Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:124, Did:0, useCase: 3

Mbapē sāga: futbolists dusmīgs, klubs dusmīgs, risinājuma vēl nav

Rolands Eliņš

Mbapē sāga: futbolists dusmīgs, klubs dusmīgs, risinājuma vēl nav
Kiljans Mbapē. Foto: AFP/Scanpix

31. jūlijs bija termiņš, ko Parīzes "Saint-Germain" futbola klubs bija nospraudis savai zvaigznei Kiljanam Mbapē līguma pagarināšanai. Francijas uzbrucējs palika pie sava un jaunu līgumu neparakstīja, taču tas ne tuvu nenozīmē, ka viņa situācija kļuvusi skaidrāka. Gluži pretēji - iespējamo scenāriju joprojām ir daudz.

Kopš Kiljans Mbapē vasaras sākumā informēja PSG vadību, ka negrasās pagarināt savu pašreizējo līgumu (tas ir līdz 2024. gada 30. jūnijam), viņam bija rīcības brīvība šo nostāju mainīt. Mbapē līdz 31. jūlijam bija iespēja aktivizēt līguma punktu, ar kuru sadarbība automātiski pagarinās līdz 2025. gada vasarai, bet, kā jau bija sagaidāms, viņš to nedarīja. PSG vadība, mēģinot viņu pamudināt (piespiest) uz šādu soli, šajā laikā izslēdza viņu no sava pirmssezonas tūres Āzijā sastāva un neslēpa savus nodomus šosezon nosēdināt viņu rezervē. Jūlijs tagad ir noslēdzies, un vismaz teorētiski PSG vairs negaida Mbapē lēmuma maiņu.

Parīzes klubā jau kopš vasaras sākuma ir pārliecība, ka situācija nav labojama, jo Mbapē ir paspējis vienoties ar Madrides "Real" un jebkurā gadījumā pievienosies Spānijas karaliskajam klubam nākamā gada vasarā. PSG par šādu scenāriju nebūtu sajūsmā nekādā gadījumā, taču ļaut aiziet Mbapē uz Madridi pilnīgi par brīvu - tas ir ļaunāko murgu scenārijs.

"Tas nemaz nav apspriežams," jūlija sākumā preses konferencē kategoriski teica PSG prezidents Nasers Al-Kelaifi. "Mbapē mūsu klubu par brīvu neatstās. Tas nav iespējams. Ja viņš vēlas spēlēt mūsu komandā nākamsezon, tad viņam ir jānoslēdz jauns līgums. Viņš jau bija apsolījis, ka neatstās mūsu klubu par brīvu. Ja kāds tagad ir mainījis savas domas, tad tā nav mana atbildība."

PSG, protams, nevar piespiest spēlētāju parakstīt jaunu līgumu, taču klubam ir visas tiesības izlemt, kā spēlētājs tiek izmantots laikā, kad viņam ir aktīvs līgums un tiek saņemta alga. Klubam ir jānodrošina spēlētājam attiecīgas treniņu iespējas, taču sūtīt laukumā Francijas līgā un Čempionu līgā - tas nekur nav garantēts, un PSG to izmantoja kā argumentu, lai piespiestu Mbapē tomēr parakstīt jaunu līgumu.

Mbapē pats ir vairākkārt uzsvēris, ka vēlas nākamo sezonu vēl pavadīt Parīzē un, kā izskatās, aiziešana par katru cenu jau šovasar nebija viņa plānos. "L`Equipe" ziņo, ka Mbapē publiski rāda smaidošu seju PSG treniņbāzē Parīzē, kamēr pārējā komanda ir tūrē Japānā un Dienvidkorejā, taču patiesībā ir ļoti dusmīgs par radušos situāciju. Francijas medijs norāda, ka Mbapē nostāja esot tāda, ka viņš nav Parīzei neko parādā un viņa apsvērumus neietekmē tas, kādu finansiālo labumu iegūs PSG klubs, attiecīgi viņš uzskata, ka lēmums 2024. gada vasarā atstāt PSG kā brīvajam aģentam nav nekāda nodevība vai kas tamlīdzīgs.

