Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:121, Did:0, useCase: 3

Viedoklis: Kā pēdās dosies Adriano?

Viedoklis: Kā pēdās dosies Adriano?
Adriano
Foto: AP

Lai gan kopš brīža, kad Brazīlijas futbola izlases uzbrucējs Adriano brīnumaini pazuda un atradās pagājušas jau teju divas nedēļas, jaunumi šīs lietas sakarā turpina atklāties. Manuprāt, ņemot palīgā notikumus nesenā vēsturē, būtu iespējams izprast ceļus, pa kuriem varētu attīstīties Adriano karjera.

Bija laiki, kad jo-jo bija iecienītākā spēļmantiņa bērnu vidū, Rīgas ielās varēja redzēt vecos "Ikarus" firmas autobusus un "Newcastle" bija starp spēcīgākajām nevis vājākajām Anglijas Premjerlīgas komandām. Un daudzi par pasaulē labāko uzbrucēju uzskatīja brazīlieti Žardelu. Viņš bija un ir viena no mūsdienu futbola labākajām vārtu mašīnām. Desmit savas karjeras gadus viņš rādīja neticamu sniegumu. Apmēram piecas sezonas viņš rādīja tāda līmeņa sniegumu kā Krištianu Ronaldu pagājušajā sezonā. Žardela labākie gadi aizritēja necilajā Portugāles čempionātā, bet viņa vārtu gūšanas statistika nav pielīdzināma Dirka Kuita (Nīderlandē) vai Mario Gomesa (Vācijā) statistikai, pat ne Rūda van Nīstelroja vai Gerda Millera, tā bija labāka.

Žardels bija Eiropas labākais vārtu guvējs trīs gadus pēc kārtas, bet futbola pasaulē viņš netiek minēts starp spēles diženajiem. Pirmkārt, viņu konkurence bija tautieši Ronaldo un Romario, bet, otrkārt, Žardels ne vienmēr bija gatavs profesionālajam futbolam atdot sevi visu. 2002. gadā viņu nepaņēma uz Pasaules Kausa izcīņu, kurā Brazīlija triumfēja, un šajā punktā sākās viņa problēmas ar formas uzturēšanu un nostiprināšanos kādā klubā uz ilgāku laiku. Pēdējo sešu gadu laikā Žardels spēlējis desmit komandu sastāvā (kādu laiciņu arī Kipras "Anarthosis" kopā ar Marianu Paharu), un, par spīti tam, ka acīmredzams labums no uzbrucēja netika nevienai no tām, Žardels joprojām turpina spēlēt Brazīlijā, "Ferroviario" sastāvā.

Bija arī nesenāki laiki, kad Madrides "Real" Galacticos ēra tuvojās savam loģiskajam un bēdīgajam noslēgumam, "Chelsea" bez Romāna Abramoviča turējās kaut kur UEFA Kausa kvalifikācijas līmenī Anglijas Premjerlīgā, un bērnu multene "Digimoni" pamazām aizstāja "Pokemonus". Šajā brīdī uz futbola skatuves parādījās Adriano, kuru "Inter" iegādājās no "Flamengo". Īres periodi "Fiorentina" un "Parma" komandās iepazīstināja Milānas komandas fanus ar tās jauno Imperatoru, bet 2004./05. gada sezonā Adriano aizsniedza patiesos futbola augstumus. Adriano bija neapturams, burtiski visi sitieni ar galvu vai kreiso kāju lidoja pretinieku vārtos, un oponenti to zināja, bet nespēja brazīlietim neko padarīt. Atšķirībā no Žardela, viņš savu spēlētprasmi parādīja arī izlases rindās.

Tieši Adriano bija galvenais faktors Brazīlijas panākumiem 2005. gada Konfederācijas kausā. Viņa statistika izlasē, pat ar visiem blāvajiem gadiem, joprojām ir iespaidīga - 31 vārtu guvums 51 spēlē, un varēja būt daudz vairāk. Līdzīgi kā Žardela, arī Adriano beigas iezvanīja Pasaules Kausa izcīņa, šoreiz četrus gadus vēlāk - 2006. gadā Vācijā, tāpat kā tā iezīmēja arī Ronaldo un, iespējams, arī Ronaldinjo norietu. Adriano tēvs, kurš tika uzskatīts par dēla tuvāko cilvēku, nomira tieši pirms turnīra sākuma, Karlosa Alberto taktika ar četriem uzbrucējiem izgāzās, un Brazīlija no turnīra izkrita ceturdaļfinālā. Adriano zvaigzne jau bija beigusi mirdzēt - 2006./07. gada sezona izvērtās neveiksmīga, un pārējās, šķiet, nav vērts pat pieminēt, atskaitot sekmīgo īres periodu "San Paolo" komandā dzimtenē, tiesa, arī tā bija tikai ēna no kādreiz neapturamā uzbrucēja. Uzbrucēju pievilināja daudz vieglāk iegūstamie dzīves mazie prieciņi un pēkšņi spēlēt futbolu profesionālā komandā un smagi trenēties šķita daudz grūtāk nekā pavadīt laiku ar draugiem, dzerot un izklaidējoties. Gaismu tuneļa galā iezīmēja vien Žozē Mourinju parādīšanās pie kluba stūres šīs sezonas sākumā, Adriano vajadzēja kļūt par jauno Didjē Drogbā.

