Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:14, Did:0, useCase: 3

Austrālija ar uzvaru sāk "The Ashes" sēriju

Juris Miņins
Juris Miņins

Austrālija ar uzvaru sāk "The Ashes" sēriju
Deivids Vorners un Kamerons Benkrofs
Foto: AFP/Scanpix

Austrālijas kriketa izlase, pēc piecu dienu cīņas, ir uzvarējusi pirmajā testa mačā pret Angliju, kas norisinājās prestižā "The Ashes" seriāla ietvaros.

"The Ashes" tiek uzskatīts par vienu no nozīmīgākajiem spēļu seriāliem pasaules kriketā, jo tajā Anglija un Austrālija cīnās par labākās komandas godu. Šī maču sērija sākās 1882. gadā, kad Anglinas presē parādījās raksts, kurā tika vēstīts, ka "Anglijas krikets ir miris, to kremēja un aizveda uz Austrāliju", tādējādi protestējot pret komandas vājo sniegumu vienā no testu mačiem. Savukārt nākošajā komandu tikšanās reizē, kas notika Austrālijā, Anglijas izlases kapteinis Aivo Bleidžs paziņoja, ka viņi dodas uz Austrāliju, lai atgrieztu Anglijas kriketa pelnus (no anglļu valodas - ashes) mājās. Tieš šie divi izteicieni arī deva Austrālijas un Anglijas komandu cīņām šādu interesantu nosaukumu.

Šobrīd, kad kopumā ir aizvadītas 69 maču sērijas (pēc sistēmas – vienu gadu spēlē Anglijā, otru gadu mačus aizvada Austrālijā), kopējais rezultāts ir neizšķirts, jo abu komandu kontā ir pa 32 uzvarām, bet piecas sērijas ir noslēgušās neizšķirti.

Interesanti, ka šajā seriālā komandas spēlē garāko no iespējamajām kriketa spēles formām, proti, testa kriketu, kas nozīmē, ka viena spēle var ilgt pat vairākas dienas. Iemesls tam ir fakts, ka komandas spēlē nevis noteiktu izspēļu, jeb "overu", skaitu, bet gan divus "iningus", kas nozīmē, ka spēle beidzas tad, kad atsitēju pozīcijās divreiz paliek tikai viens pretinieku spēlētājs, t.i., spēle vairs nevar tikt turpināta.

Tā pirmā abu komandu cīņa noslēdzās vien piektajā dienā kopš mača sākuma, taču tā noslēdzās ar Austrālijas komandas uzvaru, ko viņi izcīnīja ar desmit punktu pārsvaru.

Jāsakagan, ka Anglija pirmo maču aizvadīja diezgan vāji. Ja vēl pirmajā iningā uzbrukumā viņi spēja gūt vairāk kā 300 punktus, apstājoties pie 302, tad aizsardzībā viņi zaudēja 328 punktus, kas nozīmēja, ka otro iningu angļiem ir jāaizvada ļoti rezultatīvi vai arī ļoti stingri jānospēlē aizsardzībā, bet labāk – jāizdara abas lietas kopā.

Beigu beigās viņiem neiznāca ne viens, ne otrs, jo pēc tam kā viņi uzbrūkot guva tikai 195 punktus, kļuva skaidrs, ka tikai fatāla austrāliešu neveiksme liegs mājniekiem tikt pie uzvaras, jo bija jāgūst tikai 170 punkti, lai uzvarētu šo maču.

Ar šo uzdevumu, piektās mača dienas rītā tika galā Deivids Vorners un Kamerons Benkrofs divatā, gūstot, attiecīgi, 87 un 82 punktus, kas viņiem bija patīkams atvieglojums pēc tam kā pirmajā iningā Benkrofu no mača izslēdza pēc piecu punktu guvuma, bet Vorners apstājās pie 24.

Par pirmā mača rezultatīvāko spēlētāju kļuva Austrālijas izlases spēlētājs Stīvens Smits, kurš pirmajā iningā izcēlās ar 141 gūto punktu.

Protams, nevar neuzteikt arī Austrālijas izlases metēju darbu, jo viņi neļāva angļiem izvērsties, jo tikai Mičels Starks, spēlējot otro iningu, atļāva pretiniekiem vidēji gūt vairāk kā trīs punktus.

Jāpiebilst arī tas, ka pašlaik notiek vēl viena testa kriketa spēļu sērija un tajā Indija tiekas ar Šrilanku. Pirmā cīņa noslēdzās neizšķirti, bet otrajā pārliecinošu uzvaru guva Indija, kura pirmajā iningā tika pie 610 punktiem, kas šrilankiešiem bija neaizsniedzams pārsvars, jo viņi abos divos iningos tika tikai pie 371 punkta, tamdēļ indiešiem otrais inings uzbrukumā nemaz nebija jāspēlē.

Indijas un Šrilankas, kā arī Anglijas un Austrālijas testa kriketa mači turpināsies ar mačiem, kas sāksies 2. decembrī. Tāpat jāpiebilst, ka decembrī savas sērijas aizvadīs Jaunzēlande un Karību jūras valstu apvienotā izlase, kas pazīstama kā"West Indies", bet DĀR tiksies ar Zimbabves valstsvienību.

Izmantotie resursi:
ESPNcricinfo - Cricket Teams, Scores, Stats,...