Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:776, Did:0, useCase: 3

Francija: Gallu gailis jaunā veidolā

Agris Suveizda

Francija: Gallu gailis jaunā veidolā
Izlases galvenais treneris Raimons Domeneks
Foto: AP/Scanpix

Pavisam nemanot, arvien straujāk tuvojas kārtējā Pasaules kausa izcīņa, kas šoreiz norisināsies Dienvidāfrikā. Viens no turnīra melnajiem zirdziņiem būs Francijas izlase, ar kuru arī turpinām valstsvienību apskatu.

Vēsture

Francijas izlase no 19 Pasaules kausa (PK) izcīņām finālturnīram spējusi kvalificēties 13 reizes. Les Blues vienreiz - 1998.gadā - spējusi kļūt par pasaules čempioniem, bet vēl Francijas balvu skapī atrodas arī divas medaļas par trešo vietu (1958. un 1986.gadā). Francijas valstsvienības tā saucamā zelta ēra bija astoņdesmito gadu vidus, kad gada intervālā francūžiem izdevās iegūt trīs no četriem nozīmīgiem tituliem - uzvara Eiropas čempionātā, Olimpiskajās spēlēs un toreizējā Konfederāciju kausa līdziniecē jeb Artemio Franki kausa izcīņā. Uz 1986.gada čempionātu Meksikā Francija ar maģisko kvadrātu (Mišels Platinī, Žans Tiganā, Luiss Fernandess un Alēns Žiress) priekšgalā ieradās kā galvenā turnīra favorīte, taču pusfinālā otro finālturnīru pēc kārtas uzkāpa uz Rietumvācija grābekļa. Pēc gada Platinī beidza karjeru, un Francijas izlase nespēja kvalificēties nākamajiem diviem finālturnīriem. Savukārt 1998.gadā viss pasaules futbola krējums devās uz Franciju, kas otro reizi uzņēmās PK izcīņas rīkošanu. Francijas izlases mērķi bija visaugstākie, tomēr līdzjutēji bargi kritizēja valstsvienību un neticēja tās spējām . Tomēr francūži spēja aizkļūt līdz pat finālam, kur ar 3:0 izrēķinājās ar futbola karaļiem brazīliešiem. Pēc četriem gadiem Francija atkal ar lielām ambīcijām devās uz finālturnīru, taču piedzīvoja pilnīgu fiasko - nevieni gūti vārti un pēdējā vieta apakšgrupā. Bet par šo neveiksmi Les Blues ar pilnu klapi atspēlējās 2006.gadā Vācijā, kur finālā pēcspēles sitienu sērijā piekāpās Itālijai. Šis bija pēdējais finālturnīrs franču futbola leģendai Zinedinam Zidānam, kurš no futbolista karjeras atvadījās ar ne pārāk patīkamu ierakstu - rupjību finālā pret Marko Materaci. Interesanti, ka Francijai īpaši neveiksmīgi ir čempionāti ārpus Eiropas - francūži no deviņiem finālturnīriem četriem nav spējuši kvalificēties, bet tikai vienreiz tikuši tālāk par pirmo posmu (un toreiz Meksikā izdevās iegūt trešo vietu).

Ceļš līdz Dienvidāfrikai

Lai arī Francijas izlasei izdevās izpildīt galveno mērķi un kvalificēties PK finālturnīram, tā atlases ciklu francūži labprātāk aizmirstu. Izlases sniegums pēc katastrofālā 2008.gada Eiropas čempionāta neuzlabojās, un potenciālā augstākās klases izlase nīkuļoja, ārkārtīgi mocoties pat pret Fēru salām. Izlases sniegums izraisīja milzīgu kritiku, un kā galvenais vaininieks tika izvirzīts galvenais treneris Raimons Domeneks, kurš brīnumainā kārtā netika atlaists jau pēc pieminētā Eiropas čempionāta. Pat ar tik vāju sniegumu, Francija tomēr visai pārliecinoši ieguva otro vietu, par septiņiem punktiem apsteidzot Austriju, bet par vienu punktu atpaliekot tikai no Serbijas. "Play-off" kārtas izloze francūžus nelutināja, pretī ielozējot spēcīgāko iespējamo izlasi - Īriju. Tā kā 180 minūšu laikā uzvarētājs netika noskaidrots, atbildes mačā Francijā aizkļuva līdz pat pagarinājumam, kur Francija guva vārtus un ar 2:1 izcīnīja laimīgu uzvaru divu spēļu summā. Jāpiebilst, ka Francijai ārkārtīgi noveicās ar abiem vārtu guvumiem. Vispirms Dublinā bumba vārtos ielidoja pēr veiksmīga rikošeta, bet izšķirošos vārtus francūži guva ar nu jau bēdīgi slaveno Tjerī Anrī rokas palīdzību.

