Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:125, Did:0, useCase: 3

Mesi fenomens Amerikas sokerā - cik augstu viņš pacels MLS vājāko komandu?

Rolands Eliņš

Mesi fenomens Amerikas sokerā - cik augstu viņš pacels MLS vājāko komandu?
Lionels Mesi. Foto: ZUMAPRESS.com/Scanpix

Lionels Mesi pirms dažām dienām debitēja Maiami komandas "Inter" sastāvā, padarot vasaras sākumā norunāto par realitāti, proti, pasaules šobrīd lielākā futbola zvaigzne savas prasmes rādīs Floridā un Ziemeļamerikas turnīros. Mesi debija nelika vilties un viņš jau guvis trīs vārtus jaunās komandas rindās, lielo ažiotāžu attaisnojot ar uzviju, un kluba pārstāvji var nekautrēties dziedāt slavas dziesmas. Līdz Mesi debijai MLS turnīrā gan vēl palicis nepilns mēnesis, un tur "Inter" komandas situācija ir tik slikta, ka arī ar Mesi un Serhio Busketsu varētu nepietikt, lai no tās izglābtos.

Maģiskā debija

22. jūlijs Floridas sportā (un ne tikai) tika īpaši gaidīts. 20 tūkstoši futbola fanu pulcējās DRV PNK stadionā, 40 kilometrus no Maiami pilsētas centra, kur aizpildītas bija visas sēdvietas, neskatoties uz to, ka biļešu cena no ierastajiem 30-50 dolāriem bija uzlidojusi krietni virs 300 dolāriem. Uz spēli klātienē ieradās slavenību plejāde ar Lebronu Džeimsu, Serēnu Viljamsu un Kimu Kardašjanu priekšgalā, tika sarūpēts pamatīgs muzikālais šovs, un visi gaidīja maģiju.

Maģija, kuras vārds ir Lionels Mesi, savā debijā gan nemaz nedevās sākumsastāvā. Maiami "Inter" un "Cruz Azul" komandas pirmo puslaiku nospēlēja, labi apzinoties, ka visi sanākušie līdzjutēji domā tikai par to brīdi, kad laukumā dosies Mesi.

"Pūlis vēlējās maģiju," pēc spēles rakstīja ESPN žurnālists Luiss Migels Ečegarajs. "Viņi vēlējās "La Pulga" Mesi. Kolīdz sākās spēle, skanēja saukļi "Mesi, Mesi, Mesi..." Un Leo vienkārši sēdēja uz rezervistu soliņa, smaidot savas sievas un bērnu virzienā. Todien viņš apskāvās ar Lebronu, sasveicinājās ar draugiem un paziņām un izbaudīja katru mirkli. Tas bija priecīgs Mesi, atbrīvojies Mesi. Nevis tādēļ, ka viņš šeit notiekošo neuztvēra nopietni, bet gan tādēļ, ka viņš pieņēma jauno realitāti."

"Pirmās 45 spēles minūtes tikpat labi varēja notikt arī citā dienā - tik atšķirīgas tās bija no otrā puslaika," rakstīja ESPN par Mesi debiju "Inter" sastāvā. Argentīnas superzvaigzne laukumā devās 54. minūtē, un, ja kādam iepriekš likās, ka stadionā ir liela enerģija, tad nācās secināt, ka tie vēl bija tikai ziediņi. "Viņš izgāja uz maiņu un ar savu 1.70m garo augumu nostājās laukumā, taču likās, ka uz zālāja ir milzis. Tas bija vēsturisks brīdis, jo tobrīd Mesi - varbūt pat pats neapzinoties - bija mainījis visa Amerikas futbola kultūru ar vienu vienīgu maiņu."

