Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:14, Did:0, useCase: 3

Anglija Pasaules kausu kriketā sāk ar pārliecinošu uzvaru

Juris Miņins
Juris Miņins

Anglija Pasaules kausu kriketā sāk ar pārliecinošu uzvaru
Foto: PA Images

Šodien ar mājnieku angļu un Dienvidāfrikas Republikas komandas tikšanos tika dots starts 2019. gada Pasaules kausam kriketā. Atklāšanas mačā labāka izrādījās Anglijas izlase, uzvarot ar 311/8 pret 207(39.5).

Starptautiskās kriketa padomes (ICC) rīkotais Pasaules kauss kriketā, līdzīgi kā citi šāda nosaukuma turnīri, risinās reizi četros gados un šoreiz tas pulcē desmit planētas labākās šī sporta veida izlases, kuras ceļazīmes uz četrgades nozīmīgākajām spēlēm ieguva kā iepriekšējā Pasaules kausā, tā arī atlases mačos.

Interesanti, ka Pasaules kauss kriketā ir viens no pasaules skatītākajiem mono-sporta pasākumiem, jo, pēc dažādiem aprēķiniem, ieņem vietu tūdaļ aiz Pasaules kausa futbolā un šāda paša regbija turnīra. Tiesa, skaidrojums šādai statistikai ir diezgan vienkāršs, proti, tas ir viens no populārākajiem sporta veidiem tādās valstīs kā Indija, Pakistāna un Bangladeša, kas apdzīvotāko valstu sarakstā ieņem vietas pirmajā desmitniekā.

Atgriežoties pie šī gada notikumiem, 2019. gada Pasaules kauss kriketā norisinās Anglijā un Velsā (kriketā tās pārstāv viena federācija). Turnīrā, kā jau minēts, spēlē desmit spēcīgākās planētas komandas, kas visas izspēlē viena apļa grupu turnīru pēc kura četras labākās komandas iekļūst izslēgšanas mačos, kuros tiks aizvadīts klasisks divu posmu "playoff" turnīrs.

Tāpat ir jāpiebilst, ka Pasaules kausā komandas mačus aizvada pēc ODI, jeb vienas dienas starptautiskā kriketa maču noteikumiem, t.i., komandas izspēlē vienu iningu, kurš ilgst 50 overus. Tas ir būtiski, tā kā šobrīd ICC mači notiek trīs dažādos formātos – Testa kriketā (viens mačs var ilgt 5 dienas), ODI (mačs ilgst vienu dienu) un T20 (spēles garums ir aptuveni 3 stunda).

2019. gada Pasaules kauss tika atklāts ar mājnieku, Anglijas, un Dienvidāfrikas Republikas komandu cīņu Londonā, "The Oval" (pašlaik zināms arī kā "Kia Oval") arēnā, kas ir viens no nozīmīgākajiem Anglijas kriketa laukumiem, jo tajā tika aizvadīta pirmā starptautiskā Testa kriketa spēle, kā arī katru sezonu angļi noslēdz ar maču tieši uz "The Oval" zāliena. Jāsaka, ka abas šīs komandas ir uzskatāmas par ODI kriketa lielvalstīm, jo pasaules rangā ieņem vietas pirmajā trijniekā. Angļi ir pirmie, bet DĀR kriketisti – trešie.

Pirms mača noskaidrojās, ka iningu ar uzbrukumu sāks angļi, kas nozīmēja, ka viņi nevar pielāgoties pretiniekiem un Pasaules kauss būs jāsāk uzreiz un ar pilnu jaudu. Jāsaka, ka jaudas angļiem arī pietika, jo lai arī Džonijs Beirstovs, kurš laukumā devās sākuma pārī, palika bez punktiem, no pirmajiem četriem atsitējiem, trīs spēja gūt vairāk kā 50 punktus. Džeisonam Rojam – 54 punkti, Džo Rūta kontā 51 punkts, bet Īons Morgans no spēles tika izslēgts brīdī, kad bija guvis jau 57 punktus un trīsreiz raidīja bumbiņu ārpus laukuma (par katru šādu sitienu piešķir sešus punktus). Tiesa, par labāko atsitēju kļuva Bens Stoukss, kurš deviņas reizes ar vienu sitienu guva četrus punktus un kopumā maču noslēdza ar 89 punktiem.

Kad Anglijas izlase noslēdza savu uzbrukumu no spēles bija izslēgti astoņi spēlētāji, taču komanda bija guvusi jau 311 punktus, kas, lai arī nav nekas ārkārtējs, taču ļoti labs pieteikums uz uzvaru.

DĀR komanda, kurai ar aizsardzību un mešanu gāja ļoti dažādi, dodoties uz savu uzbrukumu saprata, ka ir nepieciešams nodemonstrēt ļoti labu sniegumu, lai spētu konkurēt ar angļiem. Jāsaka uzreiz, ka viņiem tas neizdevās, jo bouleris (metējs – aut.) Džofra Ārčers, kura kontā trīs viketi (pretinieku izslēgšanas no spēles – aut.), un viņa kolēģi izdarīja visu, lai afrikāņu atsitēji nespētu parādīt neko ievērības cienīgu un tikai Kvintonam de Kokam, kurš laukumā nāca sākuma pārī, sanāca gūt vairāk kā 50 punktus (68). Rasijs van der Dūsens apstājās tieši pie pussimts punktu atzīmes, bet pārējo DĀR kriketistu devums uzbrukumā bija krietni vien pieticīgāks, lai neteiktu, ka minimāls.

Spēle noslēdzās ar rezultātu 311/8 pret 207 (39.5), kas nozīmē, ka angļi izspēlēja visus 50 overus (vienā overā tiek izpildīti seši metieni) un no spēles izslēgti bija vien astoņi viņu komandas pārstāvji, kamēr DĀR komanda aizvadīja vien 39.5 overus, taču bija spiesta noslēgt maču, jo no spēles jau bija izslēgti 10 no 11 tās spēlētājiem.

Pasaules kauss kriketā turpināsies rītdien, kad savstarpējo maču aizvadīs Pakistānas un "West Indies", jeb Karību jūras izlase.

2019. gada Pasaules kauss kriketā

#KomandaSUZNNRP
1.Anglija110002
2.Indija000000
3.Austrālija000000
4.Jaunzēlande000000
5.Paikstāna000000
6.Bangladeša000000
7.Šrilanka000000
8.Afganistāna000000
9.Karību izl.000000
10.DĀR101000

Izmantotie resursi:
https://www.cricketworldcup.com/