Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:119, Did:0, useCase: 3

FIFA ārkārtas vēlēšanas: kurš nāks 18 gadus valdījušā Blatera vietā?

Rolands Eliņš

FIFA ārkārtas vēlēšanas: kurš nāks 18 gadus valdījušā Blatera vietā?
Zeps Blaters
Foto: AP/Scanpix

Šodien Cīrihē, Šveicē, risinās Starptautiskās futbola federācijas kongress, kurā īpaši sasauktās vēlēšanās tiks izraudzīts jauns prezidents. Uz pasaules futbola svarīgāko amatu pretendē pieci kandidāti, kamēr kopš 1998. gada amatā esošais Zeps Blaters savas pilnvaras noliks.

Zepa Blatera valdīšanas laiks tiek vērtēts neviennozīmīgi – neviens nevar noliegt, ka viņa vadībā FIFA ienākusi ir krietni pieauguši un futbols nostiprinājis pozīcijas kā populārākais un bagātākais sporta veids pasaulē. Taču jau ilgāku laiku dažādās diskusijās tiek piesaukti tādi vārdi kā „korupcija” un „balsu uzpirkšana”, turklāt īpaši aktuāli tas palicis kopš iepriekšējā FIFA kongresa, kad tika apcietinātas vairākas augsta ranga FIFA amatpersonas. ASV un Šveices varas iestādes uzsākušas vērienīgas izmeklēšanas kriminālpārkāpumos, un nežēlastībā kritis arī Blaters un UEFA prezidents Mišels Platinī, kuri abi šobrīd disciplinārpārkāpumu dēļ no futbola diskvalificēti uz sešiem gadiem.

Blaters uzvarējis visās FIFA vēlēšanās kopš 1998. gada, ieskaitot pagājušā gada pavasari, taču tad praktiski uzreiz pēc ievēlēšanas paziņoja par jaunu vēlēšanu izsludināšanu, kurās pats vairs nekandidēs. Tā bija atbilde plašajam "pret-Blatera" spiedienam no dažādām futbola personām un dalībvalstīm. Platinī tika uzskatīts par ticamāko viņa aizvietotāju, taču saistība korupcijas skandālā neļāva viņam tikt apstiprinātam kā kandidātam.

Taču, ja pagājušajā gadā vēlēšanās bija tikai divi kandidāti, šoreiz būs veseli pieci. Vēlreiz veiksmi vēlēšanās izmēģinās Jordānijas princis Ali bin al-Huseins, DĀR uzņēmējs Tokijo Seksveils, bijušais Francijas diplomāts un FIFA darbinieks Žeroms Šampaņs, UEFA ģenerālsekretārs Džanni Infantīno un Āzijas Futbola konfederācijas vadītājs šeihs Salmans bin Ebrahims al-Kalifa.

Vēlēšanas sāksies 13:00 pēc Latvijas laika, taču maz ticams, ka uzvarētājs tiks noteikts jau pirmajā vēlēšanu kārtā. Tajā nepieciešams iegūt divas trešdaļas FIFA dalībvalstu balsu. Ja tas nenotiks, otrajā kārtā pietiks jau ar vairāk nekā pusi balsu. Ja arī otrajā kārtā FIFA jaunais prezidents vēl nebūs noteikts, mazāk balsu ieguvušais kandidāts tiks svītrots no saraksta. Tas atkārtosies katrā nākamajā kārtā, līdz beidzot kāds iegūs 104 balsis. FIFA ir apņēmības pilna jauno prezidentu noskaidrot jau šodien, līdz ar to viss process var ievilkties līdz krietnam vakaram, un FIFA arī iztērējusi lielus līdzekļus, lai laicīgi parūpētos par rezerves telpām, uz kurieni pārcelties pēc pusnakts, ja tas būs nepieciešams.

FIFA ir 209 dalībvalstis, taču Kuveita un Indonēzija šobrīd ir diskvalificētas savu iekšējo problēmu dēļ un balsi nodot nevar. Latvijas Futbola federācija jau iepriekš paziņojusi, ka savu atbalstu sniegs Infantīno. Jāatgādina, ka iepriekšējās vēlēšanās LFF balsoja par Blateru. Katrai valstij ir viena balss, un šeit nav svarīgi, kas futbolā ir Latvija un kas, piemēram, Spānija, Vācija vai ASV. Tas nozīmē, ka ļoti daudz ko izšķirs Āfrikas valstu balsis, kuras kopā ir veselas 54. UEFA ir 53 balsis, Āzijai 44, Ziemeļamerikai 35, Okeānijai 11, bet Dienvidamerikai -10.