Dusmīga, protams, ir arī PSG vadība, kurai Mbapē piedāvātais scenārijs - nospēlēt vēl vienu sezonu kopā un tad atvadoties paspiest rokas - nav pieņemams. PSG uzskata, ka šādā gadījumā ir tikai viena izeja, proti, atvadīties no Mbapē jau tagad. Taču PSG ir dusmīga uz Mbapē arī par to, ka viņš savu atteikšanos pagarināt līgumu darījis zināmu publiski, nostādot klubu neizdevīgās pozīcijās pārrunās par transfēru. Protams, klubam izdevīgākais būtu transfērs jau šovasar, un "L`Equipe" vēsta, ka pēc jauna līguma parakstīšanai noteiktā termiņa (31. jūlija) PSG sagaida transfēra piedāvājumus no Madrides "Real" un "Chelsea".

Abi varianti gan ir šaubīgi. Kāpēc lai "Real" maksātu par spēlētāju, kuru pēc gada iegūs par brīvu? Un kāpēc lai "Chelsea" maksātu par spēlētāju, kurš pēc gada aizies uz Madridi? Uz abiem jautājumiem gan atrodamas atbildes.

Francijas mediji gan piesauc ticamu variantu, ka "Real" transfēru loga beigās tomēr piedāvā Parīzei transfēra darījumu, protams, krietni zem tirgus vērtības, kas liek PSG vadībai vēlreiz apdomāt plusus un mīnusus sliktajai situācijai. Jo viena lieta ir spīta dēļ turēt savu zvaigzni rezervē visu gadu, bet vēl smagāk tas ir tad, ja tāpat nākas viņam maksāt algā apmēram 70 miljonus eiro.

Vēl viens variants ir spēlētāja izīrēšana, kas tiek piesaukta kā arvien reālāka iespēja. Tikai jautājums - kurš klubs apmierinātu reizē gan Mbapē, gan PSG? PSG nevēlas nodot Mbapē savu tiešo konkurentu Čempionu līgā rokās, taču gandrīz visi Eiropas klubi, kas varētu atļauties maksāt vismaz daļu Mbapē algas, šosezon būs ČL.

To nedarīs "Juventus", taču Turīnai šobrīd pietiek pašai savu problēmu, un "Chelsea". Londonas kluba jaunais īpašnieks Tods Bolijs transfēros naudu līdz šim nav taupījis un varētu būt pierunājams uz riskantu vienas sezonas izgājienu Mbapē sakarā, turklāt britu mediji ziņo, ka otrdien Bolijs jau personīgi kontaktējies ar PSG vadību un bijis gatavs runāt gan par transfēru, gan vienkārši vienas sezonas īri. Savukārt vietējā līmenī izskanējis "Monaco" variants (ar iekļautu iespēju, ka Francijas līgā Mbapē pret PSG nevarētu spēlēt).

Ziņu virsrakstus nesen aplidoja vēl cits variants - Saūda Arābijas klubs "Al-Hilal" piedāvāja PSG 300 miljonus eiro par Mbapē transfēru, ko Parīzes klubs bez ilgas domāšanas bija gatava pieņemt. Par spīti tam, ka "Al-Hilal" pasakainas bagātības solīja arī pašam Mbapē, jaunais Francijas uzbrucējs neesot piekritis pat satikties klātienē. Transfēra vietā īre uz vienu sezonu? Skatoties, kā Saūda Arābijas futbolā mētājas ar naudu, tāds variants nav izslēdzams, taču tad uz to būtu jāpierunā arī pats Mbapē. Šur tur tiek piesaukti arī Ziemeļamerikas MLS varianti, jo vairāki ASV klubi teorētiski arī būtu spējīgi apmaksāt Mbapē algu, taču vienas sezonas darījums būtu sarežģīts, jo MLS sezona risinās pēc citāda grafika nekā Eiropā.

Parasti, ja futbola zvaigzne izrāda nepārvaramu vēlmi atstāt klubu, tad vismaz viena no pusēm sakož zobus un no situācijas paņem mazāko ļaunumu. Taču Francijas mediji vēsta, ka šoreiz visas trīs iesaistītās puses - PSG, "Real" un Mbapē - ir tik stūrgalvīgas un pārliecinātas par savu taisnību, ka katrs varētu arī palikt pie sava, un tādēļ Mbapē sēdēšana gadu bez futbola mačiem vairs netiek uzskatīta par fantastisku scenāriju.

