Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:119, Did:0, useCase: 3

FIFA atzīst Bekenbaueru par vainīgu korupcijā, bet nesoda noilguma dēļ

Rolands Eliņš

FIFA atzīst Bekenbaueru par vainīgu korupcijā, bet nesoda noilguma dēļ
Francs Bekenbauers. Foto: REUTERS/Scanpix

Starptautiskā futbola federācija paziņojusi, ka tās komisija nolēmusi nesodīt Vācijas futbola leģendu Francu Bekenbaueru, bijušo Vācijas Futbola federācijas vadītāju Teo Zvanzigeru un 2006. gada PK organizētāju Horstu Šmitu par koruptīvo maksājumu FIFA izpildkomitejas loceklim 2002. gadā.

Vācijas futbola leģenda Francs Bekenbauers 2006. gadā palīdzēja Vācijai sarīkot Pasaules kausa izcīņas finālturnīru, un viņš šajā pasākumā piedalījās kā orgkomitejas priekšsēdētājs. Taču desmit gadus vēlāk gaismā nāca aizkulišu darījumi, kuros tika piesaukti Bekenbauera, Zvanzigera un Šmita vārdi, izskanot apsūdzībām, ka ticis veikts maksājums desmit miljonu Šveices franku apmērā Mohamedam bin Hammamam, kurš tobrīd bija Āzijas Futbola konfederācijas vadītājs.

Bin Hammams no futbola bija diskvalificēts jau 2012. gadā, tiekot atzīts par vainīgu koruptīvu darījumu veikšanā. Taču 2016. gadā FIFA Ētikas komisija sāka izmeklēšana arī par Bekenbauera, Zvanzigera un Šmita darbībām 2002. gadā, kad viņu veiktais maksājums bin Hammamam esot ietekmējis Vācijas tikšanu pie PK finālturnīra rīkošanas un tai paredzētajiem līdzekļiem.

Gandrīz piecus gadus pēc izmeklēšanas sākuma FIFA paziņojusi, ka 2016. gada martā sāktajā izmeklēšanā noskaidrojies, ka trīs minētie vācieši ir pārkāpuši FIFA statūtus par kukuļdošanu un korupciju. FIFA informē, ka PK2006 orgkomitejas veiktais kukulis bijis saistīts ar 250 miljonus franku vērto finansējumu, ko orgkomiteja pēc tam saņēma no FIFA.

Taču FIFA reizē arī informē, ka Ētikas komisija nonākusi pie slēdziena, ka ne Bekenbauers, ne Zvanzigers, ne Šmits nevar tikt sodīti par šo rīcību noilguma dēļ, proti, pagājuši desmit gadi kopš viņu pārkāpuma laika.

Izmantotie resursi:
https://www.fifa.com/who-we-are/new...

  +2 [+] [-]

, 2021-02-25 22:55, pirms 3 gadiem
Noilgums noziegumos ir kaut kas izcili debīls.

     [+] [-]

, 2021-02-26 09:35, pirms 3 gadiem
kam FIFA raustās , jo šādi maksājumi ir tradicionāli. Nāktu gaismā citi.