Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:128, Did:0, useCase: 3

Fināla atkārtojums jau astotdaļfinālā (2.daļa)

Agris Suveizda

Fināla atkārtojums jau astotdaļfinālā (2.daļa)
Izloze jau astotdaļfinālā kopā saveda iepriekšējās finālistes Milānas "Inter" un Minhenes "Bayern"
Foto: AP/Scanpix

Piektdienas pēcpusdienā Šveices pilsētā Nionā norisinājās UEFA Čempionu līgas izloze. Šoreiz tā futbola gardēžiem bijusi īpaši labvēlīga, vienu pret otru ielozējot tādas komandas kā "Barcelona" un Londonas "Arsenal", kā arī kopā savedot iepriekšējās sezonas finālistes "Bayern" un "Inter". Pirmajā blogā jau apskatīju astoņu komandu veiksmes un neveiksmes Čempionu līgā līdz šim, tagad kārta atlikušajām astoņām.

Izlozē trāpījušies vairāki pat ļoti interesanti pāri – gan pašreizējā sastāva un ambīciju dēļ, gan arī savstarpējo spēļu pagātnes dēļ. Nolēmu atskatīties, kā tad astotdaļfinālā iekļuvušajām komandām Čempionu līgā veicies iepriekš. Tā kā spēcīgākā Eiropas klubu futbola turnīra vēsture ir pietiekami ilga un notikumiem pārpilna, uzmanību pievērsu vienīgi pēdējām 19 sezonām jeb laikam, kad turnīra nosaukums bijis UEFA Čempionu līga. Lai nerastos lieki pārpratumi, turpmāk rakstā ar vārdu salikumu "Čempionu līga" tiks domāts tieši šis 18,5 gadus ilgais laika posms.

Vai "Bayern" atspēlēsies "Inter" par zaudēto finālu?

Minhenes "Bayern", kas grupu turnīrā debitēja 1994.gadā, Čempionu līgā ir krietni pieredzējušāka un nopelniem bagātāka komanda nekā tās pretiniece Milānas "Inter". "Bayern" kopš 1994.gada tikai vienreiz nav spējusi izkļūt no grupas (kad tikusi pamatturnīrā) – 2002.gadā sešās spēlēs bavārieši ieguva vien divus punktus. Toties pārējās reizes "Bayern" spēlējusi izslēgšanas spēlēs, visbiežāk apstājoties ceturtdaļfinālā. Tomēr "Bayern" izdevies arī trīsreiz iekļūt finālā – viena uzvara (pendelēs) un divi zaudējumi, fantastisko neveiksmi pret Mančestras "United" (1:2) ieskaitot.

"Inter" grupu turnīrā pirmoreiz iekļuva 1999.gadā, kvalifikācijas turnīrā ar 7:1 apspēlējot Rīgas "Skonto". Arī milānieši sezonās, kad spēlējuši pamatturnīrā, tikai vienreiz nav izkļuvuši no grupas, taču "play-off" cīņās "Inter" nav tik labi veicies. 2003.gadā gan izdevās aizcīnīties līdz pusfinālam, kur sīvā cīņā (1:1 un 0:0) piekāpās niknākajai sāncensei "Milan", bet nākamreiz "Inter" pusfinālu sasniedza vien 2010.gadā jeb pagājušajā sezonā. Tomēr iepriekšējā loze izrādījās tā pilnā, un "Inter", finālā uzvarot "Bayern", pēc 45 (!) gadu pārtraukuma kļuva par Eiropas stiprāko futbola klubu. Kopumā "Inter" trīsreiz triumfējis Eiropā, bet "Bayern" – četrreiz.

Milānas "Inter" līksmo pēc uzvaras Čempionu līgas finālā pār Minhenes "Bayern". Foto: AFP/Scanpix

Abas komandas savā starpā Čempionu līgā ir tikušās trīs reizes. Bez jau pieminētā pagājušās sezonas fināla abas viena pret otru spēlēja arī 2006.gadā grupu turnīrā. Toreiz "Bayern" no "Inter" ieguva četrus punktus (1:1 mājās un 2:0 viesos) un grupā ieņēma pirmo vietu. Nākamā un arī pēdējā tikšanās reize bija šā gada maijā Madridē. Toreiz "Inter", par spīti nebūt ne lielajai bumbas kontrolei (34%-64%), lieliskā taktiķa Žozē Mourinju vadībā pilnībā apspēlēja "Bayern - 2:0.

"Bayern" Čempionu līgā ne pārāk veicies mačos ar Itālijas pārstāvēm. Pirmajās astoņās spēlēs "Bayern" zaudēja sešreiz..., tomēr pēdējā laikā bilance ir bijusi pozitīvāka. Tiesa, tik un tā kopumā zaudējumu ir vairāk nekā uzvaru - 21 spēlē sešas uzvaras un desmit zaudējumi. Izslēgšanas spēlēs ar itāliešiem "Bayern" tikusies četras reizes. Neskaitot iepriekšējo finālu, "Bayern" arī divreiz °divu spēļu summā zaudējusi "Milan". Vienīgā uzvara summā ir pret "Fiorentina" (pagājušajā sezonā). Tikmēr "Inter" ar Vācijas klubiem ir pozitīva bilance - 11 spēlēs piecas uzvaras un trīs zaudējumi. "Play-off" cīņās ar vāciešiem "Inter" pirmoreiz tikās šogad - finālā.