Lieliskam stāstam nepieciešams izcils noslēgums, un todien tāds tika pasniegts. Dažas minūtes iepriekš uzkurinājis intrigu ar pāris aizmugures situācijām, Mesi kompensācijas laikā tika pie soda sitiena no parocīgas pozīcijas. Rezultāts tobrīd bija 1:1, un savā karjerā iepriekš Mesi bija guvis 62 vārtus ar tiešo brīvsitienu. Tas, protams, ir nenovērtējami daudz, taču arī Mesi rokās (kājās) tiešais brīvsitiens no 18-25 metriem nav ne tuvu tas pats, kas pendele - statistika liecina, ka iepriekšējos desmit gados Mesi oficiālos mačos realizējis tiešos brīvsitienus ar 9.4% precizitāti, proti, trāpot katru desmito. Taču šoreiz viss salikās pa plauktiņiem, un Mesi savai debijas stāsta tortei uzlika ļoti sārtu ķirsīti, precīzi raidot bumbu vārtos un panākot savas komandas uzvaru.

"Tā bija kā filma, kas turpinās spēlēt mūžīgi," pēc tam sacīja "Inter" galvenais treneris Gerardo Martino. "Tas notika kā jau iepriekš uzrakstītā scenārijā... Lieta tāda, ka Mesi vienmēr ir klāt, lai uzrakstītus šādus stāstus."

Mesi vietējā un globālā ietekme

No vienas puses, nu nekādi nevar apgalvot, ka pirms Mesi ierašanās Amerikā nevienam neinteresētu futbols jeb sokers, kā to sauc Ziemeļamerikā, lai atšķirtu no vietējā futbola, ko savukārt pie mums atriebjoties dēvē par amerikāņu futbolu. MLS spēļu apmeklētības rādītāji šosezon ir tādi, par kuriem ne druskas nekaunētos arī Eiropas lielākās līgas, turklāt jāņem vērā, ka MLS ir krietni vairāk komandu (29). Vispopulārākā ir Atlantas "United" komanda ar savu milzīgo stadionu, kuras vismazāk apmeklētā mājas spēles šosezon bijusi ar 42.5 tūkstošiem skatītāju, kamēr līgas apmeklētības mediāna ir 21.9 tūkstoši.

Un Mesi ierašanās vismaz šajā statistikā neko tik ļoti būtiski neizmainīs, galvenokārt tādēļ, ka "Inter" pašreizējais stadions nemaz nav tik liels. Viņa ierašanās dēļ gan plāno paplašināt tribīnes, taču arī tad maksimums būs 23 tūkstoši skatītāju. "Inter" apmeklētības ziņā ir 25. vietā līgā ar vidēji 16.4 tūkstošiem skatītāju un, lai arī atlikušajā sezonas daļā tukšu vietu stadionā nebūs, šim statistikas pieaugumam būs konkrētas robežas. Bet, kā jau minēts, biļešu cenas ir pieaugušas vairākas reizes.

Turklāt "Inter" ieguvumi un ambīcijas sniedzas krietni tālāk. Uz Mesi pirmo treniņu tika akreditēti 200 mediju pārstāvji, sniedzot klubam milzīgu publicitāti, par kuras mērogiem var nojaust ar šāda fakta palīdzību: pirms Mesi pievienošanās Maiami "Inter" profila sociālajā tīklā "Instagram" bija viens miljons sekotāju, bet šodien tam ir jau 12.3 miljoni sekotāju. Tas ir vairāk nekā "īstajam" Milānas "Inter", un Ziemeļamerikas profesionālajā sportā ir tikai dažas NBA komandas ("Warriors", "Lakers" un "Cavaliers"), kurām ir plašāks sekotāju loks.

"Tas mums sniegs globālu atpazīstamību, ko mēs nekad nevarētu sasniegt bez tāda spēlētāja kā Mesi," intervijā "NY Times" sacīja MLS komisārs Dons Gārbers. "Mēs šeit runājam par visu Dienvidameriku un Eiropu un pārējām pasaules daļām, jo Mesi ar savu leģendāro karjeru ir atstājis iespaidu visur. Un mēs strādājam, lai šobrīd to maksimāli izmantotu."

