Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:124, Did:0, useCase: 3

Francijas Futbola federācijas prezidents uz izmeklēšanas laiku atkāpjas no amata

Agris Suveizda

Francijas Futbola federācijas prezidents uz izmeklēšanas laiku atkāpjas no amata
Noels Le Graets. Foto: AFP/Scanpix

Francijas Futbola federācija pēc Izpildkomitejas sēdes pavēstījusi par prezidenta Noela Le Graeta pagaidu atkāpšanos no amata un ģenerāldirektores Floransas Arduānas pagaidu atstādināšanu no amata.

81 gadu vecais Le Graets Francijas Futbola federācijas prezidenta amatā ir jau kopš 2011. gada jūnija, taču iepriekšējos mēnešos iekļuvis vairākos skandālos. Vēl pirms Pasaules kausa finālturnīra Francijas futbola sabiedrību satricināja iespējams seksuālas uzmākšanās skandāls Francijas Futbola federācijas iekšienē, Le Graetu un citas amatpersonas vainojot organizācijas nepilnībās un ilgstošā neatbilstošā uzvedībā, bet iepriekšējā nedēļas nogalē eļļu ugunij pielēja pats prezidents, video intervijā RMC necienīgi izsakoties par Francijas futbola leģendu Zinedinu Zidānu, kurš cerēja kļūt par vīriešu izlases galveno treneri, taču līgums ar Didjē Dešānu tika pagarināts vēl uz trīsarpus gadiem.

Le Graets sacīja, ka pat uz mirkli nevēlējās šķirties no Dešāna, ka Zidāna kandidatūru nemaz neapsvēra un pat neceltu telefonu, ja Zidāns pats viņam zvanītu posteņa sakarā, un ka viņam ir pilnīgi nospļauties, ko Zidāns darīs turpmākajā karjerā. Forma, kādā prezidents to sacīja, raisīja lielu sašutuma vilni, tostarp no Francijas mūsdienu futbola lielākās zvaigznes Kiljana Mbapē un arī sporta ministres Amelī Udeā-Kasterā, kura pieprasīja atvainošanos. Le Graets publiski atvainojās ar ziņu aģentūras AFP starpniecību, taču privāti atvainoties Zidānam visdrīzāk nevēlas. Kuluāros vai publiskajā telpā neapmierinātību par prezidenta sacīto paudušas arī vairākas federācijas amatpersonas, dažiem pat apsverot vai pieprasot prezidenta demisijas nepieciešamību.

Le Graeta demisija nav sekojusi, tomēr amatu pēc Izpildkomitejas lūguma uz vismaz dažām nedēļām viņš pametīs gan – ja izteikumi par Zidānu radīja lūzumu publiskajā telpā, tad saturiski galvenais pagaidu atkāpšanās iemesls gan ir iepriekšējā gada skandāls organizācijas iekšienē. Janvāra beigās gaidāmi Sporta ministrijas audita rezultāti, un tad arī sekos atbilstoši lēmumi vai bezdarbība no federācijas puses. Le Graets gan rudenī, gan tagad pilnībā noliedz izvirzītās apsūdzības un ir pārliecināts, ka audita ziņojums viņam būs pozitīvs, kas ļaus atgriezties amatā un prezidentūras termiņā nostrādāt atlikušos divus gadus.

Le Graeta un Arduānas prombūtnē prezidenta un ģenerāldirektora pienākumus pārņems viceprezidents Filips Diallo. Pirms kļūšanas par federācijas prezidentu Le Graets sešus gadus bija tās viceprezidents, kā arī mazpilsētas Gengānas kluba, kas agrāk spēlēja augstākajā līgā, prezidents. Viņš bijis arī Gengānas mērs un Francijas Profesionālās futbola līgas prezidents.

Izmantotie resursi:
https://www.fff.fr/article/9277-com...