Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:119, Did:0, useCase: 3

Dešāns: "Rītdienas spēle pret Angliju būs kas daudz vairāk par futbola maču"

Rolands Eliņš

Dešāns: "Rītdienas spēle pret Angliju būs kas daudz vairāk par futbola maču"
Francijas izlases futbolisti treniņā "Wembley" stadionā
Foto: AFP/Scanpix

Rītvakar 22:00 pēc Latvijas laika paredzētā Anglijas un Francijas futbola izlašu pārbaudes spēle netiks atcelta un norisināsies, lai arī franču futbolistiem tika piedāvāta iespēja neierasties uz to. Francijas izlases treneris Didjē Dešāns izteicās, ka visi futbolisti joprojām ir skumju pilni, taču vairāk nekā jebkad gatavi pārstāvēt savu valsti nacionālajā izlasē.

Pēc nedēļas nogalē pieredzētās Parīzes traģēdijas Francijā tika izsludinātas trīs dienu sēras. Notikušie terorakti bija saistīti arī ar Francijas un Vācijas futbola spēli, jo pārpildītajā stadionā tika mēģināts ienest sprāgstvielas, taču tās tomēr tika laicīgi atklātas un to ienešana novērsta. Sprādzieni līdz ar to notika ārpus stadiona, neskarot futbolistus un stadionā esošos līdzjutējus.

Taču Francijas izlases pussarga Lasanā Diarrā māsīca bija starp nogalinātajām personām pārējos teroraktos Parīzē, bet Antuāna Grīzmana māsa bija Bataklanas koncerthallē, kur dzīvību zaudēja 89 cilvēki, taču viņai laimējās izglābties. Pēc šiem notikumiem tika apšaubīta otrdien paredzētās Anglijas un Francijas izlašu spēles notikšana, taču Francijas Futbola federācijas prezidents Noels le Graē pieņēma lēmumu to neatcelt.

Le Graē un Francijas izlases treneris Didjē Dešāns gan norādīja, ka jebkurš izlases futbolists, kurš vēlas izlaist šo spēli un palikt mājās, ir tiesīgs to darīt un tiks atbalstīts. Taču visi 23 Francijas izlases spēlētāji nolēma šo iespēju neizmantot, lai arī franču medijos tika vēstīts, ka daži futbolisti ir neapmierināti par lēmuma pieņemšanu bez konsultēšanās ar viņiem. Tāpat arī, visticamāk, Grīzmans un Diarrā pamatsastāvā šoreiz neizies.

„Piektdienas spēlē mēs visi dzirdējām sprādzienus,” šodien preses konferencē izteicās Dešāns, „taču tikai pēc pēdējās svilpes mums pateica, kas tieši noticis. Pēc beigām mēs palikām kopā ar Vācijas izlasi, bija svarīgi vienoties par turpmāko. Par notikušo... grūti atrast vārdus, kas raksturotu šādu barbarismu. Tāpēc arī rītdienas spēle nebūs tika sporta noskaņās. Tā būs kas vairāk. Vēlamies parādīt, ka esam lepni būt franči. Piekrītu Lasarā teiktajam, ka sportā nav svarīga reliģija un nav svarīga cilvēka ādas krāsa. Tā tam arī jāpaliek turpmāk.”

Arī Anglijas izlases treneris Rojs Hodžsons par „Wembley” stadionā gaidāmo spēli izteicās, ka sagaida to ar īpašām emocijām: „Nevaru noliegt, ka šai spēlei ir papildus nozīme, daudz dižāka nekā parastam futbola mačam. Šīs sajūtas balansēs uz naža asmens starp pozitīvām un negatīvām.”

Savukārt Anglijas FA izpilddirektors Mārtins Glens paskaidroja noteikumus, ar kādiem Francijas puse piekrita pārbaudes mača aizvadīšanai: „Viņi vēlējās maksimālu nodrošinājumu stadionā un papildu drošības pasākumus. Franči vēlējās spēlē, galvenokārt jau simbolisku iemeslu dēļ. Anglijas puse ir priecīga, ka var palīdzēt.” Jāpiemin, ka Anglijas puse arī pati sākumā nāca klajā ar iniciatīvu spēli atcelt.

Tieši Francijā paredzēts nākamā gada „Euro 2016” finālturnīrs, un UEFA oficiāli paziņojusi, ka teroraktu dēļ neplāno mainīt tā norises vietu. UEFA norāda, ka jau trīs gadus kopā ar Francijas varas iestādēm strādā, lai finālturnīra laikā varētu nodrošināt piesardzības pasākumus

Izmantotie resursi:
L'ÉQUIPE - L'actualité du sport en continu.
BBC - Homepage

Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

     [+] [-]

, 2015-11-16 21:36, pirms 9 gadiem
Doomy1990 rakstīja: (French pronunciation: ​[di.dje de.ʃã]

kur šitā fakenā autore atrada ka jāizrunā Dešāns...
Tevis no wikipēdijas iekopētā izruna sakrīt ar rakstā atveidoto izrunu. Tā ir, ka kopē IPA simbolus, bet nezina, ko tie nozīmē.

     [+] [-]

, 2015-11-16 21:37, pirms 9 gadiem
Grūti teikt, vai nu neizteiksmīgs 0:0 vai Francija sagraus Angļus. Diarrā līdzjūtība, Grīzmanam ar nav gluži vieglāk domājams
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  -1 [+] [-]

, 2015-11-16 21:47, pirms 9 gadiem
Doomy1990 rakstīja: ok, maybe kļūdos, tad ja tulkojam no pieņemtās valodas, pieskarsimies krievu valodai, Krieviem tēva vārdu tur izrunā 99% gadījumu,, tad jau viņš te arī jāņem vērā..
Tevis teiktais ir patiesība - rakstīt vajag Didjē Dešā.

  +1 [+] [-]

, 2015-11-16 22:17, pirms 9 gadiem
Doomy1990 rakstīja: Eiliņ joptvaju, ja kropļo, tad tā, ka zāle neaug, Franči izrunā kā Didjē Dešā,,, zviedru palīgskolu beidzi, franču nepaspēji?
Es ceru - ka viņu vairs nepieskaitīs pie autoriem sākot ar 1. janvāri.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

     [+] [-]

, 2015-11-17 10:25, pirms 9 gadiem
Sharps rakstīja: Tevis teiktais ir patiesība - rakstīt vajag Didjē Dešā.
Pareizi ir Didjē Dešāns! [ã] izrunā nazāli, wikipēdijā par piemēru minēts angļu vārds "on".