Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:128, Did:0, useCase: 3

Dīvāna eksperts: zemnieku čempis basketbolā un lielais RFS futbols

Dīvāna eksperts
Dīvāna eksperts

Dīvāna eksperts: zemnieku čempis basketbolā un lielais RFS futbols
Foto: IMAGO/HMB-Media/Scanpix

Futbola komanda RFS šonedēļ debitēs UEFA Konferences līgas grupu turnīrā, cīnoties pret Itālijas "Fiorentina", un tā ir ārzemju komanda, par kuras eksistenci iepriekš zināja arī Dīvana eksperts, kas nozīmē, ka RFS iekāpusi lielo zēnu smilšukastē. Dīvāna ekspertam, protams, ir viedoklis arī par Eiropas basketbola čempionātu un to brīnumu, kas taisās Latvijas hokeja līgā spēlēt KHL kluba kreklos.

Pirms krist panikā par to, ka nāksies stāties pretim Itālijas un Turcijas futbola klubiem (un nepavisam ne tiem vājākajiem), futbola līdzjutējiem vajadzētu beigt skatīties caur ierasto pesimisma prizmu un novērtēt faktus. Un fakts ir tāds, ka RFS šovasar Eirokausu kvalifikācijā spēlēja kā īstam grandam pienākas, proti, labi apzinoties, ka šīs jau tikai tādas iesildīšanās spēles un ka vieta grupu turnīrā loģiski pienākas Rīgai.

Jā, sanāca daži satraukumi pret Maltas un Ziemeļīrijas komandām, taču šie satraukumi nemaz nebija tik lieli. RFS aizsardzība nekādi nepievērsa uzmanību tam, ka rit atbildes spēles 80. minūtē un rezultāts joprojām ir neizšķirts, RFS aizsargi aukstasinīgi pieļāva tādas kļūdas, pēc kurām nebija nekādu šaubu – RFS mentāli jau ir grupu turnīrā, attiecīgi nav tur, ko iespringt. Varbūt daži paspēja satraukties, ka papildlaika izskaņā "Linfield" bija vadībā ar 1:0 un devās ātrajā uzbrukumā četri pret vienu, bet "Linfield" nav nespēlē kā grands un attiecīgi nekur netika.

Izejot cauri piespiedu pienākumam kvalifikācijas mačos, tagad RFS var pa īsto atrotīt piedurknes un ķerties pie lielajiem mačiem. Ceturtdien būs pirmā spēle pret "Fiorentina", tā būs "Viaplay" tiešraidē, un RFS būs visas iespējas apliecināt savu varējumu. Parastie līdzjutēji varbūt domā, ka spēcīgākais klubs būs tas, kurš uzvarēs, taču šeit jāņem vērā Konferences līgas specifika, ko labi pārzina Dīvāna eksperts, proti, Konferences līgā kā trešās šķiras Eirokausu turnīrā grandi savus līderus atpūtina un atļaujas lielu uzmanību rezultātiem nepievērst, tad nu sanāk, ka RFS un "Fiorentina" spēlē lielāks grands būs tas, kurš mazāk satrauksies par iznākumu.

Daudz satraukumu par rezultātiem toties ir basketbolā, kur risinās Eiropas čempionāta finālturnīrs. Daudzi droši vien vēl atceras mūsu izlases basketbolista Rolanda Freimaņa spēcīgos vārdus pēc sāpīgā zaudējuma Bulgārijai kvalifikācijas turnīra, kad viņš nosauca pretiniekus par zemniekiem (turklāt var visnotaļ droši apgalvot, ka ar to viņš nedomāja izcelt pretinieku profesiju vai sirsnīgu attieksmi pret graudu audzēšanu). Uz finālturnīru aizbrauca nevis Latvija, bet zemnieki, un, kā izskatās, ne tikai bulgāri, bet arī tiesneši, komisāri un FIBA komisiju bosi.

Protams, nevajadzētu krist pārspīlējumos, taču, ja reiz Dīvāna eksperts plati smaidīja par Āfrikas futbola čempionāta tiesneša centieniem beigt maču jau 85. minūtē, tad ir tikai godīgi pasmīnēt par Lietuvas-Vācijas basketbola tiesnešiem, kuri aizmirsa piešķirt Valančūnam soda metienu un, kad pusstundu vēlāk saprata savu kļūdu, mēģināja "iesmērēt" soda metiena izpildīšanu spēles beigās. Savukārt Turcijas un Gruzijas basketbolisti tiesnešu kļūdas (vai arī CIA sazvērestības dēļ, viss ir iespējams un pagaidām neviens neatzīstas) palika bez 22 sekundēm spēles laika, kas mistiski pazuda no pulksteņa, un nolēma to kompensēt ar boksiņu arēnas gaitenī, kas arī principā vairāk atbilst pagasta sporta svētku medaļnieku noskaidrošanas apstākļiem nekā "Go3" tiešraidēs pieejamajam "EuroBasket" finālturnīram. Tā ka labi vien ir, ka Latvijas izlasei nav jātērē laiks tāda līmeņa sacensībās.

Laiku lieki netērē arī arī Latvijas hokeja līga. Varbūt kādam likās, ka varētu būt vērts līgas vai federācijas mājaslapā atzīmēt jaunās sezonas sākumu, taču tas nozīmētu iztērēt laiku, ko tikmēr var veltīt svarīgākām lietām. Ja skatās no šāda skatupunkta, tad Rīgas "Dinamo" šovasar laiku nav tērējis vispār, ja vien neskaita savas mājaslapas satura izdzēšanu. Līdz ar brīdi, kad no mājaslapas tika izdzēsti iepriekšējo sponsoru logo un iepriekšējo spēļu kalendāri, protams, automātiski visiem zuda tiesības atcerēties, no kuras valsts pusoficiāliem avotiem iepriekš plūda "Dinamo" budžeta rubļi.

Rīgas "Dinamo" Latvijas hokejā atgriezīsies trešdien ar spēli pret "Zemgali/LLU", kas būs TV4 tiešraidē. Likteņa ironija – "Zemgalei" vēl nesen bija sadarbības līgums ar "Dinamo" sistēmu. "Zemgalei" gan vispār nevajadzētu satraukties par to, kas īsti slēpjas zem "Dinamo" formām ("Olimp", "Venta 2002" vai KHL), bet gan pašai par sevi. Pēc lielajiem vasaras plāniem, kas rezultējās ar pievienošanos arī Somijas līgai, sezona tika sākta ar 0:3 pret "Mogo".