Visbeidzot, bija pavisam neseni laiki, kurus pat pagalam nepieredzējušiem futbola līdzjutējiem vajadzētu atcerēties. Aprīļa sākums izrādījās joku pārpilns arī futbola pasaulē - "Manchester United" piekāpās "Fulham", Argentīnas izlase piedzīvoja pazemoju Lapasas stadionā pret Bolīviju, un... viens skumjāks joks padevās arī Adriano, kurš kārtējo reizi pēc mačiem izlases sastāvā neatgriezās klubā laikā un jau tika pasludināts par bezvēsts pazudušu. Kakā izteica raizes par raženā tautieša veselību, Mourinju presei stāstīja, ka ir nevis dusmīgs, bet noraizējies par uzbrucēju, savukārt aģenta pūliņi sazvanīt Adriano nevainagojās panākumiem. Viss beidzās ar Adriano paziņojumu, ka viņš kopā ar ģimeni dzimtenē vēlējies noskatīties futbola spēli, bet vēl nedaudz vēlāk Adriano paziņoja, ka ņem pārtraukumu savā futbolista karjerā. Mūziķu apvienībām šādi radoši pārtraukumi nav nekas neierasts, bet savādāk ir ar futbolistiem. "Viņš atgriezīsies," neizpratnē saviebtajām futbolu fanu sejām paskaidroja brīvmākslinieka aģents.

"Inter" šis noteikti bija pēdējais trieciens. Sava pārinieka Zlatana Ibrahimoviča aizsegts Milānas melnzilajā pusē, jau labu brīdi pirms Adriano nedarbiem bija skaidrs, ka uz Imperatora atgriešanos nevajadzētu likt īpašas cerības. Pēc zaudējuma "United" Eiropā Mourinju paziņoja, ka, lai cīnītos par uzvaru Čempionu Līgā, "Inter" būs jāpapildina sastāvs ar četriem svarīgiem spēlētājiem vasarā, un kluba īpašnieks Massimo Moratti drošvien neliegs portugālim krietnu summu, lai atrastu labu aizvietotāju Adriano. Bet kas notiks ar futbolistu? Vai viņš sekos Žardela pēdās un dosies tūrisma braucienā pa visu pasauli, izvēlēsies īsāko ceļu atpakaļ uz Brazīliju, kā to paveica Ronaldo, vai mēģinās vēlreiz kādā Eiropas grandā kā Ronaldinju? Viena lieta gan, šķiet, ir skaidra - Adriano nekad vairs nebūs tas pats spēlētājs, kas 2004./05. gada sezonā.

Raksts sagatavots pēc ārzemju preses materiāliem

1 2 42 komentāri

 +55 [+] [-]

, 2009-04-16 15:39, pirms 15 gadiem
Un arī Māris Verpakovskis vairs nebūs tas pats, kas 2003. un 2004. gadā.

 +19 [+] [-]

, 2009-04-16 15:40, pirms 15 gadiem
Paldies par rakstu.

  +3 [+] [-]

, 2009-04-16 15:43, pirms 15 gadiem
Super raksts, izlasīju visu, simpatizē šis uzbrucējs, lielisks spēlētājs Nebūtu tās disciplīnas problēmas varētu sasniegt pašu augšu
Slēpts komentārs: reiniksrobis

  +8 [+] [-]

, 2009-04-16 15:45, pirms 15 gadiem
Interesants stils.

 +23 [+] [-]

, 2009-04-16 15:46, pirms 15 gadiem
labi laika apzīmējumi,ikarusi digimoni

labs raksts,intresants viedoklis

 +13 [+] [-]

, 2009-04-16 15:46, pirms 15 gadiem
reiniksrobis rakstīja: Salīdzināji... Verpis ar Adriano ir 2 dažādi līmeņi
Nesalīdzināju viņu līmenus
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +5 [+] [-]

, 2009-04-16 15:48, pirms 15 gadiem
Katra zinja Adriano vnk apnika intensivi treneties uztraukties utt. naudas manuprat vinjam pietiek lai nodzivotu shito dzivi laimigi !
un uzstadit kkadus rekordus vinjam mazsvarigi !