Futbols, patīk tas vai nē, ir prece, un šobrīd viena no pieprasītākajām precēm ir Mesi atribūtika. To gan šobrīd nav nemaz tik viegli iegādāties, jo "Adidas" netiek galā ar milzīgo pieprasījumu. Kluba un līgas oficiālajos interneta veikalos norādīts, ka Mesi kreklu piegāde gaidāma tikai oktobra vidū - par nieka 200 dolāriem. Tas gan nav traucējis faniem veikt daudzus jo daudzus pasūtījumus, un izplatītāju sniegtā informācija liecina, ka iepriekšējā nedēļā "Inter" pārdevusi vairāk atribūtikas nekā visā līdzšinējā gadā kopā.

"Šis ir bezprecedenta gadījums," milzīgo interesi par Mesi krekliem savā paziņojumā novērtēja "Adidas". "Strādājam, cik ātri vien spējam, lai parūpētos, ka visi fani, kuri vien to vēlas, tiek pie iespējas iegādāties Mesi kreklu."

Ar Mesi vārdu labprāt cenšas nopelnīt arī citi, un Maiami pilsētā Argentīnas kultūra strāvo cauri. Tiek vēstīts, ka vairāki Maiami restorāni futbola superzvaigznes ierašanos atzīmē ar viņam par godu radītu ēdienu iekļaušanu savās ēdienkartēs, visapkārt pilsētā parādās viņam veltīti stendi un plakāti.

"Mesi ierašanās radīja milzīgu ažiotāžu. Lai vai ko es biju iztēlojies, lai par ko es būtu sapņojis un lai vai kam es būtu gatavojies, dzīvē tāpat viss izvērtās vēl iespaidīgāk," teica Horhe Mass, miljardieris, kurš ir viens no "Inter" īpašniekiem. "Lai jebkurā pasaules malā dzīvojošs cilvēks šovasar nezinātu faktu, ka Mesi ir "Inter" spēlētājs, viņam būtu jāslēpjas alā."

Floridas miljardiera pārspīlējums nav nemaz tik liels, un šeit vērts atzīmēt vienu svarīgu detaļu MLS izpildījumā. Video ar Mesi pirmo vārtu guvumu tika izvietots līgas oficiālajā kontā bez nekādiem ierobežojumiem noteiktām valstīm, attiecīgi šie kadri bija ērti pieejami visiem interesentiem visā pasaulē un jau savākuši 55 miljonus skatījumu "Twitter" vien. Tas saistīts ar to, ka MLS raidtiesības šosezon visā pasaulē pieder "Apple TV" un, lai izrunātu sociālo tīklu politiku, pietiek ar viena partnera uzklausīšanu, nevis kā iepriekš (un joprojām daudzās Eiropas līgās), kad video pieejamību citās valstīs ierobežo raidtiesību līgumi.

Horhe Mass medijiem atklāja, ka tieši "Apple TV" līgums bija svarīgs apstāklis, lai Mesi noslēgtu līgumu ar Maiami klubu. Protams, jānovērtē arī "Inter" īpašnieka, leģendārā Deivida Bekhema personīgās saiknes ar Mesi, taču tiek vēstīts, ka Bekhems šajā ziņā neesot bijis uzstājīgs un runājis ar Mesi tikai par futbola lietām, lai neizdarītu lieku spiedienu uz viņu. Bet papildus futbolam kā cimds pie rokas nāk arī nauda, un, ja Mesi būtu gatavs spēlēt futbolu par sviestmaizi, tad viņš droši vien tā arī nebūtu atstājis Barselonu.

Mesi noslēdza līgumu ar "Inter" līdz 2025. gadam ar iekļautu iespēju to pagarināt uz vēl vienu gadu. Līguma kopējā vērtība ir 120-150 miljonu dolāru vērtībā, proti, apmēram 50-60 miljoni par gadu. Taču papildus "cietajai" algai Mesi tiks arī pie ienākumu daļas no MLS līgumiem ar "Apple TV" un "Adidas". Attiecīgi veidojas loģiska ķēdīte - jo lielākus brīnumus Mesi rāda laukumā un jo vairāk cilvēku viņš ar savu spēli piesaista, jo lielāka ir summa, kas ar sponsoru starpniecību papildina viņa bankas kontu.

