teemu_saxon_121788018329042 rakstīja: Verpak, pazūdi no LV futbola, tu sīkais perdeli !
Drīzāk tu pazūdi, Māris ieveda Latviju eiropas fināla sacensībās!!!
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +3 [+] [-]

, 2018-04-03 17:10, pirms 7 gadiem
teemu_saxon_121788018329042 rakstīja: Verpak, pazūdi no LV futbola, tu sīkais perdeli !
Tu, bidla, bez Verpakovska starkova autobusa parks nekad nebūtu ticis uz Euro 2004
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +3 [+] [-]

, 2018-04-03 17:25, pirms 7 gadiem
teemu_saxon_121788018329042 rakstīja: glums kā jau kurzemnieks, uz vēdera līda pie Starkova trenēties uz Skonto.. Tagad dur dunci mugurā.. Kurzemnieki nekad nav bijuši godavīri
Atbrauc ciemos uz Kurzemi tevi mīļi sagaidīs!
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +5 [+] [-]

, 2018-04-03 17:28, pirms 7 gadiem
teemu_saxon_121788018329042 rakstīja: te nav ko runāt.. lai runā tagad visi glumekļi pēc kārtas, LV futbola viepļi tagad būs skaļi ..
labāk skatīties KHL.. Un šo sūda portālu aizvērt uz kādu nedēļu
Aiziet, aiziet, pazūdi, vateni, un paņem līdz pārējo brigādi!

  +4 [+] [-]

, 2018-04-03 17:34, pirms 7 gadiem
teemu_saxon_121788018329042 rakstīja: paldies par piedāvājumu, nav aktuāli.. lai arī meičas tur mēdz būt glītas, un sarunās tā arī reāli pasaka, ka vietējie kretinē.. nav vīra vārda cienīgi..
Nu ja Krievijas mīlētājs kas nedzīvo savā sapņu zeme ir īsts vecis, dopingu rijēji ir veču veči! Prieks par tevīm un tavu mīlestību!
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +4 [+] [-]

, 2018-04-03 17:43, pirms 7 gadiem
teemu_saxon_121788018329042 rakstīja: muldi vien. man Latvija ir svarīgākā valsts un dzimtene, esmu patriots.. Tādi kā tu, tikai nožēlu rada.. ceru ka tādu nav daudz
Nu ja patriot nožēlu rada kad aizstāvu savu dzimto pusi! Labi man pietiek te ar tevi ņemties tavs intelekts plūst pāri malām!

  +5 [+] [-]

, 2018-04-03 17:44, pirms 7 gadiem
Ja Mãris Verpakovskis toreiz 2004. Gadã Katrã spélé nebûs sitis golus, Latvija nekad netiktu uz finãlturnîru!

  +6 [+] [-]

, 2018-04-03 17:45, pirms 7 gadiem
teemu_saxon_121788018329042
Prohorenkovs bija labāks.. Un ieveda Starkovs.. Visu spēli noteica Astafjevs, Prohars, Rubins. Starkova apmācīti

Cik tev gadu puika?
Prohorenkovs medija zvirbuļus, kā sit pa vārtiem, tā kaut kur debesīs, vienīgos vārtus atceros pret Sanmarīno, nebūtu Verpakovskis nekāds Starkovs mūs neievestu Ech finālturnīrā
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

     [+] [-]

, 2018-04-03 17:54, pirms 7 gadiem
Varbut ir verts meiginat sarunat parbaudas speli ar Angliju, te UK, skaidrs, ka sogad tad nav reali pasaules kausa prieksvakaara esam!Te varetu daudz musejie lidzjuteji sanakt, laba iespeja butu paradit sevi League 2, League 1 un Championshipa klubiem, vairaak speletajiem jadodas uz arzemem, tad ari celsim limeni!!!

  +1 [+] [-]

, 2018-04-03 18:04, pirms 7 gadiem
Cerēsim Māri, kā tā arī notiks.

  +3 [+] [-]

, 2018-04-03 18:29, pirms 7 gadiem
teemu_saxon_121788018329042 rakstīja: tu joko ? nez kāpēc verpim nekur tālāk ar klubiem negāja ?? visur nebija vajadzīgs.. Kijevieši nezināja kā tikt vaļā... pa īrēm deva un piemaksāja..
būtu normāls uzbrucējs balkus Prohorenkovam, kurš reāli bija ar zvēra fizisko, un ideālu piespēli.. Mēs ne pie tā vien apstātos
Atgādini, lūdzu, Prohorenkova profesionālo karjeru klubos un salīdzini to ar Māra karjeru. Man nedaudz piemirsies, un es gribētu dzirdēt eksperta viedokli.

  +2 [+] [-]

, 2018-04-03 18:52, pirms 7 gadiem
Yolais rakstīja: Atbrauc ciemos uz Kurzemi tevi mīļi sagaidīs!
Pēc senas tradīcijas izbirdinās saksona atņirgtos zobus?

