Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:3032, Did:0, useCase: 3

Bukmeikeri uzskaita galvenās EURO 2024 intrigas

Jānis Celmiņš

Lielie futbola svētki jeb Eiropas čempionāts sāksies jau šajā nedēļas nogalē. No 14. jūnija līdz 14. jūlijam mūs priecēs augstākā līmeņa futbols, beigās 17. reizi kronējot spēcīgāko Eiropas izlasi.

"Betsafe" piedāvā nelielu ieskatu gaidāmajā turnīrā, piedāvājot savu redzējumu un futbola prognozes.

Futbols nāks mājās? Dažas dienas pirms turnīra sākuma "Betsafe" totalizatora vērtējumā galvenā favorīte uz čempiona titulu ir Anglijas izlase (koeficients 4.33). Iepriekšējā Eiropas čempionātā angļi bija pavisam tuvu lielajai uzvarai, tomēr pēcspēles sitienu sērijā tika zaudēts Itālijai. Skaidrs, ka uzbrukuma talants Anglijai netrūkst, jo par vārtu guvumiem rūpēsies Harijs Keins, Džūds Belingems un Fils Fodens.

Grupu turnīrā angļi spēkosies ar Slovēniju, Dāniju un Serbiju. Nav pati spēcīgākā grupa, tomēr pretiniekus nenovērtēt nedrīkst, turklāt svarīgi izcīnīt 1. vietu grupā, lai izslēgšanas spēļu 1. kārtā nav jātiekas ar A grupas uzvarētāju, kas ar lielu iespējamību būs Vācija.

Kas notiks "nāves grupā"? Spānija, Itālija un Horvātija – visai iespaidīgs trio. Žēl Albāniju, kam, visticamāk, nāksies samierināties ar pēdējo vietu grupā. Itālija centīsies aizstāvēt čempiones godu, Spānija pirms trim gadiem spēlēja pusfinālā, taču finālā nav bijusi kopš 2012. gada, savukārt Horvātija gribēs kaut ko izcīnīt arī uz Eiropas skatuves nevis tikai pasaules kausā (pēdējos divos turnīros sudrabs un bronza), turklāt ļoti iespējams, ka pēdējo turnīru valstsvienības kreklā aizvadīs Luka Modričs.

Visām izlasēm ir ko pierādīt, bet "Euro 2024" likmēs par favorīti tiek uzskatīta Spānija (koeficients 1.85), tad Itālija (3.10) un Horvātija (5.50). Labā ziņa, ka izslēgšanas turnīrā iekļūs arī četras no sešām labākajām trešo vietu īpašniecēm, tāpēc esam droši, ka viss lielais trijnieks tiks tālāk. Izloze bijusi veiksmīga tādā ziņā, ka šīs grupas 3. vietas īpašniece TOP16 kārtā spēlēs pret E vai F grupas uzvarētāju, kas potenciāli nozīmē Beļģiju vai Portugāli.

Kas varētu sagādāt pārsteigumu? Katrā turnīrā ir kāda izlase, kas pārsteidz visus un aizspēlējas tālu. "Euro 2020" tā noteikti bija Dānija, kas sasniedza pusfinālu un tikai papildlaikā piekāpās Anglijai. Šogad "melnā zirdziņa" statusu var piedēvēt Ukrainai, kas caur kvalifikāciju nopelnīja ceļazīmi uz Vāciju. Galvenā motivācija spēlētājiem, protams, ir iepriecināt savus tautiešus, kuri neatlaidīgi pret krievu okupantiem cīnās par savu zemi.

Sastāvs Ukrainai ir pievilcīgs ar vairākiem augstākā līmeņa spēlētājiem – Andrijs Luņins daudz sargāja Madrides "Real" vārtus, Artems Dovbiks bija viens no atslēgas spēlētājiem "Girona" lieliskajā sezonā, kamēr Mihailo Mudriks un Oleksandrs Zinčenko ikdienā spēlē Londonas "Chelsea" un "Arsenal".

Grupu turnīrā Ukraina ir kopā ar Beļģiju, Rumāniju un Slovākiju. Grupas favorīte ir Beļģija, bet nākamā ir Ukraina (koeficients 6.00), kas ir galvenā pretendente uz 2. pozīciju (3.00), bet jebkurā gadījumā esam droši, ka ukraiņi izkļūs no grupas (1.40). Izslēgšanas spēļu 1. kārtā E grupas 2. vieta tiksies ar D grupas 2. vietu, kas, visticamāk, būs Nīderlande. Spēcīgs pretinieks, taču nav arī pats lielākais grands. Ukraina čempionāta TOP4? Likmēs uz "Euro 2024" pieejams koeficients 15.00, ka ukraiņi noslēgs turnīru pusfinālā.

Kurš sasitīs visvairāk vārtu? Interesanta cīņa gaidāma ne tikai par Eiropas čempiones godu, bet arī rezultatīvākā spēlētāja balvu. Iepriekšējā turnīrā visvairāk vārtu guva Krištianu Ronaldu, un arī tagad viņš ir starp galvenajiem kandidātiem, ar koeficientu 13.00 ierindojoties 3. vietā. Prognozējam interesantu dueli starp diviem futbolistiem, kuri pārstāv galvenās favorītes.

Pirms diviem gadiem francūzis Kilians Mbapē kļuva par pasaules kausa rezultatīvāko spēlētāju, un šobrīd viņš ir galvenais kandidāts uz "Golden Boot" (koeficients 5.50). Par galveno konkurentu uzskatām angli Hariju Keinu (6.50), kurš arī debijas sezonā Minhenes "Bayern" bieži raidīja bumbu vārtu tīklā. Daudz kas būs atkarīgs no abu izlašu panākumiem, turklāt jāatceras, ka Eiropas čempionātā nav spēles par 3. vietu, kas var būt nozīmīgs faktors šajā jautājumā.

Mājas sienas palīdzēs? Vācijas futbola izlase vienmēr bijusi starp turnīra galvenajām favorītēm, un arī tagad vāciešu izredzes novērtētas kā trešās labākās (6.50), turklāt viss turnīrs norisināsies mājās. Vai tas palīdzēs? Pēdējo reizi savu mājas turnīru uzvarēja Francija pirms 40 gadiem.

Vācijas izlase pēdējos gados nespēlē tā, kā līdzjutēji ir pieraduši, turklāt vācieši nav uzvarējuši nevienu "play-off" spēli kādā no lielajiem turnīriem kopš "Euro 2016"! Pēdējie divi pasaules kausi Vācijai noslēdzās jau grupu turnīrā, bet pirms trim gadiem Eiropas čempionātā zaudējums TOP16 kārtā.

Vācija spēlēs A grupā kopā ar Šveici, Ungāriju un Skotiju. Lai gan ļoti skaļi vārdi grupā nav, šo grupu var dēvēt par viltīgu. Vāciešiem nav izdevies pārspēt Ungāriju pēdējās trīs tikšanās reizēs (divi neizšķirti un zaudējums), bet ar Šveici pēdējos divos mačos sadalīti punkti.

Lai arī kāda bijusi vēsture, mēs uzskatām, ka Vācija uzvarēs A grupā (koeficients 1.40), bet kā ticamāko iznākumu valstsvienībai prognozējam zaudējumu ceturtdaļfinālā (3.25).