Spēlēt brīvi - "pēc Pasaules kausa iegūšanas no Mesi staro pozitīva enerģija"

Savā otrajā spēlē "Inter" rindās Mesi palīdzēja komandai ar 4:0 apspēlēt Atlantas "United". Viņš pirmoreiz devās sākumsastāvā un atzīmējās ar diviem vārtiem, un futbola apskatnieki teju visi kā viens apgalvoja, ka Maiami komanda ar Mesi sastāvā spēlē pavisam citu futbolu nekā iepriekš bez viņa.

"Pirmais iespaids uz mūsu futbolistiem pēc Leo un Serhio Busketsa ierašanās bija tāds, ka viņu pašpārliecinātība krietni cēlās," preses konferencē sacīja treneris Martino. "Viņi jūt lielu atbalstu, viņi jūt, ka galvenā atbildības slodze tagad ir nonākusi uz leģendāru spēlētāju pleciem. Tas ļauj brīvāk spēlēt visai pārējai komandai."

Divus vārtus šajā mačā guva arī Roberts Teilors, krietni mazāk pazīstams spēlētājs no Somijas, taču viņš savā intervijā uzreiz norādīja, ka arī viņa gūtie vārti ir Mesi efekta ietekmē: "Viņš ir labākais spēlētājs pasaulē, protams, ka viņš uzlabo arī visus sev apkārt. Jūs visi redzat, ko viņš dara laukumā. Katrreiz, kad viņš tiek pie bumbas, es vienkārši cenšos tikt labā pozīcijā, esmu gatavs skrējienam, un vairumā reižu viņš atradīs labāko risinājumu piespēlei. Viņš noteikti ienes komandā jaunu kvalitāti."

Treneris Martino medijiem izteicās, ka laukumā redz Mesi kā futbolistu, kurš jūtas brīvi, un šajā sakarā ļoti svarīga bijusi Argentīnas izlases uzvara Pasaules kausā iepriekšējā rudenī: "Tā bija milzīga pārmaiņa, jo Mesi tagad šo ilgu laiku nepiepildīto mērķi, kas bija jau kļuvis par lielu nastu, tagad nometis no saviem pleciem. Tas atsaucas gan viņa ikdienas dzīvē, gan tajā, kā viņš gatavojas nākamajiem mačiem. Mesi ir ļoti radošs spēlētājs, viņam laukumā jājūtas brīvam, un tad mēs arī vēl biežāk sagaidīsim tādas spēles kā šodien."

Mesi savās pirmajās divās spēlēs "Inter" sastāvā guvis trīs vārtus un veicis vienu rezultatīvu piespēli, un viņa pirmajā spēlē gūtie vārti pat uzsūtīja prieka asaras Deividam Bekhemam. Kā tika jokots internetā, Bekhems patiešām var no prieka raudāt, jo līdz ar Mesi pievienošanos viņu un pārējos kluba īpašniekus gaida jauni zelta laiki. Vismaz finansiālajā ziņā. Taču sportiskajā ziņā gan vēl ir jautājumi.

Slavas dziesmas ir loģiskas - bet ko nesīs nākotne?

Nevienā brīdī nevajadzētu nevienam "Inter Miami" vai MLS oficiālajam pārstāvim pārmest pārāk lielu Mesi slavēšanu vai pat glorificēšanu. Galu galā, būtu vairāk nekā dīvaini, ja būtu citādi. Taču acumirklī noticēt tam, ka Mesi vienpersoniski atrisinās visas līgas problēmas, nevajadzētu. Mesi uz Ameriku tomēr pārcēlās ne jau pārāk labas dzīves Eiropā dēļ - viņam ir jau 36 gadi un, sasummējot viņa divu gadu periodu "Saint-Germain" komandā, Parīzē tomēr viss cerētais netika paveikts. Jā, divi Francijas čempiona tituli savā rēķinā ir ierakstīti, bet PSG tos regulāri ieguva arī iepriekš bez viņa. Savukārt Čempionu līgā PSG nākamajā līmenī nepacēlās.