  +2 [+] [-]

, 2018-04-03 18:55, pirms 7 gadiem
Sportiskais Kobolds rakstīja: Atgādini, lūdzu, Prohorenkova profesionālo karjeru klubos un salīdzini to ar Māra karjeru. Man nedaudz piemirsies, un es gribētu dzirdēt eksperta viedokli.
Ir gan ar ko salīdzināt! Priekš virslīgas prohorenkovs bija gana labs, kā jau lielākā daļa ar koka kājām.

  +1 [+] [-]

, 2018-04-03 19:10, pirms 7 gadiem
Visi ārzemju treneri ir aizņemti klubos
Sāksim ar to, ka katru mēnesi tiek atbrīvoti simtiem treneru, kuri uzreiz neatrod darbu+ klubu ir daudzas reizes mazāk par futbola treneriem!

Negribas meklēt, tad var teikt, ka visi treneri aizņemti!
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +4 [+] [-]

, 2018-04-03 19:56, pirms 7 gadiem
teemu_saxon_121788018329042 rakstīja: Māra karjera bija kaut kāda, pateicoties tikai Stakovam, kurš viņu paņēma uz Skonto, un iemācīja normāli futbolu spēlēt.. Prohars tajā laikā jau spēlēja Maccabi . Viņš nekad nebija baigais scorers.. kā teicu , izcils cīnītājs un piespēlētājs. Fizuha 5x labākā līmenī ..
Žēl ka čalim karjera bija jānoslēdz Liepājā ar lauztu kāju.
Kā bija , tā bija.
Bet Verpakovska vietā izlasei būtu Rudņevs tajā laikā. Mums būtu daudz lielāki panākumi.. un tad šādu puņķutapu viedokļi nebūtu jālasa..
Nebija nekas īpaš verpakovskī, pat Skonto .. Starkovs deva viņam ntās iespējas, jo redzēja ka ir potenciāls, vnk notrullināts čalis kurzemē audzis.. iemācīja dzīvi un bumbu kā vadīt.. kkas sanāca. pateicoties tam , kkādu līgumu dabūja no normāla kluba.. bet nekur gaidīto nerādīja. Bez izcila kolektīva un trenera kāds bija Starkovs. nekas nebija no viņa.
Kopš kura laika Tvaika ielā ir atļauts lietot internetu

  +1 [+] [-]

, 2018-04-03 22:12, pirms 7 gadiem
teemu_saxon_121788018329042 rakstīja: Māra karjera bija kaut kāda, pateicoties tikai Stakovam, kurš viņu paņēma uz Skonto, un iemācīja normāli futbolu spēlēt.. Prohars tajā laikā jau spēlēja Maccabi . Viņš nekad nebija baigais scorers.. kā teicu , izcils cīnītājs un piespēlētājs. Fizuha 5x labākā līmenī ..
Žēl ka čalim karjera bija jānoslēdz Liepājā ar lauztu kāju.
Kā bija , tā bija.
Bet Verpakovska vietā izlasei būtu Rudņevs tajā laikā. Mums būtu daudz lielāki panākumi.. un tad šādu puņķutapu viedokļi nebūtu jālasa..
Nebija nekas īpaš verpakovskī, pat Skonto .. Starkovs deva viņam ntās iespējas, jo redzēja ka ir potenciāls, vnk notrullināts čalis kurzemē audzis.. iemācīja dzīvi un bumbu kā vadīt.. kkas sanāca. pateicoties tam , kkādu līgumu dabūja no normāla kluba.. bet nekur gaidīto nerādīja. Bez izcila kolektīva un trenera kāds bija Starkovs. nekas nebija no viņa.
Paldies! Vairāk nekad nepieļaušu šo kļūdu domājot ka Verpakovskis bija talantīgāks uzbrucējs par lielisko Andreju Prohorenkovu. Es uzskatu ka tas ir pilnīgi nožēlojami ka La Liga un Premjerlīgas skauti tā arī nekad nenovērtēja viņa izcilo fizuhu un teicamās asās piespēles kas sagrieza pretinieku aizsardzību kā žiletes.

  -3 [+] [-]

, 2018-04-03 23:27, pirms 7 gadiem
Māra ienākšana futbola organizācija ir tiešām laba feina eiropeiska vēsma. Gan sekotāji augs.

  +1 [+] [-]

, 2018-04-04 00:11, pirms 7 gadiem
teemu_saxon_121788018329042 rakstīja: glums kā jau kurzemnieks, uz vēdera līda pie Starkova trenēties uz Skonto.. Tagad dur dunci mugurā.. Kurzemnieki nekad nav bijuši godavīri
tak beidz vienreiz pēc sevis spriedelēt..nav bijuši godavīri...jebkurš grib tikt izlasē..un tajā laikā varēja tikt caur skonto sistēmu, tagad lien savādāk