Grupa un izredzes

Izloze lēma, ka Francija finālturnīrā spēlēs A grupā, kur tiksies ar mājinieci Dienvidāfriku, Urugvaju un Meksiku. Ar visām trim izlasēm francūžiem ir visai laba savstarpējo spēļu bilance. Ar Meksiku Francija tikusies ir sešreiz, gūstot piecas uzvaras un vienreiz spēlējot neizšķirti. PK finālturnīros ar meksikāņiem Les Blues tikušies trīsreiz (pēdējo reizi tālajā 1966.gadā) un izcīnījuši divas uzvaras. Bez zaudējumiem Francija līdz šim cīnījusies arī pret Dienvidādriku - divas uzvaras trijos mačos, ieskaitot 3:0 1998.gada finālturnīrā. Toties pret Urugvaju Francija spēlējusi četrreiz, un abas komandas guvušas pa vienai uzvarai. Abas komandas tikās arī 2002.gada finālturnīrā, kad spēle noslēdzās ar bezvārtu neizšķirtu. Bukmeikeri uzskata, ka Francijai ir astotās labākās izredzes iegūt Zelta dievieti, kā arī atvēl favorītes statusu apakšgrupā.

Treneris un sastāvs

Dienvidāfrikā Francija ieradīsies kā pašreizējā pasaules vicečempione, tomēr kopš tā finālturnīra aizritējuši četri gadi un izlase piedzīvojusi lielas izmaiņas. Galvenā trenera amatā joprojām palicis 54 gadus vecais Raimons Domeneks, kurš kā spēlētājs astoņus gadus pavadīja dzimtās Lionas rindās (Lionas "Olympique"), kā arī aizvadīja astoņas spēles Francijas izlasē. No iepriekšējā finālturnīra šobrīd izlasē palikuši vien septiņi spēlētāji - Florāns Maludā, Eriks Abidāls, Viljams Gallass, Sidnejs Govū, Tjerī Anrī, Alū Diarā un Franks Riberī. Praktiski nomainījusies vecā paaudze, un Francijas izlase joprojām meklē gan savu spēli, gan arī aizstājēju ZIdānam vidējā līnijā. Vakar Domeneks atklāja tos 24 futbolistus, kas turpinās gatavošanos finālturnīram. Viens spēlētājs rezervē paņemts tādēļ, ka uz lielas jautājuma zīmes ir Gallasa došanās uz Dienvidāfriku spēlētāja statusā. Tieši aizsardzība ir vissāpīgākā un nestabilākā izlases līnija, un joprojām izmisīgi tiek meklēts sākumsastāva aizsargu četrinieks. Ārpus pat 30 kandidātu saraksta Domeneks atstāja Londonas "Arsenal" pussargu Samiru Nasri, Madrides "Real" uzbrucēju Karimu Benzemā, kā arī veterānu Patriku Vjerā. Toties pamatsastāvā negaidīti iekļuvuši Marks Planuss (viņš gan var tikt atskaitīts, ja Gallass atkopsies no savainojuma) un Matjē Valbuena, kuri izlasē vēl nav aizvadījuši nevienu spēli. Par šo trenera lēmumu Valbuena, kurš pirms četriem gadiem vēl spēlēja Francijas trešajā līgā, bija ārkārtīgi laimīgs un atzinās, ka nemaz nav ticējis iekļūšanai valstsvienībā braucienam uz Dienvidāfriku.

Sastāvs

PozīcijaSpēlētājsKlubs
VārtsargsUgo LorissLyon
VārtsargsStevs MandandaMarseille
VārtsargsSedriks KarasoBordeaux
AizsargsBakarī SanjaArsenal (Anglija)
AizsargsEriks AbidālsBarcelona (Spānija)
AizsargsViljams GallassArsenal (Anglija)
AizsargsPatriss EvrāManchester United (Anglija)
AizsargsSebastjans SkvilačiSevilla (Spānija)
AizsargsGaels KlišīArsenal (Anglija)
AizsargsMarks PlanussBordeaux
AizsargsAntonijs ReveijērsLyon
PussargsŽeremijs TulalānsLyon
PussargsLasana DiarāReal Madrid (Spānija)
PussargsAlū DiarāBordeaux
PussargsJoans GurkufsBordeaux
PussargsAbū DiabīArsenal (Anglija)
PussargsFlorāns MaludāChelsea (Anglija)
UzbrucējsSidnejs GovūLyon
UzbrucējsFranks RiberīBayern (Vācija)
UzbrucējsTjerī AnrīBarcelona (Spānija)
UzbrucējsNikolā AnelkāChelsea (Anglija)
UzbrucējsDžibrils SisēPanathinaikos (Grieķija)
UzbrucējsAndrē Pjērs ŽinjaksToulouse
UzbrucējsMatjē ValbuenaMarseille

Izmantotie resursi:
lequipe.fr
fifa.com

Kā Francijai veiksies PK finālturnīrā?