  +1 [+] [-]

, 2009-04-16 15:57, pirms 15 gadiem
detektiva cienigs raksts
bet ja Ronaldinji speja sanemties tad varbut ar adriano ari ta bus.
Gribetu vismaz vel vienu sezonu redzet Ronaldinjo tada limeni ka speleja agrak bija loti skaistas speles vina izpildijuma.
Slēpts komentārs: ÜBERNAZIONALE

  -1 [+] [-]

, 2009-04-16 16:03, pirms 15 gadiem
Man liekas ka Adriano ir ar šo gājienu (aiziešanu pensijā) ir sačakarējis savu futbolista karjeru. Kurš gan futbola grands gribēs spēlētāju kurš jebkurā brīdī var izdomāt pārtraukt spēlēt?. Adriano nav nopietna atieksme pret savu darbu. Futbols ir tomēr viņa darbs.
Slēpts komentārs: yuka

  +4 [+] [-]

, 2009-04-16 16:40, pirms 15 gadiem
atceros Žardels, labi sita ar galviņu golus, otraja stāva nepārspējams!
Slēpts komentārs: Robis87
Slēpts komentārs: Danila12345

  -4 [+] [-]

, 2009-04-16 18:10, pirms 15 gadiem
Nesen lasiju goal.com baumas par to ka Adriano varētu pievienoties Liverpool,tas nešķiet ticami,taču es ļoti vēlētos redzēt Adriano Liverpool rindās,jo partneris Torresam vai Džerārdam būtu ideāls,tikai jautājums,vai viņš grib spēlēt Anglijā?

  +2 [+] [-]

, 2009-04-16 18:28, pirms 15 gadiem
braziilju slimiiba ta ir..

  +3 [+] [-]

, 2009-04-16 18:30, pirms 15 gadiem
Danila12345 rakstīja: Pareizi rakstās Didiers Drogba, Angliski Didier Drogba.
Latviešu valodas skolotāji te atkal saradusies..kada starpiiba ka uzrakstiits..galveinais ka tas ir Drogbaa..

  +3 [+] [-]

, 2009-04-16 18:37, pirms 15 gadiem
Žardēls šajā rakstā ir pārspīlēts un baigi uzkrutīts.Man jau liekas,ka Adriano jātiek pašam ar sevi galā,jo pēc tēva aiziešanas viņs pavisam ir pazaudējis dzīves jēgu,ja spēs saņemties,gan jau atgriezīsies ar troksni

  -3 [+] [-]

, 2009-04-16 18:59, pirms 15 gadiem
Haha, man ar lasot bija sajuuta, ka raksts ir nevis par Adriano, bet gan respekts Zhardela karjerai.

  -1 [+] [-]

, 2009-04-16 19:00, pirms 15 gadiem
ÜBERNAZIONALE rakstīja: Autor, Didjē, nevis Didjērs Drogbā. Bet raksts ir ļoti interesants.
Ej prom!

  +7 [+] [-]

, 2009-04-16 19:35, pirms 15 gadiem
Viena no mūsdienu futbola lietām ir tāda, ka nenormālu piķi var sapelnīt pāris sezonās. Līdz ar to, ja konkrētajam cilvēkam nav uzvarētāja psiholoģija, ātri pazūd arī otra vēlme - sapelnīt $$ vecumdienām.
+ vēl mediju spiediens.
Da kāda starpība, vai tur bankas kontā 10 vai 30 mio? Tāpat normāli dzīvojot to nevar iztērēt. Toties Adriano, atmetot futbolam ar roku, vismaz nav visa jaunība jāpavada zem nemitīga spiediena, režīme, treniņiem utt. Var baudīt dzīvi.

  +2 [+] [-]

, 2009-04-16 19:38, pirms 15 gadiem
labs raksts. pat izcils. vienmēr prieks tādus lasīt, kaut gan tēma skumja. un jā, diemžēl Adriano ir tikai viens tāds, par kuru raksta, bet Pasaulē ir daudz tādu zaudētu talantu. un tādi viņi ir nemaz ne tāpēc, ka to paši vēlējās. tā vienkārši sanāca..