Pirmais jautājums par šīs iespējas piepildīšanos ir tas, vai 12. augusta spēlē pret "Lorient", ar ko PSG atklās Francijas līgas sezonu, Mbapē būs iekļauts sastāvā? Vai viņš augustā, kamēr nebūs nokārtots transfērs vai īre, vispār parādīsies spēļu pieteikumā? Un, ja transfēru logs noslēdzas ar Mbapē joprojām Parīzē, vai PSG būs gatava atstāt viņu aiz Čempionu līgas pieteikuma borta? Sastāvs ČL jāiesniedz līdz 4. septembrim, teju uzreiz pēc transfēru loga aizvēršanās.

"Sky Sports" vēsta, ka Mbapē nevēlas runāt publiski par savu lēmumu nepagarināt līgumu ar Parīzi. Taču tas arī saprotams - kādēļ viņam runāt, ja tā vietā var mierīgi iekasēt 40 miljonus eiro, kas saskaņā ar pašreizējo līgumu viņam 31. jūlijā pienācās no PSG kluba kā tā sauktais "lojalitātes bonuss". Tas tiek piesaukts kā vēl viens iemesls, kādēļ Mbapē nekur šovasar nesteidzās un paudis vēlmi Parīze aizvadīt vēl vienu sezonu, jo tādējādi parūpējas, ka klubam nav nekādu juridisku argumentu noliegt viņa "lojalitāti". Bet vai Mbapē patiešām šosezon vēl spēlēs Parīzē? To neviens tā īsti vēl nezina.

Izmantotie resursi:
https://www.lequipe.fr/Football/Art...
https://www.getfootballnewsfrance.c...
https://www.football365.fr/encore-n...

     [+] [-]

, 2023-08-02 14:46, pirms 9 mēnešiem
Mbappe bojā komandas.

  +2 [+] [-]

, 2023-08-02 15:32, pirms 9 mēnešiem
PSG vispār nav ar ko spēlēt... Neviena līdera uzbrucēja pussargi kuri paggad tika vilkti ar Messi palīdzību. Pa lielam palikuši tikai aizsargi un Donarumma un tāpat ielaiž pa 4 vārtiemm

  +1 [+] [-]

, 2023-08-02 16:02, pirms 9 mēnešiem
"Pirmais jautājums par šīs iespējas piepildīšanos ir tas, vai 12. augusta spēlē pret "Lorient", ar ko PSG atklās Francijas līgas sezonu, Mesi būs iekļauts sastāvā?" Vai tiešām Messi joprojām spēlē PSG?

  +1 [+] [-]

, 2023-08-02 16:03, pirms 9 mēnešiem
"Pirmais jautājums par šīs iespējas piepildīšanos ir tas, vai 12. augusta spēlē pret "Lorient", ar ko PSG atklās Francijas līgas sezonu, Mesi būs iekļauts sastāvā?"

Mesi noteikti nebūs iekļauts sastāvā

  -2 [+] [-]

, 2023-08-02 16:04, pirms 9 mēnešiem
R101 rakstīja: Mbappe bojā komandas.
cik komandas viņš paspējis sabojāt?

  +1 [+] [-]

, 2023-08-02 16:04, pirms 9 mēnešiem
neiebraucu, kāpēc nevarēja pieņemt to 1 gada arābu līgumu. Jo izskatās, ka tāpat nekāda dižā spēlēšana Eiropā nākamseon viņam nesanāks.

  +1 [+] [-]

, 2023-08-02 16:15, pirms 9 mēnešiem
Raiteens rakstīja: neiebraucu, kāpēc nevarēja pieņemt to 1 gada arābu līgumu. Jo izskatās, ka tāpat nekāda dižā spēlēšana Eiropā nākamseon viņam nesanāks.
un pie reizes tikt pie 700 milj...
normāla summiņa...

  +1 [+] [-]

, 2023-08-02 16:38, pirms 9 mēnešiem
Kad autors raksta par Mbape, bet siekalojos par Messi

Pirmais jautājums par šīs iespējas piepildīšanos ir tas, vai 12. augusta spēlē pret "Lorient", ar ko PSG atklās Francijas līgas sezonu, Mesi būs iekļauts sastāvā? Vai viņš augustā, kamēr nebūs nokārtots transfērs vai īre, vispār parādīsies spēļu pieteikumā?