  • 25

  • 5

  • 17

  • 54

  • 20

  • 27


Slēpts komentārs: Māris Grinbergs

 +45 [+] [-]

, 2010-05-18 22:39, pirms 14 gadiem
Māris Grinbergs rakstīja: It kā no Francijas neviens neko negaida tāpat, kā pagājušajā Čempionātā, bet mēs zinām līdz kurienei Domeneks aizveda savu izlasi.
nu tak iedodiet viņam to burnu
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  -1 [+] [-]

, 2010-05-18 22:43, pirms 14 gadiem
Ja godīgi, tad man vēl jo projām liekas, Frančiem nebija jābūt PK!
Varbūt arī tāpēc liekas, ka neko īpašu nesasniegs, bet no grupas jau izkļūs - tā pagadījusies diezgan pateicīga. Varētu vienreiz to Domeneku aizvākt, manuprāt, nav īstais kam vadīt Francijas izlasi.

  -1 [+] [-]

, 2010-05-18 22:43, pirms 14 gadiem
masalskis123 rakstīja: Finālā zaudēs ANgļiem!!
Argentinai
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  -4 [+] [-]

, 2010-05-18 22:44, pirms 14 gadiem
Kāpēc nav aizsargs Ciani ? manuprāt labi sevi pierādīja šajā gadā!

 +13 [+] [-]

, 2010-05-18 22:44, pirms 14 gadiem
a kur benzema pazuda

  -1 [+] [-]

, 2010-05-18 22:45, pirms 14 gadiem
šitajai izlasei pilnīgi neko nenovēlu. Nepelnīti viņi spēlēs PK un ceru, ka ātri izkritīs vai kādā nozīmīgā mačā pret viņiem arī gūs tikpat negodīgus vārtus!

  +7 [+] [-]

, 2010-05-18 22:46, pirms 14 gadiem
Deelj trenera Francijai nav lielu iespeeju ieguut Pasaules Kausu!

  -3 [+] [-]

, 2010-05-18 22:47, pirms 14 gadiem
kpc tāds virsraksts?
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +3 [+] [-]

, 2010-05-18 22:48, pirms 14 gadiem
Jankuks rakstīja: kpc tāds virsraksts?
Federācijas logo ir gailis
';

  -5 [+] [-]

, 2010-05-18 22:49, pirms 14 gadiem
drogba- rakstīja: Kāpēc nav aizsargs Ciani ? manuprāt labi sevi pierādīja šajā gadā!
Siani aizvadīja labu sezonu, taču Francija ir Francija, un konkurence uz vietu sastāvā ir liela. Tas pats Planuss arī Bordeaux ir liekams līmeni augstāk par Siani.

  -2 [+] [-]

, 2010-05-18 22:50, pirms 14 gadiem
supermens112 rakstīja: Federācijas logo ir gailis
aa jaa

 +12 [+] [-]

, 2010-05-18 22:54, pirms 14 gadiem
Francijai ir laba izlase, par treneri gan māc šaubas.

  -1 [+] [-]

, 2010-05-18 23:19, pirms 14 gadiem
Domeneku jau pēc EČ vajadzēja atlaist... tagad noteikti būtu pavisam citi iespaidi par šo izlasi (pozitīvā ziņā)

  -1 [+] [-]

, 2010-05-18 23:21, pirms 14 gadiem
Es gan nesauktu Franciju par" melnajiem zirdziņiem", bet gan kā par vienu no favorītiem !

  -1 [+] [-]

, 2010-05-18 23:35, pirms 14 gadiem
tiešam interesanti kapec nepaņema Benzemu un Nasri?!
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +3 [+] [-]

, 2010-05-19 00:15, pirms 14 gadiem
Awesome rakstīja: Es gan nesauktu Franciju par" melnajiem zirdziņiem", bet gan kā par vienu no favorītiem !
Labs joks Tad jau īri būtu tikpat lieli favorīti
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +1 [+] [-]

, 2010-05-19 17:24, pirms 14 gadiem
Gailis ir ari man biksees....he he

  +4 [+] [-]

, 2010-05-19 18:54, pirms 14 gadiem
masalskis123 rakstīja: Finālā zaudēs ANgļiem!!
Ņemot vērā tavas iepriekšējas prognozes šķiet ka neviena no šīm komandām netiks pat pusfinālā