  +1 [+] [-]

, 2009-04-16 20:07, pirms 15 gadiem
respect autor par sho rakstu, viens no sakariigaakajiem esporta...bet jaapiekriit, ka zheel ka par shaadu teemu

autoram cepums !

  +1 [+] [-]

, 2009-04-16 22:02, pirms 15 gadiem
termometrs rakstīja: labs raksts. pat izcils. vienmēr prieks tādus lasīt, kaut gan tēma skumja. un jā, diemžēl Adriano ir tikai viens tāds, par kuru raksta, bet Pasaulē ir daudz tādu zaudētu talantu. un tādi viņi ir nemaz ne tāpēc, ka to paši vēlējās. tā vienkārši sanāca..
ir jau daudz pazaudēti talanti,bet, piemēram, Brazīlijā tie ir tūkstoši un, ja pazūd viens tad 10 citi ir vietā, bet Latvijā tie talanti tik maz ka katrs ir jāpieskata un jāaudzina

  +3 [+] [-]

, 2009-04-16 22:18, pirms 15 gadiem
Tulkojums no goal.com, kaut gan jaapiekrīt, ka labs raksts.

     [+] [-]

, 2009-04-16 22:25, pirms 15 gadiem
latvietis14 rakstīja: ir jau daudz pazaudēti talanti,bet, piemēram, Brazīlijā tie ir tūkstoši un, ja pazūd viens tad 10 citi ir vietā, bet Latvijā tie talanti tik maz ka katrs ir jāpieskata un jāaudzina
piekrītu. bet arī no Brazīlijas nav daudz tādu, kas reāli jau sasniedza tik daudz, ka varētu kļūt par labākajiem pasaulē. prot, viegli saukt jaunos 13 gadīgus spēlētājus par "nākotnes Maradonu/Zidānu" utt. bet spēlētāji, kā Adriano, Rekoba, tas pats Žerdels... spēlētāji, kas tiešām jau sasnieguši un iespaidojuši tik daudz/daudzus, tas tiešām ir liels zaudējums.

  -1 [+] [-]

, 2009-04-16 22:34, pirms 15 gadiem
termometrs rakstīja: piekrītu. bet arī no Brazīlijas nav daudz tādu, kas reāli jau sasniedza tik daudz, ka varētu kļūt par labākajiem pasaulē. prot, viegli saukt jaunos 13 gadīgus spēlētājus par "nākotnes Maradonu/Zidānu" utt. bet spēlētāji, kā Adriano, Rekoba, tas pats Žerdels... spēlētāji, kas tiešām jau sasnieguši un iespaidojuši tik daudz/daudzus, tas tiešām ir liels zaudējums.
taisnība tev

  +4 [+] [-]

, 2009-04-16 22:43, pirms 15 gadiem
Ak kungs, kā es vēl kādreiz gribētu redzēt Mario Žardelu spēlējam agrākajā līmenī, tādā pat augstumā kādā viņš bija kad spēlēja Porto vai SCP formā. Karjeras augstākais punkts. Redzēt kā viņš ČL terorizē pretinieku aizsargus un un kļūst par labāko vārtu guvēju. Vai arī vnk guļ zālienā ar zāliena kušķi mutē pēc neizmantotas lieliskas situācijas. Tas bija saldais ēdiens. Elegance.
Super Mario Jardel.

  +1 [+] [-]

, 2009-04-16 23:50, pirms 15 gadiem
Adriano laikam domā, ka ir visu sasniedzis, ja šitā var izdarīt.Bet nu tā ir viņa izvēle.Ceru, ka vēl varēs redzēt viņu spēlējam inter rindās

     [+] [-]

, 2009-04-17 00:34, pirms 15 gadiem
termometrs rakstīja: piekrītu. bet arī no Brazīlijas nav daudz tādu, kas reāli jau sasniedza tik daudz, ka varētu kļūt par labākajiem pasaulē. prot, viegli saukt jaunos 13 gadīgus spēlētājus par "nākotnes Maradonu/Zidānu" utt. bet spēlētāji, kā Adriano, Rekoba, tas pats Žerdels... spēlētāji, kas tiešām jau sasnieguši un iespaidojuši tik daudz/daudzus, tas tiešām ir liels zaudējums.
P.S. Alvaro Rekoba nav brazīlis.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +3 [+] [-]

, 2009-04-17 02:29, pirms 15 gadiem
Arī Rivaldo karjeras ceļi ir aizveduši līdz pat Uzbekistānai!

  -1 [+] [-]

, 2009-04-17 09:29, pirms 15 gadiem
Adriano visdriizaak shosezon speelees Zibens.Zemesardze..vai Lignums
1 2 42 komentāri