Pacelt "Inter" nākamajā līmenī objektīvi būs daudz vieglāk nekā Parīzes komandu (jo sākums zemākā punktā), taču reizē arī nepieciešams krietni augstāks lēciens. Jāatgādina, ka savu MLS debiju Mesi varētu piedzīvot tikai pēc mēneša, jo tur šobrīd ir pārtraukums. "Inter" šobrīd piedalās Līgu kausā, kur Mesi palīdzēja uzvarēt apakšgrupā, un tagad līdz augusta vidum sekos izslēgšanas spēļu turnīrs. "Inter" nākamā spēle būs šī turnīra 1/16 finālā augusta sākumā.

Vēl Maiami komandu sagaida tāds notikums kā ASV kausa izcīņas pusfināls 24. augustā pret "Cincinnati" komandu, un tas būtībā jau ir liels pārsteigums, ka "Inter" sezonas pirmajā pusē kausa izcīņā aizkļuva tik tālu. Galvenajā turnīrā - MLS - "Inter" šosezon klājies vāji. Iepriekšējā sezonā ar Gonsalo Igvainu priekšgalā pirms trim gadiem dibinātajam klubam izdevās sasniegt savu pirmo "play-off", iegūstot 12. vietu regulārajā sezonā, bet šosezon pat ar Mesi atnākšanu tas izskatās visnotaļ mazticami.

"Inter" MLS šosezon guvusi tikai piecas uzvaras un sakrājusi tikai 18 punktus 22 spēlēs, kas ir sliktākais rādītājs līgā. Atšķirībā no Eiropas lielajām līgām, iekš MLS par izkrišanu no līgas nevajag satraukties, taču lielais mērķis šobrīd ir tikšana izslēgšanas spēlēs. Līdz savas Austrumu konferences astotajai vietai - Čikāgas "Fire" ar līgas otru labāk apmaksāto spēlētāju Džerdanu Šačiri priekšgalā - "Inter" ir 14 punktu starpība, bet atlikušas tikai 12 spēles.

Skaidrs, ka MLS vidējais līmenis ir zemāks nekā Eiropas vadošajās līgās, ieskaitot to pašu Franciju, taču nekāda vieglā pastaiga un 4:0 katrā spēlē nav gaidāms. Kaut vai tīri fiziskajā ziņā - MLS sezona atsāksies augusta otrajā pusē, un tad Maiami "Inter" komandu sagaida piecas spēles periodā no 21. augusta līdz 4. septembrim. Tikšana izslēgšanas spēlēs būtu patiešām liels panākums, ņemot vērā turnīra tabulu.

MLS līmenis turklāt turpina augt no gada uz gadu, un šī līga arvien spēcīgāk piesaka savas ambīcijas arī citu Ziemeļamerikas profesionālo līgu vidū. Taču tas ir ilglaicīga darba rezultāts, un arī Mesi ienākšana šajā līgā ir gan šī ilggadējā darba rezultāts, gan vēl viens nākamais darba posms. Jo nav jau tā, ka Mesi tagad būtu pēkšņi pirmais atklājis, ka Ziemeļamerikā spēlē sokeru, un viņš arī ne tuvu nav pirmā superzvaigzne, kurš braucis spēlēt uz Ameriku. To jau pirms 50 gadiem darīja futbola leģenda Pele, kamēr nesenākā pagātnē MLS parūpējusies par mūsdienu zvaigžņu Deivida Bekhema, Tjerī Anrī, Zlatana Ibrahīmoviča, Kakā, Didjē Drogbā, Veina Rūnija, Andrea Pirlo un daudzu citu piesaistīšanu.

