Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:119, Did:0, useCase: 3

100 gadu vecumā miris bijušais FIFA prezidents Avelanžs

100 gadu vecumā miris bijušais FIFA prezidents Avelanžs
Žoau Avelanžs
Foto: AFP/Scanpix

Simts gadu vecumā miris bijušais Starptautiskās futbola asociāciju federācijas (FIFA) prezidents, brazīlietis Žoau Avelanžs.

Žoau Avelanžs FIFA prezidenta amatā strādāja pirms Zepa Blatera - laika posmā no 1974. līdz 1998. gadam.

2013. gadā pēc apsūdzībām kukuļdošanā un uzsāktās izmeklēšanas viņš atkāpās no FIFA goda prezidenta amata, bet nākamajā gadā tika nogādāts slimnīcā ar plaušu infekciju. 2011. gadā Avelanžs atkāpās arī no Starptautiskās olimpiskās komitejas (IOC) biedra amata, kurā viņš bija strādājis jau kopš 1963. gada.

1936. gadā Avelanžs Berlīnes olimpiskajās spēlēs pārstāvēja Brazīliju peldēšanas sacensībās. Tajā pat gadā viņš ieguva jurista diplomu. Šīgada olimpisko spēļu vieglatlētikas sacensības un dažas futbola spēles notiek viņa vārdā nosauktajā olimpiskajā stadionā Riodežaneiro.

Kamēr Avelanžs bija FIFA prezidents, tika noorganizēti seši Pasaules kausa izcīņas finālturnīri. Viņa valdīšanas laikā finālturnīra dalībnieku skaits pieauga no 16 līdz 32 komandām.

Izmantotie resursi:
BBC Sport