     [+] [-]

, 2023-08-02 17:25, pirms 9 mēnešiem
Izskatās, ka PSG jārēķinās ar vismaz pārdesmit miljonu zaudējumiem.

  -1 [+] [-]

, 2023-08-02 17:30, pirms 9 mēnešiem
Damokla_zobens_23 rakstīja: Izskatās, ka PSG jārēķinās ar vismaz pārdesmit miljonu zaudējumiem.
Kādiem vēl zaudējumiem?! Neiegūtie ieņēmumi nav zaudējumi...

     [+] [-]

, 2023-08-02 17:30, pirms 9 mēnešiem
Mbappe grib visu savu naudu no PSG un nākošajā vasarā no Real. Viss ir vienkārši. Pusi bonusu samaksāja vakar/aizvakar un nākošo bonusu daļu gaidīs. Nākošgad itkā bonuss no Real esot 100+ miljoni parakstot līgumu.

Pirmo līgas spēli ar itkā nespēlēšos.Redz sods par to,ka negrib pagarināt.
Tad vēl dumjais PSG prezidents draud Real,ka iesniegs FIFA oficiālu vēstuli par to,ka Real jau esot vienojušies mutiski par nākošo sezonu.
Interesanti,ka viņs to pateica. Viņš nesen to pašu izdarīja ar Inter spēlētāju,kad viņu Inter negribēja pārdot par kaut kādu summu pasakot,ka viņš tad atnāks pie mums par velti.

Mbappem patīk nauda tas ir fakts,bet netik daudz lai pārdotos arābiem

  -1 [+] [-]

, 2023-08-02 22:00, pirms 9 mēnešiem
Kokam divi gali, bet es par Kilianu - līgums ir līgums un viņam nav jādomā, kā uz viņa rēķina klubam piķi iekāst... ticu, ka pat, ja uz soliņa visu sezonu sēdēs, trenējoties līmeni saglabās... Bija un ir pieraduši spēlētājus ta ka mantas tirgot, šitam neiet cauri, tāpat kā citiem, kas arābiem nepārdodas....

  -1 [+] [-]

, 2023-08-02 22:10, pirms 9 mēnešiem
GreenBoston#7 rakstīja: Mbappe grib visu savu naudu no PSG un nākošajā vasarā no Real. Viss ir vienkārši. Pusi bonusu samaksāja vakar/aizvakar un nākošo bonusu daļu gaidīs. Nākošgad itkā bonuss no Real esot 100+ miljoni parakstot līgumu.

Pirmo līgas spēli ar itkā nespēlēšos.Redz sods par to,ka negrib pagarināt.
Tad vēl dumjais PSG prezidents draud Real,ka iesniegs FIFA oficiālu vēstuli par to,ka Real jau esot vienojušies mutiski par nākošo sezonu.
Interesanti,ka viņs to pateica. Viņš nesen to pašu izdarīja ar Inter spēlētāju,kad viņu Inter negribēja pārdot par kaut kādu summu pasakot,ka viņš tad atnāks pie mums par velti.

Mbappem patīk nauda tas ir fakts,bet netik daudz lai pārdotos arābiem
ja viņam nauda interesētu - būtu pie arābiem jau tagad ar fantastisku algu.... nedirs zaķīt, runa tik par freedom, ir līgums vēl uz gadu tad ir, negribu pagarināt tad negribu, spēlēšu, ja ļaus spēlēšu un tad iešu vai lidošu par kapeiku algu pie mesi ar bekhemu uz floridu... sorry pieraduši te futenē sevišķi izteikti pirkt/pārdot /īrēt/mainīt pirms līguma beigām.... neparakstās - viņa alga jau nemainīsies, mainīsies, tik tas vai PSG ko ieraus uz viņa rēķin....

  -3 [+] [-]

, 2023-08-03 01:22, pirms 9 mēnešiem
Ko viņi tur ņemās, ja jau telpu futbolā Ricardinho izvēlējās Latviju, tad Mbappe gan jau arī atradīsies kāda vieta sastāvā kaut, vai tai pašā Valmierai vai FK Auda! Un visas problēmas ir atrisinātas.

  +1 [+] [-]

, 2023-08-03 07:17, pirms 9 mēnešiem
Eliņš joprojām nav izlabojis Mesi