Tas MLS devis stereotipisko iesauku kā "pensionāru līga", uz kuru savas karjeras nogalēs uzspēlēt aizbrauc Eiropā pudu sāls apēdušie futbola vecmeistari. Taču Mesi, par spīti pases datiem, par vecmeistaru vēl negribas nosaukt - kā nekā, viņš pirms nieka pusgada aizveda savu izlasi līdz pasaules čempiones titulam. Vai viņš tagad aizvedīs "Inter" līdz MLS izslēgšanas spēlēm? Lai vai kā tas neizklausās, bet no sportiskā viedokļa to varētu būt pat grūtāk paveikt nekā tikt pie Pasaules kausa ar Argentīnu.

MLS Austrumu konferences kopvērtējums

V.KomandaSpUNZVārtiPunkti
1.FC Cincinnati23156239-2551
2.New England Revolution23127442-2843
3.Philadelphia Union23124739-2640
4.Nashville SC24115831-2238
5.Orlando City SC23107634-2837
6.Columbus Crew23106745-3336
7.Atlanta United FC2498742-3935
8.Chicago Fire FC2388731-3132
9.D.C. United24861032-3430
10.CF Montréal23921222-3229
11.New York Red Bulls2368922-2626
12.Charlotte FC2368930-4026
13.New York City FC24511825-3026
14.Toronto FC243101118-3319
15.Inter Miami CF22531422-3618

Izmantotie resursi:
https://www.espn.com/soccer/story/_...
https://www.espn.com/soccer/story/_...
https://www.mlssoccer.com/news/lion...
https://edition.cnn.com/2023/07/25/...
https://www.nytimes.com/2023/07/21/...

  +3 [+] [-]

, 2023-07-26 17:24, pirms 9 mēnešiem
Man patīk, ja raksta par MLS un nevienā vietā nepaskaidro, kas tas tāds MLS ir un kāpēc Messi jau spēlē amerikā, bet MLS vēl nespēlē. Saprotams - kurš gan gribētu būt celmlauzis un ieviest latviešu valodā tādu terminu kā Mažorā Sokera Līga

  +5 [+] [-]

, 2023-07-26 17:37, pirms 9 mēnešiem
Sokers bledj

     [+] [-]

, 2023-07-26 19:18, pirms 9 mēnešiem
MLS = GFL Latviski, Galvenā Futbola Līga

     [+] [-]

, 2023-07-26 21:43, pirms 9 mēnešiem
MLS ir un paliks Augstākā Futbola Līga...
Nevis mažorā... nevis sokera līga...

Līdzīgi kā ar daudz zināmāko MLB...
Līdzīgi kā, latviski, Lietuvā nav "Lietuvas Krepšaiņa Līga" 😁

Te vispār nav par ko šķēpus latviešu valodā lauzt, jo visam jau ir precedenti/piemēri uz kā balstīt/nebalstīt atveidojumu latviešu valodā.

     [+] [-]

, 2023-07-26 22:09, pirms 9 mēnešiem
Domāju amerikāņi māk taisīt šovu un naudu. Tāpēc par Messi gaitām Amerikā dzirdēsim skaļāk un biežāk nekā par Ronaldu kamieļu līgā.

     [+] [-]

, 2023-07-27 12:34, pirms 9 mēnešiem
Tiešām žēl ka viņš nedabūja cienījamu trofeju ar PSG, bet tie fani nav pelnījuši vispār nekādas zvaigznes, tas kā viņi tika ūjināti pēc zaudējumiem Čempionu Līgā bija nepieņemami. Francijas līgas lielākā problēma ir tās skatītāji, cerams ar laiku kaut kas mainīsies.

     [+] [-]

, 2023-10-03 12:04, pirms 7 mēnešiem
Kas futbolu par sokeru sauc,
No Latvija lai ārā brauc.

Kā nav kauns maizi ēst pēc tam ar muti, kas izrunājusi vārdu sokers?