Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:128, Did:0, useCase: 3

Dīvāna eksperts: Eirokausi, Pasaules kauss un jauns stadions pie reizes

Dīvāna eksperts
Dīvāna eksperts

Dīvāna eksperts: Eirokausi, Pasaules kauss un jauns stadions pie reizes
Foto: Nora Krevņeva-Baibakova/RFS

Aizvadītā nedēļa Latvijas sportā sanāca iespaidīga, un šādās reizēs bez Dīvāna eksperta neiztikt. Kā nekā, par uzvarētājiem viņš fano jau kopš bērnības, un šoreiz Latvijas sportā uzvaru netrūka.

Mūsu basketbola izlase ceturtdienas spēli pret Turciju sagaidīja svētku noskaņās. Pārpildītā arēna ļoti labi zināja, ka pirms nieka pāris stundām Daugavas otrā pusē bija nogāzts stabs, kas kaut kādā veidā bija kļuvis par pavisam nelatvisku simbolu. Vismaz pagaidām liekas, ka līdz ar staba gāšanos, kas, kā izskatās, pamatīgi saraudināja vismaz vienu bokseri, ceturtdien nogāzās arī visi potenciālie šķēršļi Latvijas izlases panākumam.

Nekādas kautrības, nekādas iedomības, lieliska atmosfēra, un ātri pazuda visas spekulācijas, ka plaši izreklamētajā spēlē Latvijas basketbolisti pārdegs vai nesapratīs, kā īsti ir spēlēt ar Porziņģi laukumā. Spēcīgā Turcijas izlase tika sagrauta ar 40 punktu pārsvaru (iespējams mazāk, taču Dīvāna eksperts atceras tikai tā), un viss bija kā paradīzē. Ar savu darvas karoti gan nāca Jānis Timma, kuram tieši šajās dienās likās labākais brīdis sociālajos tīklos atgādināt, ka nav godīgi šo saukt par "Latvijas spēcīgāko sastāvu", jo viņa tajā nav. Kāpēc nav? To esot jāvaicā treneriem, Timma mīklaini norādīja saviem sekotājiem.

Interesantā kārtā pēc spēles, kurā Latvija sadauza lupatu lēveros Turcijas izlasi, īpaši daudz kompanjonu izlases trenera kritikai Timma neatrada. Un svētdienas spēlē pret Lielbritāniju īpaši skaidrs kļuva arguments, ka, ja Porziņģim patīk spēlēt pie trenera Banki, tad treneris Banki visu dara pareizi. Dīvāna eksperts spilgti iztēlojas pazīstamu scenāriju, ka Latvijas izlase nospēlē kā lielvalsts pret īstu lielvalsti un tad nākamajā dienā, kad vairs 20 tālmetieni neiekrīt, vairs nesaprot, ko darīt pret kaut kādu Beļģiju vai Bulgāriju. Pret Lielbritānijas atlētisko spēli Latvijai tāpat izdevās visu veiksmīgi sakārtot un uzvarēt.

Briti pret Latvijas izlasi iznāca ar noskaņojumu "kapāt", un tas viņiem tīri labi sanāca. Ja viņi vēl būtu pratuši apturēt Porziņģi, tad varbūt Anglijā arī kāds nebasketbolists šīs spēles norisi būtu pamanījis. Taču Porziņģis iemeta 40 punktus un savāca 30 atlēkušās bumbas (iespējams mazāk, taču Dīvāna eksperts atceras tā), un Latvija principā jau iekļuvusi Pasaules kausa finālturnīrā! It kā dažas spēles gan vēl jāaizvada, taču kurss uzņemts pareizais, to noliegt nevar. Izdarīts viss, lai pirms nieka pusotra gada notikusī spēle pret Bulgāriju būtu pilnība aizmirsusies, un par drīzumā gaidāmo "Eurobasket" Dīvāna ekspertam būs visas tiesības pasmīnēt, sak, ejiet un spēlējieties te Eiropā, mēs uz PK toties braucam (brauksim, vismaz varbūt). Turklāt klīst runas, ka NBA sabiedrībā cilvēki bailīgi sačukstas par to, cik labs Porziņģis atbrauks uz Vašingtonu, kad viņa superspēku nesošā bārda būs paaugusies vēl lielāka.

Kamēr Latvijas uzvara pār Turciju paliks TV6 arhīvā arī nākamajām paaudzēm, tikmēr Belfāstā nodemonstrējās futbola kluba RFS vadības tālredzīgums un stratēģija, proti, šī Konferences līgas spēle pret "Linfield" tika sarunāta "Viaplay" tiešraidē, un tur visas pārraides uzglabājas pieejamas 48 stundas. Attiecīgi jau svētdien RFS visiem, kuri vaicāja, cik kvalitatīvi tad jūs Ziemeļīrijā nospēlējāt, var godīgi atbildēt "neviens nekā nevar pierādīt, ej labāk apskaties rezultātu".

Un rezultāts ir tāds, ka RFS spēlēs Konferences līgas grupu turnīrā, bet ziemeļīri – nē. Lai gan starp RFS aizsardzību un "Linfield" uzbrucējiem norisinājās sīvas sacensības par to, kuri tad izvairīsies no Eirokausiem, papildlaika pēdējā minūtē uzvarēja "Linfield" aizsargs, kurš iesita bumbu savos vārtos. RFS attiecīgi kļuva tikai par otro komandu Latvijas futbola vēsturē, kas sasniegusi Eirokausu grupu turnīru, un Dīvāna eksperts negrasās šo brīdi aptumšot ar pārdomām, kā īsti Belfāstā redzētais aizsardzības presings (sauksim to tā) "Viaplay" Eirokausu tiešraidēs izskatīsies pret "Fiorentina".

Lieka savējo noniecināšana vispār nav izdevīga veselībai. Kad sestdien futbola Virslīgā "Valmiera" TV4 tiešraidē ar 7:0 apspēlēja "Super Nova", Dīvāna eksperts gribēja kliegt "kas tā par ākstīšanos?", proti, kārtīgā futbola līgā nedrīkst būt rezultāti, kas pārsniedz tenisa setā iespējamo rezultātu lielumu. Pagāja pāris stundas, un Dīvāna eksperts nopriecājās, ka pārmaiņas pēc pievaldījis muti, jo lielajā Premjerlīgā Anglijā "Liverpool" uzvarēja ar 9:0.

Vietu, kur tikt pie rezultātiem 7:0 un 9:0, ilgāku laiku meklē Latvijas futbola izlase, un vietējie futbola bosi ar Vadimu Ļašenko priekšgalā jau iepriekš bija uzķēruši secinājumu, ka Daugavas rietumu pusē vienā parkā drīz būs brīva vieta, ko valdība un Rīgas dome gribēs ātri aizpildīt. Ja reiz vieta jāaizpilda, tad kāpēc ne ar futbola stadionu? Arī vairāki politiķi TV tiešraidē ātrumā nevarēja izdomāt neko labāku, ko ieteikt, un iedīgļi šādai idejai ir parādījušies. Turklāt LFF ir izcila iespēja savā prezentācijā pārliecināt par stadionu kā ideālu risinājumu Uzvaras parka identitātes maiņai, proti, atliek tikai izprintēt sarakstu ar Latvijas futbola izlases spēlēm 2018.-2020. gadā un norādīt: "Kā jau redziet, nekāda sakara ar uzvarām šeit nav".