Betsafe.com prognoze: "Inter" (1.85) - "Bayern" (1.85)

Divkārtējā fināliste "Valencia" pret neparocīgajiem vāciešiem

Gan "Valencia", gan "Schalke" nav regulāras Čempionu līgas dalībnieces. "Valencia" grupu turnīrā pirmoreiz iekļuva 1999.gadā un jau pirmajās divās sezonās spēja aizcīnīties līdz pat finālam! Tiesa, abos finālos spāņi zaudēja – vispirms ar 0:3 pret Madrides "Real", bet tad pendelēs pret Minhenes "Bayern". Pēc tam "Valencia" vēl divreiz iekļuva izslēgšanas spēlēs. 2003.gadā "Valencia" ceturtdaļfinālā zaudēja Milānas "Inter" (2:2, bet mazāk izbraukumā gūto vārtu), bet pēc četriem gadiem – ceturtdaļfinālā ar 2:3 pret Londonas "Chelsea".

"Schalke" grupu turnīrā debitēja pirms deviņiem gadiem. Pirmajās divās reizēs "Schalke" nespēja izkļūt no grupas, toties 2008.gadā aizkļuva līdz pat ceturtdaļfinālam, kur ar 0:2 piekāpās "Barcelona". "Schalke" ar spāņu klubiem tikusies astoņas reizes un piedzīvojusi piecus zaudējumus, savukārt "Valencia" septiņos mačos pret vācu komandām spējusi izcīnīt tikai vienu uzvaru. Vienīgā uzvara gūta tieši pret "Schalke" – abas komandas 2007.gadā spēlēja vienā apakšgrupā. Cīņa Valensijā noslēdzās ar bezvārtu neizšķirtu, bet Gelzenkirhenē spāņi uzvarēja ar 1:0.

Betsafe.com prognoze: "Valencia" (1.75) – "Schalke" (1.95)

Slavenais Rauls Gonsaless, kurš tagad pārstāv "Schalke", 2000.gadā ar gūtiem vārtiem palīdzēja Madrides "Real" Čempionu līgas finālā pieveikt "Valencia". Foto: AP/Scanpix

Doņeckas "Shakhtar" pirmoreiz grupu turnīrā iekļuva 2000.gadā. Pirmajās četrās sezonās ogļrači ik reizi izcīnīja sešus punktus, ar ko, protams, izkļūšanai no grupas bija par īsu – trīs trešās un viena ceturtā vieta. Piektajā piegājienā "Shakhtar" ieguva par trim punktiem vairāk, taču atkal tikai trešā vieta. Tomēr šosezon doņeckiešiem beidzot izdevās iekļūt izslēgšanas spēlēs – izlozē uzsmaidīja veiksme, un 15 punkti no 18 iespējamajiem, negaidīti apsteidzot arī "Arsenal". Ar Itālijas klubiem "Shakhtar" līdz šim spēlējis katastrofāli slikti – 10 spēlēs viena uzvara, viens neizšķirts un astoņi zaudējumi. Vārtu attiecība 5:27…

"Roma" grupu turnīrā debitēja 2001.gadā un kopš tā laika izlaidusi tikai trīs sezonas. "Play-off" romieši pirmoreiz iekļuva 2007.gadā un debitēja itin sekmīgi – ar 2:0 tika pieveikta Lionas "Olympique", taču ceturtdaļfinālā "Roma" uzskrēja virsū "Manchester United" (3:8). Nākamajā sezonā "Roma" atkal ceturtdaļfinālā paklupa pret sarkanajiem velniem, bet aizpagājušajā sezonā gladiatori astotdaļfinālā "Arsenal" zaudēja tikai pēcspēles sitienos. Ar Ukrainas klubiem "Roma" tikusies sešreiz, turklāt divreiz ar "Shakhtar" – uzvara mājās ar 4:0, kā arī zaudējums izbraukumā (0:1).

Betsafe.com prognoze: "Roma" (1.80) – "Shakhtar" (1.90)

"Arsenal" vēl nav uzvarējis "Barcelona"

"Barcelona" kļuva par pēdējo Eiropas kausa ieguvēju – 1992.gadā katalāņi pagarinājumā ar 1:0 pieveica Itālijas "Sampdoria". Toreiz uzvaras vārtus guva holandiešu zvaigzne Ronalds Kūmans. Čempionu līgas finālā Barsa iekļuva jau ar otro piegājienu, taču cieta smagu sakāvi citam Itālijas klubam "Milan" – 0:4. Līdz nākamajam finālam "Barcelona" līdzjutējiem nācās gaidīt 12 gadus…Pirms tam vēl "Barcelona" divreiz iekļuva pusfinālā un abas reizes piekāpās Spānijas komandām – "Valencia" (2000.g., 3:5) un Madrides "Real" (2002.g., 1:3).