Balsošana būs slēpta, un nevienai dalībvalstij nav pienākums paziņot tās favorītu, taču aptuvenās aplēses skaidras jau šobrīd. Galvenais favorīts ir šeihs Salmans, kurš var rēķināties ar Āzijas un Āfrikas konfederāciju atbalstu, kas gan automātiski nenozīmē, ka visas šo reģionu valstis balsos tieši par viņu. Konfederācijām pašām balss tiesības nav, tikai ietekmes sfēras. Salmana lielākais konkurents ir UEFA izvirzītais kandidāts Infantīno, kurš tiek uzskatīts par tiešu sekotāju Platinī pēdās un nodomos. Pārējo trīs kandidātu vidū izceļas Ali, kurš izpelnījies tādas lielvalsts kā ASV atbalstu, taču arī viņa izredzes tiek vērtētas kā mazas.

Iespējams, tieši tādēļ Ali vēlēšanu nedēļā aktīvi protestēja pret FIFA noteiktajiem uzstādījumiem. Viņš vēlējās panākt caurredzamu vēlēšanu kabīņu izmantošanu, lai balsotājiem nebūtu iespējas nofotografēt sevis aizpildīto biļetenu, tādējādi pierādot kādām trešajām personām, ka nobalsots par „pareizo”. Ali vērsās pat CAS ar prasību pārcelt vēlēšanas, taču tas tika noraidīts. Tā vietā FIFA Vēlēšanu komisija aicinās balsotājus kabīnēs neņemt līdzi mobilos telefonus.

„Domāju, ka šīm vēlēšanām tiešām jābūt caurspīdīgām. Ja ir aizdomas, ka kāds fotografē un ar šīm fotogrāfijām pēc tam pierāda, par ko ir balsojis, šādu iespēju vajadzētu izslēgt,” portālam Sportacentrs.com norādīja LFF ģenerālsekretārs Jānis Mežeckis vēl pirms CAS lēmuma par Ali prasības noraidīšanu.

FIFA šobrīd ir pamatīgā krīzē, un tās vārds zaudējis savu labo reputāciju. Uzsāktas vairākas būtiskas reformas organizācijas struktūrā, taču arī tām netrūkst kritikas. Lai arī FIFA prezidentam ir vislielākās pilnvaras pasaules futbolā, kritiski tiek vērtētas viena cilvēka iespējas kaut ko būtiski mainīt FIFA uzņemtajā virzienā. Taču Blatera aiziešana jau iezīmēs jaunas ēras sākšanos, un jaunais prezidents, lai arī savā ziņā tikai simboliski, bet būs atbildīgs par FIFA izmaiņām un futbola reorganizāciju vai arī turpmāku krišanu aizā.

Kandidāti

Princis Ali - 40 gadus vecs, Jordānijas Futbola asociācijas prezidents. Kandidējis jau iepriekšējās vēlēšanās, bijis FIFA viceprezidents. Viņš asi kritizējis demokrātijas trūkumu FIFA un gatavs krietni palielināt (un arī sabalansēt) dalībvalstīm piešķirtās dotācijas, uzskatot, ka finansiālā stabilitāte un sava veida neatkarība ļaus nacionālajām federācijām darboties efektīvāk.

Džanni Infantīno - 45 gadus vecs šveicietis, UEFA ģenerālsekretārs. Infantīno ir pretrunīgi vērtētās Pasaules kausa finālturnīra ar 40 izlasēm idejas atbalstītājs. Infantīno darbā UEFA guvis plašu pieredzi, un ir vienīgais kandidāts, kas līdz šim pazibējis arī ikdienas futbola līdzjutēja redzeslokā – viņš parasti vadīja Čempionu līgas un Eiropas līgas izlozes. Viņš ievēlēšanas gadījumā gatavo miljardu vērtu projektu futbola attīstībai, kurā vairāku miljonu ieguldījumus saņemtu katra dalībvalsts.

Šeihs Salmans - 50 gadus vecs Bahreinas pārstāvis, Āzijas Futbola konfederācijas prezidents. Salmans piedāvā ideju sadalīt FIFA divās savstarpēji nodalītās nodaļās, proti, viena uzņemtos finansiālo lietu kārtošanu, bet otra – PK organizēšanu un futbola attīstību. Salmans uzskata, ka tas mazinātu šobrīd tik aktuālās korupcijas un interešu konflikta iespēju. Salmans ir vēlēšanu favorīts, taču pret viņu aktīvi protestē dažas cilvēktiesību organizācijas. Tiek vēstīts, ka Salmans Bahreinā demonstrāciju apspiešanai izmantojis arī cilvēku spīdzināšanas paņēmienus. Oficiāli gan viņa vaina nav pierādīta, un Salmans, kurš to visu noliedz, parakstījis īpašu protokolu, ar kuru sola ievērot cilvēktiesības savu pilnvaru ietvaros. Taču – Salmana parakstītajā protokolā ir aizvāktas īpašās atkāpes par Krievijas PK2018 un Kataras PK 2022.

Žeroms Šampaņs - 57 gadus vecs bijušais FIFA funkcionārs no Francijas. Šampaņs ir pieredzējis diplomāts, kurš savā pirmsvēlēšanu manifestā ieskicē FIFA kā sabiedrisku iestādi. Viņš vēlas ieviest tehnoloģijas futbola spēlē, kas palīdzētu tiesnešiem, kā arī uzsver savu ieceri sabalansēt futbola līmeni pasaulē.

Tokijo Seksveils - 62 gadus vecs DĀR bijušais ministrs, politieslodzītais. Seksveils nav izpelnījies atbalstu pat savā kontinentā Āfrikā, un aktuāls bija jautājums par viņa kandidatūras atsaukšanu kā bezcerīgu. Taču vēlēšanu rītā Seksveils vēl ir oficiāls kandidāts un kā savu galveno vērtību izceļ pieredzi vadošā amatā. Viņa manifesta galvenais piedāvātais jauninājums ir sponsoru logo izvietošana uz nacionālo izlašu krekliem.

Izmantotie resursi:
Fédération Internationale de Football...
BBC - Homepage

  -1 [+] [-]

, 2016-02-26 10:11, pirms 9 gadiem
Par Infantino!

  +6 [+] [-]

, 2016-02-26 10:13, pirms 9 gadiem
Indriksons nāks vietā !!!!

 +12 [+] [-]

, 2016-02-26 10:24, pirms 9 gadiem
FIFA vēlēšanas ir nieks, salīdzinot ar LFF vēlēšanām..

  +5 [+] [-]

, 2016-02-26 10:29, pirms 9 gadiem
Kurš mani nobanoja bļa? rakstīja: Indriksons nāks vietā !!!!
Nemaz nebrīnītos, ja šamajam būtu iespēja tad 100%

  +2 [+] [-]

, 2016-02-26 10:35, pirms 9 gadiem
Kurš mani nobanoja bļa? rakstīja: Indriksons nāks vietā !!!!
Brīnums, ka KK neiesaistās šajā cīņā!

  +3 [+] [-]

, 2016-02-26 10:36, pirms 9 gadiem
Infantino visu laiku ir bijis blakus Platinī un nevar būt ka viņš neko nezināja par to kas notiek UEFA un FIFA!

Ja tā tad viņš ir tāds pats savas sirdsapziņas pārdevējs un melo tāpat kā Platinī un Blaters!

  +4 [+] [-]

, 2016-02-26 10:52, pirms 9 gadiem
sandis444444 rakstīja: Infantino visu laiku ir bijis blakus Platinī un nevar būt ka viņš neko nezināja par to kas notiek UEFA un FIFA!

Ja tā tad viņš ir tāds pats savas sirdsapziņas pārdevējs un melo tāpat kā Platinī un Blaters!
Protams ka zināja.Var jau teikt ko grib.
Endrū Dženingss parādīja to filmā.Ja jau visi tie,kuri bija Blateram līdzās,pēkšņi kļuvuši par miljonāriem.Dzīvo luksus viesnīcās utt..Jau kukuļošana sākta no 1980.g..Tak visi tur iesaistīti.
Bet Indriksosns intervijā teica ka Blaters nav vainīgs,kopā tak spēlējuši golfu,atpūtušies..Bet neviens nav vainīgs,kāds viņus apmelo
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +3 [+] [-]

, 2016-02-26 12:08, pirms 9 gadiem
vajag tādu , kurš atcels čempi pie austrumu kaimiņa

     [+] [-]

, 2016-02-26 12:14, pirms 9 gadiem
Infantino vai Ali

  +1 [+] [-]

, 2016-02-26 12:21, pirms 9 gadiem
Ja uzvarēs Infantino tad turpināsies šī Blatera un Platīni valdīšana tikai ar Infantino rokām!
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +1 [+] [-]

, 2016-02-26 13:07, pirms 9 gadiem
Pag, vai tad Krišjānis arī nekandidēja?

     [+] [-]

, 2016-02-26 13:10, pirms 9 gadiem
Varbūt kāds palabos! Šķiet, ka no futbola var no..... zvaigžņot lielus ciparus. Kļūdos? Jebšu nē?

  +2 [+] [-]

, 2016-02-26 13:15, pirms 9 gadiem
Nez ar kuru Krišjānis Kļaviņš gribētu kopā strādāt?

  +1 [+] [-]

, 2016-02-26 15:54, pirms 9 gadiem
Karogspliivo rakstīja: Nez ar kuru Krišjānis Kļaviņš gribētu kopā strādāt?
Ar Guņu.

     [+] [-]

, 2016-02-26 16:22, pirms 9 gadiem
Par Indriksonu!!!

  +2 [+] [-]

, 2016-02-26 17:17, pirms 9 gadiem
1. kārtas rezultāti:
Džanni Infantīno - 88
Šeihs Salmans - 85
Princis Ali - 27
Žeroms Šampaņs - 7
Tokijo Seksveils atsauca kandidatūru

     [+] [-]

, 2016-02-26 18:17, pirms 9 gadiem
pēdējo stundu laikā footballblog.net un footballforall.com forumos kā kandidāts tiek nominēts kāds Kļaviņš