Tikmēr Londonas "Arsenal" pirmoreiz grupu turnīrā spēlēja 1998.gadā, bet izslēgšanas spēlēs – vien 2001.gadā. "Arsenal" jau astoto sezonu pēc kārtas spējis iekļūt play-off, tomēr tikai divreiz lielgabalnieki pārvarējuši ceturtdaļfināla barjeru. Vistuvāk tik kārotajam Čempionu līgas titulam londonieši bija 2006.gadā, taču toreiz tika piedzīvots zaudējums finālā. Ar Spānijas klubiem "Arsenal" Čempionu līgā spēlējis 23 reizes, un bilance nav pozitīva – septiņas uzvaras, septiņi neizšķirti un deviņi zaudējumi. Toties izslēgšanas spēlēs "Arsenal" no septiņām reizēm summā Spānijas pārstāves uzvarējis četrreiz.

Lionels Mesi pagjušajā sezonā ar četriem gūtiem vārtiem apraka "Arsenal" cerības uz pusfinālu. Foto: AFP/Scanpix

Daudzi līdzjutēji pēc izlozes par saistošāko pāri nosauca tieši "Barcelona" un Londonas "Arsenal" spēkošanos. Abas komandas demonstrē skatītājiem acij tīkamu sniegumu, taču abām ir arī kārtojami veci rēķini. Pirmo reizi Čempionu līgā abas vienības tikās 1999.gadā, un toreiz apakšgrupā "Barcelona" ieguva četrus punktus no sešiem (4:2 mājās un 1:1 viesos). Nākamreiz abas viena pret otru spēlēja…finālā, un atkal pārāka bija Barsa. "Arsenal" vēl 75.minūtē bija vadībā ar 1:0, taču vairākumā spēlējošie pretinieki tomēr izrāva uzvaru – precīzi sita Samuels Eto'o (76') un Džuljano Beleti (81').

No tā gada fināla pamatsastāviem ierindā palikuši vien četri futbolisti – Viktors Valdess un Karless Pujols "Barcelona" un Emanuēls Ebuē un Sesks Fabregass "Arsenal". Tāpat abas komandas tikās iepriekšējā sezonā – ceturtdaļfināla pirmajā spēlē Londonā "Barcelona" pamanījās izlaist uzvaru (2:2), tomēr mājās visu nokārtoja Lionels Mesi (4:1). Atkalredzēšanās īpaša noteikti būs jau pieminētajam Fabregasam, kurš pirms pārcelšanās uz "Arsenal" savu meistarību slīpēja "Barcelona" akadēmijā – nav izslēgts, ka Fransesks jau tuvākajā nākotnē varētu atgriezties Katalonijas superklubā.

Betsafe.com prognoze: "Arsenal" (3.55) – "Barcelona" (1.25)

Betsafe.com prognoze par Čempionu līgas uzvarētāju

KomandaKoef.KomandaKoef.
Barcelona3.10Tot Hotspur22.00
Real Madrid4.75Valencia40.00
Chelsea6.00Roma55.00
Man Utd8.00Shakhtar70.00
Bayern17.00Schalke75.00
Arsenal20.00Lyon100.00
Milan20.00Marseille100.00
Inter22.00København150.00

Saistītais raksts:
Vai "Real" beidzot pārvarēs astotdaļfināla...

Izmantotie resursi:
UEFA.com - The official website for European...

Kura komanda iekļūs ceturtdaļfinālā?

  • 87

  • 131


Slēpts komentārs: Krokodils
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs: Wermahlen

  -1 [+] [-]

, 2010-12-19 17:28, pirms 14 gadiem
AndrisC rakstīja: Viss buss kā vajag , tikai Arsenal izsitīs Barcu , tāds liktenis ir lemts un tapis sadarbiba ar astrologi elv
reko tu runaa!

  +1 [+] [-]

, 2010-12-19 17:55, pirms 14 gadiem
Lyon atkal varu derēt sagādās surprisu Real
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  -1 [+] [-]

, 2010-12-19 19:52, pirms 14 gadiem
AndrisC rakstīja: konfekti no bērna?!
Manuprāt nebūs tik viegli kā tu te domā izies laukumā un tik sitīs vārtus. Galu galā šīs visas ir spēcīgas komandas un nevienam šeit nebūs vieglu pastaigu...

  -1 [+] [-]

, 2010-12-19 21:19, pirms 14 gadiem
Domaaju,ka Shahtar vareetu buut tumshais zirdzinjsh shajaa turniira faazee.

     [+] [-]

, 2010-12-22 00:24, pirms 14 gadiem
esmu pārliecināts, ka United tiks līdz pusfinālam, bet kā tālāk..nezinu. Barsa patlaban tomēr ir visspēcīgākais pasaules klubs.

     [+] [-]

, 2010-12-22 19:05, pirms 14 gadiem
inter funala stasta beigas

     [+] [-]

, 2010-12-23 18:16, pirms 14 gadiem
AndrisC rakstīja: konfekti no bērna?!
es domaju ka arseanal tas tocna nebus